PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=104147}

Generał Daimos

Tōshō Daimos
1978 - 1979
7,9 6,4 tys. ocen
7,9 10 1 6365
7,3 3 krytyków
Generał Daimos
powrót do forum serialu Generał Daimos

Dubbing

ocenił(a) serial na 10

Co byście powiedzieli na to, żeby zdubbingować cały ten serial? Moim zdaniem to byłby dobry pomysł, nie wydaje się wam? Ja bym proponował taką oto obsadę dubbingu:

Kazuya - Tomasz Bednarek
Erika - Iwona Rulewicz
Kiyosziro - Tomasz Kozłowicz
Nana - Krystyna Kozanecka
Richiter - Mariusz Benoit
Laiza - Brygida Turowska
Balbas - Jacek Czyż
Profesor Izumi - Wojciech Duryasz
Okane - Teresa Lipowska
Kairo - Grzegorz Wons
Komandor Miwa - Marek Barbasiewicz
Olban - Włodzimierz Bednarski
Gero - Andrzej Arciszewski
Margarete - Joanna Jędryka
Profesor Banks - Grzegorz Pawlak
Gente - Brygida Turowska
Sierżant Kido - Jerzy Dominik
Cindy - Joanna Pach
Baranduk - Wiktor Zborowski
Melwi - Jacek Kopczyński
Doktor Wolin - Jacek Jarosz
Aizo - Mieczysław Morański
Herik - Waldemar Barwiński
Kaya - Józef Mika
Himley - Jarosław Domin
Generał Leon - Jan Prochyra
Doktor Ruyazaki - Jerzy Kamas
Dziadek Kiyosziro - Stanisław Brudny
Saruyi - Katarzyna Łaska
Reiko - Monika Wierzbicka
Gildo - Jarosław Boberek

To moja propozycja polskiego dubbingu dla tego serialu. Co o tym sądzicie? Moim zdaniem ten serial zasługuje na polski dubbing. Pewnie on nigdy nie powstanie, ale gdyby miał powstać, oto moja propozycja.

ocenił(a) serial na 9
kronikarz56

Bez przegięcia - w porównaniu z Miwą czy Olbanem Szeryf z Nottingham to grzeczny aniołek. :) Mówisz o Olbanie? :)

ocenił(a) serial na 10
joanna_kordus

No, w sumie to masz rację, że przy Olbanie i Miwie to zdecydowanie Szeryf wydaje się być grzecznym chłopcem ;) Nie inaczej - z wielką przyjemnością bym Olbanowi załatwił ćwiartkowanie na żywca i z posoleniem :)

ocenił(a) serial na 9
kronikarz56

No, dokładnie. :) A Celtowie by mu poderżnęli gardło, ewentualnie zdekapitowali. :)

ocenił(a) serial na 10
joanna_kordus

Jak dla mnie zbyt łagodne. Ale wiesz co? Niedawno widziałem "INDIANA JONES I ŚWIĄTYNIĘ ZAGŁADY". Nie widziałaś filmu, ale za to czytałaś książkę na podstawie filmu. Pamiętasz kapłana Mola Rama? Ja bym jemu wydał Olbana na śmierć. To by było dopiero bolesne i sprawiedliwe zarazem :)

ocenił(a) serial na 9
kronikarz56

A może by dać Miwę Szeryfowi albo Hansowi Gruberowi, żeby się z nim zabawili? :) Mola Ram już by skutecznie napędził strachu Miwie. ;)

ocenił(a) serial na 10
joanna_kordus

Nie! Mam lepszy pomysł :) Najpierw Szeryf z Nottingham zafunduje mu swoje zabawy typu "osobiste wyrywanie tego kłamliwego języka", potem wiszenie do góry nogami i bicie batem, potem jeszcze parę atrakcji z użyciem tępej łyżki... Potem Hans Gruber urządza sobie z niego tarczę strzelniczą i każe mu przejść boso po rozbitym szkle, a na końcu, w ramach humanitaryzmu, Mola Ram wyrwie mu serce, a ciało wrzuci do ognia :) Co ty na to? Dobry repertuar? :)

ocenił(a) serial na 9
kronikarz56

Ten repertuar nie jest dobry. On jest okrutnie doskonały. :)

ocenił(a) serial na 10
joanna_kordus

No widzisz. A więc mamy już karę zarówno dla Miwy, jak i dla Olbana i Geroyera. To dopiero będzie sprawiedliwość za to wszystko, co zrobili.

ocenił(a) serial na 9
kronikarz56

O, tak, o, tak. <zaciera radośnie ręce>

ocenił(a) serial na 10
joanna_kordus

A w piekle potem czekają na niego dalsze atrakcje :) Aż mi się przypomniał pewien niegrzeczny dowcip na temat właśnie kary dla potępieńca w piekle. Ale nie wiem, czy mogę tu śmiało takie niegrzeczne rzeczy pisać xD

ocenił(a) serial na 9
kronikarz56

Heh, i dobrze mu tak. :) Napisz mi w prywatnych wiadomościach, co to za dowcip. ;D

ocenił(a) serial na 10
joanna_kordus

Dobrze, napiszę ci w prywatnych wiadomościach albo na SMS, o jaki dowcip mi chodzi. Być może już go znasz, ale jeśli nie, to ty tym lepiej xD Mówię ci, kara tam opisana to w sam raz kara na wieczne potępienie dla Miwy xD

ocenił(a) serial na 9
kronikarz56

No to napisz, bo go nie znam. ;) Mam nadzieję. :D

ocenił(a) serial na 10
joanna_kordus

Muszę go napisać, bo ciągle zapominam. Mówię ci, tam jest opisana kara piekielna doskonała dla takiego nędznika. Dodatkowo jest upokarzająca i o to chodzi :)

ocenił(a) serial na 9
kronikarz56

Przeczytałam i zaiste jest upokarzająca. :)

ocenił(a) serial na 10
joanna_kordus

Widzisz? Cytując pewną uroczą blondyneczkę z reklamy rogalików "7 days" powiem tak: "A nie mówiłem, że mówiłem?" :)

ocenił(a) serial na 9
kronikarz56

Nie pamiętam tej reklamy, ale zgadzam się z tobą. :)

ocenił(a) serial na 10
joanna_kordus

Cieszę się, że się ze mną zgadzasz. Ja ją zapamiętałem, bo ładna aktorka tam zagrała :)

ocenił(a) serial na 9
kronikarz56

Aha. ;)

ocenił(a) serial na 10
joanna_kordus

W sumie nie tylko ty siebie zaskakujesz. Mnie czasami też to spotyka :) Tak, Melwiego mogły tylko otrzeźwić nazwiska jego przełożonych. Dowodem może być to, jak otrzeźwiał, gdy usłyszał nazwisko "Baranduk". Normalnie jak za dotknięciem magicznej różdżki spoważniał i już nie był pijany :)

ocenił(a) serial na 9
kronikarz56

No tak. :) Właśnie. Wymienienie choćby tego nazwiska to najlepszy sposób, by postawić Melwiego do pionu. :)

ocenił(a) serial na 10
joanna_kordus

Właśnie. Widziałem w anime, jak to wyglądało i powiem ci, że robi wrażenie. Powiedz mi... Nie podejrzewałeś Melwiego, iż to jest agent Baranduka i przeciwnik swego wuja, prawda? Co czułaś, kiedy go zobaczyłaś? :)

ocenił(a) serial na 9
kronikarz56

Aha. :) No, nie podejrzewałam. Jak go zobaczyłam, to sobie pomyślałam: "Coś jest z nim nie teges". :)

ocenił(a) serial na 10
joanna_kordus

Nie "ten teges", powiadasz? Uważałaś wtedy, że jest stuknięty? :)

ocenił(a) serial na 9
kronikarz56

Dokładnie. Tak myślałam, że sprawia wrażenie, jakby mu brakowało piątej klepki. :)

ocenił(a) serial na 10
joanna_kordus

To tylko dowodzi, że Melwi był niesamowicie doskonałym aktorem, skoro zwiódł cię na manowce, co wszak nie jest łatwe, jak zapewne wiesz :)

ocenił(a) serial na 9
kronikarz56

To akurat święta prawda. :)

ocenił(a) serial na 10
joanna_kordus

No właśnie. Mnie też by Melwi oszukał, gdyby nie to, że przed obejrzeniem serialu trochę o nim poczytałem i o jego postaci także, więc wiedziałem, kim on jest :)

ocenił(a) serial na 9
kronikarz56

Ach, to tak. A ja nic o nim nie wiedziałam. ;)

ocenił(a) serial na 10
joanna_kordus

Ale dzięki temu, że nic o nim nie wiedziałaś, to miałaś większą niespodziankę :)

ocenił(a) serial na 9
kronikarz56

Właśnie tak. :) Jakbym stanęła oko w oko z nim, zapytałabym się go (jak w filmie Atreyu pytał Gmorka): "Kim tak naprawdę jesteś?" :)

ocenił(a) serial na 10
joanna_kordus

He he he. Bardzo dobre pytanie. Ciekawe, co by Melwi na nie odpowiedział :)

ocenił(a) serial na 9
kronikarz56

Na pewno na wstępie by zakpił: "O, jaki ton!" :)

ocenił(a) serial na 10
joanna_kordus

Albo powiedziałbym jak detektyw Bednarski, gdybyś zaczęła mu ubliżać "Fe! Jakie brzydkie słowa!" :)

ocenił(a) serial na 9
kronikarz56

Ubliżania by nie było. Najpierw bym go zapytała jak filmowy Atreyu Gmorka. :)

ocenił(a) serial na 10
joanna_kordus

Rozumiem. Ciekawe tylko, czy by cię nasz agent 0007 wtajemniczył w swoje plany i ujawnił swoją tożsamość :)

ocenił(a) serial na 9
kronikarz56

No wiesz, nie jestem gadułą i potrafię milczeć jak grób, kiedy trzeba, więc facet mógłby mi z czystym sumieniem zaufać i ujawnić swoją tożsamość oraz wtajemniczyć mnie w swoje plany. :)

ocenił(a) serial na 10
joanna_kordus

To prawda. Jednak czy nasz agent 0007 by o tym wiedział tak dobrze, jak i ja? :)

ocenił(a) serial na 9
kronikarz56

Gdyby się tak dowiedział o mnie z jakichś źródeł, to mógłby nabrać przekonania, że warto mi zaufać. A już zwłaszcza spotkanie moje z nim by utwierdziło w przekonaniu, że te źródełka nie kłamały. :)

ocenił(a) serial na 10
joanna_kordus

He he he. Ciekawi mnie tylko, czy te źródełka nie kłamały również aby w sprawie jego umiejętności w sztuce ars amandi xD Tak czy siak naprawdę widzę, iż Melwi to musi być jedna z twoich ulubionych postaci w tym anime :)

ocenił(a) serial na 9
kronikarz56

Ja mówię o tym, co źródła mówiłyby Melwiemu o mnie, tępe dziecię. :D Jest na czwartym miejscu mojej listy ulubieńców. :)

ocenił(a) serial na 10
joanna_kordus

A ja mówię o źródłach, które mówią o gorszącym prowadzeniu się Melwiego. Ciekawi mnie, czy on wiedział, co dokładnie Baamisjanie o nim opowiadają, bo jeśli znał wszystkie szczegóły, to mógł lepiej odgrywać swoje przedstawienia pokazując Baamisjanom to, co chcą zobaczyć i potwierdzić swoją złą opinię, a tym samym skutecznie prowadzić swoją działalność. Czwarte miejsce? Aizo i Richiter to jeden i dwa. A kto jest tym trzecim?

ocenił(a) serial na 9
kronikarz56

I przekręciłeś coś. Przecież to Melwi chciałby wiedzieć, czy można mi zaufać, i dlatego chciałby wiedzieć o mnie jak najwięcej, ale od godnych zaufania źródeł. :) Myślę, że wiedział o tym. :) Tym trzecim jest Heirik. :)

ocenił(a) serial na 10
joanna_kordus

Nie, po prostu mówiłem o czymś innym. Ale ciebie musiałby sprawdzić u tych "wiarygodnych źródeł" :) Herik! No tak! Zupełnie o nim zapomniałem. Rzeczywiście godna szacunku postać :)

ocenił(a) serial na 9
kronikarz56

A więc rozmawialiśmy o dwóch różnych rzeczach. Cytując stare ludowe porzekadło: "Ja o porze, ty o pomidorze!" ;) Dokładnie. :) Jak mogłeś zapomnieć o Heiriku?! <ton zgrozy>

ocenił(a) serial na 10
joanna_kordus

W sumie to się czasami na tym świecie zdarza, więc cóż... Ważne, że się dogadaliśmy mimo to. Sam nie wiem, jak ja mogłem zapomnieć o Heriku. Widocznie jędza skleroza się odezwała :)

ocenił(a) serial na 9
kronikarz56

No tak. :) W sumie, cichy bohater z niego był, więc nic dziwnego, że łatwo się o nim zapomina. :)

ocenił(a) serial na 10
joanna_kordus

Pewnie, że cichy z niego bohater i niestety tylko w jednym odcinku się pojawił i na jego końcu ginie, choć w sumie jego śmierci nie widzimy, więc kto to wie? Tak czy siak podobała mi się jego szlachetność - wszak chciał zabić Kazuyę w uczciwej walce jeden na jednego, a podstęp Balbasa i Laizy nieźle go oburzył.

ocenił(a) serial na 9
kronikarz56

Dokładnie. Od razu można poznać, że to typ honorowego wojownika.

ocenił(a) serial na 10
joanna_kordus

I dlatego właśnie Richiter, który wszak także był honorowym wojownikiem, postanowił jemu właśnie powierzyć misję zabicia Kazuyi. A później, zdaje się, że w odcinku 16, sam stanął z Kazuyą do honorowej walki, gdy tylko nadarzyła się ku temu okazja.