Zależy, kto co lubi. Każdemu nie podpasujesz.
Ja tam, jak poprzedni użytkownicy, uważam to anime za arcydzieło (:.
po śmierci Ryusaki stało się jeszcze nudniej niż było... serio ale powinna być walka Ryusaki i Yagami do samego końca, nawet nie pokazali kto ubił Ryusaki bo padł nagle i już...
dobra, skończyłem oglądać, a więc serial dobry, warty obejrzenia
mega plus oczywiście za Ryusuki
i jeszcze większy plus za to ze moje pierwsze anime gdzie ginie główny bohater i się z tego ciesze.
minus za "N" wtf??? tu chyba przesadzili, dzieciak 13-15 lat i bawi się zabawkami cały czas i do tego robi w bambuko bystrzake Kire, chociaz scena w opuszczonym magazynie była świetna.
a tak wogole to czemu Rem zabil Ryusuki? przeciez Rem bronil tylko dziewczyne a Ryusuki jej nie zagrażał.
Jak nie zagrażał? Przecież Ryuuzaki natychmiast zorientował się, że nowe śmierci kryminalistów pojawiły się od razu po wypuszczeniu Misy na wolność. I Light wiedział, że L zwróci na to uwagę. Właśnie dlatego Light kazał Misie to robić, aby wpuścić ją w niebezpieczeństwo. Tym sposobem Kira za jednym zamachem skasował i Rem, i L.
Dodam, że od BARDZO dawna to planował. Właśnie dlatego, jeszcze przed utratą pamięci i oddaniem się do aresztu, zamienił tamte notatniki, uczyniwszy "swoim" shinigami Rem, a z Ryuuka zrobiwszy "shinigami dla Misy". Kira wiedział, że Misa nie będzie pamiętać imiona L i specjalnie w tamtym liście zlecił jej niemożliwe zadanie, żeby niby przypadkowo zachęcić ją do powtórnego zakupu oczów shinigami. Rem, kochający Misę, nigdy by się na to nie zgodził, no ale Ryuuk jak najbardziej. Po to ten list i ta wymiana notatników. Taki plan awaryjny, żeby skrócić życie Misy, co jeszcze bardziej zachęci Rem do poświęcenia się dla niej-nie tylko uratowanie, ale też przedłużenie jej życia swoim "zapasem", co zniweluje skutki dokonanego przez nią powtórnego zakupu.
Sam krytykujesz oceny innych ("Niektórzy mają niskie wymagania"), a jak wyraźnie widać- nie rozumiesz nawet podstawowych kwestii z Notatnika Śmierci (no sorry, ale bardzo, bardzo wyraźnie było pokazane, kto zabił L'a i dlaczego). Nic dziwnego, że ci się nie spodobało to anime, skoro nawet nie ogarniasz go umysłowo ;P