Po obejrzeniu pierwszych dwóch odcinków może warto by podyskutować na temat bohaterów?
Mi od razu do gustu przypadł Mako - tak, tak - odpowiednik Zuko :D oraz jak najbardziej Korra. Już po 2 odcinku można wywnioskować że będą razem :D
Jakie jest Wasze zdanie? Co myślicie o ukazanych już postaciach? Zapraszam do dyskusji :D
Od pierwszej minuty serialu pokochałam Tenzina. Idealne połączenie Aanga i Katary. Bezapelacyjnie uwielbiam tę postać. A co do reszty to muszę przyznać, że bohaterowie wydają się dość udani. Córka Toph to dzieło niemalże idealne. Jestem strasznie ciekawa nowego avatarowego antagonisty. Wydaje się być ciekawy.
Tenzin jest świetny - a te jego dzieciaczki to po prostu mistrzostwo :D
Wszystkie postacie mnie strasznie śmieszą, ale brakuje mi w tym wszystkim odpowiednika Sokki.
Myślę, że odpowiednikiem Sokki stanie się Bolin. Dużo na to wskazuje. Fani nie wybaczyliby w końcu twórcom, gdyby nie wstawili do Korry nikogo, kto byłby w stanie przekazać dziedzictwa Sokki :)
Tenzin, taki typowy ostry sierżant o żelaznych nerwach i wielkim poczuciu sprawiedliwości - myślę, że idealnie by pasował do Lin Beifong.
Korra jest rewelacyjna. Od dawna żaden główny bohater jakiegokolwiek serialu nie zrobił na mnie takiego wrażenia. Jej charakter siła, bezpretensjonalność, nawet wygląd... jejku jej! Jest tak bezbłędna, że aż odstąpię jej Mako. ;)
Jinora, Ikki, Meelo i Bolin jako postacie komiczne sprawdzają się niezgorzej. "I willl make no such promises", "Be the leaf", "Gran-Gran, you look old", "So, you see we're together" CHCĘ TEGO WIĘCEJ. :D
Mako uroczy, Lin Beifong wrodzona córka swojej matki, Tenzin może nie jest tak rozbrajający jak Iroh, ale jako mistrz duchowy się stara. W sumie nie ma postaci, której bym nie lubiła jak na razie. Po drugim odcinku zaczynam wierzyć, że ten spin-off będzie lepszy od oryginału. Sam miód. No, i orzeszki.
Spokojnie, dopiero widzieliśmy 2 odcinki. Postaci jeszcze nie miały nawet czasu bardziej się rozwinąć i ewoluować :) Najlepiej zrobić porównanie 2 pierwszych odcinków A:TLA i KoL i od razu widać jak nowa seria jest fantastyczna :D Oglądając pierwsze odcinki TLA nie sądziłam, że polubię Zuko (rozbawiały mnie strasznie wtedy te najazdy na oczy i jego warczenie xD Oraz powtarzanie ciągle: "I won't underestimate him again!" czy "I need to regain my honor!" XD) czy Iroh. Ale te postaci były rewelacyjnie dalej poprowadzone i rozwinięte!
A teraz.... Keep calm and be the leaf! :P http://www.csicon.org/wp-content/uploads/2012/03/meelo-leaf.gif?ecd0dc
A Tenzin i jego rodzinka są świetni! :D
Tenzin i jego "Don't bring my mother into this!" od razu skojarzyło mi się z Katarą i "Calm!? I'M COMPLETELY CALM!!!" XD
Ze wszystkich zaklinaczy powietrza Jinora najbardziej przypomina mi Aanga :) Jest naprawdę świetna :) http://30.media.tumblr.com/tumblr_m1okr2Ct1Y1rsyhfyo2_500.gif
A Meelo... Ten dzieciak mnie rozwala XD Do Katary: "Unhand me, strange woman!" XD
http://media.tumblr.com/tumblr_m0ulvk1atH1r8c6e4.gif
Uwielbiam takie delikatne nawiązanie, jakie pojawił się w tych odcinkach. Bolin tak samo jak Katara w A:TLA od razu wiedział, że Korra jest wyjątkowa. Użył prawie tych samych słów co Katara o Aangu. Albo scena gdy Korra wpatruje się w wielki posąg Aanga - od razu przypomniała mi się scena, w której Aang zapatrzył się w figurę Roku :)
Wietrzę już romans między Korrą i Mako :P Lubię takie "love-hate relationships" i byłoby tutaj to bardzo zabawne :)
Ponadto - ja cię kręcę, ale cudowna grafika!!!! :D :D :D Animacja jest po prostu boska! I te przepiękne krajobrazy...! Cudo! Ja chcę już wiecej odcinków :) A musimy jeszcze na 3 odcinek czekać ze 3 tygodnie :(
Czy was też bawi, że Toph "założyła" policję w Republic City? :P Ja ciągle mam przed oczami scenę: "Let's break some rules!" albo te jej oszustwa i kradzieże w 3 Księdze XD Nie potrafię sobie wyobrazić by nagle stałą się policjantką ^^ Surrealistyczne :P
wiesz, pierwsza seria A:TLA była tak jakby 'wprowadzeniem' nas w świat Avatara, a KoL to tylko mała seria w świecie, którego już dobrze znamy. Choć nie zupełnie - w końcu steampunkowe miasto to nie to samo to cały świat bez tak zaawansowanej technologi :D
Z tym pomnikiem nawet nie zwróciłam uwagi, i w sumie masz rację :D Mam nadzieje że pokażą Aanga jako przewodnika (takiego jak Roku). Ciekawi mnie również, czy w Korrze pojawią się wnuki Sokki i Suki, czy Zuko i Mai :D szczerze w to wątpię, ale mam tam jakąś cichą nadzieję :D
Wiem, ze to było wprowadzenie do tego uniwersum, ale nie o to mi chodziło. W 1 Księdze poznajemy nowe postaci tak samo jak w pierwszych odcinkach KoL. Chodziło mi o to, by jeszcze po prostu nie oceniać czy krytykować nowych bohaterów, bo tak naprawdę nic o nich nie wiemy :)
Chciałabym by pokazali dzieci naszych ukochanych postaci z A:TLA :D Ale by było :D Gdyby jeszcze wszyscy potomkowie Gaangu spotkali się razem 1 jednym miejscu! :D Chciałabym zobaczyć Kya'ę i Bumiego. Zdziwiło mnie co prawda, że tylko Tenzin z trójki dzieci Aanga jest zaklinaczem powietrza. Sądziłam, że dzieci nomadów zawsze rodziły się zaklinaczami, ale najwyraźniej się myliłam. To, że Kya jest zaklinaczem wody, to jeszcze mogę zrozumieć, ale jak to się stało, że Bumi nie umie zaklinać, choć jest synem Avatara i bardzo potężnej zaklinaczki wody! :P Toż to powinien mieć zaklinanie w genach! :P
Magia nie jest przekazywana genetycznie- twórcy mówią, że to miks fizyczności i psychologii, niezbadany nawet dla mieszkańców Avatarverse. Im mniejszy naród tym więcej procentowo magów.
Intrygują mnie osoby w sztach Narodu Powietrza żyjące na wyspie Tenzina. Potomkowie tych, którym udało się ujść z masakry czy ludzie, którzy kiedyś tam gdzieś mieli wśród przodków maga powietrza i właśnie w nich uaktywniły się zdolności?
Trzymając się oświadczenia o częściowo duchowych predyspozycjach można wysnuć teorię, że w czasach, gdy takie zdolności stanowiły zagrożenie tacy ludzie (ze wspomnianych mieszanych związków, ew dzieci ukrywających się uchodźców) pojawiali się rzadko a ich zdolności były tłumione dla ich własnego dobra. Skoro Aang pojawił się na świecie siły wyższe zaingerowały by odpowiednich dzieci rodziło się więcej.
Wydaje mi się, że te osoby w szatach nomadów powietrza nie są zaklinaczami. Może to po prostu ludzie, którzy poświęcili życie dla tego narodu? Zajmują się badaniami oraz podtrzymywaniem tradycji i kultury nomadów?
To po co w takim razie biegać w ich ciuchach? Rekonstrukcja historyczna . Na razie nic o nic nie wiadomo.
Nie wiem... Może chcą po prostu żyć jako nomadowie, może takie są właśnie ich marzenia. Ja tam bym się nie nastawiała na to, że to są zaklinacze :P To bardzo wątpliwe :(
jaka Kya, jaki Bumi? :O Czyli Aang i Katara mieli trójkę dzieci? kurcze, że mi coś takiego uciekło, a sledze każdy news i czytam różne fora :D są gdzieś ich zdjęcia? w ogóle była o nich mowa gdzie kolwiek?
A tak w ogóle to w tej serii przewidziany jest trójkąt miłosny - najprawdopodobniej pomiędzy Mako, Korrą i Asami Sato, o której informacje znajdziecie tutaj - http://avatar.wikia.com/wiki/Asami_Sato - według mnie jej szkice są przepiękne, i chyba jako jedyna postać ma rozpuszczone włosy ;)
http://www.tumblr.com/photo/1280/cacchieressa/20031230979/1/tumblr_m1j4mmtxoR1r0 xsbb tutaj możesz zobaczyć Kyę i Bumiego. To miło, że nazwali swoje pierwsze dziecko po matce Katary, a syna po królu Bumim :P Nawet wygląda tak samo szalenie jak Bumi :P
Taaak, też podejrzewam, że będzie trójkąt z Asami, choć zawsze jakoś sobie wyobrażałam, że będzie ona z Bolinem... Nie wiem jakoś tak pasują do siebie, bo ona jest wielką fanką Pro-bendingu, a jak wiemy, Bolin lubi swoje fanki :P
Co do Mako i Korry... W ostatnim trailerze pojawił się nawet ich pocałunek (mrugnij i go nie zauważysz). http://media.tumblr.com/tumblr_m1speywNLe1qztik9.png i ten trailer: http://www.youtube.com/watch?v=vXPupzRcygg&feature=youtu.be
I to nieprawda, że tylko Asami jest w rozpuszczonych włosach, na ostatnim trailerze Korra też ma rozpuszczone ^^ I jest chyba w sukience ^^ http://www.youtube.com/watch?v=zarWssO-WoA&feature=relmfu
Ponadto uważam, że Amon jest Energybenderem... Wszystko na to wskazuje...
moja teoria jest taka, że Asami będzie próbowała poprzez Bolina dostać się do Mako ;) ale na końcu wyjdzie na to, że Mako będzie z Korrą, a Bolin właśnie z Asami :P
Bo jak widać po tym pocałunku, MaKorra to jednak kanon i wątpię żeby było inaczej ;) w końcu nie darowali by twórcom, że w tej serii nie stworzyli by pary ogień/woda, choć osobiście uważam że paring Mako z Asami również byłoby ciekawy - taki kontrast biedny/bogaty :)
Kurcze, w tych trailer'ach to pokażą normalnie cały serial :D I moje podniecenie rośnie z każdym, coraz to nowszym ^^ JA CHCĘ JUŻ 3 ODCINEK! ^^ i w sumie z tym Amonem też może być prawda, już czuję że to będzie najbardziej epicka zła postać z Avatara :D
Mam nadzieję, że to oficjalne,choć to trochę śmieszne, że ojciec Lin jest nieznany XD Toph miała jakąś jednonocną przygodę? ^^
A może to będzie zupełnie inaczej... Może Asami przez Bolina będzie chciała się dostać do Avatara? :D To by było niespodziewane :D Ale ja i tak kibicuję Makorrze :P
czyli twierdzisz że w Avatarze pojawiła by się lesbijka miłość? xD hahaha, szansa jest jeden na milion, w końcu to nie jest japońska bajka :P i gdyby pojawiło się takie coś, pewno zakazali by tego serialu w kilku krajach, jak to bywało kilku przypadkach xD
Może z ojcem Lin wyjaśni się w serialu? Ale wracając do dzieci Aanga i Katary... Kya jest super! ^^ ma dready! :D mam nadzieje że będzie jej więcej w serialu, w ogóle ciekawi mnie to rodzeństwo :D
Może nie lesbijska miłość (bo na Nicku raczej się nie pojawi :P), ale taka trochę... platoniczna. Asami jest wielką fanką Pro-bendingu, więc z całą pewnością uwielbia benderowanie. A kto jest największym benderem w całym uniwersum? Korra, Avatar! :D
Powinni wyjaśnić kto jest ojcem Lin. W ogóle powinni nam przedstawić dalsze losy całego Gaangu. Jestem pewna, że to zrobią, ale ja chcę wiedzieć to JUŻ! :P I mam nadzieję, że spotkamy Kyę, bo wygląda świetnie :D
wątpię, by Asami ślepo podążała za Avatarem :P mi się wydaje że to będzie takie połączenie Toph z Suki, może jeszcze Azuli (ale w tym przypadku w sumie tylko z wyglądu). W ogóle jestem tak ciekawa wszystkich tych postać, że po prostu nie mogę. Twórcy zdecydowanie za długo karzą nam czekać! :/
A tak mówiąc po za tematem - to niesamowite, jak fani nie wiedząc praktycznie nic o postaciach tworzą wspaniałe fanarty! tu kilka przykładów:
http://windy-asylum.deviantart.com/art/Masami-291627724
http://browse.deviantart.com/?qh=§ion=&q=kya+bumi+tenzin#/d4uf46d
i mój faworyt:
http://golden-flute.deviantart.com/art/Korra-Babysitting-280173591 - ten fanart jest po prostu prze zaje..fajny! :D Nawet przeglądając obrazki na dA znalazłam paring Bolina z... Meelo XD
Cóż, na razie nie wiemy nic o Asami. Nie znamy jej charakteru, historii (oprócz tego, że jest córką twórcy satomobile ) itp. Czy dołączy do Teamu Avatara? Oby, bo na razie jest w teamie mało osób ;)
Taaak, ludzie czasem robią dziwne pairingi. Np Korra/Amon, Korra/Lin Beifong, Korra/Tenzin (XD), wspomniany przez ciebie Bolin/Meelo albo, co gorsza MAKO/BOLIN XD Srls? :P Związek kazirodczy? :P Czekam też na Tahno - jestem pewna, że będzie niezłym dupkiem :P
http://images2.wikia.nocookie.net/__cb20120318171125/avatar/images/1/1e/Tahno.pn g http://images2.wikia.nocookie.net/natsulon/images/1/1e/Tahno.png To jest Tahno. Można go było zobaczyć w 2 odcinku - był na pierwszej stronie gazety, którą czytała Korra. Pojawił się też w kilku trailerach. W jednym wystraszył się Nagi, a w drugim Amon coś mu robił (energybending?). Jest ponoć jakimś mistrzem pro-bendingu, więc Mako raczej nie będzie go lubił ^^ Jego drużyna nazywa się Wolfbats i będzie konkurować z FireFerrets.
BTW, a mi się podobają te arty Korry:
http://27.media.tumblr.com/tumblr_m1sxzm2mVA1rs84i9o1_500.jpg
http://plus4chan.org/b/a/src/13328025822.jpg
A co powiecie na taką teorię... Amon jest potomkiem sprzedawcy kapusty!! Idealny motyw na zemstę na benderach! :O
ten Tahno wygląda jak trans na tym szkicu ;D nie żebym coś, ale po prostu dla mnie to dziwne w amerykańskiej bajce, choć na screen'ach nie wygląda już tak - tak jak ludzie pisali w komentarzach, to pewnie Avatarowska wersja Justina Biebera xD
Arty są świetne, trzeba przyznać, a potomek sprzedawcy kapusty to faktycznie niezły motyw! trzeba odkupić wszystkie winy za zniszczone kapustki! ^^
Taaa, on właśnie baaardzo wygląda jak trans ^^ Ten jego loczek na czole, ubrania, głos... :P W jednym trailerze można było usłyszeć jak piszczy jak mała dziewczynka, gdy zobaczył nagle Nagę :P No i ta róża w ręku na tym concept arcie... XD Mam wrażenie, że będzie to taki Don Juan, który ma kupę fanek i nie będzie mógł uwierzyć, że Korra na niego nie leci :P
A Amon jako potomek sprzedawcy kapustki byłby rewelacyjny :D Już sobie wyobrażam jego rozmowy z Korrą ^^ "To za kapustki, you motherfu*ker!" :P Cudny motyw :P
Swoją drogą - kto teraz będzie odpowiednikiem sprzedawcy kapustki? Sprzedawczyni kebabów z 1 odcinka? Sprzedawca z tym gramofonem z 1 odcinka?
kurcze, który to jest trailer?
hahahhahaha, po prostu padłam XDD ta baba z kebabem będzie idealna XDD
już sobie ją wyobrażam: http://i1.kwejk.pl/site_media/obrazki/2011/08/09eeee6370ae50f59b58d7b34c7d4533.j pg?1312320241 XD
http://www.youtube.com/watch?v=cP2tNvv-XWw&feature=plcp&context=C484640cVDvjVQa1 PpcFPZd_fGXRtqx6Eu0_0_21nWNcbazTUHtCI%3D w tym trailerze można zobaczyć Tahno i usłyszeć jego pisk ;)
Choć wydaje mi się, ze sprzedawca z gramofonem był zabawniejszy w 1 odcinku ^^ Chyba że odpowiednikiem sprzedawcy kapustki będzie ten bezdomny ze swoim pięknym krzakiem ^^
http://www.nick.com/videos/clip/legend-of-korra-102-a-leaf-in-the-wind-full-epis ode.html skrócili czołówkę? :( Beznadziejna jest :( Też reporter bardzo mnie irytuje, poza tym opening z odcinka pierwszego był o wiele lepszy :(
Ten z nicka? Chyba nie...
W każdym razie pojawiają się tam SKRÓCONE wersje benderowania (nie wiem czemu każdy z nich jest ucięty w połowie...), najazd na figurę Aanga i postać Korry, i napis "Legend of Korra"... Na czym kończy się czołówka (trwa kilka sekund!) i pojawia się "previously", które wygląda jak jakieś artykuły z gazety czytanie przez dziennikarza.... Brzydko to wygląda... Wolałabym poprzedni opening.
http://meorkisyourpants.tumblr.com/post/20303315993/the-legend-of-korra-short-in tro-episode-1-recap o, ktoś tutaj wrzucił już :)
No właśnie :( Wolałabym pełny opening, a nie... ta kie coś... :( Mam nadzieję, ze to tylko tymczasowe...
A ja znalazłam tumblra, który wyciska u mnie łzy. Zestawia podobne sceny z A:TLA i LoK, co jest często bardzo nostalgiczne i smutne (bo większość bohaterów nie żyje :( ). http://avatar-parallels.tumblr.com/
A może to Tahno będzie należał do tego "trójkącika"? :O Będzie chciał zdobyć Korrę (oczywiście, ona nie będzie tego chciała), a Mako będzie o to zazdrosny?
I nie dość, że by walczyli o Kprrę, to na dodatek konkurowaliby o mistrzostwo w pro-bendingu :D Idealne! :D Przynajmniej w takim trójkąciku byłoby dużo zabawnych scen (przez tego Tahno) :P
czemu pod Katarą nie ma waterbender + bloodbender? Mam nadzieję że będą jakieś motywy z tą magią!
Do dziś przechodzą mnie ciarki jak sobie przypomnę tamtą staruszkę co mówiła 'Congratulations Katara... Now you are BLOODBENDER!'
prawdopodobnie dlatego że Katara nigdy więcej nie używała tej magii :P i za pewnie nie przekazała jej dalszemu pokoleniu :)
przecież użyła :P podczas podróży z Zuko, użyła jej na jakimś kapitanie statku (myślała że to był ten co zabił jej matkę).
Poza tym nawet jeśli nie przekazała jej dalej (a raczej nie nauczyła, bo każdy mag wody może to opanować), to i tak powinno być napisane że była takim magiem. Chyba autorzy stwierdzili że to jednak zbyt mroczne, a szkoda...
Hehe, dokładnie to napisałam poniżej :P Mam właśnie wrażenie, że ten metalbending jest jakoś dziwnie odrębny, skoro jest napisane: earthbender/metalbender. Nie lepiej po prostu napisać earthbender, tak jak przy Katarze, chociaż była magiem krwi i tylko samo: waterbender. Co do magii metalu to z informacji wynika, że Toph uczyła ludzi właśnie tej magii. Dlatego jest teraz taka "sławna" i jest nawet policja magowie metalu, chciałabym zobaczyć w odcinkach czy potrafią używać zwykłej magii ziemi, a nie tylko metalu, zresztą trochę tego nie rozumiem bo z ich rąk wydostawały się liny zakończone metalowymi częściami, tak więc nie wiem czy to są magowie metalu, czy po prostu non-benderzy, którzy używają tych lin. Ale skłaniam się ku pierwszemu. I chciałabym jeszcze ujrzeć magów piasku :P
Wybacz, ale nie czytam wszystkiego, bo strasznie dużo spoilerów piszecie :P a jednak wolę się z bajki dowiadywać różnych rzeczy niż z netu.
Mnie ciekawi jaką dodatkową umiejętność mają magowie wiatru...
No bo:
waterbender>bloodbender
earthbender>metralbender
firebender>thunderbender (czy jak to nazwać)
Zapewne Korra to odkryje i opanuje, ale nie mogę wykminić jaka może być dodatkowa moc z wiatru....
hihihi, my nie piszemy spoiler'ów, tylko zwykłe teorie, przypuszczenia :D w końcu my też nie wiele wiemy o tej bajce :P
a co do tych magów wiatru... hmm... w sumie mogliby wykorzystać coś dźwiękiem, właściwie to sama nie wiem ;/ ogólnie Nomadowie Powietrza nie wykorzystywali raczej swoich zdolności do walki, ale to nie zmienia faktu że też powinni mieć jakąś super moc :D
Ogłuszanie przeciwników...? W sumie mało widowiskowa... Może magia szybkości? :>
Może zabieranie przeciwnikom powietrza, albo wytworzenie takiego ciśnienia, że miażdży przeciwników. Śmierć po przez uduszenie lub zmiażdżenie, brzmi super. Ogólnie jeżeli przeciwnik jest odpowiednio brudny lub earthbender jest wystarczająo doświadczony może kontrolować ruchy przeciwnika, podobnie jak w przypadku bloodbendingu. Tak samo jest z powietrzem, otacza wszystkich więc jeżeli bender odpowiednio zwiekszy napór na daną kończynę przeciwnika może nim manipulować. Jest dużo fajnych sposobów na wykorzystanie bendingu. Osobiście nie podoba mi się to, że zmieszano błyskawice z ogniem, wolałbym piorun jako osobny bending, albo jako przywilej Avatara ewentualnie rodziny królewskiej z narodu ognia.
Skąd wiesz kiedy następny odcinek? W sieci już krąży filmik nagranego zwiastuna epizodu 3 i piszę w nim, że za tydzień. Już sama nie wiem, czy się cieszyć czy raczej to nie to. Ma ktoś inforamacje jakieś na ten temat?
Premiera pierwszych dwóch odcinków jest oficjalnie w tą sobotę, więc to logiczne, że odcinek 3 jest tydzień później :P
Ooo Ten serial jest idealny ! Dobrze napisał jakiś amerykanin sugerując, że ta kreskówka przeprasza z film, który jest okropny:) Po prostu idealnie, wszyscy super! Zastanawia mnie kiedy wprowadzą Kye i Bumiego (po matce Katary i królu królestwa ziemi imiona :D). Czemu w tym drzewku nie przedstawiono babci Katary i Sokki ? Mam wrażenie, że o nich (Kanna, Pakko) już nikt nie pamięta, bo teraz pacząc na Katarę w wersji "grandmother" (chociaż moim zdaniem powinna być już prababcią) ciężko sobie jeszcze wyobrazić jej rodzinę, ojca cz matkę ^^. Toph ma córkę ? Założyła siedzibę policji (już prędzej Katara by to zrobiła)? A tak w ogóle, to z kim ona ma tą córkę, i ciekawe czy ta jej cóka ma swoją córkę, pasującą mniej więcej do wieku bohaterów :D Ja myślę, że ci niby nomadowie mieszkający w świątyni nie są zaklinaczami tylko po prostu kontynuują tradycję nomadów i są taką jakby "służbą" dla syna awatara. No ciekawe, ciekawe, że każde z dzieci Pemy i Tenzina są magami powietrza, ale te dzieci są świetne ! Lepiej im wyjść nie mogły. I już czwarte się zbliża (coś czuję, że odrodzi się ród magów powietrza :)) Tylko nie będą mogli w przyszłości być razem (airbender + airbender) bo to będzie jedna wielka rodzina z rodu awatara :D Ale, nie wiem czemu ktoś tu napisał, że Jinora najbardziej przypomina Aanga, jak dla mnie ona od Katary to ma, a Meelo i Ikki już bardziej Aanga przypominają. Co do Lin Bef Fong to jest to świetna wersja swojej matki ! Charakter idealny. Tylko kto jest jej ojcem? I czy ma dziecko, rodzeństwo, które mają dzieci? Bo trochę szkoda by mi było, że ród Toph skończy się na Lin. Dlaczego magia metalu jest traktowana jako jakiś inny rodzaj magii ziemi ? To tak jakby Katara miała wpisane (czyt. te drzewko do którego link ktoś podał) waterbender, blood bender, healingbender i tak dalej zamiast jednego waterbender. Jakoś odrębnie się wywodzi ta magia metalu, normalnie jakby wyróżnić to, że magowie wody umieją ją zamrażać. O i czekam na powrót elektryczności od magii ognia :P. A w sumie to można zaobserwować, jak Toph tą magię metalu rozprzestrzeniła. Pro-bending - Świetny pomysł, te zawody są świetne już mi się to podoba i ta rywalizacja pomiędzy Wolfbats i FireFerrets. Nie mogę się doczekać. Co do dalszych postaci to Mako i Bolin pasują idealnie do przygód Korry, Bolin jako świetny kumpel, a Mako jako chłopak dla Korry, jejuu jak to łatwo można się domyślić, że będzie coś miedzy nimi :P Ale zdziwił mnie ten pocałunek, tak szybko ? Mrugnięcie oka to mało powiedziane, nawet jak się przyglądasz to nie sposób go dostrzec :P Wychodzi na to, że Mako (trochę taki "drugi Zuko" nie?) tajemniczy i Bolin (second Korra or Sokka) mają matkę i ojca, z których jedno tka ogień, drugię ziemię, ciekawo, czy ich poznamy ;P A co do związku Korra/Mako to zobaczymy jak to wyjdzie :D woda/ogień przeciwieństwa do siebie pasują ^^ Co z tego wyjdzie ? Para wodna (chemiczno-miłosna :D). Pamiętamy przecież jak kiedyś niektórzy próbowali łączyć Katarę i Zuko ? :D Ciekawi mnie co to za Asami Santo (nawet podoba mi się fakt, że nie jest żadnym magiem, co za dużo to niezdrowo, tak samo Bumi) i włosy rozpuszczone ma ^^ Myślę, że będzie z Bolinem, albo stara się namieszać trochę pomiędzy Makorrą, ale zrozumie, że kocha Bolina i takie tam ecie-plecie.. W sumie to brakuję jednej dziewczyny to teamu. Czy ktoś by mógł powiedzieć, kim jest jej ociec, Hiroshi, a tak w ogóle kim ona jest? Ale na litość boską, dlaczego w tym serialu nie ma, ani jednej postaci blond?!?! Szczerze mówiąc to chciałbym ujrzeć jakąś blond, niewiastą parającą się magią powietrza coś w typie córka Bumiego, który odkrył swoje zdolności, ale o nich nie mówił xD) Brakuję, mi też kogoś czarnoskórego, najchętniej, aby pochodził z jakiejś wioski, plemienia nie cywilizowanego i parał się magią ziemii :D Swoją drogą ciekawo, czy Kya i Bumi mają dzieci ? Bo Tenzin ma już ich trójkę plus ciężarny brzuch czyli czwórkę, o i kiedy Pema urodzi? Poród w serialu ciekawa rzecz. Pamiętacie odbierającą poród Katarę i omdlałego Sokkę ? :P Ciekawi mnie też potomstwo Sokki i Suki oraz Mai i Zuko (przypomniała mi się ta impreza z Azulą i Ty Lee :D, great episode, mogliśmy ich poznać od innej strony). Też uważam, że Amon jest energybenderem i bardzo dobrze, brakuję jakiegoś piątego żywiołu :D Chociaż, jest hipokrytą bo sam mówi, źle o innych benderach, a raczej nawołuję ludzi, aby tak myśleli. Co do Tahno to dużo wypowiedzieć się nie mogę, ale przypomina mi postać z jakiegoś japońskiego anime, nie wiem być może laluś, którego na pewno nie będą lubili Korra, Bolin i Mako (bo należy do Wolfbats :D), a jak już wspomniałam te zawody to świetny pomysł, tylko ciekawe co byłoby jakby pojawił się tam mag powietrza? ;] Ta skrócona czołówka - koszmar i ten głos ;/ mam nadzieję, że tego nie będzie.. Grafika w serialu jest świetna, ale mogliby dopracować wodę i ogień, aby woda była taka jak na przykład z fillmów "Pokemon" (nie seriali!!) a ogień jak ze "Shreka" - smoczycy :D Ale to pewnie ciężkie jest to zrobienia, więc nie wymagam. Wracając do magii, to czemu tam przy chyba energybendingu, były widoczne błyskawice? Czy to nie należy do magii ognia? Aby oni się w tym nie pogubili, bo dla mnie takie małe szczególiki mają dużą wartość. A jeszcze taka mała kwsetia magii powietrza. Dlaczego skoro to magii ziemi jest przypisywane: magia metalu, piasku ; magii ognia: błyskawice, kolorowy ogień, chyba gorętszy (Azula, smoki) ; magi wody: magia krwi, leczenie, nawet zamrażanie, czy para wodna (zasłona dymna), cloudbending (częściowa manipulacja nad chmurami), condensation, czy magia roślin, skoro magowie powietrza, prawie w ogóle mają tak mało jej rodzajów, umieją tylko cloudbending, condensation oraz trochę potrafią w powietrzu się unosić.. Brakuję mi tutaj umiejętności dobrego słuchu, bo przecież powietrze jest wszędzie, czy nawet całkowitej lewitacji, lub kontroli nad odrębnionymi gazami (np. tlen, para wodna). A tak w sumie to magowie ognia i powietrza powinni coś umieć na temat dymu, bo przecież to gaz, a nie ma ognia bez dymu, co czasami pomijają w awatarze. Ale to tylko takie moje odniesienia. W sumie ciekawi mnie czemu magowie ziemi nie mogą kontorlować roślin skoro to produkty ziemii, a mogowie wody już tak przez zawartą w nich wodę. No i dlaczego były tam błyskawice, skoro to należy do magii ognia ? Dobra dosyć. Paroma słowami serial jest świetny, oby trwał jak najdłużej a dla poczucia specyficznego klimatu mam tutaj nutkę z Awatara :D http://www.youtube.com/watch?v=541gq0qAlx8