PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=840024}

Gambit królowej

The Queen's Gambit
2020
8,1 191 tys. ocen
8,1 10 1 190731
7,2 64 krytyków
Gambit królowej
powrót do forum serialu Gambit królowej

Czy tylko ja dostrzegam że pod pretekstem ciekawej historii Netflix po raz kolejny forsuje ideologiczne przesłania poprawności politycznej???
Cały ten serial jest niby o szachach ale ja patrzyłem na to jak jedna wielka afirmacja feminizmu - ten cały wątek relacji głównej bohaterki z przybraną matką pokazujący że kobiety nie potrzebują mężów czy facetów i korzystają z życia pełnymi garściami. Faceci w tym filmie... jak któryś jest fajny to musi być gejem. Reszta to dupki lub ciamajdy pomijając postać wyluzowanego pozera który jak się okazuje żyje w jakiejś norze w piwnicy. Jest tez oczywiście wątek czarnoskórej buntowniczki która nagle ma zamiar zostać prawnikiem i w tym celu będzie wykorzystywać białasów. Sorry ale jak widać w tych czasach nie można już nakręcić zwykłego serialu lub filmu np o szachach by poszła na to kasa niezbędne są te dodatki w postaci ideologicznych wątków. Młodzi to łykają i potem mamy pełno anarchistów i neomarksistów demolujących amerykańskie miasta i niszczących kościoły w Polsce. A .... bym zapomniał no przecież był ten wątek z olaniem bractwa chrystusowego - ta cała scena gdy ona stwierdza że to bzdury i odda im kasę - no młodzi zakonotowali? Wiara i chrześcijaństwo = bzdury - lecimy dalej z filmem....

Wolander

Ty naprawdę myślisz ze od filmów młodzi sa
Lewicowi? Nieźle masz wyprany mózg. Powiem ci, ze nie,
Nie od tego. A poza tym, skoro wiesz ze współczesne filmy sa takie, to proponuje pozostać przy prawicowych produkcjach. Sporo tego kręcą choćby w stanach.

Wolander

Tak, tylko ty, bo serial jest ekranizacją książki z 1983 roku.