Znalazłam wywiad na temat 5 sezonu ;)
http://www.youtube.com/watch?v=GCx_1_VkY3A
Series 5 is gonna be darker. An older and wiser Merlin will struggle between making some
very difficult decisions and having to tread a very careful path between what is good and
what is bad.
A mogę prosić o link? Bo widziałam już dwa zwiastuny, a tego na którym ufo uzdrawia merlina znaleźc nie mogę...
No doooobra. To widziałam. I nie wydaje mi się, żeby Ufo uzdrawiało Merlina. Po prostu jest ujęcie na leżącego Merlina, a potem na ufo. I tyle. Nawet nadinterpretować się nie da.
I tak wiem, że nie powinnam nazywać tego gościa ufo, bo ufo to, z definicji niezidentyfikowany obiekt latający, a on ani nie lata, ani nie jest niezidentyfikowany. Ale po prostu jest to krótsze niż : "obcy" (i lepiej brzmi), no i prostsze niż "Diamair", czy to "E-cośtam", a oddaje sens.
Ah, oni tam czasem mają takie dziwne oświetlenie, że nie pomyślałam. Ale, czy on/ona go uzdrawia?
Ale może przekaże mu swoją wiedzę albo może Gaius wyjaśni czym on jest i skąd pochodzi
Na pewno jest ciekawą postacią i pewnie będzie takim wynagrodzeniem twórców serialu dla Merlina za stratę Aithusy. Kurde no, fajna niespodzianka z tego naszego ufoka :)
Pewnie nieźle namiesza... :D i byc może też zdradzi komuś moc jaką włada Merlin ;p ciekawie by było :d
Ja myślałem, że szału dostanę jak mi w pewnym momencie internet rozłączyło ;D Na szczęście było to w momencie tej przepowiedni, a ja już wiedziałem o co chodzi. Ale gdyby to było w innym momencie lub trwało dłużej...
h t t p : / / d e m o . o v h . n e t / d o w n l o a d / 1 e a 1 4 5 0 7 c f 5 1 9 c e c a 5 f 9 c 3 9 b 3 0 5 d 3 8 e a / M e r l i n . 5 x 0 1 . P L S U B B E D . H D T V . X v i D - m a r k u s 0 4 . a v i
z napisami pl trzeba usunąć spacje
Wow, wow, wowowow... Nie przesadziłeś ze spacjami? Starczyła by jedna, góra dwie.
"Chcecie piracić, to się męczcie szajbusy, hłehłe." ---> tak to wygląda. xDDD
Ascello - masz rację, że tak to wygląda. xD . ;d .
Ten odcinek był świetny. Ciekawe czy Mordred powie coś Morganie o Merlinie. :?
on jest tym kluczem którego szuka Morgana, i o ile się nie myle to Morgana nadal nic nie wiem o Merlinie.
Nie wie jeszcze, ale ciekawe czy się dowie. ;). Tak myślałam o tym, że można ten ludek to klucz. ; p . Oby pomógł Gwainowi.
na to wygląda, w sensie w momencie gdy był pokazywany to uzdrawiał Gwainea, było pokazane jak znikaja rany. macie wrażenie, ze bialy smok jest uwięziony przez Morganę? Bo w zwiastunach jest pokazane jak znajduje się on w jaskiniach. co o tym sądzicie?
może być tak jak mówisz.. bo w zwiastunach tak to wyglądało że był zamkniety jak Khilgara w Camelot :D być może Merlin uratuje białego smoka i zyska na nowo jego zaufanie.. Tylko wtedy ta bitwa smoków o której wspominaliście nie maiłaby sensu..
myślałam też o tym, że Biały smok (nie pamiętam jak sie nazywa, a za bardzo nie chce mi się szukać) będzie po stronie Morgany, jednak to również nie ma sensu, no bo podlega on tak jakby Merlinowi jako władcy smoków, a ten nie dopuściłby do tego aby ten dołączył do Morgany.
Może jest coś czego nie wiemy o Morganie? :)
Poza tym jest teraz potężniejsza niż kiedykolwiek, więc mogła jakoś "przekupić" Aithusę.
A i strasznie ciekawi mnie jak to będzie teraz w relacjach Merlin/Gajusz - Gwen. Będą się do niej odnosić "my lady" czy po prostu Gwen/Ginewro? Trochę głupio by to wyglądało gdyby życzyła sobie od nich takiego traktowania przez "O Pani!"...
wiesz, że mam wrażenie, że teraz się taka stała... nie wiem czemu. może to tyko moje przypuszczenia.
Pewnie przy ludziach "my lady" w gronie znajomych "Gwen". Tak samo Merlin zwraca się do Artura.
No nie wiem. Mimo wszystko to trochę głupie. Równie dobrze Merlin mógł zostać królem, bo byli w końcu na tym samym poziomie, a on raczej nie pozwoliłby aby Gwen zwracała się do niego "sir"...
Ale Gwen jednak jest królową, więc należy się jej jakiś szcunek. Wiadomo, że pewnie nie chciałaby by Merlin się do niej zwracał "my lady", ale przy reszcie dworu musi jej okazać szacunek. Poza tym Gwen nie może pokazać, że faworyzuje jakichś służących, a innych nie.
politemonkey - też mam takie odczucia co do Gwen. Że teraz jakoś tak inaczej się zachowuje.. W sensie, no wiem, że jest teraz królową i zachowuje się inaczej, ale chodzi mi o jakąś zmianę, która w niej nastąpiła po zostaniu królową.
W sumie to jeszcze nie poznaliśmy dobrze Gwen - królowej. Na początku pomyślałem "Uwielbiam ją". To co zrobiła dla służki, sposób w jaki się do niej odnosiła, z uśmiechem i w ogóle jak do przyjaciółki - to była naprawdę świetne. Później natomiast zaskoczyła z tą karą śmierci (przecież sama raz została skazana na śmierć). Podejrzewam, że jeszcze zrobi się jej żal i wypuści ją z lochów i każe uciec z miasta albo coś w tym stylu. Jest jeszcze druga opcja, stanie się wredną, złą królową (tak było chyba w legendach, prawda?).
Wizja Merlina się różnią :
- Merlin : w niej jest pomarańczowe niebo
- a w wizji Morgany jest krwisto czerwone niebo
Może to dwie różne wizje i 1 pzedstawia śmierć Artura a 2 śmierć Morgany .
różnią się nie tylko kolorem nieba. w wizji Morgany jest pokazany stary Merlin, a wątpię żeby producenci tak długo zwlekali z uświadomieniem jej, że Emrysem jest Merlin. A w wizji Merlina Artur zostaje zabity młodo.
Może wizja Morgany to ostateczna bitwa Merlina i Morgany która ma miejsce po śmierci Artura
Wizja Morgany tak szybko się nie wydarzy Colin mówił przed premierom 4 sezonu że zobaczymy prawdziwego starego Merlina w przyszłości 60 lat do przodu chodziło tu o wizję Morgany
Nie mordować nikogo! Nie zgadzam się! Jak zginie Artur to co to będzie za serial. Poza tym to tylko wizje a Merlin będzie działał, żeby temu zapobiec.
Czy nie miało być tak, że Mordred zostanie rycerzem okrągłego stołu? Jeśli tak to może w drugim odcinku pomoże Arturowi kiedy Morgana go złapie?
ja myślę że zabiją Morganę a potem mordret będzie sie chciał zemścić za jej śmierć bo w wizji merlina artur nie chciał wogule walczyć i widać że się zawiudł. A co do gwen to czemu ma taką zmianę nastroju kiedyś nikogo by nie dała zabić a teraz prawie jak uter.