Większość recenzji jest z przed roku, czy dwóch. W obecnej sytuacji i tego co się dzieje w UK, obraz dobrych emigrantów i złej prawicy jakoś mi nie pasuje. Wymiękłem po 40 minutach i chyba nie wrócę. Muzyka świetna, szczególnie Strange Game-Jaggera.
Obejrzałem właśnie pierwszy odcinek i mam dokładnie to samo. Ci emigranci latający z maczetami po brytyjskich ulicach i te gwałty na nieletnich i tą nieszczęsna policja która ich jeszcze chroni. Ale to Ci patrioci są terrorystami.... Ehhhh. Chyba nie dam rady oglądać tego dalej nie w dzisiejszych czasach
Oglądam dalej. Niestety pokazanie prawicowych nacjonalistów złych do szpiku kości na tamte czasy może się sprawdzały, ale już z perspektywy
Teraźniejszych wydarzeń w UK już taka narracja się nie broni. Mieli chłopaki przeczucie gdzie zmierza ich kraj. Równia pochyła do rynsztoku.
Akurat pokazani są nie jako źli, ale jako głupi do cna. Naiwni, łatwi do zamanipulowania, chytrzy na kasę, słabo wyedukowani i łykający populistyczną gadkę.
Przecież od zawsze w kinematografii za całe zło świata odpowiadali ci straszni, prawicowi nacjonaliści