PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=840024}

Gambit królowej

The Queen's Gambit
2020
8,1 189 tys. ocen
8,1 10 1 188969
7,1 57 krytyków
Gambit królowej
powrót do forum serialu Gambit królowej

Wyborny

ocenił(a) serial na 10

Kiedy na Netflixie pojawił się Gambit Królowej, nie sądziłam że za tym niewiele mówiącym mi tytułem kryje się coś niesamowitego. Fabuła, postacie, gra aktorska, muzyka, klimat, akcja i cała reszta. Jestem zachwycona. Każdy odcinek to prawdziwa uczta i nie rozumiem opinii, że z każdym odcinkiem jest coraz gorzej. Postać Beth jest złożona, to genialny umysł szachistki a zarazem dziewczyna zmagająca się z uzależnieniem. Przeżywa wzloty i upadki a jej życie to nieustanna gra. Szachy są dla niej darem jak i przekleństwem. Życie jej nie rozpieszcza, na swój sposób próbuje radzić sobie z przeciwnościami i kolejnymi porażkami. Tak jak w grze w szachy, nieustannie podejmuje decyzje, które dają jej zwycięstwo lub smak przegranej. Ten serial trzeba brać w całości, nie wybiórczo to co się bardziej podoba. Sceny rozgrywek są fascynujące i mimo że nie znam się na grze w szachy, to każda partia rozgrywana przez Beth na ekranie, budziła we mnie nie małe emocje. Dawno nie widziałam tak wciągającego, wręcz porywającego i świetnie zrealizowanego serialu. Na moją ocenę nie ma najmniejszego wpływu grający arcymistrza Marcin Dorociński. Miło że w tak rewelacyjnej produkcji znalazł się polski akcent. Zostawiam zasłużone 10/10. Oglądanie tego serialu to była czysta przyjemność.