Obcy: Ziemia: Sezon 1 Obcy: Ziemia sezon 1, odcinek 5
odcinek Obcy: Ziemia (2025)

Obcy: Ziemia | W kosmosie nikt…

In Space, No One... 1h 4m
7,5 511  ocen
7,5 10 1 511
Obcy: Ziemia
powrót do forum s1e5

No i zgodnie z przewidywaniami dostaliśmy odcinek retrospekcyjny dziejący się na statku Maginot. Wiele spraw się wyjaśnia związanych z sabotażem. Najciekawsze jest jednak zachowanie Oczka! Oczko jest jakby po stronie załogi i atakuje Obcego! WTF? W laboratorium nawet próbuje ostrzegać panią laborantkę o niebezpieczeństwie. Niezły twist się robi z tego... Jestem pod wielkim wrażeniem tego odcinka. WOW!

Adamsky777

Osobiście odebrałem to troszkę inaczej. W przypadku laboratorium miałem wrażenie, że oczko odwraca uwagę Pani doktor by robaczek mógł działać. Również nie zapominajmy o biednym inżynierze który nie zginął śmiercią naturalną xD Z drugiej oczko nie zabiło wice-kapitan kiedy miało okazję co jest bardzo ciekawe, a z obcym faktycznie rywalizowało. Pytanie na ile była to walka by pomóc, a na ile mogła być to próba przejęcia lepszego ciała

Rukio

Podoba mi się Twój tok myślenia (bo jednak część komentujących na forum tego paździerza ma problemy z myśleniem i bezkrytycznie łyka wszystko po kolei jak młody pelikan kombinerki).

Rukio

To była faktycznie jedyna scena, która miała w sobie jakikolwiek pazur – też zwróciłem na nią uwagę. Niestety cała reszta to zwykła retrospekcja, czyli tani wypełniacz dla widza, któremu trzeba łopatą tłumaczyć fabułę. I to właśnie jest coś, czego w serialach nie cierpię – tutaj zmarnowano na to cały odcinek. Oglądałem to już tylko na przewijaniu, bo ile można znosić takie męczenie widza? Masakra, jak kino w ostatnich latach stało się bezjajeczne – płaskie, nudne, bez polotu. Nic, dosłownie nic, nie potrafią zrobić dobrze i z charakterem.

Rukio

Mi się wydaje, że Oczko jej nie zabiło (tj. vie kapitan) ponieważ zabija w celu przejęcia nowego, lepszego, silniejszego hosta. Przejął ciało faceta, który siłą rzeczy jest silniejszy od kobiety więc nie miał interesu by przenosić się do ciała słabszej, mniejszej babki, ale Xenomorph to łakomy kąsek więc wolał skupić się na nim, ale z nim już mu nie wyszło bo Obcy jest tak perfekcyjnym organizmem, ze jest nawet zabezpieczony przed takim oczkiem (czytaj - brak oczu).

ocenił(a) serial na 8
keyt_karr9

A jakby się opcy napił wody z bidonu tej z afro? Pewnie jest tak perfekcyjny, że i kleszcze by od kwasu zdechły ;)

ocenił(a) serial na 8
Rukio

Też podobne uważam.

ocenił(a) serial na 5
Adamsky777

Potem wam nakręcą serial oczko kontra predator i tak samo się będziecie jarać

ocenił(a) serial na 7
tomasz_lengier

Wydaje mi się, że to wyglądało na walkę o lepsze ciało, oczko w jakiś sposób rzuciło się na obcego w kierunku jego oka i wydaje mi się, że chciało przejąć jego ciało, żeby stać się najsilniejszym. Jestem tylko ciekaw roli pijawek i innych gatunków. Oczko to po prostu obcy z Coś. 

ocenił(a) serial na 8
freepick

Obcy nie ma oczu :)

ocenił(a) serial na 8
anniepat

Chyba jednak ukryte ma.

Panckracy

Niby gdzie je ma ukryte?

ocenił(a) serial na 3
Nabongodonozor

Nie pytaj bo Ci jeszcze odpowiedzą, gdzie na potrzeby tego gniota autor scenariusza ukrył oczy obcego.

Korshak

https://www.reddit.com/r/LV426/comments/4qh4et/that_human_skull_in_the_original_ alien_head/

Originalnie w koncepcji Geigera użyto ludzkiej czaszki, nawet w jednej scenie widać, także ma oczy, a przynajmniej oczodoły, pytanie czy cokolwiek widzi

ocenił(a) serial na 3
Szapio

Oczy-Wiście. I to było właśnie genialne: koncepcja, że Obcy w jakiś pokrętny sposób miksuje swoją anatomię z anatomią ofiary i wykorzystuje elementy jej budowy do tworzenia swojej kopii. Nawet nie wiem czy Gieger zdawał sobie sprawę, jak to jest z punktu widzenia konieczności przetrwania w różnych środowiskach logiczne i pomocne.

Dlatego np. w trzecim filmie obcy biega na 4 łapach - jego żywicielem, w zależności o wersji był wół/pies. I to był wyraz szacunku scenarzysty wobec oryginalnej koncepcji.

anniepat

Fakt, nie ma ale sądzę, że oczko włazi na miejsce oka, żeby się w jakiś sposób zakamuflować i zainstalować się jak najbliżej mózgu ofiary. Obcy nie ma oczu ale tak czy tak oczko skoczyło w kierunku głowy, żeby przejąć kontrolę nad mózgiem, co jest jego głównym celem jako pasożyta. Chociaż co do oczu obcego- tak jak napisał ktoś wyżej- chyba je ma ale ukryte, bo przecież podczas pościgu za panią kapitan widzieliśmy ja z perspektywy obcego

Natalie_93

"Chociaż co do oczu obcego- tak jak napisał ktoś wyżej- chyba je ma ale ukryte, bo przecież podczas pościgu za panią kapitan widzieliśmy ja z perspektywy obcego"
To było ujęcie tylko dla oglądających (na tej samej zasadzie, na której w Star Wars słychać dźwięk podczas bitew kosmicznych).
Ksenomorfy nie mają oczu, polegają na innych zmysłach, wystarczy jako tako ogarniać lore. Jedynym ksenomorfem, który miał oczy, był Newborn z "Alien: Resurrection".

ocenił(a) serial na 4
freepick

“Jestem tylko ciekaw roli pijawek i innych gatunków. Oczko to po prostu obcy z Coś.” Mogę się mylić, ale jak na moje to reżyser zmierza do unicestwienia dotychczasowego życia na ziemi. Kleszcze pewnie dostaną się do wody, facehuggery też, ksenomorfy jakoś z placówki nawieją. Alien na ziemi to jej koniec. :)

VitavZ

Tym samym musiałby zaorać poprzednie filmy.

ocenił(a) serial na 4
Nabongodonozor

I póki co jest na tyle bezczelny, że kompletnie mnie nie zdziwi, jeśli coś takiego odstawi.

ocenił(a) serial na 8
VitavZ

jeszcze nie znasz umiejętności muchy i tej rośliny sufitowej. Ona też jakoś się musi przemieszczać, żeby była straszna.

freepick

Według mnie to oko po prostu szuka najszybszego dojścia do systemu nerwowego bądź mózgu.

Adamsky777

"Oczko jest jakby po stronie załogi i atakuje Obcego! WTF? W laboratorium nawet próbuje ostrzegać panią laborantkę o niebezpieczeństwie."
Jeszcze chwila a okaże się, że "gałka" to największy naturalny wróg ksenomorfów, a w finale dostaniemy spektakularną walkę "gałka" vs oswojony ksenomorf:D

ocenił(a) serial na 8
Adamsky777

Ośmiornica właśnie zadymę robiła, żeby łatwiej uciec. Co do walki z obcym to raczej go uznała za większe zagrożenie i pewnie chciała spróbować czy czarnulek się nadaje na hosta. Niestety bezskutecznie ;) Ale Kavalier się na bank doczeka tylko pewnie po tym i tak wróci w ciele androida.

Adamsky777

Oczko nikogo nie ostrzegało tylko odwracało uwagę, żeby kleszcz mógł się niepostrzeżenie wydostać. No i zabiło inżyniera, więc ciężko mówić tu o tym, że jest "dobry". Co do walki z samym Obcym to po prostu chciało przejąć lepsze ciało, ale chyba właśnie dlatego, że Xenmorph nie ma oczu to nie dało radę.

ocenił(a) serial na 8
Adamsky777

Oczko zdecydowanie intryguje i to jest super. Co ciekawe, zarówno oczko jak i obcy na swój główny cel (jaki by on nie był) wzięły hybrydy - oczko w jakiś sposób wpłynęło na hybrydę rudą, którą sobie teraz myśli, ze jest w ciąży, a ksenomorph wybrał sobie hybrydę Wendy i do niej przemawia… Obstawiam, że koniec końców to właśnie te 3 gatunki będą się najbardziej liczyć w wyścigu o pierwszeństwo i o długowieczność. Hybrydy mogą przenosić umysł do nowego ciała, oczko w pewnym sensie też, a obcy ma pamięć genetyczną . Ale może nas twórcy zaskoczą czymś innym, na co liczę.

Adamsky777

A nie razi Cię kompletny idiotyzm załogi? Upośledzony umysłowo pomocnik inżyniera to tylko przystawka. Załoga prowadzi badania nad wyjątkowo groźnymi gatunkami (o czym znakomicie wie) bez żadnych zabezpieczeń, żadnego protokołu "biohazard", spożywa posiłki w laboratorium!!!! Ludzie, ten serial jest tak głupi, że aż boli. Jedynie klimat serialu, który jeszcze jakoś spaja całość pozwala wytrzymać nawałnicę głupot.

ocenił(a) serial na 8
ZebLong

Są takie internetowe teorie, że korpo specjalnie takich tłuków wysyła. Normalny człowiek nie ma ochoty spędzić całego życia na statku kosmicznym no i bystrych ciężko kontrolować, są bardziej skłonni do buntu. W realiach uniwersum to oni by żadnych takich stworzeń nie tylko nie złapali ale nawet zlokalizowali. To nie star trek, żaden z filmów w uniwersum nie pokazuje zaawansowanych sond, które by mogły prowadzić obserwacji fauny i flory danej planety a nawet w ogóle klasyfikować jakieś planety jako potencjalne siedliska życia. Te pasożyty są wyrwane ze swojego ekosystemu i spokojnie sobie żyją na statku oddychając ziemską atmosferą. Jeszcze powiedzmy niby alien jest uber i w ogóle ale wszystkie co do jednego? Załoga się hibernuje ale już te potworki nie. Ziemskie robaki jak kleszcze to żyją maks 4 lata, jakieś wije może 10 ale żaden nie wytrzyma 60 a tutaj każdy okaz elegancko żyje (a tylko robaki niby są karmione). Reszta jak jaja obcego pewnie nic nie muszą jeść bo i po co. Przecież mieli nałapać groźne organizmy, żeby wiedzieć co łapać trzeba już wiedzieć, że organizm jest groźny czyli przeprowadzić obserwację itp. Jeżeli istniałby ekosystem takich potworów to inne zwierzęta i rośliny nie mogły by być barankami bo by zostały na planecie same kleszcze i zdechły bez żywiciela. Co ciekawe czasem naprawdę nie trzeba wiele zmienić w scenariuszu, żeby ludzie nie śmiali się i zadawali głupich pytań. W Alien covenant są zarzuty, że załoga łazi po obcej planecie bez masek a potem gostek zostaje zainfekowany przez ucho. Czyli nawet jakby im dali jakieś maseczki to i tak by to nie zaburzyło ciągu zdarzeń i dalej by pasożyt się dostał do człowieka. 

ocenił(a) serial na 9
Adamsky777

Mi się wydaje że oczko może być po stronie załogi albo przynajmniej przeciwko obcemu.Nie wiem czy zwróciliście uwagę że obcy zobaczył oko i się wycofał za pierwszym razem