Powstał pomysł, abyśmy w kilka, kilkanaście osób wspólnie napisali fanfik :D Powstanie on
na Google Docs (Zyzio stworzy dokument i doda chętnych do współautorów, za co Mu
dziękuję :D) , więc chętnych proszę o zgłaszanie się z e-mailami :3
Eee.. Marina bo ja nie jestem zbytnio zoriętowany w google dysk bo jestem na tym od niedawna jak się tworzy takie forum
(znaczy jak nazywa się ten dokument gdzie się mogą wszyscy wpisywać).
Nie za szybko?
Wydaje mi się, że najpierw trzeba ustalić fabułę, bohaterów, a przynajmniej dogadać się, czy piszemy grimdark, czy shipping, czy komedię, a może najzwyklejsze normal? We dwie osoby problem jest mniejszy, ale jak wiadomo "Gdzie kucharek sześć, tam nie ma co jeść". Najpierw musimy stworzyć ogólny zarys fabuły i stworzyć (albo wybrać, niektórzy mają całkiem porządny worek OC ;)) bohaterów, potem omówić to dokładniej i dopiero zacząć pisać.
Wow... Faktycznie...To omówmy tu :D Fabułę ustalmy tak, że każdy pisze jedno zdanie, tak żeby złożyły się w całość ...Znaczy, to tylko taki pomysł...
Hmm, wydaje mi się to takim średnim pomysłem... Tzn. historyjki typu "każdy pisze jedno zdanie" są często na maxa surrealistyczne i pozbawione sensu. Wydaje mi się, że najlepiej będzie, jak ktoś wymyśli ogólny zarys fabuły (bardzo ogólny, np. temat wojny - zanim ktoś to podchwyci to powiem, że nie chcę na ten temat pisać), a każdy dorzuci swoje trzy grosze.
Ale na początek:
Adventure
Grimdark
Violence
Normal
Shipping
Dark
Sad
Comedy
Crossover
Muszę tłumaczyć, co każdy z tych tagów oznacza? Chyba nie (jak ktoś ma pytania, to niech odpowiada na ten post). Wybierzmy od 1 do 4 tagów, którymi można będzie oznaczyć nasz wspólny, przyszły fic. Tak łatwiej będzie wybrać temat.
I jeszcze jedno: może ustalmy tak, że na wymyślenie tematu mamy maksimum czas do poniedziałku, do godz. 18.00? Wtedy każdy poda swoją propozycję (która mieści się w wyznaczonych wcześniej tagach) i wybierzemy najlepszą, co o tym sądzicie?
(czasem czuję się jak Twilight Sparkle ze swoją organizatorską naturą...)
I JESZCZE JEDNO. Wybierzmy korektora.
Kto chce się podjąć tej trudnej, ciężkiej i żmudnej pracy?
<pewnie nikt. Od biedy mogę ja być, ale może jednak...>.
Ja podałem swoją wizje Fantasy typu wiedżmin plus adventure czyli krasnoludy, elfy ludzie i nowi przyjaciele napotykani w drodze podróży podczas serii opowiadań.
I to wszystko w klimacie pingwinów? Hm, ja za bardzo nie znam się na fantasy... Dobra, zobaczymy, co powiedzą inni.
Ja znam czytałem wiedżmina i pas deltory jedne z fajniejszych fantasy, wiedżmin mroczne fantasy to drugie bardziej dla nastolatków.
Wiedźmina czytałam dwie części (Krew Elfów i Czas Pogardy), przy Chrzcie Ognia mnie zmogło. Nie mogłam przez to przebrnąć. Muszę zrobić trzecie podejście (tak, trzecie. Za pierwszym razem poddałam się po kilkudziesięciu stronach Krwi Elfów).
Przeczytaj naprawde, np krasnoludy itp. to mój pomysł marina1318 ma też swój pomyś, pewnie mój nie zostanie wybrany.
Powiem szczerze, że dla mnie jakoś pingwiny nie pasują do klimatów fantasy. Nie wiem, czemu...
Wiedźmina nigdy nie czytałem... A chciałbym, tylko że nigdzie nie mogę go znaleźć. W żadnych bibliotekach.
Hmm... Może to przez to, że jestem w Gryffindorze. Na piątym roku (15 lat ;)). A dodatkowo prawie wszystkie lekcje mamy ze Slytherinem :/
Sad, Dark, Adventure.
PS. Że co?! Violence?! Nie wiedziałem, że przemoc może być typem opowiadania. Chyba że źle to zrozumiałem, ale w końcu w "ingliszu" słowo "violence" oznacza przemoc, więc...
Nie widzę nigdzie, by jak na razie samo podrzucanie słów nie wystarczyło. Chyba jak na razie wybieramy ten rodzaj opka, no nie?
"Violence" - chodzi o to, że w opowiadaniu występuje przemoc, w umiarkowanych ilościach (czyt. nie ma flaków na ścianach - to jest grimdark). Czasem ktoś komuś przywali, czasem poleje się krew, może nawet ktoś kogoś zabije, ale żadnych tortur nie będzie. Sorry za nieścisłości.
I tak, dokładnie, na razie wybieramy sam rodzaj opka. Podrzucamy słowa, jak to ujął Zyzio :)
Na dzień 14 października, godz. 11.06
1 głos na fantasy
3 na adventure
2 na sad
3 na dark
2 na grimdark
1 na crossover (Szeh, powiedz konkretnie jaki crossover)
1 na comedy
Pozwólcie, że ja swój głos oddam później (takie tam trzymanie w niepewności, która opcja wygra. Wredota uaktywniona).
Tak jak mówiłam, tagów będzie od 1 do 4. Przy czym muszą być w miarę logiczne (czyli sad i comedy na raz odpadają). Jak już wszyscy zagłosują, to wymyślimy metodę, wg której wybierzemy wygranych (nie mogę np. powiedzieć, że wszystkie opcje, które mają powyżej 2 głosów wygrają - może w końcu zdarzyć się tak, że w takim wypadku byłoby 5 tagów, a to trochę za dużo).
A bo ja wiem co to ma byc za crossover? Tak napisalam, bo lubie crossovery, ale jakiegos konkretnego pomyslu nie mam... ;)
Hetalia, MLP, KFP?
Crossover jak dla mnie nie jest zbyt dobrym pomysłem, bo jak ktoś się interesuje MLP, to się nie interesuje KFP, jak interesuje się KFP to nie interesuje się Hetalią... Ciężko wybrać coś, co wszyscy lubią.
No to może być bez tego crossovera, bo masz rację ;) A z tych przykładów co podałaś... Ja lubię wszystkie ;D Więc jak coś... XD Ale nie, jak w takim razie się przedstawia sytuacja, to może być bez ^^
Manga, na ktorej podstawie powstalo takze anime. Opowiada (jezeli mozna tak to ujac) o personifikacjach krajow. Glownymi bohaterami sa panstwa osi (czyli Japonia, Niemcy i Wlochy) oraz Alianci. Ogolnie to tu chodzi o podzial "stron" z drugiej wojny swiatowej chyba... Nazwa powstala od polaczenia "hetare" czyli z jap. bezuzyteczny i "Italia". Gorąco polecam i mange i anime, choc w sumie anime to tylko kolorowe i wprawione w ruch mangowe paski...
Manga i anime na podstawie, ostatnio wielbione przez Hetatrio (LD, Szeh i moi ;)) .Ogólnie o Państwach Osi i Aliantach, ale są serie o np. Liechtenstein i Szwajcarii, Polsce i Litwie, Rosji oraz Litwie, Łotwie oraz Estoni, Japonia i Grecja... Ogólnie wszystko bardzo wesołe :D Polecam również HetaOni, czyli fanmade grę RPG w klimacie Silent Hill (apsototalnie genialna :o) :)
Wiedziałem... Wiedziałem, że HetaOni coś mi przypomina. Czytam sobie, czytam... I już wiem. Gra oparta na "Ao Oni". Nawet fajny horror.
Dobrze wiedzieć (dziękuję za objaśnienie), ale i tak tego nie oglądnę ani nie przeczytam. Już widzę, że mnie to nie zainteresuje.
Ja się niestety nie dołączę. nie mam talentu i nie chciałabym wam wszystkiego psuć, ale trzymam za was mocno kciuki i liczę na to by wam się udało. ;) Takie opowiadanie zespołowe to naprawdę świetny pomysł. :P
Merkura, a skąd wiesz? Mi też się wydawało, że nie mam talentu, a tu proszę - sporo osób czyta moje wypociny. Możesz mi podesłać kawałek swojego opowiadania - wtedy stwierdzę, czy to jest dobre, czy nie ;) Oczywiście, jeśli chcesz. Ale miło by było, gdybyś dołączyła do tego opowiadania :)
No dobra, ale my piszemy fic z pingwinami. A poza tym, nie wiem jak inni, ale ja do pisania fantasy się nie nadaję.
ja mam pomysł żeby zrobić tak z pingwinami ale bez innych bohaterów ewentualnie Julian czy ktoś tam
Uwierz mi- ja wiem, że nie mam talentu. ;) Oceniam się całkowicie obiektywnie. Po prostu się do tego nie nadaję. Ale z całego serca życzę powodzenia. :)