Cóż, obejrzałam już całe, wspaniałe Death Note, jednak wciąż nie potrafię rozgryźć jednej,
może istotnej, rzeczy. Może Wy będziecie umieli jakoś to wyjaśnić, albo rzucić swój pogląd?
Chodzi o scenę w deszczu, kiedy L i Light spotykają się na dachu. Ryuuzaki twierdzi, że
słyszy dźwięk dzwonów, którego Light już nie dosłyszał. Czyżby L wymyślił ten dźwięk? A
może tylko Light go nie słyszał? Jak sądzicie?
Mi się wydaje, że ten dźwięk dzwonów powstał w głowie L na wskutek wspomnień o sierocińcu ;).
Tak albo to miało znaczenie symboliczne- dzwony coś zapowiadają, w jego przypadku wiadomo co i on zdawał sobie sprawę z nieuchronności losu... ale skłaniam się bardziej do tego, że ma to związek z jego wspomnieniami i psychiką.
Wszystko można, ale nie każda interpretacja jest poprawna. Nie zawsze jest jasne, co autor miał na myśli.
L wydaje się być pogrążony w depresji. Wie, że Raito jest Kirą, przegrał, niemogąc tego dowieść. Nie ma innych podejrzanych, nigdy nie miał. Jego instynkt zawsze dotąd pozostawał niezawodny. Dzwony mogą symbolizować poczucie porażki, w tym wypadku rychłą śmierć[jak pamiętamy, wg Kiry sprzeciw musi być nagradzany unicestwieniem].
Ja myślę, że L wiedział, je jego śmierć jest kwestią czasu. Kiedy stali w deszczu powiedział mniej więcej coś takiego: 'Dzisiaj biją bez przerwy... może gdzieś jest ślub, albo...". I wtedy Light mu przerwał. Wydaje mi się że pełna wersja jego kwestii miała brzmieć: ''Dzisiaj biją bez przerwy... może gdzieś jest ślub, albo... albo pogrzeb'. W jego głowie już wtedy pobrzmiewał marsz żałobny na jego cześć. W końcu w pierwszej scenie tego odcinka pokazany jest moment, gdy L opuszcza sierociniec, a dzwony kościelne biją. Dlatego biły też, zwiastując, że niedługo opuści ten świat.
Ja nie rozumiem innej części tego odcinka. Chodzi o śpiew Missy. Po obejrzeniu całej 25 części serialu można pomyśleć, że śpiewała o L, jednak po obejrzeniu wszystkich odcinków bardziej prawdopodobne wydaje się, śpiewała o Lightcie. Czy to możliwe, że jest to taki duży wybieg w przyszłość? A może ta piosenka nie miała głębszego sensu, miała tylko mocniej wciągnąć widza w smutny klimat?
Jednak w końcówce 37 odcinka Missa w tym samym stroju co podczas śpiewania stoi nad przepaścią i popełnia samobójstwo [nie jest to wyraźnie pokazane, jednak jest to najbardziej prawdopodobny scenariusz], więc zostałabym przy tym że piosenka była o Lighcie, jednak jaki sens miało umieszczenie jej w tamtym odcinku? Czy było to zwiastun przyszłej porażki Kiry? jak myślicie?
Odcinek 25, 4:50 min.
Później, w 37 odcinku znajduje się jakby kontynuacja tej sceny. Dzieje się to w endingu, podczas napisów końcowych.