PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=35584}

Kompania braci

Band of Brothers
2001
8,7 141 tys. ocen
8,7 10 1 141277
8,6 20 krytyków
Kompania braci
powrót do forum serialu Kompania braci

O kogo chodzi???

ocenił(a) serial na 10

NIe wiem czy wymyśliłem coś fajnego ale to mój pierwszy temat na filmwebie. Zabawimy się tak że jedna osoba pisze jakieś pytanie odnośnie któregoś z bohaterów Kompania braci a druga ma zgadnąc o kogo chodzi, gdy zgadnie pisze swoje pytanie. Pasuje? To ja zacznę:

Po ostrzale artyleryjskim w lesie w Bastogne zapialił swojego pierwszego lucke-strike-a. Co to za osoba?

ocenił(a) serial na 10
vermilliah

Był tam jeszcze Joe Leśniewski lub Lesnewsky ;]
Ta książka to Three Grace in Brooklyn - ehh pamięć zawodzi nie jestem pewny czy prawidłowy

Jacy dwaj żołnierze wybiegli na polanę w Normandii i zniszczyli Stuga z Bazooki?

ocenił(a) serial na 9
lipton101

Co do pytania : Kto został zdegradowany do szeregowca za "bunt" przeciwko Sobolowi? , a właściwie odpowiedzi, to tam podajże było kilka osób. Między innymi Lipton, o ile pamiętam.
Jeśli chodzi o książkę, to mogło być "A Tree Grows In Brooklyn" Betty Smith.
Nie mam pytań, chyba już wszystkie były zadane. Chociaż do tej pory nie uzyskałem odpowiedzi, na pytanie które kiedyś zadałem: Jaki numer seryjny miał Luger z którego postrzelił się Hoobler ... ?

ocenił(a) serial na 10
slav_

Ranney został zdegradowany do szeregowego, a Harris przeniesiony do innego pułku. Innych degradacji chyba nie było. Nawet w książce o tym nic nie wspomniano.

ocenił(a) serial na 10
kurczilala

Haha tego numeru Lugera się chyba nigdy nie dowiesz ;]
Ponawiam pytanie
Jacy dwaj żołnierze wybiegli na polanę w Normandii i zniszczyli Stuga z Bazooki?

ocenił(a) serial na 9
lipton101

To był Harry Welsh i McGrath, czy jakoś tak.
Kto w tym samym odcinku wypowiedział zdanie: "Well, hello Second Armored" ?

ocenił(a) serial na 10
slav_

to pewnie byl nixon.

jakie gumy oferowal luz zamiast batonikow hershey's?

:)

ocenił(a) serial na 10
vermilliah

Juicy friut, nie jestem pewny
Kto zmienił Janovek'a na warcie tuż przed jego śmiercią?

ocenił(a) serial na 9
lipton101

Jeśli, to "fruit", żeby być dokładnym. Janovka (czy jak go tam zwał) na jego ostatniej warcie, zastąpił David Webster.
Jakiego słowa brakuje w tym cytacie :
" .. Spędziliśmy noc w (..........)? , w klasztorze. Pierwszy raz spędziliśmy noc pod dachem od miesiąca. .. "

ocenił(a) serial na 10
slav_

" .. Spędziliśmy noc w (..........)? , w klasztorze. Pierwszy raz spędziliśmy noc pod dachem od miesiąca. .. "

Rachamps?

ocenił(a) serial na 10
vermilliah

zapomnialam zapytac, kto jako pierwszy zostal postrzelony w zadek zgodnie z tradycja easy co. ?

;)

ocenił(a) serial na 9
lipton101

W serialu pierwszy w tyłek dostał , bodajże "Popeye". Pytań było już tyle, że trudno coś sensownego wymyślić. Więc znowu cytat, łatwy.
Kto wypowiedział te zdania :
-Looks like you guys are gonna be surrounded.
-We're paratroopers lieutenant.We're supposed to be surrounded.

ocenił(a) serial na 10
slav_

"Looks like you guys are gonna be surrounded." Te słowa wypowiedział por. Rice a odpowiedział mu Winters.
Kto przeszukiwał ciało zabitego Dukeman'a?

ocenił(a) serial na 9
lipton101

To pytanie o Dukeman'a , jest związanie ze znajomością książki ?

ocenił(a) serial na 10
slav_

Nie, była taka scena gdy Winters przypomina sobie pisząc raport chwile tuż przed atakiem na SS-manów.

ocenił(a) serial na 10
lipton101

Dobra widzę że nic z tego, odpowiedz to Liebgott i Randleman.
Inne pytanie: Kto zabierał poległym zegarki?

ocenił(a) serial na 10
lipton101

perco.

komu speirs zakosil paczke fajek?

ocenił(a) serial na 9
lipton101

Paczkę fajek stracił "Buck" Compton. Co do pytania kolegi "lipton101" o Dukemana, to powiem szczerze że nie pamiętam sceny jak ktoś "przeszukuje" ciało Dukemana. To na pewno było w serialu ?
Jeśli chodzi o pytania to proponuje:
1. Kolejny cytat, kto to powiedział ?
- Hey guys, I'm glad I'm going to Europe. Hitler gets one of these, right across the windpipe,Roosevelt changes Thanksgiving to **** **** Day, and pays me 10 grand a year for the rest of my fucking life.

2. Jaka jest geneza nazwy "Band of Brothers" ?

ocenił(a) serial na 10
slav_

1: joe toye ^^

2. From this day to the ending of the World,
... we in it shall be remembered
... we band of brothers

henry v
will shakespeare

ocenił(a) serial na 10
vermilliah

znowu sie zapomnialam. tu pewnie trzeba bedzie troche poszperac - czym zajal sie sobel po wojnie?

ocenił(a) serial na 10
vermilliah

Slav, ta scena była na 100%, nie wiem ile trwała, był to tylko urywek, Winters sobie wtedy przypominał wydarzenia przed atakiem.

Sobel pracował jako księgowy w wytwórni sprzętu elektrotechnicznego w Chicago ^^.

Kto dostał przed D-Day policyjny rewolwer?

ocenił(a) serial na 9
lipton101

Dodam że Herbert M. Sobel, po wojnie został powołany do armii w czasie wojny koreańskiej. Nie jestem pewny czy był w Korei, czy zajmował się czymś w Stanach. Pozostał w Gwardii Narodowej do emerytury , dochrapał się podpułkownika. Żonaty, dwoje synów, rozwód. Co ciekawe na jego pogrzebie w 1988 r nie było ani jego byłej żony, ani nikogo z Easy Company. Jak coś pokręciłem, to mnie poprawcie.

ocenił(a) serial na 10
slav_

Myśle że wszystko się zgadza ^^ dodam jeszcze że żołnierze kompanii E chcieli aby Sobel uczestniczył w spotkaniach weteranów, Bill Guarnere opłacił za niego wszystkie składki na klub weterana ale Sobel nigdy się nie zjawiał, próbował popełnić samobójstwo ale nawet to mu się nie udało, jego siostra twierdziła że problemy ze zdrowiem psychicznym Sobel zarzuca kompanii E.
Pytanie w moim poprzednim poście jc. ^^

ocenił(a) serial na 9
lipton101

Policyjną spluwę dostał w paczce, chyba od brata, Floyd Talbert.

ocenił(a) serial na 10
slav_

O, przecież pytań nie ma ^^
No to może tak: O kim Speirs powiedział że jest świetnym dowódcą, a ten ktoś nie wiedział że chodzi właśnie o niego?

ocenił(a) serial na 10
lipton101

Lipton.

ocenił(a) serial na 9
lipton101

O, to oprócz "liptona" i "vermilliah" ktoś tu jeszcze zagląda ? To tak na szybko może spytam, kto w serialu wypowiada słowa "Finders keepers" ?

ocenił(a) serial na 10
slav_

speirs. tzn mowi finders keepers, a nie kto tutaj zaglada.
a dlaczego tu tak cicho to nie wiem.
to jest dobre pytanie ;)

ocenił(a) serial na 10
vermilliah

znowu sie zapomnialam, bo tamto pytanie chyba odpada ^^

kto w REPLACEMENTS krzyknal "he's already married, smokey!", gdy ktos przedstawial liptona pierwszy raz jako 1st sgt?

ocenił(a) serial na 10
vermilliah

Malarkey a Liptona przedstawił Walter "Smokey" Gordon ;)
Kto jeździł na motorze w odc. Carentan?

ocenił(a) serial na 9
lipton101

Na motorze śmigał Malarkey z browarem w ręku, i nie wiem kto. Chyba Alton More. Moje pytanie :
Czy jest jakieś pytanie dot serialu, na które nie zna odpowiedzi "lipton101" i "vermiliah" ?

ocenił(a) serial na 10
slav_

Haha, dobre pytanie, ale skoro ktoś jest fanem KB to raczej pamięta kto, gdzie i kiedy...
Kto powiedział "Got a penny?!"

ocenił(a) serial na 10
lipton101

luz. i potwierdzam, jak sie zna to sie zna.

moze cos bardziej fikusnego - kto byl leworeczny? (ja przyczailam dwoch jak narazie ;) )

ocenił(a) serial na 9
lipton101

W serialu leworęczny był "Bull" Randleman. Kto jeszcze nie wiem.
OK, to kolejny cytat. Kto to powiedział i do kogo :
-Never put yourself in a position, where you can take from these men.

ocenił(a) serial na 10
slav_

dick.
do buck'a.

ktory z chlopakow byl w polowie indianinem?

ocenił(a) serial na 10
vermilliah

Earl McClung
I zdaje się że leworęczny był jeszcze Popeye Wynn.
Kto stwierdził że lubi bawić się granatami i o wypadek nie trudno - chodziło mu o Sobela?
A tak swoją drogą to fajny avatar vermilliah ^^

ocenił(a) serial na 10
lipton101

genialny avatar, wiem ;D
...

mcclung tez indianin? a myslalam, ze shifty ;p
kto zastrzelil austriaka, ktorego liegbott uwazal za dowodce jednego z obozow koncentracyjnych?

a co do twojego pytania to musze strzelac - pamietam gdzie i kiedy, ale nie mam mojego dvd pod reka (limited edition, nr 0076 ;)), zeby sie upewnic - liebgott?

ocenił(a) serial na 10
vermilliah

McClung jak najbardziej, ale że Shifty? ^^ Nie wiem gdzie to było powiedziane, w książce nic o tym nie jest napisane, a w filmie? Przeoczyłem coś? ^^
Tak Liebgott
Austriaka zastrzelił Skinny Sisk
Kto chciał iść na patrol w Haguenau, gdyż miał już dość roznoszenia poczty?

ocenił(a) serial na 9
lipton101

Na ten patrol wyrywał się Allen Vest.Chyba.
1. Kto to powiedział:
-What are you gonna do, when you get into combat ?
-Oh, I have every confidence in my scrounging abilities.
2.Przy okazji pytania o leworęcznych, "przeglądając" serial naszło mnie takie głupie pytanie. Kto z żołnierzy w serialu nosi okulary ?
Mam na myśli w którym momencie serialu ktoś taki się pojawia. Sam zauważyłem dwóch w mundurze w okularach. Podpowiem że w tym samym odcinku.

ocenił(a) serial na 10
slav_

shifty mial matke indianke chyba, i to chyba nie z ksiazki i nie z filmu.

slav - to tekst wintersa do nixona.
a okulary musze jeszcze sprawdzic...

ocenił(a) serial na 10
vermilliah

A w którym to było odc. bo jakoś nie pamiętam nikogo w okularach ;/
Kto pochodził z Filadelfii?

ocenił(a) serial na 9
lipton101

Widzę że był zastój w sprawie tych okularów. Jeśli chodzi o Filadelfię to strzelam że Bill Guarnere. Co do tego dziwnego pytania o okulary, to widziałem dwie osoby w odcinku "Carentan". Jeden z nich pojawia się tylko przez moment. Więc to trochę pytanie na spostrzegawczość. Zakładam że trzeba jeszcze raz obejrzeć odcinek. Ale nie musicie na siłę szukać. Jakby co to odpowiem.

ocenił(a) serial na 10
slav_

Aaa już wiem, jedną z osób w okularach był żołnierz z 2 Dywizji Pancernej, który pytał Blithe'a czy wszystko w porządku, a druga hmmm...

ocenił(a) serial na 9
lipton101

Zgadza się panie lipton. Druga osoba w okularach, w tym odcinku, nie miała w ręku karabinu ale Biblię. W Carentan kapelan który nachyla się nad rannymi żołnierzami. Na razie nie mam pytań ...

ocenił(a) serial na 10
slav_

Ale ja mam xD No więc:
1.Kto przepłyną Niagarę wszerz?
2.Kto to powiedział:
- What?
- We lost Fox company, sir.
- Again?
- We lost Fox company.
- Again?!

ocenił(a) serial na 10
lipton101

1. Muck
2. Hoobler, Welsh, Perconte

O co założył się Luz i Compton w grze w rzutki?

ocenił(a) serial na 9
lipton101

Ten dialog o zgubieniu Fox Company,to: Hoobler,Welsh i Perconte. Tak myślę. Co do Niagary, to chyba kojarzę taki tekst w serialu, ale nawet nie wiem w którym odcinku ewentualnie tego szukać. Także ,nie wiem ..

ocenił(a) serial na 10
slav_

Założyli się o 2 paczki papierosów
1.Komu Sobel kazał wbiec na Curahee z pełnym wyposażeniem?
2.Kto dołączył to tej osoby i razem biegli, Dodam że było ich 3?

ocenił(a) serial na 10
lipton101

to skip sie chwalil ze przeplynal niagare ^^

ocenił(a) serial na 9
lipton101

Ten szczęściarz który biegł na Currahee, to szeregowiec Gordon. A tych trzech którzy do niego dołączyli, nie jestem pewien. Shifty Powers,Talbert (?) i trzeciego nie znam ...
Ok, to wyrwane zdania z serialu. Kto je wypowiada ?
1. "Does a wild bear crap in the woods ,son ?"
2. "I am shaking so goddamn much,I feel like I'm dancin"

ocenił(a) serial na 10
slav_

1. To powiedział Luz udając maj. Hortona a na 2. Jeszcze pomyśle ^^