PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=856226}

Fundacja

Foundation
2021 -
7,2 7,9 tys. ocen
7,2 10 1 7906
7,8 4 krytyków
Fundacja
powrót do forum serialu Fundacja

Źle to wygląda

użytkownik usunięty

Wybuchy strzelaniny i konieczny w nowoczesnym kinie remix rasowo - płciowy.

To wygląda naprawdę kiepsko. Nie dość że fabuła zdaje się oderwana od książkowego pierwowzoru (założę się że lepsza nie będzie), to jeszcze jak na dłoni zmiana najważniejszych postaci uniwersum na kobiety, najlepiej o innym niż biały kolorze skóry.

No przepraszam Laura Birn jako Demerzel? Lou Llobell jako Gaal? Leah Harvey jako Salvor Hardin. Trzeba było? Dobrze że Seldona nie gra Meryl Streep.

Czy oni naprawdę muszą wszędzie wpychać tą swoją poprawność polityczną i ideologię?

Dostaję alergii na tego typu produkcje.

ja dałem z czystym sumieniem 1/10

ocenił(a) serial na 8

Jak dobrze nie znać książki i nie mieć jakiś dziwnych narzutów umysłowych. Dla mnie dobre i wciągające

ocenił(a) serial na 2
lubczyk1410

Zwarte, ciekawe SF, zamienione w rozwleczone pierdy stworzone przez managerów, a nie filmowców.

Po siódmym odcinku mamy już dwie Mary Sue, z których jedna i jej "dar", to już ewidentny środkowy palec wobec książki. Nie rozumiem, po co do tej sieki mieszali Fundację. Spokojnie mogło to być nowe IP. Tylko wtedy, to coś nie miałoby czym rywalizować np. z takim Expanse, które zjada te blubry na śniadanie.

Sracie się o jakieś diversity jakby to było coś istotnego, a to jest tylko polityka korporacji. Nie ma to znaczenia, poza tym, że teraz korpo mogą być w końcu dobre i oświecone. A do tego jeszcze korzystają z tego calego internetowego napinanania się komuno-lewactwo vs. kato-faszyści.

No niestety wciskanie na siłę tego typu tępej propagandy niszczy sztukę filmową. Chodzi, by wyprać głowy w szczególności najmłodszym i przesunąć okno overtona z rzeczy nieakceptowalnych, a wręcz nienormalnych i patologicznych na pozycje popularnych. Już tak nachalnie wciskają ten badziew, że niektórych filmów nie da się oglądać.

ocenił(a) serial na 4

Daneel Olivav jest kobietą? A Curie-Skłodowska też????? Założę sie ze Machulski nie przewidział, że jego komedia zmieni sie w farsę - rzeczywistość...

W Asimovie, te męskie postacie były drewniane i być może pasowały do lat 40tych, przeszkadzali mi zanim jeszcze istniał internet.

ocenił(a) serial na 2

standardowe woke, prawie nic wspólnego z książką oprócz świata przedstawionego, a nawet i to spaprane lewicową agendą

ocenił(a) serial na 5

Jaby jakieś obsrane bollywood to kręciło. same czarne i ciapate.