PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=694518}

Flash

The Flash
2014 - 2023
7,5 45 tys. ocen
7,5 10 1 45481
5,9 13 krytyków
Flash
powrót do forum serialu Flash

Z racji wyczerpania możliwości pisania postów (limit 1000) zakładam "nowy" temat, a właściwie jego kontynuację zapoczątkowaną przez BluRay2012.

Ostatnio był poruszany temat zdjęcia maski przez Zooma i reakcji na to Barryego. Ale.... moim zdaniem, tak na prawdę to zdziwnie Allena to reakcja na coś innego. Zwiatun jest tak zmonotwany, że sugeruje nam jednoznaczną myśl, ale już w niejednej zapowiedzi tak było... Niby ma być tak a w odcinku już jest inaczej. Co prawda Zoom ściąga maskę u siebie w więzieniu ale wg. mnie nie jest to odcinek 14 Oczywiście mogę się mylić, zobaczymy...

ocenił(a) serial na 6
lexus123

Daleko jeszcze do końca Flasha (liczę na co najmniej 5 sezonów), ale już wiem co chciałbym zobaczyć potem - spin-off o Vibie. To byłoby świetne.

ocenił(a) serial na 9
lexus123

Wygląda na to, że do corocznego crossovera Arrow i the Flash dołączą Legends of Tomorrow i Supergirl.
http://comicbook.com/2016/05/19/supergirl-arrow-the-flash-and-legends-crossover- planned/

BluRay2012

Ciekawe, czy supergirl stanie się lepszym serial, gdy cw przejęło ten serial.

ocenił(a) serial na 9
dunio_4

Szczerze wątpię, ale mogę się mylić. To że Supergirl zmieniła stację wcale nie musi oznaczać poprawy jakości, w końcu to CW. Chyba, że Supergirl dostanie paru nowych scenarzystów, reżyserów, producentów z innych super bohaterskich seriali.

ocenił(a) serial na 6
BluRay2012

Z jednej strony ostatni crossover LoT & Arrow & Flash im się udał i to nawet bardzo i dostaniemy taką telewizyjną wersję JLA, ale jakoś mam złe przeczucie co do tego crossovera.
Głównie właśnie przez Supergirl, którą uważam za beznadziejny serial i nie rozumiem jak CW mogło go przejąć zamiast dać mu umrzeć śmiercią naturalną.
Nie wierzę, że nagle po zmianie stacji coś się w nim zmieni na lepsze. Już LoT miało być git produkcją, bo przecież "będzie odpływ scenarzystów i reżyserów z Flasha i Arrow, to będzie hit!", ale jakoś im nie wyszło.
Prędzej Supergirl zniży do swojego poziomu inne seriale tej stacji niż przekona mnie do siebie.
Ciekawe też kim musiałby być ich przeciwnik, żeby to miało ręce i nogi. Musiałby być potężny skoro do pobicia go potrzebna będzie aż taka ekipa.

Mam takie pytanie do kogoś ogarniającego komiksy.
Czy któryś ze speedsterów (tych dobrych - Barry/Wally) zabił kiedyś celowo jakiegoś villaina?
Nie widzę innej drogi do pokonania Zooma jak zabicie go.
Gdzieś czytałem, że Barry złamał kark Reverse Flashowi za te wszystkie lata niszczenia mu życia. ale nie wiem czy to prawda. Jeżeli tak, to chciałbym, żeby Barry zrobił to samo Zoomowi. Kolejne zniknięcie jak Trajectory czy śmierć z rąk kogoś innego (jak Eddie - Wellsobard), albo przypadkowa śmierć mnie nie usatysfakcjonują.

Azazel94

No co ty, Barry jest tym dobrym więc nie może zabijać! :D

Ja to obstawiam najprawdopodobniej scenariusz, że albo zooma zabije widmo czasu, ale zginie jak Trajectory albo człowiek w masce go pokona.

ocenił(a) serial na 6
dunio_4

Dobry czy nie, ale do pudła trafi. 1x23 i scena, gdzie Barry przełamuje barierę czasu i widzi jednocześnie przeszłość, teraźniejszość i przyszłość. Widać go tam przez moment w więziennym uniformie jak rozmawia z kimś przez szybę.
Chyba nie zamkną go bez powodu, więc obstawiam, że w przyszłości jednak coś większego przeskrobie.

ocenił(a) serial na 10
Azazel94

grodowi wsadzil kiedys bombę w ucho i urwalo mu glowe

ocenił(a) serial na 9
Azazel94

Umyślnie zabił właśnie tylko Reverse Flasha. Jakiś czas po śmierci Iris z rąk Professora Zooma, życie nowej dziewczyny Barry'ego, Fiony Webb również było w rękach tegoż złoczyńcy. Aby ją chronić Barry zabił Thawne'a. Późnił był proces Flash, na którym zeznawał przeciwko niemu Wally (dalej nie wiem co było). Pomimo, że Flash nie zabija złoczyńców, Wally przyznał, że tak jak i Barry jest za karą śmierci. Uważał, że przestępcy, bez względu na rodzaj przestępstwa nie powinni być karani bez uczciwego procesu i otrzymanie adekwatnej kary.

ocenił(a) serial na 6
BluRay2012

Niezła telenowela. Ciekawe czy kiedyś poruszą ten wątek w serialu.

ocenił(a) serial na 6
Azazel94

A ja mam właśnie bardzo dobre przeczucie co do tego crossovera, bo
1.W drugim sezonie lot bedą nowi bohaterowie, jak ktoś oglądał finałowy odcinek to wie o co chodzi (Justice Society, co przy okazji jeszcze bardziej przekonuje mnie, że koleś w masce to prawdziwy Jay Garrick <3).
2. Barry ma zamkniętych w star labs wszystkich meta od Zooma (wątpie żeby zostali tam na długo). To jest dobry początek do wprowadzenia nowych superzłoczyńców :D
3. Supergirl nie jest taka zła, jak ktoś oglądał tylko pierwsze odcinki to można powiedzieć, że jest nudna, ale w drugiej połowie sezonu była już znacznie lepsza, w każdym razie- lepsza niż arrow w tej chwili.

ocenił(a) serial na 10
Azazel94

Wydaje mi się, że było coś jeszcze, że Barry kogoś zabił, ale nie pamiętam, co to było :/

ocenił(a) serial na 9
lexus123

Jakim cudem Zoom otworzył sobie wyłom?

ocenił(a) serial na 6
mejki

Skoro Barry w crossoverze z Supergirl otworzył wyłom, przez który dostał się do jej świata i potem kolejny raz, kiedy wracał, można zakładać, że speedsterzy to potrafią i Zoom albo nauczył się tego w ostatnich odcinkach (dostał szybkość Barry'ego, co mogło mu ułatwić sprawę), albo w stresie (lub raczej w przypływie złości, kiedy zaczęło działać to urządzenie Cisco i Wellsa) zrobił to tak samo jak Barry czyli przez przypadek.
Wyjaśnią to pewnie w finale.

ocenił(a) serial na 7
Azazel94

pewnie nie będą sobie zawracać tym głowy. Jak Zoom żyje, choć zabił swoje wcześniejsze ja, też nie próbowali wyjaśnić

Azazel94

Ale Barry otworzył sobie wyłom zsumowaną prędkością swoją i Supergirl + speed force, a ten machnął sobie rąsią i wyłom...

ocenił(a) serial na 7
Kwarc

w drugą stronę tak, w pierwszą tylko ruszył z dodatkiem tachion device. We flashu był to chyba tydzień później pokazane gdy pierwszy raz próbował dopalacza i na moment zniknął podczas biegu i 20 metrów dalej wrócił, a reszta nic nie zauważyła

ocenił(a) serial na 6
lexus123

Jakiś typ z YT zauważył coś ciekawego.
Gdy przedstawiono nam Jay'a, był on na początku praworęczny. Potem w odcinku świątecznym i w kolejnym stał się nagle leworęczny jak Zoom, np. pijąc szampana z Caitlin trzymał szklankę w lewej ręce, później podając jej coś też robił to lewą ręką.
Ostatnio Black Siren mówiła o tym lustrzanym odbiciu i zastosowała na Cisco trick rzucając mu coś, a on złapał to złą ręką, nie tą, która była dominująca u Reverba i po tym go zdemaskowała.
Albo ma to jakiś związek, albo to było zwykłe niedopatrzenie twórców, ale w sumie dziwne, żeby najpierw jakaś postać posługiwała się jedną ręką, a potem drugą. Coś mi tu nie pasuje, tak samo jak nie pasuje mi to całe time remnant, o którym nawijał Zoom. Nie był tu pewnie do końca szczery i może w finale będzie jakiś twist z tym związany.

Azazel94

Co do podróży w czasie i śmierci Jaya to był filmik na yt w którym koleś opisuję o co dokładnie chodzi. Chodzi o to, że nie mógł zabić wersji swojej z przeszłości, więc najprawdopodobniej zabitym Jayem był on sam z przyszłości który dał się zabić, wcześniejszej wersji.

ocenił(a) serial na 6
dunio_4

Widziałem ten filmik, sam go gdzieś tu wrzucałem i właśnie o to chodzi. Po co im powiedział, że to time remnant z przeszłości i czemu oni nie załapali, że w takim wypadku by umarł/został wymazany.
Mógł kręcić i to mogło nie być wcale jego time remnant skoro przez pewien czas widzimy Jay'a posługującego się inną ręką.

ocenił(a) serial na 6
lexus123

Comic preview 2x23!
https://i.redditmedia.com/LeIx0QiIsUNjz3Jvcxpz5iIg1YXOvoj8nB9vdAvXeeQ.jpg?w=499& s=a420f16475af4ffd10f1cdd3e3ef5534

Serio? Zdradzają nam coś takiego?
Tak w ogóle WTF? Tzn. było widać w trailerze, że ktoś tam leży na ziemi i było sporo spekulacji, że to Zoom, ale kolejne time remnant? Po co? Dlaczego?

ocenił(a) serial na 6
Azazel94

Powoli z Zooma robi się taka matrioszka. Jeden ginie, a zaraz zza niego wyskakuje kolejny.

ocenił(a) serial na 6
Azazel94

To duże coś http://i.imgur.com/gbds8ZB.jpg pojawia się w tej animacji: https://youtu.be/6p2A5yLvaSo
Dodatkowo jest też tam motyw tego wyścigu tylko w serialu dostaniemy wyścig z Zoomem, nie z RF i widzimy jak RF zabija Flasha, w serialu Zoom zabije sam siebie, bo w sumie dlaczego nie...
Nie wiadomo co to robi, to coś na zasadzie portalu. Podejrzewam, że finał będzie się w dużej mierze opierał na time remnants. Może to potrafi je jakoś zbierać w jedno miejsce z różnych linii czasu lub coś w tym stylu, albo po prostu ma za zadanie roznieść całą E-2 w drobny mak czyli to, co Cisco widział w swoich wizjach.

Jedno jest pewne - to będzie epicki finał.

PS. W tej animacji pod Eobarda głos podkładał John Wesley Shipp.

Azazel94

Taa... taki Ultron, ale mniej sensu. Ech... to co się dzieje z Flashem w drugiej połowie drugiego sezonu to jest dramat.

ocenił(a) serial na 9
Azazel94

No to już jest przesada. Zrozumiałbym gdyby pokazali część wyścigu, ale coś takiego? Przecież nie zwiększy to oglądalności, bo i tak mało kto to czyta. Psuje to tylko odbiór odcinka. A co do tego co tam się dzieje, to może jednak klonowanie?

ocenił(a) serial na 6
BluRay2012

Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale rok temu w rozszerzonym promo finału pokazali chyba moment jak RF zostaje wymazywany, więc to komiksowe preview i tak jeszcze nie zdradza tak dużo. Wisienką na torcie jest Człowiek w masce. Cokolwiek by nie pokazali w tych sneak peekach i tak ludzie finał obejrzą dla niego.

Azazel94

Żeby sie nie okazalo ze człowiekiem w masce jest kolejny Jay Garrick :D

ocenił(a) serial na 6
lexus123

Ten ogromny pierścień (nie wiem jak to się nazywa) pojawił się już w 2x11, kiedy Eobard próbował wrócić do swojego czasu, tylko wtedy było to dużo, dużo mniejsze: http://i.imgur.com/6dYnyPw.png

użytkownik usunięty
Azazel94

Na bank to jest coś z resztkami czasowymi.

ocenił(a) serial na 6
lexus123

Teoria z reddita, w nawiasach będę wtrącał coś od siebie:
"Ok, to jest moja teoria odnośnie Człowieka w żelaznej masce, Zooma i Jay'a Garricka.
Myślę, że Zoom jest pozostałością czasową oryginalnego Huntera Zolomona/Jay'a Garricka. Tak naprawdę oryginalny ojciec Huntera zginął na wojnie, widzimy go wracającego do domu i (Hunter) dorasta, wychowywany bez ojca, tylko przez matkę i staje się dobrym człowiekiem.
Kiedy akcelerator Harry'ego eksploduje, zyskuje nadludzką szybkość i staje się Flashem nosząc wariację munduru swojego ojca, ponieważ był on dla niego bohaterem (2x06 - Zoom na pytanie Barry'ego "Czego chcesz ode mnie, chcesz być jak ja? Chcesz być bohaterem", odpowiada - "Heroes die").
W końcu odkrywa podróże w czasie i decyduje się cofnąć i ocalić życie ojca. Tworzy swój własny flashpoint paradox przez uratowanie swojego ojca (coś jak Barry ratujący matkę w animacji Flashpoint Paradox), następnie idzie za nim do domu zobaczyć szczęśliwe zjednoczenie rodziny, o którym zawsze marzył, gdy był dzieckiem. Prawdopodobnie obserwował przez okno jak jego ojciec morduje jego matkę, sparaliżowany z przerażenia nic nie może z tym zrobić.
Widzi załamanie młodego Huntera, to łamie też jego, zostaje Flashem i decyduje nigdy więcej nie podróżować w czasie. Celowo zostaje w przeszłości, przybiera nazwisko Garrick. Spędza najbliższe 20 lat okazjonalnie sprawdzając jego młodszą wersję, aż podczas jednej z takich prób odkrywa, że Hunter morduje kogoś i odkrywa, że stał się seryjnym mordercą.
Przywdziewa kostium Flasha po raz ostatni i konfrontuje się z młodszym Hunterem. Wyjawia wszystko co zaszło i błaga go, żeby przestał to robić. Młody Hunter nie chce go słuchać, więc Jay nie ma innego wyjścia jak oddać go w ręce policji.
Podczas gdy zostaje poddawany terapii elektrowstrząsami akcelerator cząstek wybucha i daje mu oraz wszystkim innym moce. Hunter ucieka z psychiatryka i ukrywa się, podczas gdy Jay walczy z pierwszymi falami metaludzi jak robił to przedtem. Hunter rozwija V6 widząc w nim sposób na pokonanie swojej starszej wersji. Wreszcie po wygranej konfrontacji z nim, zamyka go w swojej norze i zakłada mu maskę nie chcąc patrzeć ciągle na swoją 50-letnią wersję. Kradnie tożsamość Flasha dając ludziom fałszywą nadzieję i niszcząc dziedzictwo Jay'a".

Berlanti pisał jakiś czas temu na TT, że nigdy nie zrobiliby z Jay'a Garricka bad guy'a i że on wciąż jest bohaterem, żebyśmy oglądali i czekali.
Do tej pory nic na temat prawdziwego Jay'a Garricka nie dostaliśmy, więc jasne jest, że musi on być Człowiekiem w żelaznej masce.
W tej powyższej teorii jest on bohaterem i również może mieć on twarz Johna Wesley'a Shippa czyli aktora grającego ojca Barry'ego, bo będzie to ponad 50-letnia wersja Garricka, więc może to być teoretycznie inny aktor niż Teddy Sears.

Co do tego wielkiego portalu, który zobaczymy w finale. Tak sobie myślę, że albo służy on do zbierania time remnants z różnych linii czasu, lub sobowtórów z różnych Ziemi, albo dzięki niemu dostaniemy inwazję np. Grodd army lub Rogues z innych Ziemi.
W sumie pierwsze co mi się nasunęło po zobaczeniu tego czegoś, to że jest to tak ogromne, wręcz idealne, żeby wyleciało przez niego stado wielkich goryli.

Inna ciekawa rzecz to Reverse Flash musiał wiedzieć o Zoomie (w sumie trudno, żeby nie wiedział skoro przybył z przyszłości i przestudiował dokładnie Flasha).
W nagraniu, gdzie przyznaje się do zabicia matki Barry'ego, powiedział "Wiesz co sobie uświadomiłem? Przez te wszystkie lata, nie ja byłem twoim największym wrogiem. Dlatego dam ci coś, czego pragniesz, choć SZCZĘŚCIA CI TO NIE PRZYNIESIE". Po tych słowach przyznał się do zamordowania Nory i Henry wyszedł z więzienia, ale brzmi to tak, jakby RF doskonale wiedział, że jest ktoś znacznie gorszy od niego czyli Zoom, który potem zamorduje mu ojca (więc za długo to jego szczęście trwało nie będzie), którego dopiero co odzyskał dzięki jego wyznaniu na wideo.

I jeszcze easter egg z tamtego odcinka: Jak Henry wyszedł z więzienia powiedział do Barry'ego: Ścigajmy się, na co on: Przegrasz.
Teraz mamy ostatni odcinek, gdzie Barry będzie ścigał się z Zoomem, który zamordował mu ojca.
Potem wszyscy przywitali go w domu Joe, a ostatnio to tam właśnie widzieli go ostatni raz przed śmiercią w podobnych okolicznościach - kolacja/przyjęcie z okazji powrotu Henry'ego. Właśnie m.in za takie nawiązania lubię ten serial.

Azazel94

Jak to jest z tymi liniami czasu? W jednym odcinku Thawne mówił do prawdziwego Wellsa z ziemi 1 że akcelerator wybuchł w 2020. Dzięki temu powstał flash. Gdy Thawne z flashem przeniósł się do młodego Barrego i zabili matkę, to powstała nowa linia czasowa, więc nie kumam trochę jakim cudem Reverse flash pojawił się w sezonie 2, skoro to była nowa linia, więc niby reverse flash powinien być tylko w starej.

ocenił(a) serial na 9
dunio_4

Było wałkowane to z pół roku temu. W skrócie... Spotkanie Flasha i Reversa jest nieuniknione. Tamten Reverse Flash był z linii czasowej Barryego z przyszłości. "Nasz" Flash ma "swojego" RF, który będzie w przyszłości krzyżował szyki Barryemu.

ocenił(a) serial na 7
Azazel94

RF nie musiał wiedzieć o Zoomie. Jeśli przyjmiemy, że dopiero wymazanie RF stworzyło wyłomy na inne ziemie, to w pierwotnej wersji czasu nie było powodów by się spotkali.

ocenił(a) serial na 9
Azazel94

Idealnie pasuje to do moich przypuszczeń. Od tygodnia składałem poszczególne elementy do siebie i właśnie wyszło mi to, co jest napisane w tej teorii. Za kilka dni się dowiemy co i jak w trawie piszczy :) Ale fajnie będzie jeśli się sprawdzi heh :D

Azazel94

Zbyt pomysłowe jak na The CW. Na moje będzie dużo prościej... Zoom zabił time remmanta Henrego, a prawdziwy Henry siedzi w masce.

ocenił(a) serial na 6
Kwarc

To by było za słabe. Ja bym się wkurzył, jakby w 2x22 zabili Henry'ego przez cały 2x23 robili z tego wielką dramę pokazując płaczącego Barusia, żeby na koniec zrobić "surprise motherfuc*ers I'm alive!".

Azazel94

Tak, to słabe, ale to The CW... przypomnij sobie powrót RF czy LoT. Oni są zdolni do tego ;)

ocenił(a) serial na 6
lexus123

Jesse L. Martin powiedział w wywiadzie, że ostatnie 2 minuty finału będą super ekstra i "będzie mnóstwo łez, naprawdę mnóstwo łez".
Na pytanie o Człowieka w żelaznej masce czy się tego spodziewał czy był w szoku powiedział, że gdy się dowiedział kto nim jest był w szoku, właściwie to nadal jest i my też będziemy.

https://youtu.be/RrmH6K0jBxs

Kolejna już chyba trzecia osoba związana z serialem mówi, że będzie mnóstwo łez. No ciekawe przy kim może być tyle łez...

Azazel94

Czyli albo Barry zniknie, albo Henry wróci ;)

ocenił(a) serial na 6
Kwarc

Też tak obstawiam.

Azazel94

Tak się zastanawiam, czy to możliwe że Zoom zrobiłby podmiankę Henrego z ziemi 2 do ziemi 1, cofając się w czasie.
Więc człowiekiem w masce okazałby się prawdziwy Henry.

dunio_4

Właśnie to zasugerowałem 16 godzin temu ;)

użytkownik usunięty
Kwarc

Co jak co ale Henry z ziemi 1 nie jest speedsterem i nie ma swojego time renmaint.
Więc nie działa ta teoria z cofaniem się w czasie itd.

Niekoniecznie... Zoom mógł cofnąć się w czasie, zabrać Henrego sprzed tygodnia i przybiec z nim do współczesności ;)

użytkownik usunięty
Kwarc

Nie wiem, ale to i tak gmatwa wszystko.
Było jasno powiedziane - gdy zobaczymy człowieka w masce, wszystko nabierze sensu itd.

ocenił(a) serial na 6
Kwarc

Myślę, że to nie będzie Henry z E-1 ani żadne jego time remnant itd.
Co do time remnant mam przeczucie, że Barry użyje broni Zooma i w pewnym momencie możemy zobaczyć scenę jak Barry ginie, a po chwili pojawi się jego time remnant, które będzie dalej walczyło z Zoomem.

Może i te time remnants są powalone i niektórym ciężko je ogarnąć, ale mi się taka koncepcja podoba i już nie mogę się doczekać tego finału.

Zdjęcie Searsa na IG z maskami:
https://www.instagram.com/p/BFwNI1IvGBz/

Sears na TT z JWS :D
https://twitter.com/JohnWesleyShipp/status/734773776123088896

użytkownik usunięty
Azazel94

Tak ;D tylko zeby ta teoria dzialala, to ta bron musi spelniac wymagania - nawet nie wiemy czy to bron, co to jest.

Azazel94

A mnie ta koncepcja się nie podoba, bo nie ma sensu... To takie "bla, bla, bla, armia dopplerów, bla, bla, bla".

ocenił(a) serial na 8
lexus123

Zauważliście jaki Teddy Sears jest strasznie podobny do Shipp'a. Ide o zakład że ci dwaj panowie w seraialu na pewno okażą się być rodziną.

ocenił(a) serial na 6
lexus123

Rozszerzone 55-sekundowe promo finału:
https://youtu.be/oQnaMLkZNgw
.
Wychodzi na to, że dostaniemy Kryzys na nieskończonych Ziemiach.