PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=856226}

Fundacja

Foundation
2021 -
7,2 8,1 tys. ocen
7,2 10 1 8073
7,6 5 krytyków
Fundacja
powrót do forum serialu Fundacja

Źle to wygląda

użytkownik usunięty

Wybuchy strzelaniny i konieczny w nowoczesnym kinie remix rasowo - płciowy.

To wygląda naprawdę kiepsko. Nie dość że fabuła zdaje się oderwana od książkowego pierwowzoru (założę się że lepsza nie będzie), to jeszcze jak na dłoni zmiana najważniejszych postaci uniwersum na kobiety, najlepiej o innym niż biały kolorze skóry.

No przepraszam Laura Birn jako Demerzel? Lou Llobell jako Gaal? Leah Harvey jako Salvor Hardin. Trzeba było? Dobrze że Seldona nie gra Meryl Streep.

Czy oni naprawdę muszą wszędzie wpychać tą swoją poprawność polityczną i ideologię?

Dostaję alergii na tego typu produkcje.

ThePreacher

ty leewaku leć do moskwy , i zacznij wreszcie brac leki,

ataman2016

A to w Moskwie mają jakieś lepsze leki czy jak? Acz muszę się zgodzić, że mieszkając w Rosji ciężko dziś pewnie przeżyć bez mocnych psychodelików.

ty skasowany jak na razie komentujesz w mediach powstałych na technologii wymyślonej przez lewaków. Wymyśl coś swojego i tam się udzielaj. Oh wait... to trzeba coś więcej potrafić niż pierdzielić w internecie;)

johnyw

Co ty bredzisz... cała technologia kosmiczna to DZIEŁO KONSERWATYSTÓW

cthulhu_fhtagn

niezle odleciales, jak myslisz, ze komentujesz z kosmosu. (z poza ziemi, bo zaraz sie czepisz terminologii) ;)

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) serial na 1
okiemserca

A ja byś inaczej określił takie zawłaszczenie kulturowe?

phoebe_Freja

https://youtu.be/mRW9EvHnTrE

ocenił(a) serial na 7
okiemserca

Jesteś kolorowy miś?

sucha96

Nie chodzi o to że ktoś uwarza kobiety za gorsze, tylko o to że fajnie by było gdyby trzymać się pierwowzoru. To tak jakby w filmie o amazonkach połowę amazonek stanowili mężczyźni....
Sorki, ale raczej słabo by się takie coś oglądało. Gdy idziesz na film o amazonkach to raczej dlatego że chcesz zobaczyć film o kobietach.

ocenił(a) serial na 1
EMERSION

Pouczająca jest tu demografia ocen na IMDB. Twórcy serialu progresywnie zdemontowali męskich bohaterów, wpychając wszędzie kobiety. Ilość mężczyzn oceniających ten serial jest jednak 8x większa od liczby kobiet. Wychodzi z tego, że jabłko nakręciło babski serial dla facetów.

EMERSION

uwaRZa... człowieku weź najpierw dokończ podstawówkę, a dopiero potem pisz recenzje książek, których ewidentnie przeczytałeś zbyt mało.

ocenił(a) serial na 4
sucha96

Skoro autor był wrednym mizoginem, konserwatysta to dlaczego postępowi tolerancyjni twórcy się wzięli za jego twórczość? Niech się zajmą pisarzami którzy im odpowiadają ideowo :-)

niwrok_2015

Nie czytałam książek gościa i nie wiem, czy był nietolerancyjny, natomiast czyjeś prywatne poglądy nie oznaczają, że był złym pisarzem. Autor mógłby być nawet komunistą czy faszystą i wciąż pisać świetne książki. A ekranizacje mają to do siebie, że zmieniają nieco bohaterów czy fabułę. To są adaptacje, nie idealnie odwzorowanie rzeczywistości. Tak samo we Władcy Pierścieni Gil Galada zamieniono na Arwenę. Nawet nie poto, by dodac kobietę (bo bylo ich w filmie malo), ale po to, by Arwna i Aragorn się w spotkali w filmie i był podkreślony wątek romantyczny.

Jak wspomniałam, nie czytałam książek Asimova, więc nie wiem, na ile ta zmiana płci jest kontrowersyjna. Mi nie przeszkadzają takie zabiegi, o ile płeć bohatera nie była istotna dla fabuły. Także może faktycznie w tym przypadku zmiana płci jest niekorzystna.

W każdym razie nie trzeba mieć takich samych poglądów jak pisarz, żeby lubić jego dzieła czy nawet je ekranizować.

Progresywna

Władcy pierścieni też chyba nie czytałaś. Zapewne chodziło Ci o Glorfindela.

oteksamptis

No tak, nie czytałam, a znam imię Gil - Galada (który w filmach gdzieś w tle pojawia się na minutę). Chyba logiczne, że pomyliły mi się imiona. Czytałam kilka razy, podobnie jak Silmarillion, ale ostatni raz chyba z 10 lat temu. Ta złośliwość była zbędna

Progresywna

We Władcy pierścienia też Gil Galad nie występuje. Co najwyżej w pieśniach jest wspominany. A samego Gil Galada możesz znać właśnie z Silmarilliona. I w związku z tym złośliwość była jak najbardziej na miejscu. Ale jeśli Cię to obraziło, to przepraszam.

oteksamptis

Ale w filmach się pojawił podczas bitwy Ostatniego Przymierza, to miałam na myśli. Walczył obok Elronda, tyle że jego imienia nawet nie wspomniano. Dlatego tak jak napisałam, jego imię musialam zapamiętać z książek.

Zresztą ta pomyłka była czysto techniczna, w stylu tych, gdy piszesz jedno, a myślisz o czymś innym. Glorfindela akurat wyjątkowo lubiłam z Silmarillion.

Nie obraziło, ale mylić się to rzecz ludzka, nie widzę powodu do złośliwości. Ale ok, nie ma sensu ciągnąć tego tematu.

ocenił(a) serial na 7
Progresywna

W kolejnych czesciach bylo sporo silnych i waznych kobiecych postaci, wiec to raczej bzdury. Dlaczego taka ideologiczna zmiana plci moze irytowac? Bo dziala w jedna strone, watpie by tkneli jakakolwiek kobieca postac z tej serii i zamienili na mezczyzne... No chyba, ze schwarzcharaktera. Nie jestem psychofanem fundacji, ale serie czytalem i jednak wole jak takie rzeczy sa pozostawione jak w pierwowzorze + ewentualne napisanie kilku nowych kobiecych postaci.

użytkownik usunięty
Progresywna

czytałem wszystkie Fundacje, i nie dałem rady z serialem. W serialu wszystko jest nie tak, i nie wdaję się w lewactwo/prawactwo, tylko mówię: beztalencia niech trzymają się z dala.

sucha96

Ale chyba w 3 czesci cyklu Fundacja (o Mule) wystepuje juz kobieta, jedna z glownych bohaterow.

ocenił(a) serial na 1
sucha96

Tak to wyglądało tylko w pierwszych książkach. Później pojawiają się silne postaci kobiece. Jeżeli dla twórców serialu Asimov jest zbyt seksistowski, to mogli wymyślić sobie własne założenia, swojej własnej historii. A jeżeli biorą się za ekranizację cudzej powieści, to oczekiwałabym jej uszanowania.

ocenił(a) serial na 1
sucha96

W późniejszych częściach pojawiają się silne postaci kobiece. Jeżeli dla autorów serialu Asimov jest zbyt seksistowski, to mogli wymyślić sobie swoje własne założenia, swojej własnej historii. Jeśli zaś biorą się za ekranizację cudzej powieści, to oczekiwałabym jej uszanowania. Nie tylko z resztą w tej kwestii, bo wymysły scenarzystów stanowią tu jakieś 80% treści.

ocenił(a) serial na 1
sucha96

Nie działa?

ocenił(a) serial na 1
sucha96

Autor nie uważał kobiet za roboty kuchenne. W późniejszych częściach cyklu pojawiają się silne postaci kobiece. W starszych częściach serii, tych z lat 40-50 występują praktycznie sami faceci, bo tak też wyglądała wówczas rzeczywistość polityki międzynarodowej. Pamiętaj, że raptem 20 lat wcześniej kobiety uzyskały w ogóle prawa wyborcze, a w niektórych krajach nawet już po wydaniu pierwszych tomów Fundacji.

Nie chodzi o to, że jest ich za dużo, tylko że się tu mechanicznie i bezmyślnie przerabia postać męską na żeńską nawet bez zmiany imienia. A już to, co zrobili z postacią Salvora Hardina, który u Asimova był burmistrzem i inteligentnym politykiem w średnim wieku rozwiązującym problemy za pomocą mózgu, natomiast u Apla jest jakąś młodą Murzynką z karabinem, tłukącą swoich przeciwników po gębach, to woła po prostu o pomstę do nieba.

sucha96

Jak będą kręcić kolejny serial o niemieckim statku podwodnym, to też mają wrzucić połowę kobiet? Z czego połowa czarnych?

sucha96

do psychiatry leć babo feminazistko

ataman2016

Takim, chorym psychicznie kobietom, psychiatra już nie pomoże, kobiety są za głupie, aby cokolwiek wiedzieć o nauce, dlatego nie występują np. w książkach Lema. I tak samo książek Lema, kobiety nie czytają, może 2%, bo są za głupie aby je zrozumieć. Tu nawet, nie chodzi o feministki, bo te bym rozstrzelał, bez ostrzeżenia, tak głupich, pozbawionych mózgu, tworów nigdy nie widziałem. Tu, chodzi o DEBILNE, IDEOLOGICZNIE, ZAMIENIANIE GENIALNYCH MĘŻCZYZN W FUNDACJI NA TĘPE, MURZYNKI Z NISKIM ILORAZEM INTELIGENCJI KTÓRE, BIEGAJĄ Z KARABINAMI W TLE. Propaganda głupoty lewackich debili się szerzy, białorycerzyki, zaraz będą bronić kobiet, tylko najśmieszniejsze jest to że wśród, kobiet może 1% wynalazł cokolwiek na świecie, to mężczyźni popychają świat do przodu, musieliśmy wam wynaleźć nawet rajstopy, bo jesteście za głupie aby same na taki pomysł wpaść, nawet FEMINIZM WYMYŚLIŁ FACET, bo jesteście tak głupie że aż żal mi was kobiety, na szczęście, książki, były pisane dawno, temu i są najlepszym wydaniem, tego jak powinien wyglądać,świat przyszłości. BEZ DEBILNEJ PROPAGANDY LBGT, TĘCZOWEJ ZARAZY, CHORYCH UMYSŁOWO HOMO, IDIOTEK FEMINAZISTEK, TĘPYCH MAŁOLAT, KTÓRE URZĄDZAJĄ CZARNE MARSZE(CHORE UMYSŁOWO), DAWNO NIE POCZUŁY, co to pas na dupie. Bez mężczyzn, nie miałybyście, głupie cipy, 95% rzeczy które wam ułatwiają życie w kuchni. A równouprawnienie kończy się tam, gdzie trzeba lodówkę albo pralkę na 4 piętro wnieść. Głupie szmaty.Podobnie z książkami, wracajcie, do debilnych romansów, bo na treści sci-fi jesteście za głupie. Dlatego między innymi, mało która kiedykolwiek w ogóle Lema, czytała, bo by nic nie zrozumiała.

ocenił(a) serial na 8
Solaris_fw

Ile masz lat?

ocenił(a) serial na 4

Aha i to wszytko na podstawie jednego zwiastuna, weź już najlepiej ocenę wystaw. Typowy cebulak, wiecznie niezadowolony....

WujekChu1ek

po poziomie frustracji Sol82- obsatwiam rycerza maryi albo 14 latka. Na jedno wychodzi :-D

ocenił(a) serial na 4
okiemserca

Już Cię uwielbiam xD

okiemserca

***** ****+

ocenił(a) serial na 2
okiemserca

Swietna ta wasza tolerancja, gdy usuwacie z forum uzytkownika, ktory nie odpowiada waszym postepowym pogladom.

sgsg

W punkt.

villemo75

To jest tolerancja wyłącznie dla własnych poglądów

użytkownik usunięty
WujekChu1ek

A ile potrzebujesz zwiastunów, żeby zauważyć, że zamiast chłopca jest dziewczynka?

Ano niestety. Pocieszam się wiedzą o tym, że ten chory system musi wcześniej czy później paść na twarz niczym swego czasu Sowiet i inne ideologie totalne, które na siłę chcą uszczęśliwiać ludzkość. Pozostaje czytać klasykę i używać wyobraźni :)

tomek2123

Ten system upada i upadnie szybciej niż Imperium.

właśnie czytam Fundację i rzeczywiście wszystkie postacie męskie przekształcili na kobiety, mega dziwna obsada. A do tego zmyślone postacie jak Brother Day .....

Szkoda książki natomiast to proste jeśli będzie gniotem dostanie nieskie oceny i nie zrobią drugiego sezonu zaś producenci będą płakać w niebo i pytać czemu nie chcą tego oglądać? Odpowiedzi na to są jasne od początku, Ja niestety też nie wierzę w te produkcję.

Weź się nie napinaj bo się zexxasz jeszcze. Uporządkujmy fakty.
1. "konieczny w nowoczesnym kinie remix rasowo - płciowy." och, nie zexxaj się, wujciu.
1. "Nie dość że fabuła zdaje się oderwana od książkowego pierwowzoru (założę się że lepsza nie będzie)"
Obiektywnie, to poza konceptem fundacji, to sama książka jest okrutnym gniotem, coś co mi się podobało gdy miałem 12 lat, teraz, gdy jestem po 40 sprawia, że mam ciary wstydu czytając te ramotę. Zmiany scenariusza są niezbędne, żeby dzisiejszy widz, trochę bardziej wyrobiony kulturowo, był w stanie to strawić.
2."Czy oni naprawdę muszą wszędzie wpychać tą swoją poprawność polityczną i ideologię?"
Patrz wyżej, nie zexxaj się od tego napinania. Założenie że społeczność kosmiczna, żyjąca na tysiącach planet będzie homogeniczna, a kobiety sprowadzone do dekoracji jest nawet nie tyle archaiczna, co głupia, więc są to zmiany jak najbardziej na plus, uwiarygadniające tylko ten świat. Jak wyjdzie, zobaczymy.
3. "Dostaję alergii na tego typu produkcje." mam nadzieje że jest bolesna, głupota powinna boleć.

Podsumowując, polecam stoperan, a jak chcesz mieć jak w książce, przeczytaj książkę, i przestań się obrażać na świat, że nie chce być taki jaki ty sobie imaginujesz.

karylysy79

No generalnie powinni sie trzymac ksiazki raczej.

użytkownik usunięty
karylysy79

Teraz pozostaje zrobić film wojenny, w którym żydzi gazują Niemców. W końcu co za różnica, prawda?

ocenił(a) serial na 1

NIe Żydzi, tylko czarne Żydówki gazują Niemców w Oświęcimiu. To by było coś :D

karylysy79

Fundacja to bardzo przystępnie napisana książka, która mówi o bardzo pouczających sprawach, które dotyczą nas bezpośrednio. Jak tego nie zauważyłeś to chyba ta książka była dla ciebie jeszcze za trudna. Ewentualnie przeczytaj teraz może coś ci się rozjaśni ale do tego też trzeba coś wiedzieć. Racja nie da się tego w takiej książki bezpośrednio przełożyć na scenariusz ale to nie znaczy, że przerobienie tego pod obecną dominującą propagandę będzie dla serialu dobre.

karylysy79

Dobrze powiedziane/napisane karylysy79 oj naprawdę naprawdę. Według badań prawicowi mężczyźni w wieku 18-29 lat w Polsce są obecnie w większości, trzeba ich więc zwalczać wszelkimi sposobami, aby pozostali się do nich nie przyłączyli.