PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=87721}

Prawo ulicy

The Wire
2002 - 2008
8,5 40 tys. ocen
8,5 10 1 39948
9,4 31 krytyków
Prawo ulicy
powrót do forum serialu Prawo ulicy

Szkoda że The Sopranos skończyli wcześniej jak The Wire. Tam zakonczenie - intrygujące i

genialne - trochę przyćmiło równie dobre, a nawet lepsze zakończenie The Wire.
Ostatni odcinek , a szczególnie ostatnie 30 minut to majstersztyk , wszystkie wątki

zamknięte i fajnie pokazali postacie te nowsze jak i te które były od pierwszych sezonów,

fajna sugestia co będzie z nimi dalej
Większość scen odnosiła się do innych postaci,
Sydnor w biurze sędziego ? to zdaje się pierwsze sezony i McNulty .
Kima idzie w ślady Bunka , Carver wspina się po stopniach jak jego mentor "Bunny"

Colvin.Te same idee , ten sam punkt widzenia.
Dukie podąża tą samą ścieżką co Bubbles ,Mike tą co Omar.
Grecy nadal w grze (kawał geniuszu kryminalnego z nich ,i to nie gówno w stylu Hollywood

tylko szorstka prawda jak to wygląda.A Spiros "Vondas" Vondopoulos to najlepsza z

mniejszych ról jakie widziałem i pewnie jakie zobacze)
Carcetti porzucił ideały dla polityki.
Omar's dead , Bodie's dead.
Marlo jak Stringer Bell , zresodzi do tych chłystków którzy podziwiają Omara i nie mają

zielonego pojęcia kim on jest) to również geniusz twórców. Omar jednak go pokonał.
Pryzbylewski (Presbeluski brzmi wiele lepiej :D) też nie walczy już z systemem.
Chris w pudle jak Wee-Bay.
No i McNulty.Pieprzony McNulty.
Ludzie piszą, że House to czysta anarchia.
Spoko, dobry serial , House to już kultowa rola , ale jak dla mnie czysta anarchia to McNulty.
Ile on gówna musiał przełknąć przez swoje ego i zasady.
No i ostatnie minuty , w tle muzyka z pierwszych sezonów, McNulty patrzy na Baltimore.
Co tu mówić , trzeba to zobaczyć.
Głupie też są spory o to który sezon jest lepszy a który ssie , bo lepiej jest oglądać

całość jako jedną historię. Zrealizowana została perfekcyjnie , więc jest co oglądać.
No i Bubbles, najciekawsza jak dla mnie postać w The Wire.
Wiem że to tylko serial , ale strasznie mnie to ucieszyło że mu się wreszcie udało !

Cheers dla wszystkich amigos , którzy wiedzą jak dobry jest The Wire .

ocenił(a) serial na 9
MoRRs_Z_LaSu

Podpisuję się pod każdym zdaniem - genialny serial !
Kilkadziesiąt świetnych postaci przewinęło się przez te 5 sezonów !
Żeby wspomnieć tylko: Jimmy (poza sezonem 4), Bunk, Lester, Greggs, Prez vs Avon, Stringer Bell, Joe propozycja, Grecy a później Marlo z Chrisem i genialną Snoop (pierwszy szok to to że jest to dziewczyna - drugi szok że wygląda na 15 lat a ma 30 !!).
Kolejna niesamowita produkcja HBO !

ocenił(a) serial na 9
vcarter_2

zapomniałem dopisać o 2 postaciach które przewijały się miedzy walką policji z gangami czyli GENIALNY Bubbles :D i niezwyciężony (prawie) OMAR.
Jeśli chodzi o Reginald "Bubbles" Cousins to utknęło mi jedno zdanie.
Ciężko mi sobie dosłownie przypomnieć tego dialogu jak Bubbles po raz kolejny pomógł policji kogoś namierzyć to Jimmy się pyta czy są jakieś osoby w Baltimore których on nie zna a ten odpowiada: "tak, (nie znam) porządnych ludzi". Heh cały Bubbles ;-)
A Omar to jedyna postać która miała ponadludzkie moce w tym serialu (wyskok z balkonu z bloku chyba z 8 piętra i tylko noga złamana). Przeżył 5 sezonów i mocno zapisał się w historii Baltimore :)

ocenił(a) serial na 10
MoRRs_Z_LaSu

Właśnie skończyłem oglądać i jak najbardziej zgadzam się z Wami. Teraz mam Wielką Trójcę najlepszych seriali wszech czasów: Six Feet Under, The Sopranos i The Wire. To zupełnie inna liga niż wszystkie pozostałe tytuły.

ocenił(a) serial na 10
snoopy

dokładnie: Wielka Trójca HBO :) nie wiem czy kolejność przypadkowa, ale mi taka odpowiada

ocenił(a) serial na 8
snoopy

to moim zdaniem nie jest wielka trójca bo widziałem z tych trzech the wire i sopranos i od obydwu oz jest lepsze

ocenił(a) serial na 10
mucka77777

Dobrze, że chociaż dodajesz "moim zdaniem". Chwali się to. Jedna uwaga. Oz nie jest lepsze od żadnego z tego serialu, choć sam serial przetarł wiele dróg dla seriali jak "The Wire" czy "The Sopranos".

ocenił(a) serial na 7
MoRRs_Z_LaSu

wg mnie również Oz jest lepsze od tych trzech seriali, wogóle oz to moim zdaniem najlepszy serial HBO

ocenił(a) serial na 10
koloiif

" w ogóle" chyba, ale nieważne. Nie masz racji.

ocenił(a) serial na 10
MoRRs_Z_LaSu

no to zdróweczko Morssie,najlepiej Jamesona oczywiście,ja zabieram się po raz drugi za najlepszy show w historii telewizji,jak tylko skończę zaczęte seriale.pozdro

ocenił(a) serial na 9
MoRRs_Z_LaSu

Te samo odczucia, nic dodac nic ujac z twojej wypowiedzi. Gdy ktos spyta sie mnie, ktory sezon najlepszy odpowiem po prostu 'zakonczenie' i nie dlatego ze rzeczywiscie jest najlepszy ale dlatego ze jest to zakonczenie calego cyklu od sezonu 1 do 5, zakonczenie swietne, skonczone, bez wiekszych spekulacji, sensowne i zupelnie zadawalajace kazdego. Ten serial to nie tylko intryga ale fantastyczne kreacje bohaterow, tych od ulicy i tych od polityki i sluzby policyjnej. Postacie polityki byly najslabszych ogniwem filmu, wrecz czasami zanudzaly mnie ich watki, mimo ze byly istotne dla akcji. Na szczescie uliczne i policyjne charaktery zrobily swoje. Jak dla mnie McNulty, Omar i Bubbles to sa 3 najlepsze i najciekawsze postacie serialu, ktore intrygowaly przez wszystkie sezony. Do wymienionych przez ciebie wczesniej dodalbym Sobotke, ktory przewinal sie tylko przez jeden sezon ale byl bardzo ciekawym charakterem. Lubie Jay Landsmana, oblesnego grubasa, sierzanta ktory jest anty-wizytowka policyjnego station, ale mimo to uwielbialem jego kawaly, lawiranctwo no i przemowy pogrzebowe w knajpie irlandzkiej.
Odnosnie tego, kogo nie lubilem, to strasznie nerwowo reagowalem, gdy widzialem Rhonde Pearlman. Jesli wspomniec, ktory watek jest dla mnie najlepszy, to McNulty i seryjny zabojca. Najslabszy byl watek Omara - czlowieka cienia ktorego wszyscy poszukiwali a nikt nigdy nie mogl zlapac. Slaby watek ucieczki z wiezowca i jego zabojstwa. Szkoda, bo Omar byl barwna postacia.

MoRRs_Z_LaSu

Odkopie troche. Ale nie sposob sie nie zgodzic. Przy wszystkim. Najbardziej mnie Mike zadziwil(nie spodziewalem sie tego- raczej, ze gdzies sie zaszyje itp) a ten wzial strzelbe do reki i pobawi sie w Omara ;P

ocenił(a) serial na 9
MoRRs_Z_LaSu

i mój komentarz 3 years later, ale zgadzam sie z całą wypowiedzią, serial super!