"TVP 1 emituje "Downton Abbey" w poniedziałki o 22.00, począwszy od 4 marca 2013. Pierwszy epizod zgromadził 1,08 mln widzów, drugi - 1,06 mln, natomiast trzeci, który zanotował największy spadek, oglądało zaledwie 840 tys. osób (Nielsen Audience Measurement) - donosi serwis Press.pl. W swoim paśmie serial przegrywa z głównymi konkurentami - stacją TVN, Polsatem i TVP 2. Niska oglądalność w Polsce może dziwić. "Downton Abbey", które zadebiutowało w 2010 roku w angielskiej stacji ITV, było bowiem największym sukcesem nowej produkcji w Wielkiej Brytanii w ostatnich latach."
Po raz kolejny wartościowy i interesujący serial zagraniczny dramatycznie przegrywa oglądalnością z polskimi mydłogniotami. Dla porównania, M jak Miłość ogląda ok. 6-7 mln widzów. Szczególnie martwi mnie to, że zakup serialu odnoszącego ogromne sukcesy na Zachodzie musiał kosztować dużo więcej, niż produkcja tych wtórnych telenoweli...
To prawda. Późna godzina emisji nie zachęca do oglądania serialu. Podobnie ma się rzecz z "Zemstą",która jest nadawana we wtorki o jeszcze późniejszej porze.
Jeśli myśleliście, że Downton Abbey wygra z M jak Miłość to gratuję bujnej wyobraźni :D Poziom poziomem, ale MjM od lat ma największą oglądalność więc to było niemożliwe. To było raczej do przewidzenia, że serial będzie zbierał znikomą oglądalność, ja spodziewałem się kilkuset tysięcy, milion to i tak dobrze.
Podobno odcinek specjalny "Christmas at Downton Abbey" ma być wyemitowany dopiero na święta Bożego Narodzenia w tym roku, więc zrobią zawieszenie na prawie pół roku. Ciekawe, czy przeciętny widz po tak długiej będzie pamiętał, co wydarzyło się w 8 odcinku, aby móc kontynuować to dopiero na święta... Poroniony pomysł!
Ehem... Ja już oglądałem 1 odcinek 2 sezonu "Downton" na TVP1 więc nie wiem o co chodzi.
No tak, był wyemitowany wczoraj. 2 seria była pewna, my mówimy o tym, czy jest szansa na 3 serię, która najwcześniej byłaby wyemitowana jesienią.
W tekscie o serialu Anna German na portalu Gazeta jest grafika i info, ze serial ma srednia widownie 483 tysiace widzow.
No i już wiadomo, że odcinek 9 - czyli ten specjalny, świąteczny poleci w Jedynce o 24 czerwca, tydzień po 8. odcinku - czyli nie będzie żadnej przerwy pomiędzy nimi!
Oby, tak jak mówisz, chociaż ta 3 seria była na jesieni tego roku, bo oglądalność nie jest wysoka, a serial pewno drogi...
No, pewnie do najtańszych nie należy, bo to przecież światowy hit. Ale myślę, że na taki jeden droższy zakup ich stać, tym bardziej że on ma mniej odcinków sezonie, niż te amerykańskie produkcje.
Oby uznali, że się im to opłaci, zamiast kręcić kolejne odcinki M jak miernota
Wczoraj zaczęłam oglądać, dziś rzuciłam okiem na koniec [3x9], bo bardzo chciałam wiedzieć co będzie i jak... Musiałam, ale mniejsza z moim podejściem i nieujarzmioną ciekawością... I tak sobie myślę - O kapitalny serial! Mamie się spodoba, babci się spodoba [bo, akurat Ona z tych staruszków, którzy lubią popatrzeć na piękne sukienki i takie dysyngowane damy - lubi takie klimaty], więc rzucam okiem na godzinę, żeby im polecić z dokładnością, co do minuty... A tam co?! Fora panny ślepe ze dwora! Downton Abbey - 01.15! A potem dziwić, że mają niską oglądalność... Smuteczek...
Polecam oglądać raczej w poniedziałki koło 22.00, bo godzina emisji w niedziele jest porażająca...
Przecież są właśnie dwie pory emisji, tak jak napisał(a) LoveKills - poniedziałek o 22:05 powinien być OK. A ta późna pora emisji w nocy z niedzieli na poniedziałek to jest taka dodatkowa emisja, stacje telewizyjne kiedy kupują jakiś serial dostają za darmo dodatkową porę do szybkiej powtórki, dlatego Jedynka emituje ten serial dodatkowo o 01:05, aby z tego prawa skorzystać. A nocne Marki też się zdarzają :)
bez przesady z tym "wartościowy i interesujący", od tasiemców może i lepszy, ale głównie za scenografię, zdjęcia i kostiumy. Oglądałem ze względu na wątek służby - to było interesujące, relacje między służbą a panami, całe to zaplecze dzięki któremu dom działa. Ale coraz więcej uwagi poświęcane jest jakimś intrygom i romansom. A stąd już niedaleko do M jak miłość.
A moja babcia bardzo lubi oglądać ze mną filmy i seriale kostiumowe, polskie i zagraniczne, czyta też powieści np. tzw. klasyków. Nie ma więc reguły, jaka grupa społeczna będzie wybierać danego typu programy telewizyjne. Moim zdaniem emisja "Downton Abbey" jest największym minusem, powinni to wyświetlać w soboty o 20:00, a nie w poniedziałki, kiedy ludzie wracają zmęczeni po pracy i jeszcze mają czekać na 22:00. Paranoja :/
Fakt, tym bardziej, że "Lekarze" na TVN lecą w tym samym czasie, a Polacy jak już coś mają wybierać, to właśnie tego typu szmirowate mydlane produkcje.
a wie ktoś może jaka była oglądalność DW na TVN Style? Tam było w niedziele po 20tej jakoś.
A popularności "Lekarzy" nie rozumiem. Próbowałam i nie mogłam. Zdecydowanie bardziej wolę "Na dobre (...), chociaż rzadko oglądam". a najbardziej rozjuszają mnie reklamy, że to pierwszy serial o lekarzach w Pl.
W poprzednim tygodniu, w którym i tak nie było już premierowych odcinków najchętniej oglądanych seriali , czyli takich asów jak MjM czy Barwy szczęścia, Downton Abey i tak nie załapało się w pierwszych 18 pozycjach oglądalności. Lepszą oglądalność miały seriale nawet takie jak Ukryta Prawda, Piąty Stadion albo powtórka Blondynki (780 tys. widzów).
Gdzieś czytałam- chyba w jakiejś gazecie, że mimo słabych wyników mają być wyemitowane 3 sezony. Myślę, że TVP faktycznie nie zrezygnuje z emisji trzeciego sezonu po wakacjach, bo pewnie już go zakupili i mimo wszystko jakoś musi im się to zwrócić. Może zmienią porę emisji, chociaż mnie osobiście odpowiada, ale w sumie teraz to pasuję mi każda ;) Nie byłabym taka pewna, że wyniki są spowodowane tylko godziną 22 w poniedziałek, bo jest to w sumie raczej pora dużej aktywności widzów, choćby leżących już w łóżku- DA to dla nich naprawdę dobra, uspokajająca propozycja a w telewizji kupując serial i puszczając go premierowo, celowo nie dawaliby mu w ramówce marnego miejsca. I nie przesadzałabym, że gdyby puścili go w sobotę/ niedzielę o 18, to przyciągnąłby przed telewizory staruszków wygłodniałych poznania życia brytyjskiej arystokracji. Nie twierdzę, że w telewizji pracują fantastyczni eksperci, bo robią mnóstwo głupot i okazują zupełny brak szacunku dla widza, ale taki strzał w stopę? Tutaj zawiniły raczej dwie rzeczy: późny zakup (po 3 wyemitowanych sezonach poza Polską i wcześniejszym wyświetleniu przez inne stacje) oraz oferta tychże, posiadanych przez pewną część potencjalnych zainteresowanych. W tym samym czasie stacje filmowe (dzisiejszy program z Tele Tygodnia) : HBO- Gra o tron, AXN- Elementary, Universal Channel- Castle. Nie wspominając a jakże wspaniałym Tomasz Lis na żywo w Dwójce.
Bądź co bądź, ale TVP1 ma dużo, dużo większy zasięg niż taki AXN, a na pewno nie każdy ma dostęp do HBO które kosztuje krocie w platformach satelitarnych i ma oddzielny pakiet tylko dla siebie. Ja myślę, że takie dobre seriale w otwartych stacjach jakoś nie przyciągają naszych rodaków, którzy przyzwyczajeni są do poziomu tych stacji. Człowiek znający i posiadający HBO ma świadomość, jakie ta stacja emituje produkcje i jest bardziej "wybredny", sięga po te bardziej ambitne rzeczy.
Jeśli info o 3 sezonie jest prawdziwe, to byłoby świetnie. Myślę, że pora emisji zostałaby pewnie ta sama. A czy mogę zapytać, jeśli pamiętasz, to gdzie wyczytałaś taką informację?
Wydaje mi się, że jakaś telegazeta- TO i OWO TV czy jakoś tak, ale pewna nie jestem, bo to już było jakiś czas temu.
Tu też mówią, że nadadzą dwie dalsze serie:
http://www.swiatseriali.pl/seriale/downton-abbey-977/news-jedynka-pokaze-kolejne -sezony-downton-abbey,nId,960258
Zamiast Dobranocki ;) Szczerze to nie wiem po co zmieniać porę emisji. Wszyscy się tego czepiają a prawda jest taka, że jak ktoś naprawdę chce zobaczyć to poczeka do tego przerażającego środka nocy. Też wstawałam rano i jakoś naprawdę ten jeden wieczór w tygodniu to nie była tragedia. Zresztą tak patrząc na innych wstających wcześnie, to pomimo tego, że sen jest ważny i trzeba się zerwać, kiedy budzik zmusza, mało znam osób śpiących o 22. O tej godzinie ciężko się śpi. I nie oszukujmy się, bo większość ludzi w trakcie weekendu siedzi do późna i wstaje też późno, więc i tak mają zachwiany naturalny zegar.
Bo zegar biologiczny nie znosi weekendowych zmian i dlatego wcale nie jest dobrze "odsypiać w weekend" ;)
Mi tam też odpowiadały te poniedzałki o 22... pod warunkiem że to była 22, 22:10. 22:50 to już dla mnie za późno. A wstaję codziennie przed 7. A jak teraz mówią o tych zmianach, to aż się boję. Jestem z tych, co nie lubią się dostosowywać do pory emisji :P
Potem się dziwią, że w Internecie piractwo kwitnie O.o
Piractwo kwitnie, bo ceny są bardziej przerażające od horrorów. Poza tym karane jest rozprowadzanie a nie użytek własny. Chyba głównym problemem były nieuzasadnione przesunięcia, ale pora mi jak najbardziej odpowiadała- to były moje i mojej mamy poniedziałki z DA :) A zmiana pory emisji na 3 sezon, kiedy jak ktoś nie oglądał, nie będzie wiedział o co chodzi, mija się z celem. Chyba, że zrobią nam niespodziankę i wyświetlą koło północy. A tak w ogóle artykuł jest z kwietnia, więc nie żywiłabym aż tak dużej nadziei na sezon 4.
4 sezonu nie zobaczymy w tym roku w TVP1 na bank, możliwe że dopiero wiosną 2014, a i to byłoby raczej ciężkie. W styczniu 2014 poleci ona dopiero w USA. Jedynie możemy mieć nadzieję na 3 sezon, już na początku sierpnia będzie wiadomo w jaki dzień i o jakiej porze sobie ta seria poleci.
Jeśli dyrektor powiedział, że poczuwa nadzieje w Downton Abbey, to może znajdą mu lepszą porę innego dnia, może nawet wcześniej niż o tej 22:00. Wiem wiem, mam wybujałą wyobraźnię...
Co do pory emisji dla mnie - mnie ona nie przeszkadzała, ale co ja tam będę opowiadał. Żyjemy w czasach nagrywarek, nawet z naziemnej telewizji można sobie teraz nagrać i obejrzeć o dowolnej porze!
Kto ma, ten może ;) mnie nie stać, wystarczy, że w tym domu płaci się abonament O.o (wiem, jakoś dziwnie staromodna jestem) na komputerze też filmów nie oglądam, bo nie lubię.
Może pod koniec sezonu ogórkowego puszczą jakieś powtórki o rozsądnej porze, żeby więcej osób się zainteresowało 3. sezonem?
Nie ma co, i tak się cieszę, że cokolwiek obiecują, bo na TVN Style się przejechałam... :(
Powtórek dwóch serii w wakacje nie będzie. To nie jest taki tani serial :)
Jeśli myśleliście, że na wakacje zobaczycie 3 sezon w wakacje to chyba słabo znacie polski rynek telewizyjny. U nas niestety nie ma takiego zwyczaju, aby emitować coś premierowo w tym okresie.
Ja absolutnie na to nie liczyłam. Zdziwiłam się nawet, że dokończyli drugi, jako że sezon serialowy skończył się w TVP z początkiem czerwca. Polskiej telewizji nie stać na produkcje typowo wakacyjne i nie ma u nas wystarczająco licznej i zainteresowanej tego typu projektami widowni.
Też o tym nie pomyślałam, ale nie myślałam też, że nawet na powtórki trzeba mieć specjalne prawa. Przeraża mnie ten świat mamony...
Musimy cierpliwie czekać na nowy sezon, tyle ;)
W ubiegły poniedziałek serial oglądało zaledwie 700 tysięcy widzów:
Oglądalność seriali w tygodniu 10 - 16 czerwca 2013
1. Na Wspolnej TVN 2.91 mln
2. W-11 Wydzial Sledczy TVN 2.79 mln
3. Ojciec Mateusz TVP1 2.18 mln
4. Swiat Wedlug KiepskichPolsat 2.01 mln
5. Trudne Sprawy Polsat 1.62 mln
6. Piaty Stadion TVP1 1.57 mln
7. Ranczo TVP1 1.53 mln
8. Ukryta Prawda TVN 1.50 mln
9. Dlaczego Ja? Polsat 1.35 mln
10. Szpital TVN 1.28 mln
11. Na Dobre I Na Zle TVP2 1.15 mln
12. Dom Nad Rozlewiskiem TVP1 0.98 mln
13. Malanowski & Partnerzy Polsat 0.95 mln
14. Rodzinka.Pl TVP2 0.95 mln
15. Csi Ny - Kryminalne Zagadki Nowego Jorku Polsat 0.93 mln
16. Kości Polsat 0.80 mln
17. Downton Abbey TVP1 0.77 mln
18. Zabojcze Umysly TVP2 0.76 mln
19. Bonanza TVP1 0.68 mln 2
20. Otchlan Namietnosci TV4 0.67 mln
Ranking na podstawie badań oglądalności: Nielsen Audience Measurement
Mimo wszystko miałem nadzieję, że będzie lepiej. To w końcu godzina 22:00 więc nie środek nocy. Dzisiaj emisja o 22:50 aż więc nie należy się spodziewać wielkiego szału.
O, dzięki za informację. Jak dzisiaj sprawdzałam w gazecie miało być 22:05 i siedziałabym godzinę przed telewizorem czekając :) Swoją drogą, kolejny raz TVP ma gdzieś widzów, bo przesuwa finał sezonu serialu, który zyskał jednak trochę wiernych oglądających, żeby puścić niemiecki film szkalujący Polaków a potem o nim dyskutować?
To nie będzie jeszcze finał sezonu - przynajmniej ja za taki go nie uważam. Zostaje przecież jeszcze odcinek specjalny :) Dzisiaj będzie dopiero półmetek.
Niestety, ramówki zmieniają się ciągle i gazetowe wydania programów tv są moim zdaniem już przeżytkiem.
Wiecie, to też jest dosyć duża sprawa, a to czy miniserial szkaluje czy nie szkaluje w sumie nie ma znaczenia, Telewizja Publiczna chce po prostu umożliwić jego obejrzenie, aby każdy widz mógł go sam ocenić.
Zdziwił mnie natomiast fakt, że dodano na dzisiaj dodatkową dyskusję na temat tego niemieckiego serialu. Wcześniej, bo kilka dni temu jak sprawdzałem w ramówce go nie było i Downton Abbey wypadało normalnie - o 22:05. Teraz niestety się przesunęło...
Kiedyś już była podobna sytuacja, że z powodu dokumentów o katastrofie smoleńskiej Downton Abbey nie było w ogóle emitowane.
Przepraszam, jeśli wprowadziłam w błąd- dyskusja ma być, o ironio, o kondycji mediów czy jakoś tak :) A co do tego miniserialu to nie to forum do dyskusji, ale mnie jednak nie przekonuje. Wiem, że jest jeszcze jeden odcinek, ale oficjalnie to odcinek finałowy. Kiedy był ten wieczór smoleński to jednak był już z góry wiadomo, że DA w tym tygodniu nie będzie, a nie nagła zmiana ramówki, dla kolejnej jakże ciekawej i kulturalnej dyskusji polityków.
Nikogo nie wprowadzasz w błąd ;) Każde miejsce do dyskusji jest dobre. Na szczęście dzisiaj nie pojawiają się politycy :P
ja się ostro wkurzyłam tą pogadanką o krajowej radzie radiofonii i telewizji-też sobie wymyślili porę na taką debatę.
Człowiek który wstaje rano do pracy o 22.50 chce już spac, a nie czekać na rozpoczęcie serialu.... :/
Przykro mi bardzo, ale w dniu dzisiejszym TVP1 straci na oglądalności DA jeszcze bardziej. Dobranoc