Mad Men

2007 - 2015
8,1 37 tys. ocen
8,1 10 1 37226
8,8 24 krytyków
Mad Men
powrót do forum serialu Mad Men

Witam.
Wie ktoś jak nazywa się ten styl ubierania się kobiet? Chodzi mi o te śliczne sukienki, koszule wpuszczone w szorty itp.

ocenił(a) serial na 9
szymonitka

Styl lat 50 i 60? :]

ocenił(a) serial na 9
Wdowa71

A szorty to pin up.

Wdowa71

Ok dzięki, myślałem, ze ma to jakąś profesjonalną "modową" nazwę. Szukam tapety na pulpit z panienka ubraną w tym stylu ale ciężko znaleźć nie mając konkretnej nazwy.

szymonitka

Art Deco.

mistrzo

Art Deco było przed II wojną światową.
jeśli chodzi o Mad Men spróbuj wpisać "50s vintage", a najlepiej "pin up girl"

maria_kury

Dzięki wszystkim za pomoc. Jedynie wpisując "pin up" wyświetlają się jakieś tapety, choć niewiele.

szymonitka

dokładnie, Art Déco to styl pochodzący z 20-lecia międzywojennego, w dodatku pojęcie to odnosi się jedynie do architektury i form użytkowych, nie do mody.

styl z serialu "Mad Men" to eleganckie wydanie stylu lat 60. (i 50. mimo, że akcja rozgrywa się później).
określenie "pin-up" także jest błędne, przynajmniej w zdecydowanej większości stylizacji (te nieszczęsne szorty faktycznie wpasowują się w te styl, ale ja i tak użyłabym określenia "lata 60."); nie wszystko, co jest związane z modą i pochodzi z tamtego okresu to pin-up ;)
inne pasujące określenia to "retro" albo "vintage", ale są one bardzo szerokie i obejmują także wiele innych dekad oraz stylów.