NIe wiem czy wymyśliłem coś fajnego ale to mój pierwszy temat na filmwebie. Zabawimy się tak że jedna osoba pisze jakieś pytanie odnośnie któregoś z bohaterów Kompania braci a druga ma zgadnąc o kogo chodzi, gdy zgadnie pisze swoje pytanie. Pasuje? To ja zacznę:
Po ostrzale artyleryjskim w lesie w Bastogne zapialił swojego pierwszego lucke-strike-a. Co to za osoba?
"I am shaking so goddamn much,I feel like I'm dancin"
Zadałem pytanie i zapomniałem odpowiedzi. Ale prawie na pewno to był Penkala, i razem z nim w okopie Malarkey i Muck. Jarali szlugi od "Santa Luz" .Dajcie jakieś trudne pytanie, ja na razie nie mama weny...
By the way, przypadkiem kręciłem się po sieci, i zobaczyłem jaką ma narzeczoną(albo żonę) aktor który grał Liebgott'a. Lucky man. Wiecie o kim mówię .. ?
hewittowa?
chcesz bardziej fikuene pytanie?
ktory i za ile obcinal wlosy kolegom z kompanii przed d-day?
To pytanie o fryzjera dot książki ?
W serialu chyba Liebgott kogoś strzyże na "irokeza", ale jak to o niego chodzi, to "za ile" nie wiem.
Żołnierzy oprócz Liebgott'a strzygł jeszcze Forrest Guth, brali po 15 centów od głowy.
Kto to powiedział "Hey you, hey you!That's right, you stupid kraut bastard. That's right! Say hello to Ford and General fucking Motors! You stupid fascists pigs!"
Ten cytat powyżej to David Webster.
To następny : "Funny, you don't look like an Edward."
buck compton do heffrona.
kto powiedzial: looks like you guys are going to be surrounded.
winters: we're paratroopers, lieutenant. we're supposed to be surrounded.
"vermilliah", ten sam cytat przytoczyłem wcześniej, na stronie 3. "lipton101" udzielił odpowiedzi.
To następny. Kto to powiedział i o czym mówili ?
-Where are you keeeping your brass knuckles ?
-I could use some brass knuckles.
jezu bo mi sie powoli pomysly koncza juz ;p
to luz toye'a pytal chyba.
ide pomysle moze wpadne na cos, czego jeszcze nie bylo ^^
hide your morphine guys!
Siedzę przed kompem, obejrzałem tą scenę i nie jestem pewien. To "Smokey" Gordon ?
Ja na razie nie mam pytań, w poprzednim owszem Joe Toye odpowiedział "I could use some brass knuckles.", ale kto go spytał i o co ?
1. Kto miał zaszczyt jeździć trzyosiowym, pancernym samochodem Hitlera?
2. Kto miał zaszczyt jeździć samochodem Göring'a?
Co do pytania slava coś mi dzwoni ale nie wiem gdzie, a od na raszte to
1. Samochodem Hitlera jeździł Floyd Talbert
2. Goringa jeździł Gordon Carson, niestety nie był on przedstawiony w filmie
1. -Where is he?
-How's Grant?
-where is he?
-He's ok?
-Where is he?!!!!
2. Kto zastrzelił dowódce obozu?
Widzę ze moje pytanie jest małym problemem. W pierwszym odcinku jest scena jak Joe Toye wylicza ekwipunek który musi zabrać przed skokiem. A Perconte ironicznie pyta go :Where are you keeeping your brass knuckles ?
"brass knuckles" to kastet. Czyli Toye odpowiada coś w stylu "mógłbym go użyć". Widziałem dwa tłumaczenia tego zdania w tekście do filmu, i w jednym była mowa o "ochraniaczach" a w innym Perconte pyta go o "kości do gry"(?). Nie wiem jakie jest tłumaczenie w oryginalnym wydaniu BOB, ale chyba jest strasznie ubogie.
A co do pytań powyżej, to pytanie o komendanta obozu jest na poprzedniej stronie. I sam na nie "lipton101" odpowiedziałeś. A dialog to Speirs pytał o gościa który strzelił do Granta. Był tam Talbert i Luz. I to chyba Talbert go pytał o Granta.
Rzeczywiście jest :D Ale gafa, sory :D
- So, what did you study?
- Literature.
- Get out of here, you serious? I love to read.
- Do you?
- Yeah. Dick Tracy, Flash Gordon, mostly. Yeah. Fuck.
1.Kto z żołnierzy zrzekł się dowództwa nad Easy i przejął pluton po Grancie?
2.Kto stwierdził że być może Tercjusz chciał być największym skurwysynem w legionach?
Widzę że był zastój w temacie. Ostatnie pytania to:
1.Floyd Talbert
2.Carwood Lipton
Na razie nie mam pytania. Poszukam jakiś cytat, to "wrzucę"..
Co do mojego 2 pytania to Tercjusza skurwysynem nazwał Speirs :]
Kto chodził do szkoły w której uczyły zakonnice?
zabrali mi kompa do napawy swinie i buraki dlatego tak cicho siedzialam ostatnio.
a z zakonnicami tylko babe heffron mi sie kojarzy ^^
To pytanie o Tercjusza, to faktycznie był Speirs. Źle zrozumiałem pytanie. Jeśli chodzi o szkołę zakonnic, to coś mi świta, ale nie mogę sobie przypomnieć. Mogę tylko strzelić że był to Shifty Powers.
Sory że nic się nie działo ale komputer się zepsuł...
No dobra moje ostatnie pytanie dotyczyło Heffrona
NO to może teraz tak: Komu Martin zabrał koc aby przykryć zabitego Jackson'a?
i ja mialam to samo z kompem, miesiac bez siedzialam.
cobb mial koc, tak?
chowanie jakiego zwierzaka odradzil nixon dla wintersa?
Chyba dobrze . Moje pytanie - jakim charakterystycznym "bandyckim" narzędziem ogłuszył Niemca Joe Toy ?
Chyba Bill Guarnere ( on ogólnie był antysemitą ).
Dlaczego Don Malarkey tak bardzo polubił niemieckiego jeńca w odc 2 "Day of Days" ?
KOT nie pies, dick nie mogl puszki otworzyc, a nix do niego DONT EVER GET A CAT.
a z jencem sie malarkey polubil bo obaj pochodzili z tego samego miasta ^^
Eee, James Alley nie zginął ;) został raniony wieloma odłamkami w Holandii ale przeżył; o to ci chodziło?
jestem pewnA.
"Sgt. Leo Boyle was discharged in June 22, 1945,after nine months in hospitals in Belgium, England, and the States. (...) Then he worked in the post office, sorting mail, but again his legs gave out."
rozdzial postwar careers z ksiazki ambrose.
a moze za gleboko kopie.
moze ten, o ktorym ty myslisz, to jakas oczywista odpowiedz ;p
Hmmm to tu mnie zaskoczyłAŚ ;D bo ja pytałem pod kątem serialu a nie książki , której niestety nie czytałem . To Frank Perconte i o niego mi chodziło ( tak przynajmniej było w serialu właśnie , a w książce - to już nie wiem , więc sprzeczał się z Tobą nie będę ) .
To teraz Twoja kolej - zadawaj pytanie . Czekam :D
Widzę że się jednak nie doczekam . Więc ja zadaję kolejną zagadkę :
Jaki kwiat jest oznaką "prawdziwego męstwa" wśród niemieckich żołnierzy ? W którymś z odcinków była o tym mowa ...
oj bo mowiles ze trudne to pytanie, temu przetrzepalam ksiazke ;p
(wczoraj dopiero zauwazylam, ze webster gra w fight club. co chwile widze kogos z BOBa w jakims dziwnym filmie, juz sie przyzwyczailam, ze oni sa wszedzie ^^)
"we'd be in berlin by now, sir, if it was us instead of them"
kto to powiedzial i o co tu chodzilo?
Ostatnie pytanie to George Luz. Nix czyta co ciekawego słychać na świecie, wspomina o przełamaniu frontu pod Ramagen i coś tam o 17 Desantowej. Luz odpowiada "gdyby nas wysłali, bylibyśmy już w Berlinie".
Nie wiem , ale to mój ulubiony odcinek ( 10 - "Co dalej' ?" ) Piękne plenery Austrii i niemieckiej Bawarii ... a te Austriaczki to naprawdę były odznaką nadchodzących dobrych czasów . Strasznie piękne :D
Czy to był Malarkey ? Don Malarkey ? Bo on na pewno stał wtedy na ciężarówce :P .
A oto moje pytanie.
Czy wy naprawdę pamiętacie każdy szczegół z tego filmu czy po zadaniu pytania odpalacie stosowny odcinek i wynajdujecie daną sytuację/dialog?
Tak, nie mam co robić tylko siedzę cały dzień przed kompem, i dokładnie oglądam każdy odcinek po 10 razy. Już wspominałem o tym że jak ktoś jest fanem KB to raczej pamięta wydarzenia z filmu...
Nawet jeśli ktoś by zaglądną to jaki problem? Temat idzie cały czas do przodu, nie wiem czy przeszkadza tak to komuś?
Kto w szpitalu, w 3 odcinku, odbierał swoje 3 purpurowe serce?
Ktoś pyta czy za każdym razem szukamy odpowiedzi, przeglądając odcinki serialu. Ja osobiście np czasami muszę spojrzeć, bo nie jestem ekspertem w tym temacie. Na przykład ostatnie pytanie "liptona", kojarzę twarz i nie wiem jak się nazywa. Czy to był Alley ?
Nie mam oryginalnych pomysłów, to dwa cytaty z serialu:
1.Kto to powiedział,gdzie i do kogo:
"Oh, before i forget,Colonel sink's a bit unhappy with the appearance of your uniform."
2.Kto to mówi i o kim:
"..... ..... was one of the best soldiers I ever had.He went into the earth-moving business in Arkansas. He's still there. "