PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 406 tys. ocen
8,7 10 1 406454
7,9 56 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Żelazny tron

ocenił(a) serial na 10

Kto według was powinien zasiadać na żelaznym tronie ?
Według mnie powinna być to Daenerys Targaryen jest dobra,sprawiedliwa i ma prawo żeby mieć
żelazny tron.

ocenił(a) serial na 8
Pan__Cogito

Jak zabawnie ;)

ocenił(a) serial na 9
Pan__Cogito

A stolicę przeniosą do Dorne - bo cieplej i środowisko b. tolerancyjne;-)

użytkownik usunięty
GreenArrow2

I do tego jest piękna. Może zasiadać na tronie, a jej doradcą będzie Varys. I Petyr.

Widać, że nie masz pojęcia o postaciach i fabule.

użytkownik usunięty
draugr

Mam. Podaj swój typ władcy, hejterku.

Nie masz. Już podałem, trollku.

użytkownik usunięty
draugr

Mam. Nieważne kto zasiądzie na tronie, i tak faktycznym władcą będzie Varys albo Petyr.

Nie masz. Więc jak niby Petyr miałby być faktycznym władcą, gdyby królową była osoba tak samodzielna jak Daenerys? Pozbyłby się jej, gdyby nie mógł zostać jej mężem. A nie mógłby.
A Varys z kolei nie chce być na świeczniku, on się dobrze czuje tylko w swojej ulubionej roli, zresztą już o tym wspomniał w rozmowie z karłem.

użytkownik usunięty
draugr

Głupoty opowiadasz. Varys już jest prawdziwym władcą Westeros, chociaż szarą eminencją. Wie wszystko o wszystkich, jego wpływy sięgają za Wąskie Morze, a reszta to tylko pionki w jego grze. Podobne ambicje ma Petyr. I nie musi być mężem Dany. Wystarczy, że będzie doradcą w Radzie.

Sama opowiadasz głupoty, nie kompromituj się już, dziecko. Petyr i Varys nie mogą koegzystować bez wzajemnego zwalczania się, więc nie mogliby być ostatecznymi dwoma doradcami. A Littlefingera nie interesowałaby taka rola. Przerzuć się na jakiś serial dla dziewczynek lepiej.

użytkownik usunięty
draugr

Przecież już byli razem w radzie, głuptasku. A że się będą wzajemnie zwalczać, to wiadomo, przecież w żadnym stadzie nie może być dwóch alfa. Bo się pozagryzają. W sumie to stawiam na Varysa, Bo on jest pozbawiony wszelkich żądz, poza żądzą władzy i kieruje się zimną, wyrachowaną logiką.

Nie znasz się, ale sama zobaczysz, że Twoje pomysły są nierealne. W sumie tym lepiej dla Ciebie, będziesz miała większość radość z czytania/oglądania.

ocenił(a) serial na 9

Ośmielę się nie zgodzić - Varys polegnie. Za bardzo mu zależy. Na królestwie, właśnie.
W ostatniej książce objawił swój idealizm, a w grze to preludium do przegranej i śmierci.

użytkownik usunięty
Daikte

Ja tam nie widziałam idealizmu, ale jak chcesz.

ocenił(a) serial na 9

Oh, Varys twierdzi, że wszystko, co robi, czyni dla królestwa. Nie dla siebie, nawet nie dla królów, którym służy, ale la królestwa.
A w ostatniej scenie TzS przyznaje, że wymarzonym królem dla Westeros jest Aegon - bo jest dobry, wykształcony, bo przez całe życie uczono go, że panowanie jest jego obowiązkiem. Innymi słowy Varys przyznaje, że wierz w dobrego króla, który byłby zdolny zapanować nad Westeros.

użytkownik usunięty
Daikte

Bo uważa, że królestwo to on. Może nawet posadzi sobie Aegona na tronie. ale i tak będzie pociągał za sznurki.

ocenił(a) serial na 10

Jest piękna! :)

użytkownik usunięty
GreenArrow2

http://www.filmweb.pl/serial/Gra+o+tron-2011-476848/discussion/Kto+ostatecznie+b %C4%99dzie+rz%C4%85dzi%C5%82+w+Westeros+%3CSPOILERY%3E,1889084

GreenArrow2

Dany nie powinna zostać królową, na każdym kroku potwierdza że się na nią nie nadaje. Ja obstawiam że zginie na końcu sagi, po tym jak odbije jej w iście "targaryańskim" stylu.

BTW mam jeszcze do was pytanie które mnie ostatnio nurtuje, częściowo do tematu: (SPOJLERY do tańca ze smokami)

Czy tylko ja czytając epilog TzS pomyślałem że gdyby wszyscy pretendenci do tronu, Stannis, Dany, Młody Gryf odpuścili sobie walkę, to królestwo mogłoby wreszcie być szczęśliwe? Co prawda Boltonowie rządziliby północą i Freyowie nie byliby ukarani za KG, ale Tommen bylby dobrym królem, bo zostałby wychowany przez Kevana a nie przez Cersei. Jak sądzicie

lukasz1144

Północ raczej czekałyby bardzo ciężkie chwile, więc o szczęściu trudno tutaj mówić. A Daenerys zostanie tam, gdzie jest , moim zdaniem. Zresztą Targaryenowie z tamtych okolic przybyli, więc powrót do korzeni byłby wskazany.

użytkownik usunięty
draugr

tu dotykamy innego problemu - kto dopierniczy Innym?

Daenerys ze smokami, czy jakiś Azorek z ognistym mieczem bez smoków?
ja stawiałbym jednak co najmniej na współpracę Matki Smoków

Nie wiemy jeszcze zbyt wiele o Innych. Nawet jeśli przeszliby przez Mur, to nie jest powiedziane, że nastałaby jakaś wieczna zima. Więc padliby na wiosnę.

ocenił(a) serial na 10

Daenerys Targaryen ma 3 smoki i 8.000 najelpszej armii z wszystkich 7 królestw ! Musi być królową :D (moja ulubiona postać serialu).

GreenArrow2

Raczej przestarzałej armii.

ocenił(a) serial na 10
Jaco80

Chyba chciałeś powiedzieć zdyscyplinowanej ! Trochę spartan te wojsko przypomina nie tylko pod względem wyposażenia.

GreenArrow2

Coś czuję, że zaraz LordNeo uświadomi Cie jak bardzo się mylisz. Chociaż ostatnimi czasy go nie widziałem, więc może okaże litość, choćby nieświadomie i się nie wypowie

ocenił(a) serial na 5
GreenArrow2

Smoczy ogień jest w stanie zniszczyć Innych. To bedzie ona. Zrobi tam kipisz na murze.

GreenArrow2

http://www.youtube.com/watch?v=O0WX9D0KUY0&feature=youtu.be&t=1m07s

ocenił(a) serial na 10
draugr

Gdyby tak się stało to wprowadzenie tej postaci byłoby w ogóle niepotrzebne i niepoważne. Myślę, że Daenerys na pewno przybędzie do Westeros i weźmie udział w wojnie, a to czy zwycięży jest już inną kwestią.

dirt16

Dlaczego niepotrzebne? Wyzwoliłaby stopniowo cały Wschód od barbarzyńskich zwyczajów i wprowadziła poszanowanie życia ludzkiego.

draugr

Z tych jej oświeceniowych reform jak na razie nic dobrego nie wyszło.

ocenił(a) serial na 10
draugr

To po co Martin w każdym jej rozdziale pisał, że ciągle myśli o Westeros i robi wszystko żeby się tam dostać. Skoro nie ma zamiaru wysyłać jej w ogóle do Westeros to mógł po prostu pisać o jej losach w Essos i żeby w ogóle nie myślała o Żelaznym Tronie.

dirt16

A to, że o nim myśli, bo urodziła się w Westeros, musi oznaczać, że tam koniecznie powróci? A co sobie myślał karzeł, albo Eddard Stark swego czasu? Ja bym nie chciał czytać książek autora, u którego wszystko ma prosty, przewidywalny sens, bo jest wiele tego typu słabego chłamu u innych.

ocenił(a) serial na 10
draugr

Od tego jej wyzwalania "spod barbarzyństwa" trzy gospodarki miast zostały niszczone, ludzie głodują, a wykształceni obywatele, którzy nigdy nie zaznali niewoli chcą sami się sprzedawać handlarzom z innych miast.

matips

Skoro gospodarki są oparte na barbarzyństwie, to chyba logiczne. Kościół też takich częstował ogniem.

ocenił(a) serial na 10
draugr

A teraz jest mu wstyd i odcina się od wojen które prowadził lub które prowadzono z jego poduszczenia.

matips

Od niczego się nie odcina, nawet nie może się odciąć.

ocenił(a) serial na 10
draugr

Tu:
http://kosciol.wiara.pl/doc/1179129.Krucjaty-zaczerniony-wizerunek
masz np. przedruk artykułu z gościa niedzielnego jaki to kościół miał udział w krucjatach. Można znaleźć więcej w podobnym tonie oraz takie gdzie kościół zwala winę za dawne postępki i politykę na złych ludzi będących dawniej w kościele twierdząc, że są sprzeczne z nauką Chrystusa itp.

matips

A od kiedy gazeta chrześcijańska wydawana w Polsce staje się oficjalnym dokumentem Kościoła Katolickiego, w dodaktu obowiązującym na całym świecie? Doucz się trochę, proszę.

ocenił(a) serial na 10
draugr

Nie staje się, przytaczam ją, bo jest wyrazem podobnych twierdzeń i polityki wygłaszanych przez hierarchów kościoła.

matips

Rzekome wypowiedzi kilku hierarchów o niczym nie świadczą.

draugr

Z tego co pamiętam z książki (a nie mam najlepszej pamięci) północ ma ogólnie małe szanse na przetrwanie zimy z racji wyczerpania przez wojnę tak więc Boltonowie, Stannis czy Starkowie raczej nie robi różnicy.

ocenił(a) serial na 10
lukasz1144

SPOILER
Przecież Kevan nie żyje.

dirt16

Wiem, szkoda chłopa, jeden z niewielu porządnych Lannisterów.

Chodziło mi o początek epilogu, kiedy Cersei jest ukazana jako pokorna i posłuszna stryjowi, wtedy właśnie mnie naszła taka refleksja :)

GreenArrow2

Ja mam nadzieje że Martin pójdzie w kierunku zaskoczenia, a postać Daenerys jest wprowadzona po to aby m.in. jej efektownie odkręcić głowę. Martin nie raz dał do zrozumienia że nie trzyma się sztampowych wzorców wspaniałego, nudnego do obrzygania bohatera wygrywającego w końcu tron.

ocenił(a) serial na 9
Jaco80

Niby tak,ale do Dany i Tyriona Martin ma ponoć ogromny,no nie wiem,sentyment? To jego ulubieni bohaterowie. Nie na darmo trzymają się i dają radę wielu przeciwnościom. Poza tym okazji do ich uśmiercenia było już całkiem sporo. A nadal żyją :) I całe szczęście bo to ciekawe postacie

ocenił(a) serial na 10
az1991_filmweb

I to moim zdaniem (że są to najbardziej lubiane postaci) pozwoli im przeżyć do końca historii. Ale czy zrealizują swoje cele to nie jestem pewien.

GreenArrow2

Kto powinien? Stannis, mimo że miewa swoje odpały jest chyba najlepszym kandydatem z tej całej bandy psychopatów.

Co do Dany - liczę, że "wyjdzie z hukiem" przy okazji zabierając ze sobą do grobu swoje smoki.

ocenił(a) serial na 9
naza

Biorąc pod uwagę zdolności przywódcze, charyzmę polityczną, konsekwencję, bezkompromisowość i skuteczność to Tywin Lanister. Zdolność skutecznego władania nie ma nic wspólnego z moralnością, anie prawością charakteru...niestety :[
ps. Jego jedyny błąd to niedocenienie, czy nawet lekceważenie Tyriona :]

ocenił(a) serial na 7
Gryzio_2

To prawda Tywin to idealny władca ;)