Notatnik śmierci

Death Note
2006 - 2007
8,3 86 tys. ocen
8,3 10 1 86304
7,2 11 krytyków
Notatnik śmierci
powrót do forum serialu Notatnik śmierci

Właśnie skończyłam ostatni odcinek i muszę powiedzieć, że jestem oszołomiona (oczywiście pozytywnie). Zostałam otaku już jakiś czas temu i wiem, że Death Note należy do listy "otaku must watch", ale nie mogę uwierzyć, że naprawdę wcześniej tego nie obejrzałam. Ale może zacznę od początku.
Sam pomysł jest ciekawy i oryginalny. Genialny nastolatek znajduje notatnik śmierci, mamy elementy fantasy (shinigami itp.). Gdy nasz geniusz zaczyna misję oczyszczania świata ze zła, pojawia się dziwaczny detektyw i podejmuje się odnalezienia sprawcy. Dopóki ci dwaj się nie spotkają (do odc 15, jak mnieman?), mamy pokaz kunsztu twórców do tworzenia zagadek i ukazanie naprawdę dwóch wielkich umysłów. W tym etap serii moja sympatia stała po stronie Raito, odcinki były majstersztykiem.
Gdy L dotarł do Raito, zaczyna się niemal komiczne udawanie nastolatka, że nie jest Kirą. Z drugiej strony to także genialna część serii, bo zabijanie stało się jeszcze trudniejsze. Został też pokazany bliżej nasz kochany dziwak L'uś, i tak oto wrogowie utworzyli uroczą parkę. W sumie nie wiedziałam, na kogo stawiać ;)
Niestety, po śmierci L poziom spada. Albo Light, postać w sumie dobra, nie był w stanie go utrzymać, albo spaprali Near i Mello. Nie zgadzam się, że razem mogli przewyższyć L'a. Chociaż koniec nie był taki zły, był po prostu bardzo smutny. W głębi serca miałam nadzieję, że Raito jednak zatriumfuje nad N :(
Fabułę podsumowałam. Oprawa graficzna i muzyczna jest świetna, poza kilkoma uchybieniami, ale i tak stanowi swoisty plus. Postacie - nic dodać, nic ująć, L miażdży, ale Raito też jest spoko. Polubiłam też tego śmiesznego Matsudę i Teru Mikamiego.
Daję 9/10.
Pytania:
W którym odcinku L mówił, że musi jeść słodycze, bo będzie miał niedowagę? Jakoś wyleciało mi z głowy :(

Pink_Phink

I jeszcze gdzie zostało podane prawdziwe nazwisko L'a? (który odcinek albo inne oryginalne źródła) Proszę, ważne :)

ocenił(a) serial na 10
Pink_Phink

W 13. tomie mangi (w którym były opisane postacie, wszystkie shinigami, itp. ogólnie taki przewodnik po DN).

xoxBeniakxox

Dziękuję ci~ ;)

Pink_Phink

Czyli jesteś kolejną osobą która zbyt wysoko ceni ten tytuł. Trzeba być na prawdę ślepym, żeby nie widzieć jak w wielu miejscach wszystko naciągane jest, jak Light sam utrudnia sobie życie kombinując, jak L bierze dowody znikąd począwszy od 2 odcinka.

karolhamann

Być może masz rację, nie twierdzę, że to jak "Light sam utrudnia sobie życie kombinując, jak L bierze dowody znikąd począwszy od 2 odcinka" nie jest trochę naciągane, ale samo oglądanie było przyjemne. Z niecierpliwością czekałam na triumf któregoś z bohaterów, łyakałam te epy szybciej niż L słodycze ;) Nie oglądałam za dużo anime (nadrabiam), i może dlatego Death Note wydawał mi się taki dobry. Mimo wszystko, podobał mi się.

Pink_Phink

Nie mówię, że jest słaby, tylko jest przesadnie wychwalany. Większość osób nie widzi właśnie tego co napisałem, albo nie chce widzieć.

karolhamann

Wcale tego nie wychwalam. Wiem, że jest, ale napisałam tylko, że mi się podobał.

ocenił(a) serial na 4
karolhamann

Szkoda, ze tego nie mowisz, poniewaz to prawda.