Notatnik śmierci

Death Note
2006 - 2007
8,3 86 tys. ocen
8,3 10 1 86308
7,2 11 krytyków
Notatnik śmierci
powrót do forum serialu Notatnik śmierci

..............................................................SPOILERY.......... ..................................................................
.................................................................SPOILERY....... ..................................................................
....................................................................SPOILERY.... ..................................................................
.......................................................................SPOILERY. ..................................................................
.............
Jestem po obejrzeniu death note i zastanawia mnie pare rzeczy. Cala serie obejrzalem
raptem w 3 dni i wszystkie watki, symbole, zagadki sa nie do pochytania, dlatego skupie
sie na koncowce. Ja to rozumie tak:
Light chcial zeby wszyscy mysleli ze Kira X, ma prawdziwy notatnik, dlatego jest ta
scena w tramwaju, gdzie kira x jest sledzony, i rozmawia przez telefon i wydaje
polecenia przez tel. takadzie ktora zapisuje imie na wyrwanych z notatnika stronach a
kira x pisze w falszywym notatniku zeby zmylic przeciwnika. (kira x wyslal zdjecie i imue
i nazwisko takadzie bo mial oczy boga) Wtedy wszyscy mysleli ze kira x ma prawdziwy
notatnik. I teraz moj problem. Jaki byl udział meloo w calej sprawie, czy wspolpracowal
z N od poczatku , czy wogole, i tylko przypadkowo pomogl w rozwiazaniu sprawy, Cala
ta sprawa jest niezbyt jasno wyjasniona. Po co mello porywal takade czy bylo to
ustalone? I w ostatnim odcinku N mowi ze Light zostal zdemaskowany wlasciwie przez
Meloo, i jest scena w ktorej melllo romawia z blondyna z cia przez tel, i mowi:" przez
wpisanie swojego imienia do notatnika?... tylko ja moge to zrobic" No i nie wiem czy to
dobrze rozgryzlem jak macie inne opinie to piszcie ja uwazam tak:
Porwanie bylo uzgodnione z N, i mialo na celu pokazac czy notatnik kiry x jest aby
napewno prawdziwy.(przypominam ze wtedy N nie wiedzial lub nie byl pewny czy
mozna zabic poprzez skrawek papieru z notatnika). Wiec tak: Melo porywa takade i
kaze sie jej rozebrac, prawdopodobnie wiedzai ze miala przy sobie skreawek jakiejs
kartki. . Ta pomimo rozterek, wykorzystuje kartki i zabija meloo, bierze tel i dzwoni do
Lighta. Ten jej mowi co ma robic. Ona dzwoni do Kiry x i przekazuje mu ze ma zrobic jak
najwiecej "osądów" On w ten sposób ujawnia prawdziwy notatnik,i N ma to czego
potrzebuje, w dodatku przekonuje się ze mozna zabic za pomocą skrawku papieru.

Nie wiem troche to naciagane, ale ta akcja z meloo mnie zbiła z tropu. Moze sa tez
jakies bledy w tlumaczeniu. Co o tym myslicie?

mbytom_2

Ja myślę że nic z tego nie kumam

kasiaa15

no mozliwe ze troche przesadzilem. W skrocie chodzi mi o to : jaki byl udzial meloo w schwytaniu lighta?

mbytom_2

Faktycznie trochę zaplątane, ale połowę już wyjaśniłeś sam. Trzeba by to z 5 razy oglądnąć, żeby zrozumieć to wszystko. Mello po prostu zrobił coś, czego Light w ogóle się nie spodziewał i nie zaplanował. Takada była ogniwem przez które Light mógł kontaktować się z Mikami, więc postanowił ją zlikwidować, tyle, że sam musiał się poświęcić. Przewidział, że go zabije i że zadzwoni do Kiry, który nie pozwoli na to, aby została znaleziona w ciężarówce ze swoją ofiarą, ponieważ obciążałoby to także jego. Tyle, że Mikami także wpisał jej imię do notatnika, co było wbrew poleceniom Kiry. Teraz wystarczyło tylko, aby Near zdobył od niego prawdziwy notatnik i zaplanował spotkanie. Podejrzewam też, że po prostu napisał w nim, że Mikami stawi się tam o ustalonej godzinie, bez sprawdzania czy notatnik który przyniósł ze sobą jest prawdziwy. Byłoby to bardzo prawdopodobne, ponieważ w anime popełnia samobójstwo na miejscu, w anime w więzieniu po 10 dniach (więc mieści się w czasie). Myślę więc, że Light wpadł głównie przez Mello, bo bez niego Near do końca życia bawiłby się klockami i dumał jak tu schwytać Kirę...

vikivi

Ale wazna jest tez rola Mikami, ktory na polecenie Lighta mial nic nie robic az do dnia spotkania, on jako czlowiek ulozony bywal w banku tylko raz w tygodniu, wiec dziwne, ze nagle sie pojawil drugi raz i to zaraz po pierwszej wizycie. To ich naprowadzilo na to ze dziennik moze byc falszywy. No i oczywiscie Mello odegral duza role...

ocenił(a) serial na 8
vikivi

Mello po prostu nie mógł się pogodzić z porażką. Kiedy wszyscy juz o nim zapomnięli, on wprowadził w życie swój plan porwania Takady i... nie wiadomo, co by się stało, gdyby Mello nie zginął. Z pewnością chciał uprzedzić Neara i złapać Kirę. Nigdy się jednak nie dowiemy, jak zamierzał to zrobić.
Dla mnie Mello mógł się stać kołem ratunkowym dla drugiego sezonu (po śmierci L). bardzo ciekawa, barwna postać i zmarnowany potencjał,

ocenił(a) serial na 9
vikivi

Mikami po prostu nie pomyślał. Był już zbyt opętany i to go zgubiło, a Raito za bardzo mu zawierzył wszystkiego. Również zgubiło go złudne przeświadczenie o swojej wszechmocy, spowodowane przez nieszczęsny notatnik. Najmniej ucierpiała finalnie na korzystaniu z notatniku Misa, choć straciła świadomość tego, co się wydarzyło, ileś lat "pozostałego" życia + fakt, że "nie trafi ani do piekła ani do nieba po śmierci, tylko do krainy zwanej pustką". Tak czy inaczej, Ryuk miał świetną rozrywkę.

ocenił(a) serial na 9
mbytom_2

No właśnie ta kwestia z Mello mnie rozkojarzyła. W anime nieco chaotycznie to wyjaśnili i chyba za czwartym razem niemal wszystko pojąłem. W każdym bądź razie - trochę za dużo tych flashbackow w finale.

ARM_y

Ja oglądałem raz i wszystko zrozumiałem, trzeba uważnie czytać napisy.

dolohow

Ja uważam że generalnie to taki łebski facet jak Light mógłby albo wpisać datę śmierci drużyny L na powiedzmy 1h po umówionej dacie spotkania, tak by była spektakularna(odwróciła uwagę) i zastrzelić ekipę N czy tez użyć granatu. Jak na nieufnego kolesia to zaufał osobie 3ciej wiedząc ze jest inwigilowana. Dziwne.