Muszę przyznać, że serial mnie na tyle wciągnął, że postanowiłem sięgnąć po książkę. Jestem
przy Nawałnicy mieczy, ale już nie mogę wytrzymać, ponieważ przeczytałem gdzieś, żę Jorah okaże
się szpiegiem. Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jego historię mniej więcej? Na czyje zlecenie działał,
o czym informował, jak się tłumaczył przed Danką, jak ona się w ogóle dowiedziała o tym? Z góry
dziękuję za info ;)
Ojjj dowiesz się tego dopiero w Tańcu ze smokami ;p, hhmm czytalem rok temu ksiazki i troche mi wyparowało juz z glowy... Chyba na zlecenie Lannisterów.... jeśli dobrze pamiętam to sam się przyznał do tego a Danka go wypieprzyła z dworu :P On chyba nawet dostał rozkaz zeby ją zabić ale nie zrobil tego. Jak sie podoba ksiazka ? Mnie strasznie nudziły rozdziały z Catelyn bo ona tylko marudziła :P
Varys był starszym nad szeptaczami na dworze Roberta, więc w sumie na jedno wychodzi :)
Przyznam szczerze, że mam mieszane odczucia co do książki. Generalnie serial jest świetnie zrealizowany, ale nie wyjaśnia wszystkich wątków dokładnie. Książkę się przyjemnie czyta, ale czasami się dłuży. Najnudniejszy dla mnie wątek to zdecydowanie Daenerys, po prostu nudy i nudy, później bym wymienił wątek Sama i Goździka. Dobrze, że w serialu nieco okroili ich przygody. Najprzyjemniej czyta się wątek z Lannisterami, a szczególnie z Tyrionem ;) Ale generalnie uważam, że warto zarówno przeczytać książkę jak i obejrzeć serial.
Właściwie jedyny dla mnie rażący błąd w serialu: jak mogli zrobić ze Stannisa taką cip*? W książce to zupełnie inny człowiek, z własnym sumieniem i zasadami, NIEZALEŻNY od nikogo. A w serialu łyka wszystko co mu powie Melisandre.
Mnie mdlii troche fakt ze Stannis serialowy tak latwo dupczy Mell ;p
w ksiazce byly wzmianki ale nic pewnego nie mozna bylo powiedziec
SPOILER:
Konsyderuj czy chcesz czytac, bo to wlasnie w ,,Nawalnicy...'' powinna byc wyjasniona opisana nizej sytuacja:
Jorah 'donosil charytatywnie' radzie krola, liczac na ulaskawienie i mozliwosc powrotu do Westeros. Informowal o co wazniejszych wydarzeniach (o jej slubie, ruchach, narodzinie dziecka...nie jestem pewien czy na smierci Rhaego wlasnie nie poprzestal).
Dance tlumaczyl sie 'zbieraniem informacji na temat posuniec jej wrogow', a po tym jak wpadl - troska o nia i lojalnoscia, tym ze 'donosil po to by ja chronic'. Jak ona sie dowiedziala? W ksiazce Barristan Selmy (ten siwy dziadek) nie przyznal sie od razu, ze jest tym kim jest, a udawal blednego rycerza (a raczej giermka) aby przyjrzec sie postepowaniu Dany. Barristan i Jorah od poczatku sie podgryzali, a gdy ten pierwszy ujawnil sie, doszlo do krotkiej klotni, z ktorej wyniklo zdemaskowanie Joraha jako 'szpiega' dla rady krola.
W formie kary wyslala obu do kanalow Mereen, a gdy ci ukonczyli misje - oczekiwala wyjasnien i przeprosin. Dosc powiedziec ze te od Joraha jej nie przekonaly i wygnala go.
Co ciekawe, Jorah donosił Varysowi, który tak naprawdę opowiada się po stronie Targaryenów. Pomieszanie z poplątaniem. Może w kolejnych tomach się wyjaśni, jaki dokładnie plan miał eunuch.
Varys mogl byc potrojnym szpiegiem :D
Niby zlecal zadania szpiegowania Dany i Viserys ale byl na tyle sprytny zeby ewentulane niepowodzenia zwalac na innych i ciagle miec pewnosc ze tej dwojce nic sie nie dzieje.
Fakt ze Dany i Vis tak czesto podrozowali jest niby tlumaczony ze byli bez kasy i musieli tulac sie po bogatych "sponsorach". Wg mnie Illyrio i Varys stwarzali takie pozory jedynie, bedac ciagle w ruchu byli wbrew pozorom bezpieczniejsi. Byc moze obserwujac Viserysa stwierdzili ze jest zbyt slaby jak na krola, Aegon byl lepszym wyborem bo to taki przyklad idelanego ksiecia ;] Kwestie kto mial wieksze prawa do korony odlkladali na pozniej obserwujac ktory Vis czy Aegon daliby sie lepiej manipulowac i milieby wieszke szanse na korone
Napisales ze ogladales serial. Troche malo uwaznie. W serialu bylo wyraznie pokazane komu szpieguje Ser Jorah i w ktorym momencie zdecydowal sie na zmiane stron i pomaganie Dance :D ( 1 sezon )
Sądzę, że Wormwood chciał odpowiedzieć założycielowi tego postu, bo to samo chciałem mu napisać, ale mu coś nie wyszło
Szczerze mówiąc nie pamiętam momentu, w którym było wyjaśnione w serialu szpiegowanie Mormonta. Ale dzięki, na pewno wrócę do 1 sezonu i znajdę tą scenkę ;p
przed akcją z zatrutym winem Mormont dostaje od dziecka ułaskawienie; laska w czerwonym z zakrytą twarzą mówi do niego: czy kiedykolwiek ją zdradzisz? Mormont: nigdy. Co do momentu, w którym zmienił strony to nie pamiętam, ale to było chyba wtedy, jak zdemaskował handlarza winem, ze względu na miłość do Dany
Dokładnie nie pamiętam, ale Varys od początku był po stronie Młodego Gryfa. Od początku pomagał też Viserysowi i Dany.
Nie wiem, czy zamach na Dany się nie udał ze względu na to, że Varys tak chciał, czy ze względu na miłość Mormonta. W Grze o Tron tylko wspomina, że ptaszki zostały wysłane. Czyżby poświęcił Dany? Czy może wysłał więcej ptaszków?
Jeszcze jedno pytanie. Chodzi mi o żonę ser Joraha. W serialu pamiętam, że była wzmianka o tym, że jest w innym miejscu z innym mężczyzną. Czy w książce jest coś więcej o tym?
Sorki zle napisalem. Tak chcialem odpowiedziec na pytanie założyciela tematu. Bylo to wyjasnione w przynajmniej 2 scenach. 1 Scena w ktorej Robert zjawia sie łaskawie na posiedzeniu małej rady ku zdziwieniu Neda i calej reszty. Rozmawiaja o Dance. O tym ze muszi umrzeć . Ned stawia sie i nie chce przelewac krwi dziecka. Pyta skąd maja takie wiesci bla bla bla. Varys mowi ze Ser Jorah Mormont służy młodej Dance za doradce i donosi na nia.
Scena druga. Maly chlopiec przynosci list na bazarze dla Mormonta. Mowi cos w stylu " pozdrowienia od pająka. Oto ułaskawienie podpisane przez Króla Roberta"
Może troche pogmatwałem ale jestem po drinku :D Sens zachowany mam nadzieje :D