Valar morghulis!
Królewska Przystań w czołówce/openingu. "Strong sexual content" w ostrzeżeniach. I kolejne trupy. Witamy w "Grze o Tron" od HBO :)
TEMAT NIE MA NA CELU 'RYWALIZOWAĆ" Z TEMAT/AMI O DYSKUSJI O ODCINKU - to raczej swego rodzaju załącznik. Tak, podkreślone :) Tutaj trwająca dyskusja:
http://www.filmweb.pl/serial/Gra+o+tron-2011-476848/discussion/Gra+o+Tron+s06e03 ,2778275
Na koniec będzie można zrobić podsumowanie sezonu 6 w poszczególnych kategoriach i wszystko to, co zostało wypisane (dla zainteresowanych: odsyłam do tematu z podsumowaniem sprzed roku). Średnia komentujących wynosiła 15-20 osób przy s5 (w zależności od odcinka było nas więcej albo mniej), więc jak rasowy polityk napiszę: TWÓJ GŁOS SIĘ LICZY! (przy tak małej grupce ludzi naprawdę 1 głos może zmienić ostateczne wyniki :))
Dziękuję również wszystkim tym, którzy pomogli w ułożeniu tej listy pytań :)))
btw. jeśli ktoś chciałby założyć temat w nadchodzących tygodniach proszę pisać mi na priv, ew. w temacie jeśli wiadomości nie da sie wysłać. Warunek jest jeden: będzie trzeba wysłać mi sprawozdanie na koniec sezonu GoT z podsumowaniem ankiety z danego odcinka (jeśli się to systematycznie robi to długo nie schodzi, poważnie). Dziękuję za uwagę :)
Frekwencja przy poprzednim odcinku w momencie pisania: 29 (nie uwzględniając osób, które nie udzieliły odpowiedzi w ankiecie rzecz jasna). Wyniki paru losowych kategorii odnośnie odcinka 2:
Ulubiona postać: Davos
Wizualnie najpiękniejsza lokacja: Pyke
Najbardziej emocjonująca scena: wskrzeszenie Jona Snow
Najgorsza para: Tyrion i Varys
- Ulubiona postać:
- Nielubiana postać:
- Wizualnie najpiękniejsza lokacja/miejsce/budynek:
- Wizualnie najmniej atrakcyjna lokacja/miejsce/budynek:
- Najlepszy/ulubiony cytat z odcinka:
- Najgorszy cytat:
- Która postać zaskoczyła Cię pozytywnie:
- Która postać Cię zawiodła:
- Najbardziej emocjonująca scena:
- Scena, podczas której ziewałem/am:
- Najbardziej 'jajcarska' scena:
- Najbardziej nielogiczna/'WTF' scena:
- Najlepszy/ulubiony wątek odcinka:
- Najgorszy wątek:
- Największe zaskoczenie (plot twist, rewelacja na temat postaci, śmierć, itp.):
- Ulubiona para/duet:
- Najgorsza para:
- Najlepsza sekwencja walki/akcji:
- Najgorsza sekwencja walki/akcji:
- W którym momencie najlepszy podkład muzyczny/muzyka:
- Ocena odcinka w skali od 1 do 10:
Dodatkowo 2 pytania adresowane do czytelnika sagi (tak, wiem, serial wyprzedza książki ale nadal korzystają z materiału źródłowego z UdW/TzS):
- Najlepsze nawiązanie do książki (o ile takowe miało miejsce, jest warte uwagi itp.):
- Najsłabsze nawiązanie do książki (to samo co wyżej, ale chodzi o ogólnie pojętą zmianę, podam przykład: odcinek finałowy s4, wątek Tyriona po śmierci Oberyna):
Niezły pomysł. Ja raczej myślałam, o jakimś dużym, przypadkowym oczywiście :-D pożarze w świątyni, w której na "nabożeństwo" spotyka się Wróbel ze swoimi wyznawcami. I kimś kto zadba, by tak zupełnie przez przypadek Wróbel nie uszedł z tego z życiem...
Kiedyś Cersei mówiła coś o paleniu wieży Namiestnika i tak sobie myślę, że pożar wydaje się trafniejszym pomysłem :D
Co do wieży radości ja ją sobie wyobrażalam jako taka w stylu latarni morskiej czy domu Roszpunki prosta wysoka wieża z kamieni.
Co do samej wizji i jej przerwania pewnie zrobią taka emocjonująca scenę -Jon pod Winterfall pewnie najpierw będzie przegrywał bach flashback jest Targiem, bach Jon rządzi na północy.
A co do Brana i trojokiej jestem zdania że w przeszłości można jakoś pomieszac. Może właśnie im dłużej tym bardziej realnym się jest. W końcu Theon też usłyszał Brana
Nie wiem czy mi nie wcięło wypowiedzi..
"Co do samej wizji i jej przerwania pewnie zrobią taka emocjonująca scenę -Jon pod Winterfall pewnie najpierw będzie przegrywał bach flashback jest Targiem, bach Jon rządzi na północy. "
Nie dziwiłbym się, nie zdziwił. Dodałbym do tego jakiś motyw, że serialowy Howland Reed pomaga w walce Jonowi/im i oprócz wizji mamy jeszcze info z ust Howlanda co i jak do Jona o jego pochodzeniu (widz wprawdzie po wizji miałby potwierdzenie ale nic z tego nie wynikałoby w fabule.. więc Jon musi się jakoś dowiedzieć).
Ciekawie, ciekawie z tymi wizjami i co można w nich zrobić. Bloodraven wszystko neguje ale może w przeszłości coś nawalił i nie chce tego polecać.. :D
O tototo. Hmmm ciekawe co by mógł namieszać. Szczerze? Podejrzewam że gdyby dać fanom napisać kontynuacje wyszloby z tego cudo
Pomijając fanów (o tak, zgadzam się) boję się, że to akurat będzie motyw zerżnięty od Martina, który 'wizje Brana' wykorzysta właśnie w ten sposób tj. Bran coś spróbuje namieszać w przeszłości czy coś. Sceny się nie zgadzają, wizje są inne, 'działanie' nie opiera się na czardrzewach.. a mimo to widząc 'odwracającego się Neda' książkowiec ma skojarzenia z wiadomymi scenami. I ta mowa o 'wietrze' też użyta. To raczej nie przypadek (tam gdzie D&D piszą swoje własne rzeczy widać to czarno na białym ale jak pojawiają się takie kwestie to zaczynam myśleć, że coś idzie w serialu 'pomysłem' Martina z nadchodzących książek).
"I Margery bo właściwie co ona zrobiła złego?"
Krzywoprzysięstwo. Ma siedzieć tam dopóki się nie przyzna i nie wyda Lancela.
(a w książkach to nawet gorzej:D)
"Jeśli chodzi o lokacje to wygląd Wieży Radości mnie zaskoczył. Jakoś w mojej wyobraźni była inna. Nie umiem ocenić czy ta była fajna czy nie. "
W mej głowie też jakoś to było inaczej, ale muszę przyznać, że pasuje do Dorne ;)
"Młody Ned- rany ale dobrali aktora :/ i jeszcze ta fryzura. Dziwne było, że się odwrócił jakby słyszał Brana, ale ja raczej myślę, że się wahał bo bał się co może zobaczyć w środku. No chyba, że Bran ma jednak ciekawsze moce niż się wydaje. "
Ned był beznadziejny :) Ale "słyszenie" to nawiązanie do książki ;) Tak samo zresztą jak rzyganie Sama, który (o ile pamiętam) cierpiał niemożebnie na chorobę morską, choć owszem, oglądało się to nieszczególnie. Wolałabym już, żeby mu pomogła bardziej książkowo niż tylko wiadro :D
Lancela? Nie bardzo kojarzę o co chodzi. W końcu Lancel sypiał z królową... ale Cersei. Margery to chyba jedynie mogą dorzucić, że nie krytykowała stylu życia Lorasa.
OMG, co za (mam nadzieję nie freudowska:D) pomyłka. Jasne, że chodzi o Lorasa, dzięki za wyłapanie :)
W serialu zaprzeczyła stawianym Lorasowi zarzutów i Wróbel naciska, żeby zmieniła zdanie. Ten, co z nim sypiał, zeznał, że ona była tego świadkiem.
To był tak zrabany wątek. Nie mieli już czego wymyślić -bach siedzisz bo nie powiedziałaś że brat to gej. Nosz dupa i cyckow opadają
- Ulubiona postać: Umber (gość który nie ma szacunku dla Ramsaya. Nieźle)
- Nielubiana postać: Dana (czemu nie pokazała cycków? Taka z niej aktorka że jak nikt jej nie zna to pokazuję ale potem już nie? Jak już robią scenę że ktoś jest rozbierany to powinni pokazać. Co to za nagła zmiana)
- Wizualnie najpiękniejsza lokacja/miejsce/budynek: Wieża Radości (co to za nazwa wgl?)
- Wizualnie najmniej atrakcyjna lokacja/miejsce/budynek: Statek
- Najlepszy/ulubiony cytat z odcinka: "Moja warta się skończyła"
- Najgorszy cytat: "Myślałam że morze nazywa się morze bo.." Serio co to miało być?
- Która postać zaskoczyła Cię pozytywnie: Aliser (niby taki typowy hamski skur wiel ale jednak zachował spokój na szafocie)
- Która postać Cię zawiodła: Młody Ned Stark
- Najbardziej emocjonująca scena: Rickon w Winterfell (ogólnie to chyba jedyna taka scena)
- Scena, podczas której ziewałem/am: Sam i Goździk
- Najbardziej 'jajcarska' scena: Lord Tyrell. Uwielbiam jak mu ktoś przerywa.
- Najbardziej nielogiczna/'WTF' scena: Legendarne ptaszki Varysa to dzieci? Serio? I to takie które można przekupić słodyczami..
- Najlepszy/ulubiony wątek odcinka: Mur
- Najgorszy wątek: Dana. To jest Eva Marie Gry o Tron.. (ciekawe czy jest na tym forum choć jedna osoba która to zrozumie ;) )
- Największe zaskoczenie (plot twist, rewelacja na temat postaci, śmierć, itp.): Rickon w Winterfell
- Ulubiona para/duet: Davos i Jon
- Najgorsza para: Sam i dzika
- Najlepsza sekwencja walki/akcji: Pod wieżą (choć wyglądało nierealistycznie to całkiem fajnie machał tymi mieczami a oni ładnie w nie trafiali ;) )
- Najgorsza sekwencja walki/akcji: Arya i jej trening niczym z filmów o Kung Fu
- W którym momencie najlepszy podkład muzyczny/muzyka:
- Ocena odcinka w skali od 1 do 10: 8
"Dana (czemu nie pokazała cycków? Taka z niej aktorka że jak nikt jej nie zna to pokazuję ale potem już nie? Jak już robią scenę że ktoś jest rozbierany to powinni pokazać. Co to za nagła zmiana)"
Aktorka już dawno wywalczyła, że nie będzie pokazywać swych nagich wdzieków (nie zauważyłeś, jak się nerwowo okrywała kołdrą po szyję podczas scen łóżkowych, a Daario paradował z gołym tyłkiem?), tak że nie spodziewaj sie już zobaczyć jej cyckow.
"Wieża Radości (co to za nazwa wgl?)?"
Książe Rhaegar przeżyl tam wiele radości.
""Myślałam że morze nazywa się morze bo.." Serio co to miało być?"
No nauczyła się czytać i przeżyła prawdziwy szok, że sea i see to nie to samo, po naszemu morze i może.
"Legendarne ptaszki Varysa to dzieci? Serio? I to takie które można przekupić słodyczami.."
Ano dzieci. Wszyscy to wiedzą.
- Ulubiona postać: Cersei (po kilku odcinkach w, których wypadła marnie w końcu wraca ''stara'', ''dobra'' Cersei)
- Nielubiana postać: Tommen
- Wizualnie najpiękniejsza lokacja/miejsce/budynek: Wieża Radości
- Wizualnie najmniej atrakcyjna lokacja/miejsce/budynek: -
- Najlepszy/ulubiony cytat z odcinka: "Great Khaleesi, move your ass!"
- Najgorszy cytat: -
- Która postać zaskoczyła Cię pozytywnie: Jon Snow / Arya
- Która postać Cię zawiodła: Tommen
- Najbardziej emocjonująca scena: Wieszanie zdrajców na murze
- Scena, podczas której ziewałem/am: -
- Najbardziej 'jajcarska' scena: Pycelle na spotkanie Małej Rady
- Najbardziej nielogiczna/'WTF' scena: -
- Najlepszy/ulubiony wątek odcinka: Wieża Radości / Szkolenie Aryii
- Najgorszy wątek: Meereen
- Największe zaskoczenie (plot twist, rewelacja na temat postaci, śmierć, itp.): Pojawienie się Oshy i Rickona
- Ulubiona para/duet: Arya i Jaquen
- Najgorsza para: -
- Najlepsza sekwencja walki/akcji: Wieża Radości
- Najgorsza sekwencja walki/akcji: -
- W którym momencie najlepszy podkład muzyczny/muzyka: Podczas szkolenia Aryii
- Ocena odcinka w skali od 1 do 10: 8/10
- Ulubiona postać: Jon Snow, Davos, Melisandre, Cersei, Arya, Varys, Tormund, Bran, Rickon, Ramsay, Jaqen, Wrona, Alliser, Qyburn, Olenna, Edd, Kevan, Arthur Dayne, Khal Moro.
- Nielubiana postać: Smalljon, Tommen, Wróbel, Ned, Daenerys, Missandei, Robak, Tyrion, Jaime, Sam, Gilly
- Wizualnie najpiękniejsza lokacja/miejsce/budynek: Wieża Radości, Winterfell, Vaes Dothrak
- Wizualnie najmniej atrakcyjna lokacja/miejsce/budynek: Meereen, Statek Sama
- Najlepszy/ulubiony cytat z odcinka:
"Margaery is the queen"
"No, we cannot make you leave. And you cannot make us stay. Unless you gonna have that thing murder us all"
"I had a choice, lord commander, betray you or betray the Night's watch"
"And now it begins. No, Now it ends."
"Great Khaleesi, move your ass!"
"What kind of god would have a pecker so small"
Jon: "I failed
Davos: Good, Now go fail again"
"Nothing. There was nothing at all"
"My watch is ended"
"Welcome home, lord Stark"
"The past is already written. The ink is dry."
+wszystko co mówił Varys
- Najgorszy cytat: Tyrion
- Która postać zaskoczyła Cię pozytywnie: Arya, Varys, Alliser, Qyburn, Bran
- Która postać Cię zawiodła: Tyrion, Jaime, Smalljon
- Najbardziej emocjonująca scena: powieszenie zdrajców, Wieża Radości, powrót Rickona
- Scena, podczas której ziewałem/am: Meereen, Sam i Gilly
- Najbardziej 'jajcarska' scena: Jaime i Góra, Pycelle i Góra
- Najbardziej nielogiczna/'WTF' scena: -
- Najlepszy/ulubiony wątek odcinka: Mur, KP, Bravoos, Winterfell
- Najgorszy wątek: Meereen, Sam i Gilly
- Największe zaskoczenie (plot twist, rewelacja na temat postaci, śmierć, itp.): powrót Rickona, śmierć Olly'ego
- Ulubiona para/duet: Jon i Davos, Jon i Tormund, Jon i Edd, Jaqen i Arya, Kevan i Olenna
- Najgorsza para: Jaime i Cersei
- Najlepsza sekwencja walki/akcji: Wieża Radości
- Najgorsza sekwencja walki/akcji: Waif vs Arya
- W którym momencie najlepszy podkład muzyczny/muzyka: -
- Ocena odcinka w skali od 1 do 10: 9