Mad Men

2007 - 2015
8,1 37 tys. ocen
8,1 10 1 37226
8,8 24 krytyków
Mad Men
powrót do forum serialu Mad Men

6x08

ocenił(a) serial na 9

Szaleństwo ;) Jak dla mnie, jak do tej pory - najlepszy.

patrysieq

"I'm your grandma" i stepujący Ken mnie rozwaliły, cały odcinek to absurd goniący absurd, co też miało odzwierciedlać postrzeganie rzeczywistości po przyjęciu od konowała dawki - no właśnie czego? Mad Men często odwołuje się do autentycznych wydarzeń, trendów, ktoś orientuje się, co za specyfik pozwolił sobie zaaplikować w (_!_) Don? I wreszcie może skończyli to jego miotanie się przy pani arnoldowej, bo ten wątek był IMO najbardziej męczący...

ocenił(a) serial na 9
kapciemwmuche

Myślę, że to była amfetamina.

ocenił(a) serial na 9
Konrad_Cauder

L S D... To są lata 60

ocenił(a) serial na 9
mixmax

Amfetamina była stosowana na szeroką skalę już podczas II wojny światowej -_-

ocenił(a) serial na 9
Konrad_Cauder

Ucięło mi koment. Pochodne amfetaminy podawano pilotom podczas długich lotów, czołgistom przed bitwami (niemiecki patent). Ale wracając do Mad Men. Nasi bohaterowi mają jazdy, a nie są po prostu pobudzeni jak po amfie - dlatego twierdzę że to jednak LSD.Pisząc o latach 60 - LSD było popularnym środkiem "wyzwalającym umysł" - nie przejmowano się skutkami ubocznymi.

PS - miło trafić na znawcę tematu ;)

ocenił(a) serial na 9
mixmax

Możliwe ;) Z kolei amfetaminy używano do celów leczniczych - do dzisiaj tak jest w USA. A w serialu wstrzykiwał narkotyk jakiś doktorek. W każdym razie nie określili tego jasno, więc pozostają domysły. Pewne jest jedno - ten koleś podał im coś, co wtedy nie stanowiło zagrożenia wg. społeczeństwa, a co dziś jest uznawane za destrukcyjne. To samo z papierosami w całym serialu ;)

Konrad_Cauder

NA 100% nie LSD. Coś z rodziny amfetamin, może kokaina (ale koks krótko działa). Widać po początkowym zachowaniu i b. mocnym pobudzeniu. Potem Don ma jazdy, bo narkotyk kończy działanie, ma najzwyczajniejszy w świecie "zjazd" z braku snu, odwodnienia i wyczerpania organizmu.

ocenił(a) serial na 10
kapciemwmuche

W latach 60 nawet Kennedy przyjmował zastrzyki z mieszanki amfetaminy i witamin, wstrzykiwał mu je doktor o ksywce Feelgood. Nigdy nie mówił swoim pacjentom co dokładnie im aplikuje, myslę, że Don i jego współpracownicy własnie na takiego szarlatana natrafili.

ocenił(a) serial na 10
topikens

"Every time we get a car, this place turns into a whorehouse" Tyle w temacie ;)

ocenił(a) serial na 8
patrysieq

topikens ma rację. A co do LSD to przecież przyjmował Roger Sterling w którymś wcześniejszym sezonie. I bardzo dobrze to nakręcili :)

Zaleciało Las Vegas Parano , świetny odcinek. Zobaczyć jakby nie było "sztywnego" Dona nafeconego to było coś :)
Do tych paranoi kapitalna babcia Ida, lepiej bym tego nie wymyślił ;D