PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=436999}

Mad Men

2007 - 2015
8,1 37 tys. ocen
8,1 10 1 36912
8,7 28 krytyków
Mad Men
powrót do forum serialu Mad Men

Jako fanka amerykańskich seriali, pierwsze podejście do Mad Mena miałam wiele miesięcy temu. Po obejrzeniu czterech odcinków pierwszej serii, uważałam serial za bardzo dobry produkt telewizyjny po czym...przestałam oglądać. Ale kilka dni temu zainspirowana świetnym tekstem na temat Mad Mena, oraz faktem, że wkrótce rusza kolejny sezon, wróciłam do tej produkcji stacji AMC. I teraz mam problem, bo nie mogę przestać oglądać.

Życie i sprawy Dona Drapera pochłaniają absolutnie, promując model "american dream" taki jaki jest na prawdę - pełen zgnilizny i rozczarowań. Środowisko nowojorskich PR-owców, speców od reklamy - pozornie szczęśliwe, pod uśmiechniętą, zawsze idealnie umalowaną i uczesaną twarzą - kryje ból egzystencji, niespełnienie, pogoń za nieosiągalnym. Ich losy można interpretować na wielu płaszczyznach, mnie osobiście wątki dramatyczne poruszają w tym wszystkim najbardziej.

Bo nie mogę napisać o bohaterach Mad Mena, że to źli ludzie. Często zachowują się jak łotry, są egoistami nie liczącymi się z uczuciami innych, samolubnymi typkami gotowymi na wszystko w imię pozorów. Ale gdzieś głęboko pod tymi tymi warstwami, kryją szacunek i wyrozumiałość dla otoczenia. Oczywiście zdarza się im rzadko, swoje jaśniejsze oblicze ujawniać, ale ono istnieje. I ten serial jest także o tym. Choćbyśmy nie wiem jak starali się udowodnić swoją głupotę i próżność, zawsze przypadkiem obnażymy również to co w nas najlepsze.

Nie mam sensu bym się rozpisywała o realizatorskim arcydziele, którego skrzętnie dokonują twórcy. Wystarczy rzut okiem, nawet mało wymagającego widza, by poczuć pietyzm i intensywność kreowanego klimatu, zawartego w najdrobniejszych szczegółach. Po Mad Menie, ciężko przejść do zwykłego porządku, dominującego w telewizji i na dużym ekranie. Bo ktoś na prawdę o odbiór obrazu przez widza dba, dba całym sercem. Odczuwam ten szacunek dla mojej inteligencji wręcz fizycznie.

Do tej pory za najlepiej opowiedziany i sfilmowany serial uważałam Breaking Bad, również stacji AMC. Uważałam tak aż do chwili, kiedy genialność Mad Mena zaczęła być fascynująca. W każdej scenie kryje się jakaś prawda o naszym życiu. I dowód na to, że ono na przestrzeni lat wcale aż tak bardzo nie ewoluuje w sferze emocjonalnej. Ba! Pozostaje takie samo. Co nas przytłaczało 50 lat temu, będzie przytłaczać teraz i za kolejnych sto lat. Jako jednostka jesteśmy z natury wyszczerbieni, i od urodzenia błądzimy we mgle w poszukiwaniu czegoś nieuchwytnego. I choćbyśmy nie wiem jak dobrze zaadaptowali się w takich warunkach, zawsze trafimy na obsesję, która powolutku nas zniszczy.

ocenił(a) serial na 8
Madame_Rose

Ja zwróciłam w serialu tym uwagę na coś innego - film opowiada o czasach nie tak bardzo odległych od współczesności, a pokazuje zupełnie inne miejsce/ rolę kobiet. Sposób w jaki były one wtedy traktowane w miejscach pracy jest teraz nie do pomyślenia. I choć współcześnie też nie jest całkiem ok, bo kobiety nadal często mają nad sobą szklany sufit, ich pensje są niższe, a patriarchalne wzorce kulturowe wciąż wtłaczają je w sztywne ramy żon i matek, to porównując to do czasów z serialu i tak jest świetnie - zmiany, jakie się dokonały, warte są docenienia.

ocenił(a) serial na 9
dwa_warkocze

Te zmiany są złe. Miejsce kobiety jest w kuchni.

ocenił(a) serial na 8
Mr_Grieves

Mhm :)
A jaki związek ma twoja wypowiedź z serialem?

ocenił(a) serial na 9
dwa_warkocze

Ma związek z Twoją wypowiedzią, czyli i z całym tematem.

ocenił(a) serial na 8
Mr_Grieves

Aha. Związku z całym tematem nie zauważyłam, może dlatego, że nie było uzasadnienia. Ale rozumiem.

ocenił(a) serial na 9
dwa_warkocze

Nie rozumiesz, więc dlaczego twierdzisz, że rozumiesz?

ocenił(a) serial na 8
Mr_Grieves

Rozumiem, że miałeś ochotę wyrazić swoją opinię na temat miejsca kobiet. Wyraziłeś. A ponieważ dalsza rozmowa (moja z tobą) w tym wątku nie służyłaby wymianie opinii/ spostrzeżeń dotyczących serialu, pozwolę ją sobie ze swojej strony zakończyć.

ocenił(a) serial na 9
dwa_warkocze

To co mam teraz robić? Dyskutować sam ze sobą? Chociaż.....z drugiej strony to nie będzie takie złe, bo przynajmniej będę dyskutował z kimś inteligentnym. Dzięki, wprowadziłaś trochę słońca do mojego ponurego życia.

ocenił(a) serial na 9
Mr_Grieves

brawo za klasę dwa_warkocze.

ocenił(a) serial na 9
lomak22

Lepiej obejrzyj znowu Brokeback Mountain. Twoje ulubione klimaty.

ocenił(a) serial na 9
Mr_Grieves

a ty Sherlocka Holmesa

ocenił(a) serial na 9
lomak22

Oj, szkoda że tobie już klasy nie udało się zachować.

ocenił(a) serial na 9
Mr_Grieves

Nie lubię homofobów i furstratów. Moja wada Twój problem. Pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 9
lomak22

Zaraz, zaraz, czyli jak komuś nie spodobał się film Brokeback Mountain, to od razu oznacza, że jest się homofobem? W jak ograniczonym świecie ty żyjesz?

ocenił(a) serial na 9
Mr_Grieves

Pewnie kowbojów miałeś na myśli mówiąc o klimatach. Cześć Panie Rozpacz.

ocenił(a) serial na 9
lomak22

A teraz już nawet wiesz co myślę. Nawet dyskusji nie potrafisz prowadzić, ty antyspołeczny osobniku.

ocenił(a) serial na 9
Mr_Grieves

Do dyskusji trzeba interlokutora. Mam Ciebie. Cmok kowboju.

lomak22

Prosze, nie karm tego ohydnego trolla.

Mr_Grieves

Nie wiesz co robić z kobietami, dlatego wysyłasz je do kuchni. W łóżku musisz być strasznym nieudacznikiem. Może czas obwiniać za to siebie, a nie płeć piękną? Ah, przepraszam, dobrze gotującą - bo tak chyba lepiej brzmi dla Ciebie. Smacznych pierogów życzę :)

ocenił(a) serial na 9
larupcki

Dzięki, że odpisałeś mi po 5 miesiącach. Cały czas siedziałem i czekałem na to.

Mr_Grieves

Taa, a ja specjalnie założyłem konto, po to, aby ci odpisać, not.

ocenił(a) serial na 9
larupcki

I jeszcze potrafisz w jednym zdaniu mieszać różne języki. Imponujesz mi coraz bardziej.

ocenił(a) serial na 8
Mr_Grieves

taak. też marzę o powrocie do lat 60' Było dobrze. :)

ocenił(a) serial na 9
dwa_warkocze

W jaki sensie te zmiany są warte docenienia ? Ramy zon i matek są dla kobiet naturalne - kultury pierwotne gdzie kobiety zajmowała się ogniskiem domowym a mężczyzna szedł na polowanie :). Te zmiany doprowadziły do rozpadu rodziny jak najważniejszej komórki społecznej, idąc dalej -upadającej cywilizacji białego człowieka (ujemny przyrost naturalny) i pogoni za konsumpcjonizmem. PS Pensje kobiet są niższe bo mężczyźni są lepszymi pracownikami

ocenił(a) serial na 8
maryjan1_2

Po twoim PS-ie odechciało mi się odpowiadania na pierwsze zdanie - pytanie. A z takimi poglądami to najlepiej sobie zbudować wehikuł czasu i przenieść kilkadziesiąt lat wstecz - bo to se ne vrati :)

ocenił(a) serial na 8
maryjan1_2

dokładnie tak. zgadzam się. Niestety bądź stety kobiety najlepiej sprawdzają się w tej sferze. I tak powinno zostać.

ocenił(a) serial na 9
lukarian1313

matko boska a ja myśłałam że średniowiecze mamy już dawno za sobą. Jak można nie rozumieć że jeśli kogoś wpycha się na siłę w jakąś sferę to nie pozostaje nic innego jak być w niej najlepszym? Bo niewiele jest osób które chciałyby się przebijać przez skostniałe umysły ludzi. Bo ludzie jednak chcą się czuć akceptowani. Ale cieszę się, że wiele kobiet tego chciało i było tak odważne, że tego dokonało. A tak swoją drogą faceci też muszą przebijać się przez stereotypy, tylu gości z mojej pracy odczuwa autentyczną przyjemność z zajmowania się swoimi dziećmi. Cieszę się że coraz częściej faceci o tym mówią. Bo dzieci potrzebują obecności obu rodziców, tak samo jak zdrowa firma to firma w której obecni są i kobiety i mężczyźni.

ocenił(a) serial na 8
ayla123

jesteś kochana.

ocenił(a) serial na 8
ayla123

Jak widzisz, niektórzy mentalnie pozostali w średniowieczu. Szkoda tracić czasu na takie dyskusje, lepiej obejrzeć jakiś dobry film :)

dwa_warkocze

Średniowiecze skończyło się 5 stuleci przed okresem, w którym dzieje sie akcja serialu. Mając do wyboru życie w Ameryce w latach 60-tych XX wieku, lub życie w XIV wieku uwierz mi, wybrałabyś to pierwsze.

ocenił(a) serial na 8
Arg

Oczywiście, że tak. A która moja wypowiedź sugeruje cokolwiek innego?

Madame_Rose

Twoja wypowikończę oglądać 1 sezon i... ten film mnie rozczarował. wiem, ze to straszne spłaszczenie, ale w tym filmie widzę tylko papierosy, które oddziałują mi na psychike do tego stopnia, że w pokoju czuje ten wstętny zapach, oprócz tego seksistowskie traktowanie kobiet i ciągłe zdrady. nie pociąga mnie w ogóle postać Dona, choć początkowo wydawała się interesująca. zastanawiam sie nad pominięciem sezonu, czy dwóch, zeby zobaczyc, czy jakakolwiek akcja, tzn. fabula filmu nabierze tempa.

ocenił(a) serial na 8
jurystka

Najlepiej pomiń kilka sezonów i zobacz od razu ostatni odcinek ;)

użytkownik usunięty
jurystka

Pomijanie kilku sezonów to najgłupsza rzecz, jaką możesz zrobić. Nawet jeśli przeskoczysz do ostatniego sezonu, i tak go nie docenisz, bo nie będziesz wiedzieć, dlaczego sprawy potoczyły się tak, a nie inaczej, i co z czego wynika. Ten serial należy oglądać jako całość, to nie "Z archiwum X", gdzie jeden epizod = jedna sprawa. Zdarzenia w jednym odcinku mają swoje konsekwencje kilka odcinków dalej. Pominąć kilka sezonów to jak zacząć książkę od ostatnich rozdziałów. Jeśli nie nie podobał ci się pierwszy sezon - daj sobie spokój. Skoro dotąd nie polubiłaś bohaterów i klimatu MM, to już raczej nie polubisz. Tak bywa, żaden serial nie musi przecież podobać się każdemu. Lepiej zacznij oglądać coś innego, bo nie ma sensu katować się serialem, który nie sprawia człowiekowi żadnej przyjemności.