Notatnik śmierci

Death Note
2006 - 2007
8,3 86 tys. ocen
8,3 10 1 86304
7,2 11 krytyków
Notatnik śmierci
powrót do forum serialu Notatnik śmierci

Dlaczego?

ocenił(a) serial na 7

Czemu zginął L, jedyna osoba, którą darzyłam ogromną sympatią od początku? ;(

ocenił(a) serial na 8
kraska123

Nie tylko Ty tak masz :( Ale muszę przyznać, że Near też był przesłodki. I tak naprawdę po L to chyba mój ulubiony bohater tej serii jest :)
Pozdrawiam :)

ocenił(a) serial na 9
kraska123

Żeby ludzie zaczęli śledzić fabułę zamiast kontemplować jak L trzyma łyżeczkę :D
A tak poważnie, gdyby nie umarł historia zrobiłby się nudna albo szybciej skończyła, a pewne aspekty osobowości L i Lighta nie mogłyby być przedstawione, dlatego musiał umrzeć. Inaczej autor nie mógłby przedstawić L jako osoby zdolnej do ostatecznego poświęcenia dla dobra sprawy; L bardzo inteligentny, ale ceniący własne życie ponad wszystko inne, nie byłby już tą samą postacią. Jednocześnie historia byłaby bardzo spłycona, a tak mamy chwilowe zwycięstwo Lighta, ale przekonujemy się, że zbudowane na kłamstwie nie przetrwa. Mi takie rozwiązanie bardzo się podoba :)

użytkownik usunięty
kraska123

L bezbłędnie odgadł rozwiązanie, ale nazbyt nie chciał go zaakceptować. Przynajmniej ja osobiście tak odbieram jego postać.

Twórcy mangi mieli zamiar zakończyć Death Note wraz ze śmiercią L. Ponieważ manga cieszyła się popularnością, autorzy mieli za zadanie kontynuować serię. Aby nie robić z tego jednak tasiemca zabili Light'a by móc zakończyć serię.