PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=436999}

Mad Men

2007 - 2015
8,1 37 tys. ocen
8,1 10 1 36886
8,7 28 krytyków
Mad Men
powrót do forum serialu Mad Men

W 3 odcinku 3 sezonu pada to wlasnie okreslenie w trakcie rozmowy , czy mieszkajacy w USA mogli by mni oswiec o co chodzilo ???

jacek2

jeszcze nie doszłam do tego odcinka i nie jestem z USA ,ale wiem,że piłka ręczna została wynaleziona w Szczypiornie w Polsce, może więc o to chodziło...:)

ocenił(a) serial na 9
bloody mary

Polacy w Szczypiornie zaczeli grac w pilke reczna,nauczyli sie od niemcow,a gre obecna wymyslili dunczycy;na pytanie w temacie niestety nie umiem odpowiedziec,ale mam inne o co chodzi z reklama samochodu z napisem lemon,cytrynka w odcinku 3 1 serii;

ocenił(a) serial na 9
olk26

jeśli chodzi o lemon - bohaterowie podziwiają agencję volkswagena za błyskotliwy dystans do produktu i nazywanie go pieszczotliwie "cytrynką". tak jak u nas "garbus", również jest to nieco szydercza nazwa, nawiązująca do kształtu samochodu. wydaje mi sie, że w tamtych czasach, kiedy na samochód jednak nie każdy mógł sobie pozwolić i takie porównywanie ekskluzywnego produktu do cytrynki było bardzo odważne. i dlatego tyle szumu :)

ocenił(a) serial na 10
olk26

Lemon znaczy również grat, knot, głupek.

olk26

VW Beetle "Lemon" jest jedną z najsłynniejszych reklam "Garbusa", ale jest też uważana za jedną z najlepszych reklam kiedykolwiek - nawet w obecnych czasach. Problemem sprzedaży Beetle w USA było to, że w tym czasie (nie zapominajmy, że był to czas powojennej prosperity) wielkim problem dla Volkswagena była sprzedaż jakiegokolwiek swojego modelu za oceanem. Spowodowane to było tym, że nadal utrzymywała się silnie mentalność, w której zawarty był przymus kupowania produktów krajowych (czyli napędzania amerykańskiej gospodarki). Poza tym za "Garbusem" wciąż ciągnęła się nieprzychylna - i, niestety, w jakimś sensie prawdziwa - fama auta częściowo zaprojektowanego przez Adolfa Hitlera. Volkswagen na szczęście poszedł po rozum do głowy i w celu zareklamowania Amerykanom tego modelu zgłosił się do nowojorskiej agencji reklamowej DDB (dziś to międzynarodowa sieć, oddział jest również w Polsce).

"Lemon" faktycznie możemy przetłumaczyć, tak jak to napomknęła MS_Monika powyżej, jako "gracik". W czasach, kiedy reklamy samochodów podkreślały ich niezawodność lub zgodność z mitem "zdobywcy przestrzeni" było to jak rewolucja.

W tym samym odcinku wspomniana jest też inna znakomita reklama VW Beetle z tego okresu (bodajże rok wcześniejsza, ale głowy nie dam): "Think small".

Oto linki:
http://www.writingfordesigners.com/wp-content/uploads/2009/03/volkswagen_lemon_h ires1.jpg
http://www.greatvwads.com/pix/ad07.htm