Jakie jest wasze prywatne top 5 odcinków Love, Death and Robots?
Moje:
1. Beyond the Aquila Rift
2. Sonnie's Edge
3. Three Robots
4. Secret War
5. Zima Blue
1. Zima Blue
2. The Witness
3. Beyond the Aquila Rift
4. Helping Hand
5. Alternate Histories
służy wyrażeniu swojej opinii na temat odcinków. zdradzę ci sekret, ten portal opiera się na rankingach i prawie na każdym profilu aktora, reżysera lub innego artysty/twórcy są podobne tematy. niesłychane, prawda?
ale co wnosi taki ranking bez żadnych uzasadnień, bez kontekstu? ranking zup - lubię zupy, najbardziej barszcz i pieczarkową. no i co? co z tego wynika? xD poza tym stworzenie listy rzeczy w jakimś tam porządku ledwo można określić wyrażaniem opinii. tam nie ma żadnej opinii. gdyby to było tak:
1. odcinek x, bo (...)
2. odcinek y, bo (...)
3. odcinek z, bo (...)
to już by było coś, to już by było jakieś. ale tak? to jak te durne kanały na yt, które robią listy top 10 czegoś tam. top 10 smarków, które wydłubałem z nosa
1. smark 1
2. smark 2
3. smark 3
no fajnie kurde, ALE CO Z TEGO xDDDD
bo lubię znać opinie innych na temat danych rzeczy i je konfrontować z moimi, stąd jestem ciekawa, jak inni oceniają odcinki. ciekawi mnie to. takie to dziwne? dla mnie dość normalne. od dziecka ludzie rozmawiają o swoich ulubionych rzeczach; daniach, kolorach, przedmiotach. naprawdę nie pojmuję twojego zdziwienia, to jeden z podstawowych tematów, na które ludzie lubią dyskutować i który poruszają.
ja osobiście w tym temacie chcę porównać moje ulubione odcinki z ulubionymi odcinkami innych osób.
to ty jesteś w mniejszości, bo tak jak sam napisałeś/aś na youtube roi się od rankingów na różne tematy. na filmwebie tak samo jest dużo identycznych tematów. głównie zapewne ludzie są ciekawi opinii innych osób na temat danej rzeczy i chcą też pochwalić się swoją.
tylko, powtarzam, to nie jest opinia. to jest lista, która prawie nic nie określa. to, że się od czegoś roi, jak mówisz, nie oznacza, że to jest dobre. od robactwa też się roi.
ja nie jestem zdziwiony, ja po prostu uważam, że takie dyskutowanie (rozciągając definicję "dyskutowania" do oporu przy tym) to bezwartościowy śmieć.
ci ci przychodzi z tego, że powiedziałaś jakie są twoje ulubione odcinki i jakie są ulubione odcinki innych?
owszem, to jest opinia, jeśli wypowiadasz się na jakiś temat i mówisz, jakie sa twoje ulubione odcinki, to pokazujesz swoją opinię na temat tychże odcinków xD jestes kompletnie nielogiczny i czepiasz się na siłę.
przychodzi mi z tego, że zaspokoiłam swoją ciekawość i porównałam mój gust do gustu innych. nie pytasz się nigdy ludzi, jaki jest ich ulubiony kolor, ulubiony serial, aktor/aktorka czy ulubiony smak lodów? naprawdę musisz być nudnym i smutnym człowiekiem.
To nadal nie jest opinia, to jest zerojedynkowa informacja, która jako taka nie ma żadnej wartości w kontekście, o którym rozmawiamy. Co z tego, że wiesz czy ktoś lubi jabłka czy nie? Co z tego wynika dla ciebie? Nudne i smutne jest dla mnie szukanie wartości w tym, czy ktoś woli niebieski czy czerwony. Ta informacja, samotna, pozbawiona argumentów, nie daje nic poza wiedzą czy ktoś woli niebieski czy czerwony. Z tego nic nie wynika.
Dyskutowanie o dziełach sztuki, w tym zakresie kinematografii, ma na celu ich analizowanie, wymieniane opinii o poszczególnych komponentach, interpretację. Gołe listy "moich ulubionych odcinków" są puste. Nic w nich nie ma, nic nie wnoszą. Można jedno dzieło porównać do innego lub wielu innych, na przykład żeby wykazać, że dzieło A miało lepsze oświetlenie niż dzieło B i dzięki temu w lepszy sposób coś przedstawiło. Wtedy jakaś lista mogłaby mieć sens.
Wyrażam się prosto, oczekiwałem, że zrozumiesz. Ale skoro to dla ciebie "nielogiczne" i skoro przechodzisz do argumentów ad personam, to uznaję, że dalsza rozmowa z tobą nie ma sensu.
1. Beyon the Aquila Rift
2. Zima Blue
3. Sonnie's Edge
4. Secret War
5. Shape-Shifters
The Witness
Beyond the Aquila Rift
Shape Shifters
Lucky 13
When the Yogurt Took Over
yemeth1, jesteś upośledzony? Ja właśnie takiego tematu szukałem, więc jak tobie nie pasuje to się tu nie udzielaj. Póki co jeszcze oglądam, więc napiszę piątkę później, ale pierwszy i trzeci jak dotąd najlepsze :)
W sumie 3 odcinki najbardziej mi się wryły w głowę i chyba właśnie je najlepiej będę wspominał za jakiś czas, zarówno pod względem audiowizualnym jak i fabuły:
1. Zima Blue (kreska mi się kojarzyła trochę z Laboratorium Dextera z Cartoon Network tylko w takim nowszym wydaniu, do tego świetna i świetnie opowiedziana historia Zimy, która potrafiła wciągnąć, zaskoczyć i zaciekawić, a to wszystko w zaledwie 9 min)
2. The Witness (bardzo podobał mi się styl animacji, cały odcinek "w biegu", mega dynamiczny, no i te różowe bloki jak w Hong Kongu)
3. Beyond the Aquila Rift (najmocniejszym punktem była zdecydowanie fabuła, widz czuł się prawie jak główny bohater brnąc w kolejne kłamstwa Grety, aż do wizji rzeczywistości, która zrobiła kolosalne wrażenie)
Oprócz tego było kilka wizualnie pięknych odcinków jak Fish Night, czy Secret War (szczególnie te bestie, świetnie zaprojektowane) i świetnych pomysłów np. w Ice Age, czy jogurcie przejmującym władzę nad światem, ale akurat te 2 ostatnie odcinki mogłyby być lepiej zrealizowane jeśli chodzi o stronę wizualną.
Teraz tylko czekam na kolejne części albo nawet film pełnometrażowy w uniwersum Zimy Blue, czy The Witness, bo mega przyjemnie się oglądało te 2 style animacji.
1. Sonnie's Edge
2. The Witness
3. Secret War
4. Good Hunting
5. Zima Blue
Honorable mentions: Shape-Shifters, Sucker of Souls, Lucky 13, Suits.
1. Three Robots
2. Helping Hand
3. The Witness
4. Good Hunting
5. Beyond the Aquila Rift
1. Beyond the Aquila Rift - swoją drogą bardzo mocno mi się to kojarzy z filmem "Event Horizon"
2. Three Robots - animacja mocno w stylu filmu "Chappie" imo
3. Sonnie's Edge
4. Zima Blue
5. Fish Night - historia Ikara jak nic
1) Good Hunting
2) Beyond the Aquila Rift
3) Fish Night
4) Shape-Shifters
5) Suits
:3
E18 The Secret War [Tajna wojna] 9/10 (najlepszy technicznie, dobra fabuła, bez jakiś zbędnych wolt czy puent, bez zbędnej wulgarności, i lubię tematykę IIWŚ)
E1 Sonnie's Edge [Sonnie ma przewagę] 8/10 (dobry technicznie, pokemon przypominał mi kaiju Knifehead z Pacific Rim)
E10 Shape-Shifters [Zmiennokształtni] 7/10
E3 The Witness [Świadek] 7/10
E8 Good Hunting [Udanych łowów] 7/10
Moje TOP 5 wygląda tak:
1) Zima Blue
2) Tajna Wojna
3) Sonnie ma przewagę
4) Rybia Noc
5) Świadek
1. Zima (całokształt)
2. Good Hunting (klimaty Metropolis)
3. Aquila Rift (z wszystkich animacji ta chyba najbardziej w stylu Finchera)
4. Rybia Noc (takie melancholijne, no i polski twórca od animacji o Kapuścińskim)
Nieobiektywnie i tylko na podstawie first impressions:
1. Beyond the Aquila Rift - przyznaję, że wpierw zaszokowała mnie grafika, ten widok z pokładu statku... coś nieziemskiego. A potem mamy to zakończenie i generalnie uderza prosto w moje gusta. To historia, która zasługuje na rozwinięcie w takiej stylistyce.
2. Alternate History - widzę, że nikt tego nie wymienił. Podejrzewam, że każdy uważał, że jest to uproszczone...? A moim zdaniem to było po prostu okropnie zabawne :D I niesamowicie mnie rozbawił ten odcinek.
3. Good Hunting - to jest rodzaj steampunka który chciałbym częściej obserwować. Ta opowieść miała niewiarygodnie dobry klimat.
4. Helping Hand - ciekawa historia i która mnie zainspirowała do napisania opowiadania. Ma też jako jedyna problem wart rozważenia z naukowego punktu widzenia.
5. Zima Blue - uważam, że to była najgłębsza ze wszystkich historii (być może jedyna z prawdziwą głębią?). Przyznaję, że nie jestem zachwycony modelem postaci.
6. Witness - wizualna uczta i czułem się, że to ja uciekam. Fajny twist.
7. 3 Robots - uśmiałem się, nie powiem. Choć poza humorem i efektami historyjce brakowało rozwinięcia, czegoś, co by mi po niej zostało na dłużej.
Wyróżnienie - Secret War. Cóż za niesamowite visual effects. Nie grywam w gry komputerowe więc na mnie taki rodzaj grafiki robi wielkie wrażenie.
No i Sonnie's Edge też było świetne. Z resztą tak na prawdę prawie wszystkie historie mi się podobały, 16/18.