PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=625585}

Nasze matki, nasi ojcowie

Unsere Mütter, Unsere Väter
2013
5,9 7,5 tys. ocen
5,9 10 1 7505
Nasze matki, nasi ojcowie
powrót do forum serialu Nasze matki, nasi ojcowie

Bawi mnie (choć nie powinno) oburzenie pewnych środowisk, że film jest antypolski.
Szczególnie, że przyczyną oburzenia jest ujęty w filmie polski antysemityzm.
(Owszem, było tego AK’owskiego antysemityzmu zdecydowanie za dużo - jeden Żydofob w zupełności by wystarczył. )

A dlaczego mnie to bawi ? Otóż jest w Polsce cała banda nafaszerowanych nienawiścią oszołomów, w ustach których słowo „Żyd” zastępuje najgorsze wyzwisko, którzy z maniakalnym obłędem w oczach dopatrują się żydowskich korzeni u każdego kto im się nie podoba – ale jak przychodzi co do czego to oburzają się z powodu filmu, a to dopiero hipokryzja !

Przed wojną Polska była antysemicka, po wojnie też, i dzisiaj również jest (o czym świadczą napisy na murach, liczne wypowiedzi moherowego towarzystwa itd.)
Ale (!) podczas okupacji - jak za machnięciem czarodziejskiej różdżki – wszyscy Polacy Żydów kochali i ukrywali przed Niemcami, tak ! na pewno ! Trzeba mieć końskie klapki na oczach żeby nie wiedzieć w tym fałszu.

Bajki o szlachetnych męczennikach bohatersko ginących za ojczyznę możemy sobie co najwyżej na apelach szkolnych wygłaszać.
Na wojnie, podczas okupacji ludzie w pierwszej kolejności starali się po prostu przeżyć i w związku z tym dylematy mogli mieć różne:

czy wydać partyzantów (lub Żydów) okupantom i tym samym uratować własną rodzinę przed niemieckim odwetem czy może wspierać partyzantów (lub ukrywać Żydów) ryzykując sprowadzeniem śmiertelnego niebezpieczeństwa na swoich bliskich… a może działać na dwa fronty ? Co byście wybrali ? Zapewne siedząc wygodnie przed komputerem łatwo jest dokonać jedynie słusznego, patriotycznego wyboru :-)

Tak samo jak nie wszyscy przedstawieni w filmie Niemcy byli nazistami, nie wszyscy Rosjanie byli gwałcicielami itd. (tylko Ukraińcom jednoznacznie się dostało, chyba wszyscy ganiali z pałkami)

Poza tym, czy nie dostrzegacie, że Niemcy kręcąc ten serial mocno uderzyli się w pierś ? – przyznali otwarcie, że ponoszą winę za wywołanie wojny i sprowadzenie nieszczęścia na wiele narodów (w tym na samych siebie).
Twórcy serialu otwarcie potępili zbrodnie nazistów i okrucieństwo ówczesnego aparatu państwowego (czy może istnieć jakiś gorszy system od tego, który własnych obywateli prześladuje ?) – czy taka samokrytyka wam nie wystarcza ?

I w końcu… film jest po prostu antywojenny !
Przedstawia dramatyczne losy jednostek, którym wojna pokrzyżowała życiowe plany, pokazuje destrukcyjną siłę z jaką traumatyczne wydarzenia wpływają na ludzką osobowość, degenerując ją i wyzwalając z ludzi to co najgorsze.

Dla mnie istotą tego serialu jest przedstawienie tamtych wydarzeń w odcieniach szarości (a nie jedynie za pomocą stereotypowej czerni i bieli) a przede wszystkim - pokazanie jaka ta wojenna rzeczywistość była złożona. Kolejny serial o "brudzie życia".

A teraz, zgodnie z panującą na tutejszym forum obyczajowością proszę mnie zwyzywać od kogo tam chcecie

Cześć

P.S. Aha, ta jedna bidulka zastrzelona sanitariuszka chyba była Ukrainką, tak ? Już nie pamiętam.

użytkownik usunięty
Marasz

No ale po co chcesz się kłócić z faktami historycznymi ? Jak wytłumaczysz fakt, że w AK służyli też żydzi ?
Przykład "antysemityzmu" AK-owców: Batalion Szturmowy Zośka dokonał ataku na "Gęsiówkę" - hitlerowskie więzienie. Niemcy mieli wymordować wszystkich więzionych tam żydów. Szturm groził nie tylko masakrą więźniów, lecz także zdziesiątkowaniem ratujących ich powstańców. Mimo to Polacy zdecydowali się na atak i ocalili życie ok. 350 żydów.

Jedynie niektóre oddziały NSZ były niechętne żydom ale tylko żydom bolszewickim, którzy szli na współpracę z NKWD, donosili na Polaków, a jakoś zapomina się o tym, że przez żydowski donos niejedna polska rodzina została wywieziona na Syberię - takich zwalczały oddziały NSZ.

Inny przykład to polscy chłopi - lewicowcy, z tym że oni nie byli "antysemitami" tylko antysyjonistami, a to dwa całkowicie różne pojęcia.

Cała Europa była niechętna żydom, dlatego, że jest to naród który niechętnie się asymilował, poza tym przez żydowskich handlarzy i lichwiarzy chłopi czuli się wyzyskiwani , a żydzi często zajmowali wysokie stanowiska jednocześnie mając interes sprzeczny z interesem kraju w którym mieszkali dlatego też wzrosły nastroje nacjonalistyczne i lewicowe ( antykapitalistyczne po wielkim kryzysie).
Ale prawda jest taka, że gdy żydzi uciekali przesiedleni przez cara to właśnie katolicka Polska, oskarżana dzisiaj o nietolerancję ich przyjęła, gdy Zachód zamknął granice ( żydzi byli najbardziej znienawidzoną mniejszością w Europie), dlatego u nas było ich najwięcej.

ocenił(a) serial na 7

Ale ja się nie kłócę - faktem historycznym jest to, że ludzie (wszystkich narodowości) są różni. I tyle.

"Jak wytłumaczysz fakt, że w AK służyli też żydzi ? "
A co tu tłumaczyć ? Co w tym dziwnego ? Wielu Żydów czuło się po prostu Polakami, mieli tu rodziny, przyjaciół, żyli w Polsce od urodzenia, chcieli zbrojnie pomagać Polakom oraz innym Żydom...normalne.

Napisałem, że: "było tego AK’owskiego antysemityzmu zdecydowanie za dużo"
Problem polega na tym, że ta kwestia zaburzyła nam odbiór całej reszty treści tego serialu.

użytkownik usunięty
Marasz

Tak, ale do AK nie dostawał się pierwszy lepszy "różny" człowiek.

No właśnie, dlatego u nas nie występował antysemityzm - niechęć do żydów nie brała się z uprzedzeń rasowych tylko ( już podczas wojny) głównie z faktu, że niektórzy żydzi działali w sowieckiej partyzantce, kolaborowali z NKWD itp.
Z żydami, którzy czuli się Polakami i byli zasymilowani nie było żadnego problemu - tacy walczyli w kampanii wrześniowej, wstępowali do AK i nic im się nie działo. To gdzie ten słynny "polski antysemityzm" ?

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
użytkownik usunięty
jaca1969

adso41 napisał ci skąd to się wzięło.

Marasz

Możesz być spokojny - kłócąc się z tym użytkownikiem nie kłócisz się z żadnym "faktami historycznymi" (a jeśli już to szczątkowymi), tylko z fantasmagoriami nawiedzonych endeków.

użytkownik usunięty
użytkownik usunięty
użytkownik usunięty
jaca1969

To ty wysunąłeś tezę, że w AK byli antysemici więc daj jakiś dowód - onus probandi. A NKWD ma wiele do rzeczy dlatego, że żydzi również nie byli święci - żydowskie donosy bardzo pomogły sowietom w "łapaniu" Polaków. Czy to był jakiś obowiązek "kochać żyda" jak napisałeś w pierwszym poście ? Jak dla mnie człowiek jak każdy inny, narodowość nie ma znaczenia i dlatego żydom którzy byli zasymilowani, brali udział w kampanii wrześniowej i działali w AK nic się nie działo.

użytkownik usunięty
jaca1969

Napisałeś "To oburzenie przeciwników filmu jest nie tylko śmieszne ale wręcz żałosne!" - oburzenie dotyczy przedstawienia AK-owców jako antysemitów.
"Czy na prawdę wszyscy tak "kochali "Żydów że byli gotowi dla nich zginąć? Skąd czerpią 100%pewność że nie było takich i wiele im podobnych sytuacji?" na co ja ci odpisałam żebyś dał dowód na to, że w AK byli antysemici. Ty nie sprostowałeś tylko napisałeś "a Ty masz dowody że nie! I że wszyscy Polacy tylko ratowali Żydów?" Więc sprawa jasna.

użytkownik usunięty
jaca1969

Kto mówi, że nie mógł istnieć ogólnie W POLSCE ? Chodzi cały czas konkretnie o AK, gdzie nie istniał. Ty twierdzisz, że tak więc podaj dowody. Poza tym rasizm w jakiejkolwiek formie nigdy nie był polityką państwa.

użytkownik usunięty
jaca1969

Przede wszystkim oburzenie tym filmem bierze się z tego jak zostało przedstawione AK i to jest główny wątek.

ocenił(a) serial na 8
zweistein

A jest ktoś kto znał wszystkich Polaków w czasie wojny i może powiedzieć że w Polsce nie było antysemitów! Otrząsnijcie się "oburzeni "! Wejdź na jakieś forum i zobacz co się dzieje jeśli jest coś o Żydach i poczytaj komentarze! Stąd się bierze część opini o polskim antysemityźmie! Myślisz że nikt z zagranicznych korespondentów nie czyta i nie komentuje tego! To jest właśnie najlepszy obraz naszej narodowej hipokryzji

jaca1969

Twoja odpowiedź jest mimo mojego pytania. Pytałem czy nie przeszkadza ci obraz Polaków i AK jako zaprzysieglych antysemitów? Bo taki jest w filmie, bez zbędnego niuansowania. Zauważ: nazistowscy bohaterowie antysemitami dziwnie nie są.

użytkownik usunięty
jaca1969

Nie histeryzuj. A ile osób to antypolacy ? Uważasz, że takich nie ma ? To ważniejszy problem, ludzie nie mają pieniędzy, trudno znaleźć pracę, nie wspominając o innych sprawach, nikt dzisiaj nie myśli o żydach, antysemityzm to tylko taki temat zastępczy żeby odwrócić uwagę od gospodarki.

Poza tym mów za siebie, to że ty jesteś antysemitą nie znaczy, że wszyscy, a jeśli nie przeszkadza ci, że przedstawiono AK jako antysemitów, na co nie ma dowodów to jesteś również kretynem. Pozdrawiam.

użytkownik usunięty
jaca1969

Po prostu ludzie mają na co dzień większe problemy niż żydzi. Napisałeś - ' NADAL JESTEŚMY ANTYSEMITAMI" co jest kolejną bzdurą.

użytkownik usunięty
jaca1969

Zasada "onus probandi" to broń na ciebie, nawet w tym przypadku. To ty stwierdziłeś, że "jesteśmy antysemitami" więc powinieneś to udowodnić - to spoczywa na oskarżającym. A dlaczego to jest bzdurą już ci wyjaśniłam - ludzie na co dzień nie zajmują się żydami, mają ważniejsze problemy. Po drugie, jeśli ktoś jest przykładowo przeciwko zbrodniom Izraela - polityce Izraela względem Palestyńczyków to nie jest antysemitą.

jaca1969

Ja jestem przeciwko polityce Izraela, a TY jesteś przeciwko jaca1969?

użytkownik usunięty
jaca1969

Dżizys, a gdzie ja napisałam, że WSZYSCY są ? Której części nie rozumiesz w zdaniu "jeśli ktoś jest przykładowo przeciwko zbrodniom Izraela" ?
A co do rynsztokowej kultury - istnieje ona tak samo jak "polski antysemityzm" :D

ocenił(a) serial na 8

Odpowiedź jest w poscie do adso41

'Z badania wynika, że 45% uczniów byłoby niezadowolonych, gdyby odkryli, że w rodzinie mają osobę pochodzenia żydowskiego, prawie dwie trzecie (60,7%) uczniów byłoby niezadowolonych, gdyby ich partner (dziewczyna/chłopak) okazał się mieć pochodzenie żydowskie. 44,1% wyraziło niezadowolenie w przypadku zamieszkania żydowskiej rodziny w najbliższym sąsiedztwie, a 40,1% byłoby niezadowolonych, gdyby do ich szkoły trafiły żydowskie dzieci.'

proszę. o to dowód.

Daroo_3

Jewish org to strona gdzie wypisują bzdury pod własną politykę. Sam zapytaj swoich kolegów i koleżanki czy byliby niezadowoleni. Żydówki są (szcególnie młode) bardzo ładne - przykład aktorki: Eva Green, Natalie Portman, Selma Blair, Jennifer Connelly, Sarah Michelle Gellar, Maggie Gyllenhaal, Kate Hudson, Natasha Lyonne, Gwyneth Paltrow, Winona Ryder, Tori Spelling, Rachel Weisz, Patricia Arquette, Helena Bonham Carter, Gina Gershon, Jennifer Grey, Jennifer Jason Leigh, Sarah Jessica Parker, Sarah Ramos, Dianna Agron itd. , a na naszym podwórku czy taka np. Agnieszka Grochowska nie jest kobietą, którą każdy by chciał mieć za przyjacółkę?

adso41

Badanie zostało wykonane przez Instytut Badania Opinii „Homo Homini”, a nie Jewish.org.
Znajomi ze studiów, nie przepadają za żydami, raz przeprowadziliśmy sporą dyskusję na ten temat.
Dodatkowo, znałem kiedyś żydówkę i mówiła że bywała gnębiona przez to. Zresztą sam za nią nie przepadałem, bo straszna kombinatorka była z niej.

Daroo_3

Autentycznie jestem zdumiony. Choć po namyśle powiem że właściwie nie powinienem być zdumiony skoro media ostatnich 20-tu lat same wytworzyły taką sytuację. Jak ja chodziłem do szkoły to ten problem nie istniał, nikt nikogo nie pytał o pochodzenie, nie oglądał pod kontem podobieństwa do jakiejkolwiek nacji. Po latach dopiero okazało się że miałem w szkole kilku kolegów i koleżanki Żydów, bo tak za wspólnego szkolnego życia nikt, nikogo o to nie pytał - wszyscy byliśmy przecież polakami. To się porobiło teraz, za demokracji i narasta w tępie piramidalnym. Jak wokoło wszędzie są podejrzenia o antysemityzm to człowiek się rozgląda, kto tu Żyd, a kto nie i czy ja go lubię, czy mi w jakiś sposób szkodzi czy nie? Tą paranoję wytwarza się w Polsce celowo.

adso41

Hm, wszystko fajnie, tylko tak się składa że w Polsce mieszkam dopiero od 16 roku życia... Antysemityzm występuje wszędzie. I wcale to zjawisko nie jest bardziej nasilone w Polsce.

Daroo_3

Oczywiście, sam to wszędzie powtarzam, tylko że u nas, kiedyś (pisałem wyżej o latach 70-80 XX wieku bo wtedy chodziłem do szkoły) nie było wzajemnego dręczenia się tym problemem, nikt , z obu stron nie zgłaszał pretensji, czy jak w twoim przypadku wśród młodych ludzi nie prowadził dyskusji bo nie było o czym. Nie twierdzę że problem nie istniał bo jakieś tam rysunki szubienic z gwiazdą Dawida widziałem, ba, może i sam gdy byłem bardzo młody to powiedziałem do kolegi ( nie Żyda) , ty żydzie gdy nie chciał dać się przejechać swoim nowym rowerem, ale to napewno była pozostałość po odległych czasach, które nas wtedy nie dotykały i nie rostrząsało się tego tak jak teraz i nikt się nikomu tak nie przyglądał. Teraz jest tak jakby obecnie działy się jakieś pogromy, problem miała cała społeczność kraju. Śmiem twierdzić że problem mają teraz sami Żydzi, sami go rozkręcają, a my się bronimy nie zawsze właściwie i jest jak jest.

adso41

Trzeba też pamiętać że są różni żydzi. Mniej lub bardziej ortodoksyjni. Ja niestety słyszałem od ojca (który ich sporo zna, bo kiedyś często interesy robił) o takich co podczas szabatu nawet dzieci nie przewijają, bo to praca, a oni nie mogą wtedy pracować...
Nawet kiedyś słyszałem że jakiś Rabin zakazał wzywania windy podczas szabatu.

Wiem że nie każdy żyd izoluje się i żyje tylko w swoim własnym społeczeństwie. Tak samo jak nie każdy muzułmanin to od razu terrorysta.

Daroo_3

To wszystko prawda, ale mnie chodzi o to że problem jest co najmniej poważny, a u nas połowa go nie widzi lub widzi na opak czyl bije się w piersi i to tu na forum, sama szukając antysemityzmu i chyba nie słyszała o broszurach "krajoznawczych" rozdawanych izraelskim dzieciakom przyjeżdżającym na wycieczkę do Polski że jadą do kraju zamieszkiwanego przez nazistów. Podam przykład: facet próbował zainteresować internautów problemem takich wycieczek w Krakowie i prawie połowa uznała że problem nie istnieje lub jest nie wart rozstrząsania (natomiast dużo jest chętnych do obrony "Pokłosi" czy "Naszych ojców...") więc jak w końcu jest? tu link do dyskusji o wizytach Żydów w K

adso41

....Krakowie i postawa polaków: http://prawica.net/node/17607

adso41

Według mnie problemem są tu Polacy. Zauważyłem że Polacy bardzo źle reagują na krytykę i są skupieni tylko na swoich sprawach. Jeśli ktoś ma złą opinię o Polsce, to nie starają się jej zmienić, a zaczynają obrażać etc.

Ciekawostką jest to niż całkiem pokaźny procent żydów w Polsce, nie czuje się w żaden sposób prześladowany. Niestety nie potrafię teraz znaleźć tej ankiety w internecie. Ale na bank widziałem to, bo się zdziwiłem. W końcu Polska ma opinię bardzo mało tolerancyjnego państwa.

'Dużo mówi się o kłopotach, jaki sprawiają w naszym kraju angielscy, weekendowi turyści. Cisza natomiast panuje na temat aroganckiej, izraelskiej młodzieży niszczącej z premedytacją hotelowy sprzęt.'

mi to zalatuję to okropną poprawnością polityczną. Jak ktoś jest z jakieś mniejszości to uważa że jest nietykalny. Murzyni strasznie to wykorzystują, zwłaszcza w ameryce.

Daroo_3

Cisza panuje o Izraelskiej młodzieży bo informowac nas o tym miały by media, a one są tak jak wszędzie na świecie w wiadomych rękach. U nas największe wzięcie , a co za tym idzie budowanie opinii publicznej ma TVN, Wyborcza i pokrewne, a oni poszli w stronę rozgłaszania o antysemityźmie polaków więc pisanie czy mówienie o tym to by był dla nich strzał we własne kolano. Polityka naszych władz też jest przede wszystkim pro Amerykańska i pro Izraelska. Z Izraelem nawet podpisaliśmy szereg umów w moim odczuciu bardzo dziwnych typu wspólnej gospodarki zasobami wodnymi (sic!), a niby chodzi o wymianę technologiczną tylko że jak zostaną ustalone przetargi na główne kurki (tak jak jest np. z autostradami- ktoś daje swój wkład za wybudowanie, a potem dzierżawi i w efekcie o wszystkim decyduje) to kogo z krajowych biznesmenów będzie stać na wygraną z ich odpowiednikami i potem okaże się że ktoś za wodę karze sobie zapłacić bo jak nie to wyłączy. Polska placówka w Izraelu próbowała wydrukować broszury zachwalające nasz kraj i gościnność naszych obywateli (bo Izrael wydaje broszurę dla podróżnych udających się do Polski mówiącą o nas - kraj nazistów) ale ją zablokowano bo użyliśmy w niej słowa niemiecki zamiast nazistowski (chodziło o obozy) i dalszych prób już nie było. Tak, wiem że są Żydzi bardzo ciepło wyrażający się o Polsce ale to nie ich cytuje się w filmach (najmocniejszym środku przekazu wiedzy i historii dla młodych ludzi) tylko tych co niby mówią ciepło ale zaraz dodadzą że niby go uratowano ale za grube pieniądze ,a i tak potem musiał uciekać przed pogromami - przykład: "Podróż Niny".

Daroo_3

"znałem kiedyś żydówkę i mówiła że bywała gnębiona przez to" - to typowe u żydówki że tak powiedziała tylko że nie przez ciebie i nie byłeś przy tym więc włóż to między bajki.

jaca1969

Może czytaj wolniej: obraz Polaków i AK w filmie jest antysemicka kliszą. Nie twierdzę, że nie było i nie ma w Polsce antysemityzmu, twierdzę natomiast, że nie było go w takiej skali, jak to przedstawił film.

ocenił(a) serial na 7
jaca1969

Jaca1969 - w samo sedno trafiłeś, internetowe wypowiedzi współczesnych Polaków to studnia bez dna, kopania wiedzy o naszym współczesnym antysemityzmie i hipokryzji. Właśnie przez to historie o tym jak Polacy podczas WW2 ratowali Żydów mogą być dla wielu zagranicznych obserwatorów mało wiarygodne.

ocenił(a) serial na 8
Marasz

Marasz ale co to da jeśli naprzeciwko masz postawę "tu jest Polska "! A jaką miłość do Żydów (i niettylko) widać np. ma demonstracjach pod pałacem prezydenckim? (nie jestem pełowcem bo pewnie zaraz to określenie padnie)
Pozdrawiam

jaca1969

Pytanie - zaczepka : A jakąż to miłość do Żydów mamy mieć?, za co?, każesz wszystkim dyskutującym tutaj odpowiadać konkretnymi przykładami więc może sam się opowiesz , konkretnie!!! za co ich tak lubisz podając konkretny chćby jeden przykład powodu miłości (no, zmiękczę - lubienia) ciebie do nich i za co my mamy ich lubić?. Kiedy to w trwającej już setki lat wspólnej historii, Żydzi przykładowo wstawili się za naszą niepodległością, w jakikolwiek sposób zrobili coś dobrego dla Polaków?. Tylko nie wymieniaj tu pojedyńczego takiego np. Korczaka bo nie mam zamiaru dyskutować o dobrych Żydach w Polsce od których nikt nigdy nie słyszał że są POLAKIEM-ŻYDEM (z resztą jego, konkretny czyn mógłby się wydażyć gdziekolwiek i u kogokolwiek na świecie i takie przykłady są wszędzie), że są ŻYDami-POLAKami i w interesie Polski jako społeczność coś dobrego zrobili.

ocenił(a) serial na 8
adso41

Wydaje mi się że ty, zweistein i Flashback odpowiedzielišcie sobie wzajemnie na zagadnienie -czy mógł istnieć oddział AK, w którym nie lubiano Żydów! Jeśli wasz iloraz inteligencji mieści się przynajmniej jak punktacja na FW od1 do 10 to zrozumiecie, a jeżeli nie to przykro mi -nie jestem w stanie wam pomóc!