PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=436999}

Mad Men

2007 - 2015
8,1 37 tys. ocen
8,1 10 1 36866
8,7 28 krytyków
Mad Men
powrót do forum serialu Mad Men

może wstyd sie przyznać, ale jakoś nie czuje wyjatkowosci tego serialu (czyzby dlatego że oglądam dopiero 3 odcinek 1 sezonu?). mam wrażenie, że to jakas telenowela o bardzo codziennym i banalnym zyciu ludzi, którzy w żaden sposób nie sa szczególni, cos na kształt - o zgrozo - "M jak miłosc" w USA w latach 60 (choc widać, że realia oddano pieczołowicie). Oczekiwałem przewrotnych intryg w korporacji, czy też dokładnego odwzorowania procesu twórczego przy tworzeniu wizerynków dzis juz klasycznych produktów(dowiedzielibysmy sie, czemu na Marlboro są kowboje, a na Lucky Srtrike'ach nie), ale te rzeczy są jakoś tak mimochodem potraktowane, gdzies w tle. Tymczasem na pierwszym planie jest jakies pożal sie boże przyjacie paru sasiadów, gdzie jeden pan probuje flirtować z sąsiadką-rozwódka- tak aby zona sie nie dowiedziała; zona głownego bohatera - sztampowa kura domowa - ma problemy neurologiczne, głowny bohater składa domek dla dzieci, a nowo przyjeta stażystka dopiero poznająca realia panujace w firmie zdązyła sie przespać z młodym wilczkiem. jak na 3 odcinek to trochę nijakie, przynajmniej w porównaniu do takiego np. Dextera, Walking Dead czy choćby naszych klasycznych rodzimych produkcji, jak "alternatywy 4" czy "Kariera Nikodema Dyzmy". czy to się rozkreci? albo czy jest może coś, czego nie dostrzegam? powaznie pytam. Może to brak wrażliwosci z mojej strony, że nie potrafię się przejąc normalnymi loasami normalnych ludzi, ale swego czasu czytałem zdanie, ze "żyjemy w serialu, a trzeba starac się zyć w filmie". Poradzicie cos? jak się wziąc za "Mad men"?

ocenił(a) serial na 10
KryMak

Myślę, że po trzech odcinkach, też nie byłem przekonany do tego serialu. Do połowy drugiego sezonu, było już lepiej i serial wg mnie zasługiwał na 8/10. Gdy obejrzałem cały 3 sezon już było 10/10 i tak zostało do ostatniego odcinka sezonu 5. Mad Men jest jak wino, im więcej go wypijesz, tym lepiej wchodzi.

ocenił(a) serial na 8
KryMak

też uważam, że im dalej tym lepiej - ale na fajerwerki w stylu Dextera czy Walkind Dead lepiej nie licz, bo to zupełnie inny typ i tu bohaterowie nie będą walczyć z umarlakami itp ;) czasem jak się przyzwyczaisz do takiego typu seriali to trochę potrwa zanim docenisz taki bardziej wyciszony :)

ocenił(a) serial na 4
KryMak

Niestety dla mnie nic sie nie rozkręciło... poddalem sie pod koniec 2 serii. Ludzie widzą w MM jakieś arcydzieło, dla mnie to sztuka dla sztuki, oprócz paru smaczków w dialogach czy zachowaniu to jest straszna nuuda..... Wiem że niektóre rzeczy ogląda się tylko dla aktorstwa ale na Boga, musi być w serialu coś co nas przyciąga, zaciekawia, powoduje że ma się ochotę na kolejny odcinek. Tutaj nie ma nic. Oczywiście to tylko moje zdanie.

KryMak

Moim zdaniem to jest właśnie taka ambitniejsza telenowela. Ja nie mogłam się oderwać już od pierwszego sezonu. Fantastycznie oddaje lata 60, postaci są bardzo skomplikowane i nieschematyczne. Jeśli lubisz dynamiczną akcję to Mad Men Ci się raczej nie spodoba.

ocenił(a) serial na 8
emmilly

Właśnie zaczęłam oglądać, jestem na trzecim, też wolę Dextera, ale to zupełnie różne seriale. Mad Men nie wydaje mi się specjalnie nudny, jest trochę humoru, trochę romansu... a że uwielbiam lata 60, brnę dalej. Tylko mam pytanie, czy będzie więcej Christiny Hendricks? :D

foxmulder

W 5 sezonie jest jej dużo. I to, jak się zakończył wątek Joan sugeruje, że w 6 też będzie jej dużo :)

ocenił(a) serial na 8
emmilly

Piękna kobieta :D

KryMak

No właśnie mam podobne odczucia jak niektórzy, że fenomen tego serialu do mnie nie trafia. Obejrzałem cały pierwszy sezon jedynie, więc może rację mają ci, że im dalej tym lepiej...No cóż może kiedyś spróbuję się przekonać:))