PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=104147}

Generał Daimos

Tōshō Daimos
1978 - 1979
7,9 6,4 tys. ocen
7,9 10 1 6365
7,3 3 krytyków
Generał Daimos
powrót do forum serialu Generał Daimos

Dubbing

ocenił(a) serial na 10

Co byście powiedzieli na to, żeby zdubbingować cały ten serial? Moim zdaniem to byłby dobry pomysł, nie wydaje się wam? Ja bym proponował taką oto obsadę dubbingu:

Kazuya - Tomasz Bednarek
Erika - Iwona Rulewicz
Kiyosziro - Tomasz Kozłowicz
Nana - Krystyna Kozanecka
Richiter - Mariusz Benoit
Laiza - Brygida Turowska
Balbas - Jacek Czyż
Profesor Izumi - Wojciech Duryasz
Okane - Teresa Lipowska
Kairo - Grzegorz Wons
Komandor Miwa - Marek Barbasiewicz
Olban - Włodzimierz Bednarski
Gero - Andrzej Arciszewski
Margarete - Joanna Jędryka
Profesor Banks - Grzegorz Pawlak
Gente - Brygida Turowska
Sierżant Kido - Jerzy Dominik
Cindy - Joanna Pach
Baranduk - Wiktor Zborowski
Melwi - Jacek Kopczyński
Doktor Wolin - Jacek Jarosz
Aizo - Mieczysław Morański
Herik - Waldemar Barwiński
Kaya - Józef Mika
Himley - Jarosław Domin
Generał Leon - Jan Prochyra
Doktor Ruyazaki - Jerzy Kamas
Dziadek Kiyosziro - Stanisław Brudny
Saruyi - Katarzyna Łaska
Reiko - Monika Wierzbicka
Gildo - Jarosław Boberek

To moja propozycja polskiego dubbingu dla tego serialu. Co o tym sądzicie? Moim zdaniem ten serial zasługuje na polski dubbing. Pewnie on nigdy nie powstanie, ale gdyby miał powstać, oto moja propozycja.

ocenił(a) serial na 9
kronikarz56

Gdyby się dowiedział o spisku jego podwładnych, ostro by ich zgromił.

ocenił(a) serial na 10
joanna_kordus

Zapewne. Richiter wolał bowiem uczciwą walkę niż podłe i niehonorowe podstępy. Wszak, gdy Laiza chciała wykorzystać miejsce rzekomego pochówku Eriki jako zasadzkę na Kazuyę, to nie wyraził na to zgody. A gdy Laiza sprzeciwiła mu się i zorganizowała tę zasadzkę, to ją nieźle skarcił.

ocenił(a) serial na 9
kronikarz56

Właśnie.

ocenił(a) serial na 10
joanna_kordus

W sumie trochę szkoda, że Laiza nie dostała wtedy batem za sprofanowanie miejsca wiecznego spoczynku Eriki. Zasłużyła sobie na to i może by się jej odechciało podobnie nędznych sztuczek.

ocenił(a) serial na 9
kronikarz56

I tak obrywała kilka razy od Richitera, więc jedno walnięcie mniej czy więcej nie robiło jej żadnej różnicy.

ocenił(a) serial na 10
joanna_kordus

Wiesz, jak tak mówisz, to można by pomyśleć, że Laiza to masochistka i ten-tego z admirałem tak, jak jedna z tych laleczek z "TO WŁAŚNIE MIŁOŚĆ", a konkretnie sado-maso xD

ocenił(a) serial na 9
kronikarz56

Jak tak się zastanowić, to trochę była masochistką. :) Ale weź mi nie przypominaj tych laleczek, bo zaczynam dygotać ze śmiechu. :D

ocenił(a) serial na 10
joanna_kordus

W sumie racja. Richiter mógłby ją zbić do nieprzytomności, a ta i tak by go kochała :) He he he. Mnie te dwie laleczki także rozśmieszają niczym gaz rozweselający ;)

ocenił(a) serial na 9
kronikarz56

No tak. :) Mam nadzieję, że to był tylko taki żart autorów scenariusza z tymi lalkami. ;)

ocenił(a) serial na 10
joanna_kordus

A nawiasem mówiąc może dodać na Nonsensopedię tekst o zamiłowaniach Laizy do sado-maso? Na pewno z tymi laleczkami to był żart :)

ocenił(a) serial na 9
kronikarz56

Chyba coś już podobnego tam jest. :) Modlę się o to, żeby to był żart. :)

ocenił(a) serial na 10
joanna_kordus

Nie przypominan sobie takiego tekstu, ale być może on tam jest rzeczywiście jest :)

He he he. Aż się modlisz? A czemu? Co te laleczki mają w sobie, że się modlić?

ocenił(a) serial na 9
kronikarz56

Trzeba sprawdzić dla upewnienia się. :)

No bo wiesz, nie mogę uwierzyć, że takie lalki można kupić w normalnym sklepie z zabawkami dla dzieci. :)

ocenił(a) serial na 10
joanna_kordus

Trzeba sprawdzić, ale jeśli nie ma, to należy taki tekst dać na Nonsensopedię :)

He he he. Aż mnie ciarki przechodzą, gdy pomyślę, że takie laleczki mogłyby nyć sprzedawane w normalnych sklepach :)

ocenił(a) serial na 9
kronikarz56

Aha. :)

U nas by to nie przeszło. A w Anglii - niby takiej pruderyjnej - gładko przechodzi. :)

ocenił(a) serial na 10
joanna_kordus

Właśnie. To sama prawda. Polska jest taka świątobliwa pod wieloma względami, że hej. Niestety w pewnych sprawach nasz kraj jest daleko w tyle. Za to wiem, że Melwiemu takie laleczki by się spodobały xD

ocenił(a) serial na 9
kronikarz56

No tak. A czemu akurat jemu? :D

ocenił(a) serial na 10
joanna_kordus

Ponieważ jego bardzo fascynowało wszystko, co niegrzeczne i związane z czymś na "s", a te laleczki są niegrzeczne i są związane z Sama-Wiesz-Czym xD

ocenił(a) serial na 9
kronikarz56

Wiesz, ale te jego zainteresowania to była tylko przykrywka. :) Chociaż z drugiej strony, mógł się na serio tym interesować, czemu nie? ;)

ocenił(a) serial na 10
joanna_kordus

Nie inaczej, przykrywka nie oznacza bynajmniej tego, że nie podobała mu się ta przykrywka i możliwość korzystania z wszelakich uciech życia. Mnie by się podobało :)

ocenił(a) serial na 9
kronikarz56

Mógłbyś z nim piątkę przybić, bo w tym temacie to dogadywalibyście się aż za dobrze. ;)

ocenił(a) serial na 10
joanna_kordus

A i owszem, moja droga. Z tego też względu bardzo chętnie bym go poznał, aby móc poznać Melwiego i przybić sobie z nim piątkę, a co! :)

ocenił(a) serial na 9
kronikarz56

No tak. Trafił swój na swego. :)

ocenił(a) serial na 10
joanna_kordus

A i owszem, swój na swego trafił, nawet nie zamierzam zaprzeczać :)

ocenił(a) serial na 9
kronikarz56

Strach się bać takich jak wy. ;D

ocenił(a) serial na 10
joanna_kordus

He he he. Tak uważasz? :) Melwi powiedziałby: "I dobrze. Jest ryzyko, jest przyjemność. Zawsze to powtarzam moim pannom, gdy idziemy do łóżka, a one mi mówią, że boją się ciąży" :)

ocenił(a) serial na 9
kronikarz56

No, tak uważam. :) Zależy, dla kogo ta przyjemność. W każdym razie taki tekst pasuje też do naszego ulubionego Szeryfa z Nottingham. :)

ocenił(a) serial na 10
joanna_kordus

No cóż... O ile dobrze wiem, to Melwi jest takim baamisjańskim Jamesem Bondem, a na jego łóżkowe umiejętności jak na razie żadna kobieta nie narzekała :) Ale masz rację, że do Szeryfa George'a z Nottingham taki tekst też pasuje :)

ocenił(a) serial na 9
kronikarz56

A co? Opowiadały ci? ;D Myślę, że niejedna fanka filmu (a zwłaszcza naszego Maestro) chciałaby być na miejscu służek. I na pewno by się te fanki grzecznie oddały Szeryfowi na miejscu Lady Marion. ;)

ocenił(a) serial na 10
joanna_kordus

A owszem, mówiły. Jak myślisz, do czyjego łóżka przeszły te wszystkie panie, gdy Melwi się nimi znudził? :) He he he. Znam osobiście jedną taką, która by się zamieniła w tej sprawie z Lady Marion :)

ocenił(a) serial na 9
kronikarz56

No, ładnie. :D Wiem, którą masz na myśli. Ale ona nie jest w Facebookowym fanklubie naszego Maestro. ;)

ocenił(a) serial na 10
joanna_kordus

No pewnie, że ładnie. A myślałaś, że za co tak bardzo lubię Melwiego? :) Nie należy, ale fanką jest i to jeszcze wręcz zapaloną i to się liczy :)

ocenił(a) serial na 9
kronikarz56

Coś mi się widzi, że on jest twoim alter ego. :D W takim razie zapraszam ją do Facebookowych fanklubów Pana Alana Rickmana. Właśnie tacy jak ona są w nich najmilej widziani. :)

ocenił(a) serial na 10
joanna_kordus

He he he. Być może, choć ja się uważałem zawsze za kogoś podobnego do Kazuyi, ale być może jednak Melwi jest bardziej do mnie zbliżony charakterem? xD Przekażę jej :)

ocenił(a) serial na 9
kronikarz56

Raczej Melwi jest do ciebie zbliżony charakterem. :D Dobra. Ciekawe, jaki będzie jej odzew? :)

ocenił(a) serial na 10
joanna_kordus

Niech będzie. Mogę ja być podobny do Melwiego lub może być Melwi podobny do mnie. To i tak, jak zapewne wiesz, jedno i to samo :)

ocenił(a) serial na 9
kronikarz56

Właśnie. :D Jeden pies - na kobiety, rzecz jasna. ;D

ocenił(a) serial na 10
joanna_kordus

"A to pies na baby! Szczek-szczek!" xD Jak to powiedział król Julian XIII w bajce "MADAGASKAR 2" o Melmanie, gdy ten mu wyznał, że kocha się w Glorii xD Tak czy siak masz rację. Ja i Melwi jesteśmy jak psy na baby, ale wiesz... Nie oznacza to, że nie jesteśmy wierni :)

ocenił(a) serial na 9
kronikarz56

Jak facet kocha się w jednej tylko kobiecie, to jest kiepskim psem na baby. Żeby być psem na baby, trzeba latać za wieloma spódniczkami (w przypadku Melwiego sukniami). :D Tobie bym wierzyła, ale Melwiemu nie bardzo. ;)

ocenił(a) serial na 10
joanna_kordus

Wiesz, ja też tak uważam, ale tak czy siak Julian w taki właśnie sposób nazwał Melmana, gdy ten mu wyznał, że się kocha w Glorii :) He he he. Pewnie ty mnie nazwiesz psem na baby, kiedy tylko zobaczysz moje zdjęcia z Pyrkonu xD Tak czy siak mówisz, że mnie byś uwierzyła, że może i jestem psem na baby, ale gdy się zakocham, to jestem wierny? Miło mi. Szkoda tylko, że Melwi nie doczeka się tyle zaufania z twojej strony xD

ocenił(a) serial na 9
kronikarz56

Aha. :) E, nazwę cię jeszcze ładniej. :D No cóż, jakoś mi trudno wierzyć facetowi, który zmienia szybko dziewczęta jak rękawiczki. ;D

joanna_kordus

Tak odnośnie dubbingu nie dawno zmarł
Mieczysław Gajda który w Polskiej wersji dubbingowej mógłby być Miwą i Dzadkiem Kiyosziro.

ocenił(a) serial na 9
bunga76

Wiem o tym. Szkoda, uwielbiałam jego i jego głos. :(

ocenił(a) serial na 10
joanna_kordus

A jak jeszcze grzeczniej mnie nazwiesz, moja droga? :) Wiesz, być może on by się jednak szczerze zakochał w tej jednej jedynej i wtedy to już ta jedna jedyna mogłaby go odmienić xD Tak... Jego głos był po prostu fenomenalny i nie do podrobienia. W każdym razie ja tak uważam i raczej nie jestem w tym zdaniu odosobniony. Szkoda, że musiał umrzeć, bo drugiego takiego aktora już nie będzie.

ocenił(a) serial na 9
kronikarz56

Nazwę cię "duszyczką towarzystwa damskiego". ;) Być może. :D Pewno, że szkoda, ale cóż... Chyba i Pan Bóg chciał posłuchać jego głosu.

ocenił(a) serial na 10
joanna_kordus

Oj, jak słodko. Bardzo mi się podoba ten przydomek. Jesteś niezwykle miła, że tak mówisz :) Wiesz, pięknie to zabrzmiało, gdy to powiedziałaś. Mam nadzieję, że Pan Bóg będzie się równie mocno śmiał z tekstów Kaczora Duffy'ego lub Smerfa Ważniaka, co i my :)

ocenił(a) serial na 9
kronikarz56

Proszę uprzejmie. Napisałam zgodnie z prawdą. :) O, z pewnością. :)

ocenił(a) serial na 10
joanna_kordus

Cieszę się, że tak mówisz. A ostatnio jak Melwi zabłysłem humorem nieco erotycznym, ale zabawnym. Mianowicie wchodzę do pracy i siadam w swojej sali. Tam są same panie i jeden tylko facet, nie licząc mnie. Jakaś pani mówi do niego, że teraz już nie będzie "błogosławiony między niewiastami", a ja na to "Mam nadzieję, że kolega się nie gniewa", a on wesoło "W żadnym razie. Podzielę się swoim haremem", a ja na to "Skoro tak, to dzielimy się łupem. Ja zamawiam Marlenkę" (bo najładniejsza dziewczyna na sali ma tak na imię i najbardziej właśnie ona mnie lubi). Wszyscy w śmiech, a Marlenka najmocniej się śmieje xD I co ty na to? Melwi byłby dumny, co nie? Albo Razuś :)

Ech, będzie mi brakowało głosu pana Gajdy. Mam tylko nadzieję, że wypoczął na emeryturze.

ocenił(a) serial na 9
kronikarz56

No, ładnie. Mam nadzieję, że mamie opowiedziałeś ten dowcip. ;D Też tak myślę. :)

Mnie też. Może wypoczął, a może pracował. Nie wszyscy aktorzy po ukończeniu określonego wieku idą na tę emeryturę. Jak im zdrowie i siły pozwalają, to pracują aż do śmierci.

ocenił(a) serial na 10
joanna_kordus

Owszem, opowiedziałem i rozbawiłem ją do łez :) Uważa jednak, że nie powinienem szukać dziewczyny o tym samym imieniu, co ona, bo z niej też będę żartować przy oglądaniu pewnego serialu animowanego :)

To prawda. Niektórzy aktorzy pracują do samej śmierci. Ale powoli wykrusza się tzw. Stara Gwardia polskich gwiazd i zagranicznych też. Wiem, że to naturalna kolej rzeczy, ale i tak mnie to smuci.