Klan

1997 -
2,8 36 tys. ocen
2,8 10 1 35794
1,9 8 krytyków
Klan
powrót do forum serialu Klan

Filmwebowcy, odcinek 8
Elmoo jest zamyślony. Zauważa to Eva i wypytuje przyjaciela o powód. Elmoo wyznaje jej, że
powodem jego zmartwień jest niejaka Lena Makagigi. Vanessa urządza Awdarowi awanturę o
awans Elfijki. Uważa, że dziewczyna nie nadaje się do firmy i powinni ją zwolnić. Awdar jednak
bardzo tego nie chce. Gigi udaje się do psychoterapeuty Piotra Rafalskiego. Mówi mu, że
męczą ją koszmary i wspomnienia z feralnej nocy. On wyznaje, że również miewa koszmary z
udziałem wielkoustnej Barbary. Elfijka jest smutna, gdyż czuje się nieakceptowana w firmie.
Eva zauważa ją płaczącą w kącie i pociesza. Mówi, żeby nie przejmowała się Vanessą, gdyż to
su*a i nikt jej nie lubi. Gigi spotyka się z Elmem. Dziękuje mu za wszystko. Elmoo prosi ją, żeby
nie zrywali kontaktu. Gigi jednak uważa, że lepiej będzie, jeśli zniknie z życia Elma. Vanessa
wybiera się z udziałem Andre na szpiegowanie Elfijki. Dziewczyna znajduje jej dokumenty, z
których wynika, że jest z pochodzenia meksykanką. Vanessa postanawia teraz pozbyć się
Elfijki. Gigi spotyka na ulicy Kristophera i w pewnej chwili wszystko sobie przypomina.

Myślę, że tak będzie lepiej, żeby nie tworzyć zbyt dużo tematów. Dobijemy do 40 odcinka (mam
nadzieję ;D) i stworzymy nowy temat.

ocenił(a) serial na 2
elmoo_filmweb

Jakoś tak mi wychodzi :d
Podobny klimat jak się to czyta XD

elmoo_filmweb

Mnie także "Filmwebowcy" czasem przypominają "Modę na sukces", bo np. Vanessa jest trochę jak Steffy Forrester :D

Makagigi i Repulsion pobite, szympans Rysiek potrącony samochodem - jesteś bezduszny ;)

elmoo_filmweb

Zabiłam Ryśka? :(:(:(:(:(

ocenił(a) serial na 3
wredna_maupa

Jesteś 'wredną maupą' więc zabiłaś szympansa xD

wredna_maupa

Może Ryśka uratuje dr Makagigi ;)

ocenił(a) serial na 10
elmoo_filmweb

Oj, Elmoo, Elmoo, najpierw nie ma mnie w odcinku, a jak już się pojawiam, to mi dajesz zasłonę dymną. Nawet z Awdarem nie zdążyłam pogadać. Czy ja Ci czymś podpadłam? :P

elfijka

Spokojnie, mnie nie było w dwóch odcinkach i nie panikuję :D

ocenił(a) serial na 10
Vanessa100

Może powinnaś! :D

ocenił(a) serial na 6
elfijka

Wybacz, jeśli tym Cię uraziłem :D Wiesz, muszę ograniczać niektóre role, bo nie starczy mi na pensję dla wszystkich aktorów :D

ocenił(a) serial na 6
elmoo_filmweb

Filmwebowcy, odcinek 12
Trwa ewakuacja z budynku „FIlmweb”. Nigdzie jednak nie ma Awdara. Wszyscy orientują się, że ostrzeżenia nieznajomej dziewczyny spełniły się i Awdar został porwany. Wredna jest pogrążona w rozpaczy po tym, co zrobiła. Lilula przychodzi do niej i zastaje ją zalaną alkoholem ze łzami w oczach. Vanessa jest roztrzęsiona i natychmiast chce rozpocząć poszukiwania Awdara. Andre jest u boku Vanessy w trudnych dla niech chwilach. Elfijka jest w szoku i nie może nic wypowiedzieć. W końcu wyznaje policji, że była w trakcie rozmowy z Awdarem, kiedy usłyszała krzyk i dym ją zaślepił. Chwilę potem jacyś ludzie biegli i Elfija została obezwładniona. Wredna mówi Liluli, że przez stłuczone lustro zabiła własnego szympansa, najbliższej jej osobie. Lilula twierdzi, że to nie stłuczone lustro, a alkohol doprowadził do wypadku. Policja szuka śladów, jakie mogli zostawić gangsterzy. Vanessa każe im działać szybciej i nazywa ich stadem idiotów. Postanawia sama wziąć sprawę w swoje ręce. Andre jednak ostrzega ją, żeby nie działała samodzielnie w tej sprawie, gdyż gangsterzy ci są bardzo niebezpieczni. Wredna postanawia pochować swojego szympansa, jako oddanie mu hołdu. Zwierza się Liluli, że obawia się dalszych konsekwencji. Isild dowiaduje się o porwaniu Awdara. Chce iść na policję w tej sprawie, jednak Kristopher ją uderza i zabrania jej tego. Chwilę potem zamyka Isild w kanciapie.

elmoo_filmweb

Gdzie jest kolejny odcinek?!

ocenił(a) serial na 6
Vanessa100

Przepraszam, jakoś tak... :D Nie wiedziałem, że ktoś jeszcze pamięta :D

ocenił(a) serial na 3
elmoo_filmweb

No ba, czekamy z niecierpliwością! :D

ocenił(a) serial na 10
eva502

Czekamy, czekamy :)

ocenił(a) serial na 6
eva502

No, no, jestem pod wrażeniem :)

ocenił(a) serial na 2
elmoo_filmweb

Chciałabym się dowiedzieć jak się rozstrzygnie moja rywalizacja z Evą :)

ocenił(a) serial na 3
makagigi

A ja mam wrażenie, że wyciągnę jakiegoś asa z rękawa... Niby tylko się czaję jako eksponat, ale na pewno okaże się, że jestem czarnym charakterem... Może to ja porwałam Awdara, albo za zasłoną dymną obezwładniłam Elfijkę?

Szkoda szympansa :( Był moją ulubioną postacią, Wredna bez Małpy to nie to samo.

elmoo_filmweb

Niech Kristopher wstawi telewizor do kanciapy Isild, to się Isild nie będzie nudzić.
Ciekawe gdzie jest przetrzymywany Awdar? W kanciapie obok?

ocenił(a) serial na 10
Vanessa100

Niech sie udadza do wróżki Sisi :)

ocenił(a) serial na 6
elmoo_filmweb

FIlmwebowcy, odcinek 13
Elfijka ma koszmar, w którym ukazuje jej się scena z porwania Awdara. Widzi w nim niebieski dom. Kiedy się, budzi, zdyszana wkłada głowę pod zimną wodę. Repulsion po ostatnich wydarzeniach jest zamknięta w sobie. Otwiera się dopiero przed Makagigi, która próbuje wydobyć z dziewczyny jakieś informacje. Kiedy Repulsion opowiada o wydarzeniu, Gigi przypomina sobie, jak ją zgwałcono. Vanessa zarzuca komisarzowi, że zamiast próbować odnaleźć jej brata, oni siedzą i popijają herbatkę. Andre uspokaja dziewczynę i zapewnia, że Awdar odnajdzie się. Elfijka opowiada o swoim koszmarze Evie. Uważa, że sen może być proroczy. Eva jednak sądzi, że Elfijka ma temperaturę i majaczy. Kristopher odkrywa, że Isild uciekła z kanciapy. Tymczasem Gigi mówi Elmowi o rozmowie ze zgwałconą dziewczyną. Zastanawia się, czy to nie ten sam człowiek, który ją zgwałcił. Elmoo twierdzi, że dziewczynie wszystko będzie przypominało tragiczne chwile. Elfijka przychodzi do komisarza i mówi mu o swoim koszmarze. Komisarz nie bierze tego na poważnie i sugeruje, żeby dziewczyna poszła spać. Vanessa nagle słyszy głośne stukanie w drzwi. Otwiera je, a przed nimi widzi dziewczynę, która przedstawia się jako Isild Yuki. Do szpitala trafia kolejna zgwałcona i pobita dziewczyna. Makagigi co raz bardziej zaczyna wierzyć w to, że sprawcą jest ta sama osoba. Isild wyznaje Vanessie, że to ona stoi za rozgłoszeniem sprawy romansu pracowników i skompromitowaniem firmy. Wyznaje też, że zna człowieka, który mógł zlecić porwanie. Vanessa policzkuje Isild i każe jej mówić wszystko, co wie.

elmoo_filmweb

Śmierć szympansa, a teraz... gwałty? Jestem przerażona ;)
Zrobiło się brutalnie, a przecież miało być komediowo.

ocenił(a) serial na 6
Vanessa100

Kiedy burza minie, nastanie słońce... ^^

elmoo_filmweb

Sorki, że się tak wcinam, ale nie chcę zakładać nowego tematu. Wywiało mnie za granicę (zagranicę - nigdy nie wiem, która wersja jest poprawna) i nie mogę oglądać już "Klanu" :( Ktoś zna jakieś stronki, gdzie "Keine Grenzen" i można sobie śledzić dalsze losy Lubiczów?

ocenił(a) serial na 6
wredna_maupa

To jest dość powszechny problem... kiedyś Klan był puszczany na TVP Polonia, a od kiedy przestano go tam emitować, ludzie z zagranicy skarżą się...
PS. Pisze się "za granicę"

ocenił(a) serial na 3
wredna_maupa

Czyli VOD nadal nie jest dostępne poza granicami kraju (miało się to zmienić, ale widzę, że proces potrwa)? IPLA powinna działać, niestety tylko pakiet płatny.
A próbowałaś tych streamów typu WEEB TV?
http://weeb.tv/channel/tvp-1

ocenił(a) serial na 10
wredna_maupa

No jak to? Moja siostra ogląda we Francji na VOD, więc powinno działać :)

elfijka

LiLuLa, dzięki za linka, sprawdzę :)

Elfijka, no niestety w Anglii nie działa. Czuję się teraz taka wykluczona z klanowej społeczności :( Może nagracie mi parę odcinków na kasetach i wyślecie? :)

ocenił(a) serial na 6
wredna_maupa

I jak? Udało się z tym Klanem?

elmoo_filmweb

Link od LiLuLi działa. Dziękuję! Na razie nie trafiłam na Klan, bo akurat pracuję w porze jego emisji, ale jak będę miała wolne, to już mam możliwość obejrzenia.

ocenił(a) serial na 6
elmoo_filmweb

Filmwebowcy, odcinek 14
Isild w towarzystwie Vanessy składa na policji zeznania w sprawie porwania Awdara. Dziewczyna jednak boi się o swoją przyszłość. Komisarz zapewnia ją, że jest bezpieczna. Do Sacramento przyjeżdża biznesmen i gangster – Erroneous. Przychodzi do Liluli, swojej narzeczonej. Daje jej pieniądze, po czym oświadcza, że muszą się rozstać. Elfijka znowu ma koszmar, w którym widzi Awdara w ciemnym pomieszczeniu. Przekonana, że Awdar żyje, dzwoni do Vanessy. Lilula nie rozumie zachowania Errona. Wyznaje mu miłość i mówi, że chce z nim być mimo tego, że jest przestępcą. Erroneous jednak tłumaczy swojej ukochanej, że dla jej bezpieczeństwa musi odejść. Jednak przyjechał do Sacramento, aby załatwić pewną sprawę. Isild dostaje smsa z pogróżkami. Zaczyna bać się, że Kristopher będzie chciał się na niej zemścić. Elfijka spotyka się z Vanessą i opowiada jej o swoich snach. Vanessa uznaje Elfijkę za stukniętą. Ostrzega, żeby nie interesowała się Awdarem i nie mieszała się. Elfijka jednak nie zamierza tego tak zostawić. Erroneous zakrada się do posiadłości Kristophera. Elfijka każe komisarzowi szukać niebieskiego domu na obrzeżach Sacramento, gdyż tam może być Awdar. Vanessa zastanawia się, dlaczego Elfijka tak martwi się o Awdara. Kristopher zmierza w kierunku swojego domu, kiedy nagle budynek eksploduje.

Filmwebowcy, odcinek 15
Trwają nadal poszukiwania. Vanessa zaczyna obawiać się najgorszego. W trudnych chwilach wspiera ją Andre. Bogdan szuka pracy. Trafia do Pawła Lubicza, który chce go zatrudnić jako dostawcę koniaczku. Bogdan z radością oznajmia, że dopilnuje, aby w domu doktora był alkohol. Odbywa się pogrzeb szympansa. Wredna pogrążona w żałobie nie może powstrzymać łez. Lilula na pogrzebie próbuje dodzwonić się do Erroneousa. Jednak włącza się automatyczna sekretarka w języku duńskim. Elfijka prosi osobiście Adre, aby szukał niebieskiego domu na obrzeżach Sacramento. Andre w końcu zgadza się, chociaż nie wierzy w proroczy sen dziewczyny. Vanessa wścieka się, gdyż pod nieobecność Wrednej znowu nie ma sekretarki w Filmwebie. Każe Evie załatwić jakąś laskę na sekretarkę. Eva wpada na genialny pomysł. Kradnie manekina ze sklepu i ustawia go za ladą. Bogdan chwali się Kat, że dostał pracę w Warszawie u Pawła Lubicza. Kat jest zła i nie podoba jej się nowe zajęcie Bogdana. Wredna wraca do domu i zastaje tam żyrafę. Okazuje się, że zwierzę należy do nowego sąsiada dziewczyny, Krzysztofa Cyrkowca. Elfijka ma wizję, w której słyszy głos Awdara. Jest pewna, że chce on jej coś przekazać. Wsiada w auto i jedzie przed siebie. Gdy Vanessa widzi manekina za ladą, jest jeszcze bardziej wściekła. Każe Evie to wytłumaczyć. Eva uważa, że to najlepsza i najnormalniejsza sekretarka, jaką kiedykolwiek mieli. Elfijka wpada do Andre i prosi go,

ocenił(a) serial na 3
elmoo_filmweb

Hahahaha dobre :D

elmoo_filmweb

Hahahahah ;) Super! ;)

ocenił(a) serial na 6
elmoo_filmweb

Filmwebowcy, odcinek 16
Zbliżają się święta Bożego Narodzenia. W firmie panuje świąteczny klimat. Jedynie Vanessa jest niezadowolona. Elmoo mówi jej, żeby się uśmiechnęła, gdyż panuje świąteczny czas. Vanessa zimno odpowiada, że nie może być szczęśliwa, gdy nie wie, co się dzieje z jej bratem. Dodaje, że nienawidzi świąt Bożego Narodzenia. Bogdan znowu zastaje Kat siedzącą nad talią kart tarota. Każe swojej narzeczonej przestać zajmować się tymi bzdetami. Andre i Elfijka szukają miejsca, w którym może przebywać Awdar. Tymczasem mężczyzna budzi się przywiązany do słupa w ciemnym pomieszczeniu. Nagle ukazuje mu się Kristopher i Isild. Kristopher grozi Isild, że jeśli wyda komuś, gdzie przebywa Sherman, on ujawni jej tajemniczą przeszłość. Eva i Elmoo ubierają choinkę. Gdy Vanessa to widzi, wścieka się i każe wynieść to drzewo z firmy. Kat odkrywa w kartach, że powinna jak najszybciej wziąć ślub z Bogdanem, w innym przypadku co raz bardziej będą się od siebie oddalać. Andre i Elfijka trafiają… na sadybę! Gdy Elfijka otwiera drzwi, widzi Elżbietę Lubicz spacerującą z filiżanką herbaty. Elfijka nagle orientuje się, że to tylko sen. Kat prosi Bogdana, żeby wzięli ślub w wigilię, gdyż tak jej radzą karty. Bogdan twierdzi, że Kat jest nawiedzona. Andre i Elfijka przyjeżdżają do opuszczonego, niebieskiego domu. Elfijka jest pewna, że w środku jest Awdar. Kristopher ją zauważa i próbuje ją ogłuszyć, jednak Andre wyskakuje z krzaków ze scyzorykiem i wymachuje nim.

ocenił(a) serial na 10
elmoo_filmweb

Czemu mam wrażenie, że te głosy i koszmary to jak u Belli w drugiej części "Zmierzchu"? :P

ocenił(a) serial na 6
elmoo_filmweb

Filmwebowcy, odcinek 17
Kiedy Andre i Kristopher biją się, Elfijka odwiązuje Awdara i go przytula z utęsknieniem. Nadjeżdżają wozy policyjne. Eva i Elmoo piszą zaproszenia na wigilię firmową. Elmoo również chce zaprosić Gigi. Eva robi się cała czerwona ze złości. Vanessa zjawia się w miejscu akcji i mimo sprzeciwu policji podchodzi do Kristophera i policzkuje go. Elfijka wpada w objęcia Awdara i mówi, że bardzo się o niego bała. Eva zwierza się Wrednej, że Elmoo jest zapatrzony w Makagigi jak w obrazek. Wredna uważa, że Eva jest zazdrosna. Sertori przyznaje, że niejaka Gigi doprowadza ją do pasji. Vanessa widzi jak Awdar klei się do Elfijki. Nagle Andre próbuje ją pocałować, jednak Vanessa odpycha go i mówi, żeby trzymał się od niej z daleka. Upokorzony Andre postanawia napić się piwa. Lach paraduje po ulicach Sacramento w stroju renifera i rozdaje pierniki. Jedno z dzieci podbiega do niego, kradnie mu koszyk z piernikami i ucieka. Awdar i Elfijka rozmawiają w sypialni. Elfijka wyznaje mu, że podczas jego porwania uświadomiła sobie, jak bardzo jest dla niego ważny. Awdar nagle całuje ją. Elmoo spotyka się z Gigi i zaprasza ją na wigilię w Filmwebie. Łapie ją za rękę i mówi, że bardzo mu na tym zależy. Makagigi zgadza się. Lach goni dziecko, które ukradło mu pierniki. Nagle wpada pod auto Vanessy. Vanessa wyskakuje z samochodu w szpilkach i wydziera się na Lacha, żeby uważał, jak chodzi. Elmoo spotyka w barze pijanego Andre. Ledwo utrzymującego się na nogach mężczyznę postanawia zabrać do domu. Po ciężkim dniu wściekła Vanessa wpada do swojej sypialni i zastaje tam nagich Elfijkę i Awdara.

ocenił(a) serial na 10
elmoo_filmweb

Błożeszty mój :D. Vanessa jak możesz? Ciekawe jaka muzyka w tle byłaby do tego w Klanie? :D

lach

"Jak możesz?" Ale co konkretnie? ;)

ocenił(a) serial na 10
Vanessa100

jak możesz tak prowadzić samochód ;)

lach

Jak możesz tak po prostu wbiegać sobie na ruchliwą ulicę i na dodatek w stroju renifera? :D

ocenił(a) serial na 10
Vanessa100

Jak możesz ciągle się na wszystkich wkurzać? :D

elfijka

Bo mam ognisty temperament :D

ocenił(a) serial na 2
elmoo_filmweb

"Bogdan twierdzi, że Kat jest nawiedzona. "
padłem :D

ocenił(a) serial na 6
elmoo_filmweb

Filmwebowcy, odcinek 18
Bogdan i Kat przygotowują się do dnia ceremonii ślubnej. Kat przychodzi z kadzidłem i oczyszcza dom ze złych duchów. Gdy Bogdan to widzi, ma atak śmiechu. Vanessa jest wściekła na Awdara. Chłopak przeprasza siostrę i mówi, że nawet nie zauważył, że jest w jej sypialni. Trwają przygotowania do wigilii w Filmwebie. Wredna i Eva urzędują w kuchni. Pomaga im Lilula. Andre budzi się z kacem na kanapie Elma. Chłopak opowiada, co się wydarzyło. Andre przypomina sobie o odrzuceniu przez Vanessę i znów chce się nachlać. Kat i Bogdan orientują się, że nie mają świadków. Postanawiają zadzwonić po Evę i Elma. Vanessa spotyka w galerii handlowej Lacha rozdającego pierniki. Chłopak przeprasza ją za wypadek i proponuje pierniczka. Vanessa śmieje się i mówi, że wybaczy mu pod warunkiem, że zostanie jej asystentem. Lach mówi, że to będzie dla niego zaszczyt. Eva i Elmoo zjawiają się pod kościołem. Eva mówi Elmowi, że cieszy się, że staną na ślubnym kobiercu. Elmoo jest zdziwiony. Wszyscy wchodzą do kościoła wraz z pastorem. Odbywa się ślub. Awdar i Elfijka rozmawiają o ostatnim wydarzeniu. Elfijka mówi mu, że nie żałuje niczego. Awdar wyznaje jej miłość. Podczas ślubu Kat i Bogdan przysięgają sobie wierność, miłość i uczciwość małżeńską. Bogdan nie wytrzymuje i całuje Kat przed pozwoleniem pastora. Lilula okazuje się być kulinarną sierotą, a jej szarlotka klęską. Mimo to udaje się na czas zrobić potrawy. Na uroczystej uczcie pojawiają się Awdar, Elfijka, Elmoo, Eva, Makagigi, Wredna, Lilula i Andre. Przychodzi Vanessa ze swoim nowym asystentem, Lachem. Awdar i Elfijka znajdują się pod jemiołą. Przy wszystkich całują się.

ocenił(a) serial na 3
elmoo_filmweb

To istotnie międzynarodowy zwyczaj, o czym nie wiedzieli niegdyś twórcy Klanu i kazali Danielowi dziwić się temu (że niby tylko w Polsce).

ocenił(a) serial na 6
Awdar

Tzn o jaki zwyczaj Ci chodzi? ;)

ocenił(a) serial na 3
elmoo_filmweb

Całowanie pod jemiołą.

ocenił(a) serial na 3
elmoo_filmweb

"Eva mówi Elmowi, że cieszy się, że staną na ślubnym kobiercu." - też jestem zdziwiona :D

eva502

Twojej bohaterce chodziło o to, że staną na tym kobiercu jako świadkowie

ocenił(a) serial na 3
Vanessa100

Wiem, ale sądzę, że myślała dwuznacznie :P

ocenił(a) serial na 3
elmoo_filmweb

W pierwszej chwili przeczytałam, że Lach rozdaje plemniki :D Nie wiem, co się dzieje, chyba za dużo Klanu. Chciałam powiedzieć, że z gotowaniem idzie mi całkiem nieźle, niestety piec rzeczywiście za bardzo nie potrafię.