PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 406 tys. ocen
8,7 10 1 405968
7,9 56 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Tak jak w tytule - szkoda na każde pytanie zadawać oddzielny wątek a lepiej właśnie uwagi zbierać razem - może niektórzy skorzystają. Prosiłbym przy tym o traktowanie tego wątku tak jak trwa akcja serialu - nie spoilerować przyszłych tomów w tym tego czego nie zekranizowano na teraz z Nawałnicy ewentualnie pisać "dowiesz się na koniec 3 tomu" i td. Aktualnie czytam "Starcie królów" więc jeszcze daleko mi do przegonienia serialu.

1. Dlaczego Boltonowie mają za godło ubiczowanego człowieka? Jakby nie było dosyćmakabryczny i dziwny symbol zarazem, przy którym wymiękają inne godła jak emblemat "cebulowego rycerza" i td.

Z góry dzięki.

ocenił(a) serial na 10
tc1987

Wie ktoś może, kiedy rok temu pojawiły się w telewizji spoty reklamowe z GoT? ;)

ocenił(a) serial na 8
Zipox

Koniec marca, początek kwietnia? Nie jestem pewien, ale z pewnością chwilę przed świętami ;)

ocenił(a) serial na 10
samwise_6965

Dzięki xd

ocenił(a) serial na 9
tc1987

hej, w trailerze 4 sezonu pojawia się nowa postać mężczyzny - ciemnowłosy, krótkostrzyżony, chyba w jednej scenie całuje się z shea. kto to taki? czytam dopiero 2 tom, ale i tak mnie ciekawość zżera.

rororo

Ten w żółtym? I nie całuje się z Shae tylko kimś podobnym do Shae <pozdro Samwise xD>? To Oberyn Martell, pojawia się w 3 tomie : ) A jeśli nie chodzi o niego, to więcej danych poproszę.

ocenił(a) serial na 9
matiiii

może być, że on. no pojawia się taki koleś: http://www.youtube.com/watch?v=xZY43QSx3Fk w 1:04

ocenił(a) serial na 9
rororo

skoro w żółtym to by się zgadzało :) dzięki :) ps. czy przypadkiem nie pojawia się wcześniej w książce? to nie ten, kóremu lannisterowie zabili żonę i dziecko?

rororo

Nie - możliwe, że jest o nim wzmianka wcześniej <ja już nie pamiętam takich szczegółów z książek, może inni dopowiedzą> ale nie pojawia się, dopiero w NM mamy go okazję poznać : )

ocenił(a) serial na 8
rororo

Fizycznie pojawia się dopiero w Nawałnicy, aczkolwiek wzmianki o nim przewijają się wcześniej. Tak na marginesie to ten sam, którego mam na avatarze :)

rororo

SPOILER CHYBA DLA CO NIEKTÓRYCH

Nie "zabili mu żonę i dziecko", a siostrę i siostrzeńców, on sam ma dzieci aż nadto. I nie Lannisterowie (przynajmniej nie bezpośrednio, zresztą siostra miała ocaleć), a Gregor Góra Clegane (i jego banda) swymi własnymi rączkami. I nie tylko zresztą rączkami.
Dlatego jego wizyta w KP zapowiada się nader interesująco ;)

fune

Możliwy spoiler?

"Zgwałciłeś ją. Zamordowałeś ją. Zabiłeś jej dzieci."

ocenił(a) serial na 8
matiiii

Heh mówiłem, mówiłem, jam jest głosem wielu przeze mnie przemawiają miliony :DDD
Sama Ellaria bardzo, bardzo... ale zbyt szejowa ;p

samwise_6965

@samwise, jesteś.. legionem xD

ocenił(a) serial na 8
matiiii

Hah coś tak czułem, że ktoś to powie :P

samwise_6965

Bałem się, że nie zajarzysz xP - nie każdy od razu załapie albo nie wie, o co chodzi xD

samwise_6965

Och samwise, zaczynam się martwić. Zwykle ludzie zaczynają skromniej, jakieś pojedyncze głosy w głowie, ale u Ciebie poszło za szybko. Miliony?? Co to będzie, co to będzie, że pojadę klasykiem ;DD

sts111

xD

ocenił(a) serial na 8
sts111

A... a to źle? Przynajmniej jest z kim pogadać! :DD

ocenił(a) serial na 9
samwise_6965

No, przynajmniej już wiadomo co oznacza cyfra przy Twoim nicku ;)

ocenił(a) serial na 8
PieczykM

O, być może coś w tym jest... :D

ocenił(a) serial na 10
PieczykM

Mam pytanie.
W 3 odcinku 3 sezonu Tyrion rozmawia z Bronnem o Żelaznym Banku. W tym czasie Bronn przegląda przedmioty z półek. Bierze do ręki coś podłużnego o nieco fallicznym kształcie i wskazuje z niedowierzaniem, po czy m Tyrion na niego chrząka, sugerując bez słów odłożenie tego przedmiotu. Co to niby jest ?:P

ocenił(a) serial na 9
tamerlan_2

Nie mam serialu "pod ręką". To raczej nie do mnie takie pytanie, ale w książkach coś tam się wspomina o drewnianych ku#asach, więc może B&W są bardzo wierni oryginałowi w takich kwestiach ;)

tamerlan_2

Mówisz, masz :). Sprawdziłam i Pieczyk ma rację, to wygląda na drewnianego kuta...sa, a mina Tyriona i znaczące chrząkanie to tylko potwierdza.

ocenił(a) serial na 10
sts111

Czyli co że niby dogadza tym Shae, gdy sam za szybko skończy a ona jest niepocieszona ? ;)
W każdym razie dziękuję państwu za pomoc ;)

tamerlan_2

Tyrion nie dał by rady? Nie wierzę. Moim zdaniem, to raczej taka hmm dekoracja (bez praktycznego zastosowania ;))

ocenił(a) serial na 10
sts111

Zawsze mógł mieć gorszy dzień, np w trakcie stosunku pomyślał o Lysie Arryn. I flaczek gotowy :(

tamerlan_2

E tam, jak mówi znawca tematu LF, jak napotkasz w łóżku brzydką kobietę to po prostu bierzesz się do roboty i tyle. W przypadku Petyra poskutkowało i to na dodatek z Lysą. Chyba pół Westeros słyszało jej "Petyrzeeee". Czyli co można? Można :)

sts111

Oj, nie sądzę, żeby ten gadżet był jedynie dekoracją w komnacie Tyriona :D

fune

Wątpisz w młodszego Lannistera pogromcę westerowskich kur...ew? Więcej wiary w ludzi :D

sts111

Ależ nigdy w życiu w to to akurat nie zwątpię. Nawet, gdyby przyszła mu na myśl Lysa Arryn, nie przeszkodziłoby mu to z pewnością :D Po prostu nie uważam, żeby musiał wybierać albo-albo. Raczej podejrzewałabym go o ekhem urozmaicone życie łóżkowe :D

fune

A, no chyba, że tak. To jestem w stanie sobie wyobrazić, acz przyznam, że niechętnie ;D. Książkowy Tyrion nie wzbudza we mnie erotycznych odczuć, z kolei filmowy jest zbyt "poczciwy". A może ten hmm artefakt nie należał do niego? W końcu KP to nie jego teren. Może to spadek po poprzednim lokatorze? Może to Roberta?

sts111

Może Varys potrzebował atrapy?

fune

O widzisz, to by nawet pasowało. W końcu Tyrion zajął komnaty po kimś. A może LF dał mu w prezencie? No bo mam wrażenie, że Jon Arryn nie gustował w takich zabawkach. Ale do LF by nawet pasowało.

sts111

Ja tam bym Jona Arryna tak zupełnie nie skreślała :D

fune

W sumie... Młoda żona, ma swoje potrzeby, Arryn w latach posunięty ...Dzieci by z tego nie było, ale może choć trochę przyjemności dla szanownej małżonki :). No i widzisz ilu potencjalnych kandydatów? A wszyscy od razu na karzełka.

samwise_6965

No wiesz, w kręgach medycznych utarło się, że nie najlepiej. Ale skoro tak liczne towarzystwo Ci nie przeszkadza, to git, że tak powiem :))

sts111

No jak to, co to będzie? Winter is coming, ciemno wszędzie, głucho wszędzie, i pełno strachów :D

fune

Jest coś na rzeczy, choć ja bardziej w klimacie Dziadów :D.

sts111

Takoż przecież ja, aczkolwiek szanowny pan M. jakoś zapomniał o Rulorze ;)

ocenił(a) serial na 10
tc1987

Wie ktoś może, o co chodzi z tą starą monetą, którą znaleziono przy strażniku celi Tyriona? xd

ocenił(a) serial na 8
Zipox

Miało to dowieść że karłowata małpa albo albo jakiś jego sojusznik zapłacił feralnym strażnikom za uwolnienie go z celi. Stara moneta miała po prostu pokazać że nadal w systemie monetarnym Westeros są uznawane monety które były używane przed inwazją Aegona na Siedem Królestw. No chyba że komuś chce się bawić przy każdej rzeczy w symbolizm ale niech ktoś inny próbuje.

ocenił(a) serial na 10
tc1987

Za "karłowatą małpę" Bronn i Shagga już po Ciebie idą ;) Strzeż się.

Zipox

Oto reakcja królowej na monetę podaną jej przez Qyburna: "moneta sprzed podboju, Wasza Miłość. Ten król to Garth Dwunasty, a dłoń jest herbem rodu Gardenerów.
Z Wysogrodu. Cersei zacisnęła rękę na monecie. Cóż to za zdrada? Mace Tyrell był jednym z sędziów w procesie Tyriona i gromko domagał się jego śmierci. Czy to był podstęp? Czy przez cały ten czas był w zmowie z Tyrionem, planując śmierć ojca?"
Biorąc pod uwagę, kto rzeczywiście stał za śmiercią Joffa, wszystko ładnie się układa. I nie była na to "karłowata małpa".

ocenił(a) serial na 10
sts111

A jak Ci się wydaje - czy w serialu wyłożą kawę na ławę kto otruł Joffreya ?

tamerlan_2

Ja bym wyłożyła, ale gdzieś przy końcu serii, albo nawet w ostatnim odcinku. Wszystko zależy od tego, w którym odcinku pokażą proces Tyriona i jak długo ta "zabawa" będzie trwała. Ale to mógłby być dobry cliffhager.

ocenił(a) serial na 10
sts111

Ellaria rozmawia z Oberynem w namiocie.
E : "Mam nadzieję że wiesz z kim zaraz będziesz miał do czynienia. Mówiłeś że chcesz ich więcej, a przede wszystkim ręki która pokierowała mieczem na Elię"
O : "Wystarczy że raz ukłuję to wielkie bydlę a zemsta będzie dokonana w zupełności"
E: "Nie rozumiem"
O: " Lew stracił już wnuka, sam też już umiera, choć jeszcze nie zdaje sobie z tego sprawy. Myślisz że podjąłem decyzję o walce z tym ogromnym skur***synem nie uporządkowawszy wcześniejszych spraw. Ręka, która wydała rozkaz już usycha. Czas jeszcze złamać miecz".
Może być ? ;)

tamerlan_2

Może :). Ale Twój dialog rozwiązuje kwestię zemsty na Elii i przyczyn hmm "niedomagania" Tywina. A o Joffie i różyczkach z Reach ani słowa ;). Trzeba by to jakoś ładnie wpleść i będzie git :)

ocenił(a) serial na 10
sts111

Ale ja zasugerowałem że to Oberyn otruł Joffa :P

tamerlan_2

Aa, to nie wyłapałam tego ;). Ale nie chciałabym, żeby to spadło na Żmiję tylko, żeby wskazano na właściwych sprawców czyli Wysogród/LF.

ocenił(a) serial na 10
sts111

Tak poza tym, widziałaś nowy trailer ? http://winteriscoming.net/2014/03/new-trailer-premieres-on-the-red-carpet/
Wynika z niego że Brienne będzie szukać Aryi.
A Locke młodych Starków. Więc będzie w okolicach Muru ale nie do końca w Nocnej Straży ;)