PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 408 tys. ocen
8,7 10 1 407702
7,9 63 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Jakie sa wasze wrazenia po pierwszym odcinku?

Usagi_V

Porażka jaką aktorkę na Melisandre wytrzasnęli:(

ocenił(a) serial na 7
Hitman21

Wrażenia średnie.
Bardzo teatralny odcinek,ale myślę,że z odcinka na odcinek będzie lepiej.
Moim zdaniem za dużo wątków i postaci by zmieścić to w 10 odcinkach...

Usagi_V

Tragedia!
Miało być mistrzostwo świata, a był tak nudny, że prawie zasnąłem.
Mam nadzieje, że następne odcinki to wynagrodzą.

ocenił(a) serial na 5
Usagi_V

Mi się ogólnie podobało, nawet z całym hype'em, który się rozkręcił wokół drugiego sezonu i który poniekąd sama sobie też wkręciłam.
Nowe postaci fajnie dobrane, może faktycznie oprócz Crastera, ale generalnie nie wiem, o co wam chodzi z Melisandre, dla mnie wypadła lepiej niż dobrze, a Stannis wręcz rewelacyjnie, zwłaszcza biorąc pod uwagę, jak dobrze w kilku liniach dialogowych udało się twórcom sprzedać jego charakter, choć przecież niewiele czasu mu poświęcono w odcinku. Może visual nie do końca się zgadza z tym z mojej głowy, ale nie jest tez zbyt odległy.

Wydaje mi się też, że większość "starych" aktorów gra znacznie lepiej, może z wyjątkiem Daenerys, która nadal jest drewniana, chociaż może odrobinę mniej, niż dotychczas. Ale na przykład na Robba czy na Sansę duuużo lepiej się patrzy w tym sezonie. No i na Jamie'ego. Z tego co widzę nikt o tym nie pisał i być może to tylko moje bardzo subiektywne odczucia, ale w pierwszym sezonie irytował mnie strasznie, wydawało mi się, ze twórcy nie za bardzo mają pomysł na tego bohatera i mają zamiar zrobić z niego jeno ozdobnik dla amerykańskich nastolatek, a tu jedna scena (zresztą dodana, bo przecież nie było jej w książce, o ile dobrze pamiętam) rozmowy z Robbem zmieniła moje zdanie diametralnie, nie spodziewałam się, że aktor grający Jamie'ego (jak-mu-tam) będzie w stanie wznieść na takie aktorskie wyżyny, a tu proszę. Aż mi się chce czekać na wątek Brienne :)

Ogólnie podobają mi się też zmiany, skróty i dodatkowe sceny, w książkach siedzimy w głowach bohaterów, w serialu nie ma jak tego pokazać jak nie przez takie właśnie zmiany.

CGI w postaci Grey Winda może nie wypadł zbyt naturalnie, ale dla mnie bez tragedii, zwłaszcza na warunki serialowe (widziałam wysokobudżetowe produkcje z gorszymi efektami, vide: Planeta Małp ostatnia), przynajmniej nie będziemy musieli patrzeć na biegające i udające wilkory owczarki :)

Usagi_V

Wydaje mi się ale ten odcinek był krótszy, poprzednie były chyba dłuższe.
Wilk Robba wygląda słabo, w książkach wilkory są opisywane jako wielkie, krwiożercze bestie natomiast tutaj wygląda jak wyrośnięty wilk.
W przeciwieństwie do smoków Daenerys, raczej smoczków ;) które wyglądają świetnie i bardzo naturalnie.

użytkownik usunięty
liv17ve

ale jest całkiem duży już, tylko coś chudy (tak jak ludzki rosnący nastolatek)

nieźle wyszedł wilkor Jona w scenie z Goździk

ocenił(a) serial na 10
Usagi_V

Miałem inne wyobrażenie niektórych postaci :D
np.Czerwona kapłanka-bardziej wyobrażałem sobie ja jako sex-bombę ala Tris Merigold
Stanis WTF w książce ma oczy koloru popiołu/szklane/takie które nic wyrażają i nie zgrzyta zębami!
Cebulowy rycerz- hmmm jego wyobrażałem sobie jako lekko pulchną łysa cebulkę :D

ocenił(a) serial na 7
Andruszka

Tutaj Davos wygląda jak Westerowski Jean Reno - nie pytajcie skąd to wrażenie. Sam nie wiem.
A i dodam jeszcze, że oglądając ponownie odcinek (urywakami) muszę przyznać, że mimo iż scena pisania listu przez Stannisa bardzo klimatyczna - szczególnie pierwsze ujęcie, gdzie wszysyc są pokazani w półmroku.

ocenił(a) serial na 5
loozack

W sumie faktycznie wygląda trochę jak Jean Reno...

ocenił(a) serial na 10
loozack

takie samo wrażenie odniosłem wtf.. Leoon zawodowiec ?

ocenił(a) serial na 10
Andruszka

Jak ten stary otruł kielich to sie z niego napił i zdechła a jak Wiedźma wypiłą to nie zdechła? Wiedziała czy ma jakąs moc?

ocenił(a) serial na 10
peter123321

wiedziała i ma moce(w pewnie w 2 odcinku powinna pokazać na co ją stać)!:D

Andruszka

Taaaa... pokazała w drugim odcinku... ale moce może też pokaże kiedyś...

ocenił(a) serial na 6
peter123321

Ma moc :)

ocenił(a) serial na 10
Alex_DeLarge_

Nom ma fajną charakteryzację xD

ocenił(a) serial na 7
Alex_DeLarge_

tak ma moc - rozkładania nóg ;d

użytkownik usunięty
loozack

na szczęście ma co rozkładać

nie wiem, czy wszyscy oglądali - z Seanem Beanem I Carice van Houten (Melisandre) powstał b. fajny filmik historyczny, trochę fantasy, lekko podobny estetyką do GoT http://www.filmweb.pl/film/Czarna+%C5%9Bmier%C4%87-2010-473520

użytkownik usunięty

i chyba nie muszę pisać, jak kończy w tym filmie Ned, bo to dla niego typowe ;)

Wiedziałam, że gdzieś ją widziałam! Jest więc nadzieja, że trochę się rozkręci, bo na razie grana przez nią postać wypada nieco blado według mnie. Ja sobie Melisandre wyobrażam jako mocniejszą i nieco bardziej 'ognistą' :-) kobietę, niż to co zobaczyłam w pierwszym odcinku.

ocenił(a) serial na 9
Usagi_V

"Power is power.":D