Notatnik śmierci

Death Note
2006 - 2007
8,3 86 tys. ocen
8,3 10 1 86308
7,2 11 krytyków
Notatnik śmierci
powrót do forum serialu Notatnik śmierci

Jak sądzę, jestem jedną z niewielu osób, które uznaje zakończenie DN za dobre. Gwałtowny
upadek Light, człowieka równającego się w swej potędze z bogiem, poraził mnie swoją
pospolitością. Koniec wielkiej postaci w tak mało spektakularny sposób, w samotności i
upokorzeniu, nie mógł być wg mnie bardziej kontrowersyjny.
Zakończenie tej historii urzekło mnie z jeszcze jednego powodu... Wydało mi się najbardziej
realne. Przy starciu z pewnym siebie N. wyraźnie widać, że Light zaczął tracić grunt pod
nogami. Chociaż nadal starał się zachować zimną krew i podchodzić do wszystkiego jak
zwykle metodycznie, nie mógł powstrzymać coraz silniejszych wątpliwości. W końcu,
przypuszczalnie pod wpływem długotrwałego napięcia, czując zaledwie przedsmak
zwycięstwa, zdradza siebie słowami: "Wygrałem!" i tym samym skazuje siebie samego na
wyrok. Light przekroczył granicę, której nie powinien przekraczać i zakończył swój żywot jak
miliony mu podobnych, realnie istniejących ludzi.

Świetne anime, nie mogłam oderwać się przez kilka dni. Gorąco polecam!

użytkownik usunięty
ObsidianButterfly

To prawda. Zakończenie jest świetne... że tak powiem, epickie. Z wielu anime które miałem przyjemność, bądź też przykrość, oglądać to DN jest w miarę spójny i kończy się wielkim : bum!

" ... i zakończył swój żywot jak miliony mu podobnych, realnie istniejących ludzi" - nie bardzo kumam (?)