PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=590629}

Legenda Korry

The Legend of Korra
2012 - 2014
7,7 13 tys. ocen
7,7 10 1 12962
8,0 6 krytyków
Legenda Korry
powrót do forum serialu Legenda Korry

Po obejrzeniu pierwszych dwóch odcinków może warto by podyskutować na temat bohaterów?
Mi od razu do gustu przypadł Mako - tak, tak - odpowiednik Zuko :D oraz jak najbardziej Korra. Już po 2 odcinku można wywnioskować że będą razem :D

Jakie jest Wasze zdanie? Co myślicie o ukazanych już postaciach? Zapraszam do dyskusji :D

ocenił(a) serial na 9
Nick4321

Możliwe, że nie pokazali żadnej odmiany magii powietrza przez to, że jedyną osobą władającą powietrzem w A:TLA był tylko Aang, który nie opanował magii w 100%, więc może po prostu nie poznał żadnej magii pochodnej od powietrza. Co do dymu to panowanie nad nim zdaje się podchodzi pod magie powietrza też, bo kierując wiatrem mogą sterować dymem, no i poza tym swego rodzaju dym tworzyła w końcu Toph kilkukrotnie (np. w pierwszym odcinku w którym wystąpiła, tam przecież przywołała dym na arenie i sama też go rozwiała).

ToxicFlower

A tak w ogóle to czytam różne teorie na temat Bumi'ego, syna Aanga i Katary :D
Wiele osób twierdzi, iż jest ona Amonem, ponieważ zawsze zazdrościł swojemu rodzeństwu i rodzicom, którzy jak wiadomo są jednymi z najpotężniejszych magów na ziemi, a Bumi urodził jest non-benderem. Trailer pokazuje, że Amon jest energybenderem, a przecież Aang też umiał odbierać moc tkania żywiołu ;O

no nie wiem, jakie jest Wasze zdanie? Dla mnie wydaje się to być w sumie prawdopodobne, choć może jednak zbyt banalne.

ToxicFlower

"iż jest ona Amonem" Bumi to chyba on :) No w sumie nie ma to jak dostać imię po silnym elementaliście ziemii, skoro takowej magii się nie posiada (oraz to, że jest się jeszcze synem awatara). No w sumie dobrze zauważyłaś, że Aang był jeszcze przecież energybenderem i ta magia może się komuś przypisać, ale on był również magiem innych żywiołów i jakoś żadne z jego dzieci nie odziedziczyły magii ziemi, ognia (nie uwzględniam wody, bo od wody to jest Katara), myślę, że potomstwo awatara odziedzicza magię, jego wrodzoną, a nie nabytą. Ciekawi mnie też czy dziecko np. air + air może być elementalistą wody po jakimś tam przodku? Ale nawet dobrze to wymyśliłaś i skoro jakoby tak miało być to faktycznie wydaję się to banalne, że jeszcze przed premierą na to wpadłaś :D (ja bym nie wpadła). Innym przykładem jest to, że w pierwszym odcinku Katara mówi, że Kya i Bumi byli bardzo weseli, tylko Tenzin był poważny, nic nie wskazuję na to, że Bumi był chciwy, zazdrosny (ciekawe czy będzie chociaż szalony po starym Bumi'im :D), przynajmniej nic o tym Katara nie wspominała. A tak jeszcze swoją drogą to mi się smutno zrobiło jak Katara powiedziała, że jej brat i wszyscy przyjaciele odeszli i zaczęła się era Korry. Nie mogę się doczekać jak pokażą ją w akcji :P

Nick4321

Na 99% wątpię, że Bumi jest Amonem. Po pierwsze: Tenzin by go poznał po samym głosie.
Po drugie: wątpię by jakiekolwiek dziecko Aanga i Katary było złe... Po prostu to niemożliwe.
Po trzecie: jeśli może pamiętacie, to energybending jest po prostu bardzo skomplikowaną, prawdopodobnie nieodwracalną metodą blokowania chi. Może Amon był po prostu chi blockerem, który odkrył na nowo tą umiejętność? W końcu lion turtle powiedział Aangowi, że energybending był kiedyś używany przez WSZYSTKICH, a wiedza o tym po prostu zniknęła. Myślę, że w serialu bardziej wyjaśnią blokowanie chi (może jakiś wątek z Ty Lee?).

Wg mnie Aanga najbardziej przypomina Jinora. Owszem, Meelo i Ikki mają w sobie "szaleństwo" Aanga, ale Jinora przypomina go bardzo z wyglądu (ogolić ją na łyso, dać strzałki i mamy Aanga :P) i z samego charakteru. Wystarczy spojrzeć to na zdjęcie i od razu widać podobieństwo!! http://s3.amazonaws.com/data.tumblr.com/tumblr_m1sy1uU2Fn1rss05ao1_1280.png?AWSA ccessKeyId=AKIAI6WLSGT7Y3ET7ADQ&Expires=1333642244&Signature=3VQ%2FPmuVScynOQFg8 qhbG%2FD%2FyVE%3D Ma cierpliwość Aanga i tak samo irytuje się, gdy ktoś przerwie jej medytację ^^

Nick4321

literówka :P
Wiem, że to jest na 99 % niemożliwe, ale takie są tylko teorie :D w sumie fajnie by było również zobaczyć Ty Lee jako starszą :D osobiście ja sobie jej takowej nie wyobrażam, po prostu ona jest taką słodką idiotką, że no po prostu trudno xD

ToxicFlower

Tak, a więc pomysł na złego Bumi'ego jest źle trafiony. Uwzględnienia powyżej ^^. W sumie pewnie wiecie, ale anty-magowie najprawdopodobniej są chi blockerami (gdzieś się to wyczytało) jak Ty Lee, tak więc Luelle, Amon jest nim. Ale moim zdaniem energybending powinien mieć jeszcze jakieś inne zastosowania, właściwości np. w stronę umysłową, telepatia, telekineza byłoby ciekawiej. Taki piąty żywioł :P. Ty Lee myślę, że na pewno nie zobaczymy, pewnie nawet wspomniana nie będzie, ale na pewno jej technikę walki będziemy podziwiać.

Najbardziej prawidłowe myśle będzie po prostu stwierdzenie, że wszystkie jego cechy są pomieszane w jego dzieciach, po trochu w każdym :D No i cechy Katary pewnie też.

Nick4321

Wiadomo, że anti-benders są chi blockerami, ale chodziło mi o to, że Amon mógł po prostu jeszcze bardziej zagłębić się w tą tajemną, dość zapomnianą sztukę i w pewnym momencie odkrył energybending. A z tą wiedzą raczej z nikim się nie dzielił.

O, ten link nie działa. Jeszcze raz go wrzucam --> http://s3.amazonaws.com/data.tumblr.com/tumblr_m1sy1uU2Fn1rss05ao1_1280.png?AWSA ccessKeyId=AKIAI6WLSGT7Y3ET7ADQ&Expires=1333802474&Signature=hI96OV2lKNT rvIfKQrxihr3BlUs%3D

W ogóle na tej stronie możecie znaleźć wiele zabawnych, ale tez i nostalgicznych porównań nowej serii ze starą. Aż tyle podobieństw!! http://avatar-parallels.tumblr.com

Luelle

Jinora faktycznie jest bardzo podobna do Aanga! :D praktycznie taka sama! :D
a ogólnie zastanawialiście się jak to jest z tymi strzałkami u Nomadów powietrza? :O zawsze mnie to ciekawiło jak oni to tatuują (?), zdobywają czy jak to z tym jest? :D

ToxicFlower

http://28.media.tumblr.com/tumblr_m22y4uUDMe1qeukhio1_500.png a to co?! :O
Asami Sato z ojcem... i Mako?! :O

ocenił(a) serial na 8
ToxicFlower

Nie wiem czemu, ale ta cała Asami jakoś tak... Robi na mnie złe wrażenie ;) nie umiem wytłumaczyć, czemu, ale tak... P.S na wikii pisze, że jej wygląd był wzorowany na Lust z Fullmetal Alchemist, teraz wiem, z czym mi się kojarzyla ^^ (jakoś tak znajomo wyglądała)

Draculcia

a ja czuję że to będzie jedna z moich ulubionych postaci xD nie wiem dokładnie na czym jest wzorowana, bo ja nie oglądam Anime ;] według mnie jej szkice są przepiękne i mam nadzieje że będzie z Bolinem ^^

ocenił(a) serial na 10
Nick4321

A mi się wydaje że Amon może być potomkiem Azuli i to było by ciekawe

ocenił(a) serial na 10
ToxicFlower

http://www.youtube.com/watch?v=hHsHq4cJp-A&feature=related to chyba kawałek 3 epizodu

barmanka

to 3 odcinek jest gdzieś dostępny? :O ja chcę go już zobaczyć! :D

ocenił(a) serial na 10
ToxicFlower

jeszcze niestety nie jest dostępny,tzn. byl dostępny,ale od razu został zablokowany, ale jak się poszuka to można takie urywki znaleźć.

barmanka

hmm, skoro był dostępny to na pewno gdzieś można znaleźć ten odcinek :D a jeśli nie to będę musiała na razie zadowolić się tymi urywkami :<

ocenił(a) serial na 10
ToxicFlower

niestety nigdzie nie mogę go dorwać:(ale za tydzień może wypuszczą w ramach premiery

barmanka

za tydzień puszczą dwa pierwsze odcinki, a ja je już znam na pamięć XD
postaram się znaleźć ten 3 odcinek i jak coś wykopię to od razu napiszę na forum :D

ocenił(a) serial na 10
ToxicFlower

byłabym wdzięczna,gdybyś znalazła:)od razu daj znać

ocenił(a) serial na 8
barmanka

Hmm, szczerze mówiąc dawno nie czytałam nic o Avatarze i nie sądziłam, że twórcy kiedyś rozwiną ten temat. Jednak jak usłyszałam o nowej serii i zobaczyłam zwiastun byłam bardzo zawiedziona. (po obejrzeniu 2 pierwszych epków zmieniłam zdanie, ale o tym za chwilę :P) - po pierwsze pomyślałam, że Legenda Korry będzie po prostu odgrzanym kotletem - chwytem twórców, żeby zarobić na fanach. Po drugie klimat nie przypadł mi do gustu - przyzwyczaiłam się do opowieści o starożytnych plemionach (można tak powiedzieć jeśliby porównać do naszych czasów, tamten świat był bardziej prymitywny a bohaterami byli prości ludzie, którzy musieli odstąpić od swojej codziennosci żeby zmierzyć się z przeznaczeniem), natomiast tu nagle moim oczom ukazały się miasta zbliżone do naszych metropolii (ech, ja rozumiem szybki postęp techniki, ale że przez 70 LAT??? ;))

Ale po obejrzeniu tych dwóch odcinków jestem zachwycona przede wszystkim główną bohaterką - jest zupełną antagonistką Aanga, jest niezależna, ma swoje zdanie i wie czego chce, ale jest przytłoczona światem, w jakim przyszlo jej żyć. Bardzo przypadła mi też do gustu postać córki Toph, ciekawa jestem czy będzie walczyć ramię w ramię z Torrą, czy też będą skakać sobie do oczu :P Natomiast postaci męskie wydają mi się jakies takie... Mało wyraziste (nie zabijać mnie za to!). Bolin - wierna kopia Sokki, a ten Mako mnie irytuje (gdzie mu tam do mojego ulubionego 'czarnego' charakteru, Zuko :)) Mam nadzieję jednak, że ich charaktery 'rozwiną się' w kolejnych odcinkach. I powiem jeszcze jedno - strasznie mnie wzruszyły sceny ze starą Katarą! To w sumie takie dziwne zobaczyć ją jako staruszkę (ciekawa jestem, czy jeszcze jakies postaci z poprzednich serii przezyły, oprócz niej :))

P.S Dołączam się do prośby Barmanki - dajcie znać, jak znajdziecie gdzies 3 odcinek :D

Draculcia

Dziewczyny, nie ma na razie nigdzie 3 odcinka. Nie było i nie ma. Pojawił się tylko ten klip (nawiasem mówiąc jest to lustrzane odbicie i głosy są zniekształcone. Oryginalna wersja klipu jest tu ---> http://korranation.tumblr.com/post/20374557441/korras-training-is-interrupted-wh en-her ).

@Draculcia - zauważ, że w pierwszych odcinkach A:TLA Zuko był raczej... niezbyt interesującą postacią. Początkowo przedstawiano go jako typowy, czarny charakter, który co sekundę mówił: "I need to regain my honor!" czy "I won't underestimate him again" i ciągle pokazywali jego zbliżenia na oczy i warczenie XD Po pierwszych odcinkach Zuko był dla mnie dość irytującym bohaterem, bez ciekawego charakteru i osobowości... W porównaniu z początkiem Zuko, Mako i Bolin są niesamowicie interesujący :P Ale jak wiemy, twórcy Avatara potrafią niesamowicie pokierować swoimi postaciami, świetnie one ewoluują. Zuko stał się baaardzo ciekawą i rewelacyjną postacią tak gdzieś od połowy 1 Księgi (wcześniej był stereotypowych czarnym charakterem, który tylko ciągle bez sensu krzyczał i pokazywał "jaki to on jest zły"), dlatego po dwóch odcinkach nie ma co oceniać bohaterów :) Pozwólmy Brianowi i Mike'owi rozwinąć postacie i jestem pewna, że będą równie fantastyczne :) Byłam zachwycona tym, jak ewoluowali bohaterów w poprzedniej serii, więc wiem, ze mnie nie zawiodą ;)

Luelle

A tu screen (niestety, słabej jakości) z trailera, na którym Korra zieje ogniem!! :D http://25.media.tumblr.com/tumblr_m24tx9vwlZ1rqe72qo1_500.png Tu możecie zobaczyć ten trailer, ale jest nagrywany telefonem ---> http://beinghipsteristoomainstream.tumblr.com/post/20678044710/im-sorry-for-the- shitty-quality-can-you-hear

ocenił(a) serial na 6
Luelle

O cholera! Wystarczyło tylko na parę tygodni przestać śledzić ten temat i już przegapiłem dwa odcinki. Jeden właśnie obejrzałem i wywarł on na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Dzisiaj zabieram się jeszcze za drugi i spróbuję to jakoś podsumować :) A to co oni mówią nawet da się zrozumieć, tylko muszę się skupić w absolutnej ciszy.

ocenił(a) serial na 8
Luelle

Nie pamietam pierwszych odcinków. Serio :) właściwie to dawno nie byłam w temacie, dziełem przypadku natknęłam sie na odcinki lecące na Nickolodeonie i zapragnęłam obejrzeć całość jeszcze raz. Nawet nie wiedziałam, że będą animować kontynuację. I cieszę się, że sobie o tym przypomniałam, jak bede miała czas to odświeżę sobie pamięć :D

Też mam nadzieje, że się rozwiną :) Twórcy podjęli duże ryzyko, że Korra nie utrzyma poziomu pierwszej historii, a postawili sobie poprzeczkę wysoko (a bardzo często jest tak, że kontynuacje są źle odbierane choćby przez fanów, cieszę się że nie zrobili takiej typowej kontynuacji, tylko zaczeli historię zupełnie na nowo - nowi bohaterowie, swiat dosyc zmieniony itp.) Mam nadzieje, że się wybroni, a nawet przewyzszy poprzedniczkę, bo zaczęło się nieźle :) a teraz nic, tylko czekać na kolejne epki! :D

Draculcia

http://aarondesu.tumblr.com/post/20821307872/not-super-amazing-hd-quality-but-i- did-the-best-i a tu macie nowy klip z Korrą i Mako walczącymi z chi blockerami.

Luelle

oh, mój Paboo <3
moi drodzy, do premiery trzeciego odcinka zostało 11 dni! <3

ToxicFlower

Pabu mnie zmiażdżył :P

Na razie znamy tytuły 5 pierwszych odcinków:
Episode 1: Welcome To Republic City
Episode 2: A Leaf In The Wind
Episode 3: The Revelation
Episode 4: The Spirit Of Competition
Episode 5: And The Winner Is…

Luelle

czyli widzę że pierwsze odcinki będą się skupiać na pro-bending'u :D super! ^^

ToxicFlower

W 3 odcinku Korra będzie chciała się dowiedzieć więcej o Equalist'ach i zinfiltruje ich bazę (to pewnie ten fragment z trailerów, w którym Korra była dziwacznie przebrana i oglądała przemówienie Amona. Miała chyba tam też szal Mako ^^).

http://28.media.tumblr.com/tumblr_m2bw21G7m01rsktqko1_500.png Ktoś złapał tego screena z jakiegoś poprzedniego trailera (w którym rozmawiają twórcy Korry). Muahahahaha! Mako, co ty robisz? XD

ocenił(a) serial na 10
Luelle

a jest już może data 3 odcinka?

ocenił(a) serial na 10
barmanka

to Wam się powinno spodobać :D

ocenił(a) serial na 10
barmanka

http://www.youtube.com/watch?v=s85rbw14-q4&feature=relmfu

ocenił(a) serial na 10
barmanka

http://www.youtube.com/watch?v=X2vWH9EV0Rs

barmanka

Od dawna wiadomo już, że 3 odcinek będzie 21 kwietnia :P

ocenił(a) serial na 10
Luelle

ok,dzięki a znasz może daty innych?

barmanka

Odcinki będą co tydzień w sobotę, więc łatwo można wydedukować daty :P

ocenił(a) serial na 8
Luelle

Kurczę... Czy jest możliwość, że będą wcześniej? :P

Tylko tydzień, ale AŻ tydzień :P

Draculcia

Wątpię, by wypuścili 3 odcinek wcześniej :P Ale do tego czasu będą nas pewnie trollować jakimiś urywkami... Damn you, Bryke! XD

Luelle

nie wiem jak wy, ale ja odliczam każdą godzinę xDD haha, żart. o_O
matko, niech ten tydzień już zleci! :D

ToxicFlower

Ehhh... najgorsze jest to, że musimy czekać na następny odcinek CAŁY TYDZIEŃ!!! :(

Luelle

taaa... ogólnie widziałaś na yb filmik z Korrą i z tym Tahno (nie wiem jak to odmienić xD)?

miałaś racje, to pewnie będzie taki knypek, mający armię fanek i zdziw, że Korra na niego nie leci. Przyznam, że jest okropny xD

ToxicFlower

Widziałam chyba wszystkie wypuszczone filmiki na temat LoK XD I ciągle mi mało :P

Taaak, Tahno na pewno będzie dupkiem. Mam nadzieję, że Korra da mu popalić :P

Luelle

ja właśnie je niedawno przeglądałam, kurcze.. ja chcę tego więcej! :D pamiętam że Legendę Aanga obejrzałam wszystkie odcinki w dwa dni, bo tak mnie wciągnęło ;D
jednak wydaje mi się że uczeń przewyższy mistrza - Korra jest o wiele bardziej dopracowana i dojrzalsza. i ma fajny klimat :D

ToxicFlower

No wiadomo :) W końcu Aang w pierwszych dwóch księgach miał tylko 12 lat :) Ale i tak z biegiem wydarzeń bardzo dojrzał.

Zobaczymy co nam zaserwują twórcy w nowej serii :) I jestem zadowolona, że tym razem bohaterowie są starsi ^^ A animacja jest po prostu przepiękna!!

ocenił(a) serial na 9
Luelle

Mnie zastanawia jedna rzecz. Skąd Tenzin wytrzasnął bizona, skoro nic nie powiedzieli o innym osobniku jak Appa.

Mixeh

Twórcy już to wytłumaczyli rok temu. Aang znalazł gdzieś ich "kolonię" :) To samo z lemurami :) Kto wie, może pokażą to w 3 części komiksu "The Promise" albo w jakichś retrospekcjach w LoK...? :)

ocenił(a) serial na 8
Luelle

Mimo wszystko trochę mi brakuje tego takiego 'plemiennego' (no bo jak to inaczj nazwać! xD) klimatu. Wiecie, takie rozdrcie - podoba mi się nowe, al tęsknię za starym...

A tak w ogóle sposób prowadzenia fabuły się zmienił (a może mi się tylko wydaje?) - w The Last Airbender mieliśmy bardzo rozwleczoną akcję, wszystko się działo powoli i własnie tak dojrzewało - w nowej kreskówce od początku jesteśmy 'wrzuceni' w ciąg wydarzeń, wszystko dzieje się tak szybko...

Ech, tygodniu, mijaj szybciej! :P

P.S ma ktoś może ten komiks-konynuację? Widziałam, że można to kupić na stronie Multiversum (czy jakoś tak) w sumie to na razie rozważam zakup. Fajne? :D

Draculcia

http://www.filmweb.pl/serial/Awatar%3A+Legenda+Aanga-2005-194037/discussion/%22T he+Promise%22+-+OFICJALNA+KOMIKSOWA+KONTYNUACJA+%22AVATARA%22!+%28Skany%29,18066 18 - proszę, tu są skany tego komiksu ;]
na allegro też można kupić ten komiks, kosztuje coś ok.50-60 zł :P

ocenił(a) serial na 8
ToxicFlower

hmm, chyba się skuszę :) - a tu jest taniej tak 30-40 zł http://multiversum.pl/s/0/0/0/0/0/avatar/0/0/0/0/0/0/0/0/avatar/0.html jakby kogoś zainteresowało, tylko ponoć strasznie długo się czeka (moja koleżanka kupowała tam Supermana :P) chociaż jak pisze, że dostępny na stronie sklepu, to pewnie krócej

Draculcia

Wiesz, to dlatego, że 1 Księga ma tylko 12 odcinków :P A w ostatnim wywiadzie twórcy powiedzieli, że historia rewolucji non-benderów i Amona będzie będzie zrobiona w stylu A:TLA (tzn. nie będzie przez wszystkie księgi), tylko skończy się już w tym sezonie, a 2 Księdze będzie inny przeciwnik.