PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 406 tys. ocen
8,7 10 1 405968
7,9 56 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Tak jak w tytule - szkoda na każde pytanie zadawać oddzielny wątek a lepiej właśnie uwagi zbierać razem - może niektórzy skorzystają. Prosiłbym przy tym o traktowanie tego wątku tak jak trwa akcja serialu - nie spoilerować przyszłych tomów w tym tego czego nie zekranizowano na teraz z Nawałnicy ewentualnie pisać "dowiesz się na koniec 3 tomu" i td. Aktualnie czytam "Starcie królów" więc jeszcze daleko mi do przegonienia serialu.

1. Dlaczego Boltonowie mają za godło ubiczowanego człowieka? Jakby nie było dosyćmakabryczny i dziwny symbol zarazem, przy którym wymiękają inne godła jak emblemat "cebulowego rycerza" i td.

Z góry dzięki.

tamerlan_2

Widziałam, ale szczerze mówiąc jestem już zmęczona trailerami. Chcę wreszcie obejrzeć pierwszy odcinek :)

ocenił(a) serial na 10
sts111

http://www.reddit.com/r/gameofthrones/comments/20s46w/spoilers_all_including_s4e 01_so_ive_seen_the/

SPOILERY
Streszczenie widza z odcinka premierowego 4 sezonu.

tamerlan_2

:) to już wiemy skąd gostek w łóżku Oberyna ;)

ocenił(a) serial na 10
sts111

W poniższych pytaniach do autora tego tematu znajduje się wiadomość że ktoś coś śpiewał, pewnie "Deszcze Castamere" w burdelu i Oberyn przygwoździł mu nadgarstek sztyletem do blatu. Choć nie wiem czy dobrze zrozumiałem, bo ja z angielskiego jestem noga.

tamerlan_2

Dobrze zrozumiałeś, przygwoździł. I jeszcze ostrzegł, że jak wyjmie ostrze to dopiero będzie problem, taki Dornish pencil trick ;))

ocenił(a) serial na 10
sts111

No to wejście w pierwszym odcinku będzie miał niezłe. Chędożenie faworyty i macanki z chłopcem na jednym łóżku, przebicie lannisterskiemu żołdakowi ręki, rozmowa z Tyrionem o Elii (swoją drogą dałbym sobie palca oskórować że nieżyjącej siostrze książąt Martellów zmienią imię by się nie myliła widzom z nowo poznaną Ellarią , a tu jednak nie :D).

tamerlan_2

No to dobrze, że dałbyś tylko w teorii. Bo jak wiemy oskórowanie (nawet palca) nader bolesne jest. Faktycznie dziwne. Ashę zmienili choć to jeden z povów, a Ellarię nie. Mam wrażenie, że czeka nas dużo przygód z dornijskim duetem, tym bardziej, że Indira to powabna kobieta i możną ją (że tak powiem) wszechstronnie wykorzystać ;)

ocenił(a) serial na 10
sts111

Masz na myśli łoże Cersei w 5 sezonie - w zastępstwie Taeny Merryweather ?

btw Zauważyłaś że już 4 trailery za nami a w żadnym z nich nie ma Maca i Manca?
To dziwne, tym bardziej że Tyrell był już wspominany w 3 sezonie a poza tym jest jedną z głównych nowych postaci w sezonie 4.
Mance Rayder z kolei powinien zostać pokazany choćby dla samego przypomnienia. Nie było Ciarana zbyt dużo w 3 sezonie.

tamerlan_2

Myślę, że trailery pokazywały to, na co położony zostanie nacisk w czwartym sezonie. Może Mace będzie postacią trzecioplanową, a Mance gdzieś się tam jedynie przewinie? Chodzi mi o to, że z marketingowego punktu widzenia Dany plus smoki, pojedynek Oberyn - Góra czy ślub Joffa są bardziej chwytliwe. Poza tym duża część widzów sagi nie czytała i trzeba im chyba pokazać postacie, które już znają i (nie)lubią.
Jeśli mieliby wsadzić Ellarię do łóżka Cersei to raczej w tym sezonie. Później to nie ma sensu bo Ellaria wraca do Dorne. Poza tym to byłoby nader duże odstępstwo plus Cersei chyba nie pała do Dornijki wielką sympatią. No, ale to hbo i wszystko może się zdarzyć :)

ocenił(a) serial na 10
sts111

Pewnie racja. Ale jakoś ją wykorzystają. Może będzie matką Żmijowych Bękarcic. Może casting będzie na młode dziewczęta jak np Missandei czy Sansa. Odróżniały by się od nieco starszej Arianne.
Więc jeśli nie w KL to w Dorne.

tamerlan_2

A czy w czwartym sezonie będzie w ogóle Arianne? Bo szczerze mówiąc jakoś mi to umknęło. A jeśli tak, to kto ją zagra?

ocenił(a) serial na 10
sts111

Nie. Mówię o 5 sezonie. Chodzi o to że zamiast mieszać z matkami Żmijek można zrobić dwie charakterne wojowniczki i do tego jako córki Ellarii.
Podobno Janina Gavankhar ma być Arianne. Będą też Bękarcice, ale ile tego nie wiem. Pewniakiem jest też Doran. No i Martin wspominał że powinniśmy poznać też Areo.

tamerlan_2

Aha. No tak, ze Żmijkami można istotnie kombinować, ale muszą zostawić Arianne i Dorana. Areo też może się pojawić. Ktoś już coś wspominał o tej Janinie, ale sama nie wiem. Wyobrażałam sobie Arianne trochę inaczej. Pożyjemy, zobaczymy.

tc1987

DO OSÓB, KTÓRE PRZECZYTAŁY SAGĘ I ZNAJĄ ODP. : )

Pytanko <albo sobie coś ubzdurałem, albo faktycznie coś takiego miało miejsce/było w sadze.. cóż, skleroza nie boli xd>, z góry dzięki za odp.: czy w sadze miała miejsce jakaś wzmianka o przepowiedni dotyczącej, ze ktoś zjednoczy wszystkich Dothraków? I nie chodzi mi o przepowiednię dotyczącą Rhaego. Ostatnio dumałem sobie nad tym, jak kończy się wątek Dany w TzS i stwierdziłem, że chyba coś takiego miało miejsce.. no a jeśli nie miało, to sobie ubzdurałem i tyle xP

ocenił(a) serial na 8
matiiii

Oprócz tej o Rhaego (do diabła z tą pisownią) nie słyszałem nigdy o innej przepowiedni, albo po prostu nie pamiętam :) Tak wiem, strasznie Ci pomogłem :p

matiiii

http://gameofowns.com/forum/discussion/19/dissecting-the-daenerysmirri-maz-duur- prophecy-adwd-spoilers/p1

ocenił(a) serial na 10
tc1987

SPOILERY SPOILERY
Dlaczego tak właściwie LF chciał śmierci Jona Arryna?

ocenił(a) serial na 10
Zipox

SPOJLER SPOJLER Żeby spowodować chaos w Westeros, powiększyć wrogość pomiędzy Lannisterami a Starkami (to on namówił Lysę do napisania listu do Catelyn) i - zakładając, że wiedział o kazirodztwie - wywołać wojnę domową i dzięki temu wspinać się szybciej na szczyty.
SPOJLER SPOJLER

ocenił(a) serial na 10
wierszyll68

Dzięki wielkie :)

ocenił(a) serial na 10
tc1987

Czytał ktoś te całe Opowiadania o Dunku i Jaju itp. ? Jeśli tak, to czy warto kupić? xd

Zipox

Też się nad tym w sumie niedawno zastanawiałam :D Moim zdaniem warto co najmniej przeczytać, jeżeli już nie kupując to chociażby wypożyczając z biblioteki. Jest lżejsze od PLiO, szybko się czyta, przedstawia kilka wydarzeń sprzed prawie że stu lat, na czele z konfliktem na linii Targaryen-Blackfyre, o którym każdy szanujący się fan powinien wiedzieć co nieco ;)

ocenił(a) serial na 10
fune

Ok dzięki wszystkim :D Co prawda wiem już trochę o rebelii Blackfyre'ów, ale tylko trochę :D

ocenił(a) serial na 9
Zipox

Pewnie, że warto. Więcej fabuły w ulubionym uniwersum, czego chcieć więcej :)

ocenił(a) serial na 10
tc1987

W jaki sposob Loras zwyciezyl z Gora? Gdzies na forum czytalem ze troszku oszukiwal. na czym to polegalo??

brzeszczot90

Pojedynek na turnieju Namiestnika wyglądał tak:

Jego [Lorasa] koń był równie gibki jak jeździec; siwa klacz stworzona do szybkości. Rumak ser Gregora zarżał, kiedy pochwycił jej zapach. Chłopak z Wysogrodu zrobił coś przy nogach klaczy i koń zatańczył zgrabnie, usuwając się w bok.
(...)
Ser Gregor z trudem potrafił opanować swojego wierzchowca. Jego rumak potrząsał głową, grzebał kopytami i rżał nerwowo. Olbrzym kopnął mocno ciężkim butem w bok konia. Rumak stanął dęba i prawie go zrzucił.
Rycerz Kwiatów skłonił się przed Królem i odjechał na koniec szranków z gotową kopią. Ser Gregor ściągnął mocno cugle swojego konia, zatrzymując go w miejscu. I nagle zaczęło się. Rumak Jeżdżącej Góry ruszył pełnym galopem, klacz zaś jego przeciwnika popłynęła gładko niczym niesiony wiatrem jedwab. Ser Gregor poprawił tarczę i nastawił kopię, lecz przez cały czas z trudem utrzymywał krnąbrnego konia w linii prostej. Nieoczekiwanie Loras Tyrell znalazł się tuż przed nim i skierował kopię dokładnie w to miejsce. W następnej chwili Jeżdżąca Góra spadał już w dół. Był tak wielki, że pociągnął za sobą swojego rumaka. Razem tworzyli ogromną masę splątanej stali i ciała.

A cały haczyk polegał na tym, że klacz Lorasa była w rui, dlatego koń Góry szalał.

fune

Funia, psiapsiułko, witaj!!

O klaczy w ruji było w filmie gdzieś tam.

Oj, biedny konik. Ale chłopy tez tracą głowe dla dam w rui albo i bez. Hej!

ocenił(a) serial na 9
tc1987

Ja mam takie małe pytanko.
Czy znaleziono zwłoki Ashary Dayne?

ocenił(a) serial na 10
Vespasian

nie nie znaleziono ich dlatego krążą o niej rożne teorie :D