PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=556595}

Rodzina Borgiów

The Borgias
2011 - 2013
7,8 37 tys. ocen
7,8 10 1 37369
6,9 8 krytyków
Rodzina Borgiów
powrót do forum serialu Rodzina Borgiów

a ja mam parę pytań do katolików obrońców kościoła na bazie serialu choć troszkę obok niego:
1...kto odpowiada za inkwizycje w imię wiary i mordowanie ludzi.
2..kto odpowiada za śmierć setek tysięcy azteków w imię wiary
3..kto odpowiada za wyprawy krzyżowe i mordowanie obleganie Jerozolimy
4..KTO ODPOWIADA ZA WYPRAWY KRZYŻOWE
5..kto odpowiada za takich papieży jak rodrigo borgia i inni
6..kto odpowie za PIUSA XII i popieranie nazizmu
7..kościół nie cierpi żydów jako nacji i narodu ale kocha Chrystusa żyda...DLACZEGO
tych pytań może być milion i ciągle w nich wychodzi jedno HIPOKRYZJA KOŚCIOŁA i mordowanie niewinnych ludzi w imię wiary,
i małe podsumowanie:
-naprawdę bawi mnie i jednocześnie przeraża tłumaczenie kościoła przecież w inkwizycji zginęło tylko 10000 ludzi tylko,jeżeli zebrać ofiary tylko z tych pytań to będą setki tysięcy tylko...... TO TAK JAK BY POWIEDZIEĆ ALE TEN POLICJANT UKRADŁ TYLKO 1000 ZŁ Z KASY TYLKO(a podobno ma służyć społeczności a kościół szerzyć miłość)

pawel1973_2

Jesteś już chyba na tyle duży, żeby zrozumieć...
Na każde z tych pytań można śmiało odpowiedzieć: pieniądze.

baba_zy_wsi

Ludzie którzy naginają pewne zasady w imię własnej korzyści.

freakingduffy

Czyli nic nowego w historii świata:)

baba_zy_wsi

hahahaha! idealna odpowiedź :)

użytkownik usunięty
baba_zy_wsi

a żeby je mieć trzeba ludziom wmówić, że smoki naprawdę istnieją, latają i zieją ogniem.

niech każdy sam ustala w co wierzy i kościół lub inne instytucje nie robią tego za nas. to przestarzała instytucja, skompromitowana, skorumpowana, niestabilna i mityczna. a w wymiarze ludzkim po prostu wypełniona tak samo niedoskonałymi ludźmi jak my wszyscy. Namiestnikami ubzduranego królestwa niebieskiego, którzy nie powinni, bo nie mają takiego prawa, w XXI wieku nikomu wmawiać, że są posłańcami woli jakiegoś absolutu i tak dalej, i tak dalej.

pozdrawiam ludzi wolnej woli.

Kościół do niczego cię nie zmusza i nie decyduje za ciebie. Jedna z doktryn kościoła głosi, że Bóg daje ci wolną wolę, więc jeśli nie wiesz o czym mówisz, to nie wypowiadaj się. Zmartwię cię, ale pozdrawiając ludzi wolnej woli, pozdrawiasz również chrześcijan, ponieważ wyznawcą tej religii można zostać tylko z wolnej woli.

użytkownik usunięty
RienN

Wypowiadam się na temat sporej różnicy między teorią a praktyką, tym co kościół głosi a co robi. Ale przede wszystkim mam na myśli fundamentalne założenie chrześcijanizmu (i każdej religii), o którym nie będę tutaj na forum filmowym przypominał przez wzgląd na wierzących, których wiarę mimo wszystko staram się rozumieć. To założenie ze swej istoty jest zniewoleniem człowieka. Czy wyraziłem się jasno? Jest jeszcze kilka prostych punktów, które wymienił autor postu, by to rozjaśnić. Chyba, że chciałeś (chciałaś) powiedzieć, że Bóg mnie do niczego nie zmusza. To zmienia sens naszej wymiany. Pozdrawiam

No mniej więcej to chciałem powiedzieć. Poza tym trochę poplątałeś się w wypowiedzi. Fundamentalne założenie chrześcijaństwa (nie wiem czy jest tak w przypadku każdej religii) to jedna prosta rzecz: wiara. Nic innego. Rozumiem, że kościół zmieniał swoje poglądy w różnych wiekach swojej działalności, ale teraz podobnie jak na początku jego istnienia do niczego nie zmusza człowieka. A to, że sam uważa, że wiara w Boga jest jednak lepsza niż niewiara, to tylko jego własne osobiste poglądy, których nikt nie ma prawa mu odbierać. A co najważniejsze ludzi, którzy nie wieżą, nie uznaje za gorszych, ponieważ, jedno z przykazań bożych mówi: kochaj bliźniego swego jak siebie samego.

ocenił(a) serial na 9
RienN

Ale nie o to chodziło autorowi tego tematu. Tu nikt nie czepia się wiary, idei, czy Boga. Tu chodzi tylko o politykę kościoła jako instytucji, która miesza się do polityki i jej przewodniczący chcą czasem po prostu zbijać z ludzi mamonę (chodź oczywiście nie wszyscy - może nawet mniejszość). Krytykujemy instytucję, nie wiarę.

dardevon

Po pierwsze odpowiadam tylko na post vqr, a nie autora tematu, ponieważ połowa rzeczy, które pawel napisał, to brednie (np. to, że kościół odpowiada za śmierć Azteków, albo to, że to ten okropny kościół spowodował wyprawy krzyżowe i mordowanie biednych. Bardzo to miłe, że autor zauważył tylko te okropne uczynki, tylko szkoda, że pominął pewne drobne szczegóły, takie jak to, że to Muzułmanie a poźniej Turcy zdobyli Jerozolimę. Kościół bronił Cesarstwa i chciał udzielić mu pomocy w wygnaniu najeźdźców, którzy ograbili Jerozolimę. Jeżeli autor uważa to za złe, że bronili ludzi, przed najazdem Turków, to jego idiotyzm mówi sam za siebie.) Niektóre to rzeczywiście 100% wina kościoła jak np. inkwizycja i nie będę temu zaprzeczał, ale wtedy kościół wyglądał zupełnie inaczej i od tamtego czasu wiele się zmieniło. Po drugie jakoś nie zauważyłe, żeby kościół nie cierpi Żydów, to chyba tylko zdanie autora. Ciekawe jest również obwinia Piusa XII, tylko dziwnym trafem pomagał on tym "nienawidzonym", przez Katolików Żydom udzielając schronienia przed nazistami. http://voxdomini.com.pl/vox_art/pius-zydzi.html Kościół Katolicki ocalił 800 tysięcy Żydów, którzy pożniej podziękowali papieżowi za tę pomoc, co oczywiście stanowi dowód, że kościół nienawidzi żydów. A za takich papieży jak Rodrigo Borgia, odpowiada chyba sam Rodrigo Borgia? Mam ci zadać pytanie kto odpowiada za połowę władców średniowiecznych, którzy popełniali jeszcze większe zbrodnie? Czyżby Rodrigo Borgia wynalazł wojnę i tylko on walczył w średniowieczu zabijając miliony ludzi? Przyznaję, że nie był to dobry człowiek, ale połowa władców była jeszcze gorsza, zresztą, czy to się zmieniło. Każdy kraj ma w swojej historii króla, który prowadził wojnę zabijając tysiące ludzi. Mam podobnie jak autor czepiać się Polski, pytaniem typu:
a kto odpowiada za Dymitriady? Oczywiście Polska jak każdy inny kraj popełniła wiele zbrodni, ale o tym się nie mówi. Mówi się tylko o tym złym kościele, mordującym ludzi.
Ale wracając do tematu, to ja tylko odpowiadałem na post vqr, który twierdził, że kościół zmusza go do wiarę w Boga. Więc ja mu odpowiedziałem, że Bóg dał człowiekowi wolną wolę, i w dzisiejszych czasach kościół trzyma się tej zasady. Czy vqr był kiedykolwiek ciągnięty siłą do kościoła w niedziele, bo nie wydaje mi się. Czy kiedykolwiek ktośmu groził i kazał wierzyć w Boga? Raczej nie, więc nie wiem o co mu chodzi i tyle. Podacie mi 1 przypadek, gdzie kościół w XXI wieku zmuszał kogokolwiek do wiary w Boga.

Proszę o tylko 1 przykład, albo skończmy dyskusję.

ocenił(a) serial na 9
RienN

Wiara to intymna sprawa i nie można zmuszać kogokolwiek do wiary, lecz do praktyk religijnych. Jeśli chodzi o przykład to proszę bardzo: Kościół Katolicki starał się usunąć ze szkół lekcje etyki, a ponieważ na świadectwie szkolnym jest konieczne posiadanie oceny z etyki/religii to ludzie byli by zmuszeni posyłać dzieci na religię i tym samym skazywać je na indoktrynację. Innym przykładem jest umieszczanie symbolów religijnych w miejscach publicznych(oczywiście nie chodzi mi o miejsca kultu lecz np. o szkoły). W ten sposób narzuca ludziom pewien styl życia i może stworzyć presję społeczną na praktykowanie kultu.
Jeżeli chcesz więcej przykładów polecam czytanie "Fakty i Mity" http://www.faktyimity.pl/Default.aspx
A jak już tak bardzo się zaangażowałeś w obronę KK to znajdź jeszcze usprawiedliwienie dla pedofilii!

użytkownik usunięty
RienN

Polska uznana Ustawą Zasadniczą za kraj wywodzący się z tradycji katolickiej i tę tradycję kultywujący. Oczywiście jest jednoczęśnie uznane prawo innych wiar ale ten fakt powinien być pominięty w Ustawie Zasadniczej (fakt tradycji katolickiej). Inaczej to mimo wszystko pierwszy przykład zmuszania do wiary. Państwo ma być neutralne religijnie. Ale oczywiście punkt wyjścia, kiedy cywilizacje powstawały na fundamencie ofiar i wyzysku prostych ludzi, o takiej neutralności nie było mowy.

Nie możesz się czepiać, że chrześcijanizm to najpopularniejsza religia w polsce. Po prostu większość Polaków jest chrześcijanami. To tak jakbyś domagał się, żeby zamiast piłki nożnej (będącej najpopularniejszym sportem w Polsce) puszczano w takim samym stopniu rozgrywki w jedzeniu na czas hot-dogów. Zawsze jest jakaś chierarchia ważności. Jeżeli Polacy chcą piłkę to na 20 kanałach będziemy nadawać mecze piłkarskie, a jeżeli znajdą się jacyś zagorzali wielbiciele hot-dogów to z pewnością jakiś kanał od czasu do czasu będzie pokazywał takie zawody. Chciałbyś żyć w kraju gdzie nie słuchają społeczności i wszystkiego jest po równo? Ja bym raczej nie chciał. A żadnego zmuszania w tym nie ma. Nikt cię nie ciągnie cię do kościoła ani na stadion, a już na pewno nie na zawody w jedzeniu hot-dogów.
Na temat wyzysku prostych ludzi odpowiedziałem w twojej drugiej wiadomości.
Jaku już kiedyś powiedziałem daj mi jeden przykład ZMUSZANIA do wiary. Nie sugerowania, nie zdania większości, ale prawdziwego zmuszania.

użytkownik usunięty
RienN

I tu jest póki co pogrzebany pies dziejów społecznych. Otóż większość. A obiektywizm, neutralność, logika, wartości mogące być początkiem sprawiedliwych debat usuwają się w cień masowych mitów i rozrywek. Pozostają w cieniu Większości.

Ty nie wierzysz w obiektywnego Boga, siłę i źródło całego wszechświata, która może i faktycznie istnieje. Ty wierzysz w Boga stworzonego przez ludzi. Przez tradycję chrześcijańską. Tak oczywiście uważam ja. Nie chcę Cię obrazić. Tak po prostu sądzę z obiektywnego punktu widzenia. Argumentem niech będą kultury, które wyrosły w przekonaniu nieistnienia jednego boga, absolutu itd.

Otóż widzisz, trudno wierzyć w obiektywnego Boga, skoro już się wierzy w chrześcijańskiego, ale dla ścisłości powiem, że ten Bóg jest napewno Bogiem nas wszystkich, a nie tylko chrześcijan i przyjmuje do siebie ludzi nie tylko, wyznających wiarę chrześcijańska, ale wszystkich którzy na to zasłużą. Przynajmniej ja tak uważam, a chodzę do kościoła chrześcijańskiego bo się w państwie chrześcijańskim urodziłem. Z tą religią jest związana nasza kultura od 1000 lat. Zobacz jak ważnym wydarzeniem w historii był chrzest Polski. Gdyby nie on do niczego byśmy nie doszli, a Polska zginęłaby dawno temu. Jeśli wtedy Polska zachowałaby się inaczej, tak jak ty uważasz, że powinna, to byśmy dzisiaj nie rozmawiali. Nie mam pretensji za to, że posłuchała "większości" Europy i została państwem chrześcijańskim, ponieważ uczyniła to, żeby przetrwać. Bądź proszę konsekwentny, jeśli wtedy przyjęliśmy chrzest, to logiczne jest, że państwem chrześcijańskim pozostaniemy, a przynajmniej większość ludzi pozostała. Gdybym urodził się w innych krajach to wyznawałbym inną religię i absolutnie by mi to nie przeszkadzało, ponieważ każda religia (może oprócz muzułmańskiej) daje nam podstawowe wartości życiowe, a dzięki niej powstaje kultura każdego prawie państwa. Bez tej większości do nikąd byśmy nie doszli.

ocenił(a) serial na 9
RienN

np. naciski KK dot. zakazu handlu w niedziele zeby ludzie chodzili do kosciola a nie do supermarketow, wprowadzenie religii w szkolach powszechnych, proby wmawiania ludziom ze homoseksualizm to choroba z której mozna sie uleczyc, twierdzenie ze procedury IVF to zabijanie ludzi i wiele innych. Kościół nie może zmuszać do wiary rozpalonym zelazem
bo mamy inne czasy i to juz nie przejdzie. Musi stosować bardziej subtelne metody.
Tam gdzie moze to zmusza tam gdzie nie może to namawia, a musi to robić bo faktem jest odpływ ludzi od KK.
Nie przeczę że koscioł robi wiele dobrego, ale jak widać starcy z Watykanu nie są w stanie zrozumieć ze w 21 wieku ludzie są bardziej świadomi i nie można już ich sterować jak ciemną masą. Kościoł musi zrozumieć ze trzeba się zmienić i trwanie przy starych poglądach naraża go tylko na śmieszność.
Że wspmnę już naszego Rydzyka bezkarnego siewcę ksenofobii i nienawiści, nawet z nim polski Kościól nie moze sobie poradzić.

RienN

@RienN

Nie bardzo rozumiem wolną wolę w przypadku pierwszego Sakramentu, przyjmowanego raczej nieświadomie i raczej bezwolnie....

użytkownik usunięty
RienN

Myślimy o innym fundamencie religii. Moim zdaniem jest nim istnienie Boga (absolutu) i dotyczy to każdej większej religii. Dla mnie "fakt" może nie niedorzeczny ale na pewno nie mający realnych podstaw. Bóg chrześcijański czy muzułmański to wymysł chorych na władzę ludzi, u źródeł cywilizacji szczególnie mocno związanych ze środowiskiem kapłanów, osób duchownych.

Moja wiara w siłę nadprzyrodzoną jest wg mnie bardziej logiczna niż wiara w Boga chrześcijan czy muzułmanów. Dlatego, że ten został stworzony przez elitę władzy. A mój jest moim. Nieopisany, nieznany tylko czasem mam wrażenie, że doświadczony. Ale na mój własny sposób. I każdy z logicznego a nie mitomańskiego punktu widzenia ma naturalne prawo do takiego Boga i takiej wiary. Ale nie kościół katolicki, kolejny przyziemny produkt do władania armią dusz.

Pozdrawiam

I tu się mylisz ponieważ religii nie tworzono dla zysku, a już na pewno nie tworzyli jej ludzie przy władzy. Powiedz to wszystkim ukrzyżowanym przez Rzymian Chrześcijanom to na pewno się z tobą zgodzą. CI bogaci biskupi i duchowni, wyzyskujący bidnych chłopów to po prostu czarne karty z historii kościoła i na pewno nie to mieli na myśli pierwsi chrześcjijanie, kiedy ta religia powstawała. Również trudne do pojęcia jest przypuszczenie, że zniewoleni przez Egipcjam Żydzi byli bogatymi panami wykorzystujący religię do zbijania fortuny :)
Nie wiem czy byli to chorzy ludzie, ale na pewno elitą władzy to oni nie byli. Chyba, że celem wszystkich najbogatszych królów i władców było własne ukrzyżowanie. W takim przypadku to z pokorą i nichętni muszę ci przyznać rację. :)
Mylisz pojęcie religii, a średniowiecznego duchowieństwa, które podobnie jak wszystko co średniowieczne wiązało się z prowadzeniem wojen i wyzyskiwaniem chłopów, a do wynalezienia tego nie była potrzebna relgia.
Władanie armią dusz? Mówisz jak jakiś natchniony obrońca krzyża znajdujący kolejny światowy spisek, na którego czele z pewnością stoi ten okropny papież pijący krew ofiar i mordujący niewinne dzieci.
Proszę cię.
Religia to religia, nie wiążą się z nią żadne nieprzyjemne obowiązki. Dzięki niej czujesz się lepiej i dążyszy do własnej poprawy, a kościół tylko stara ci się w tym pomagać. Przynajmniej tak jest w dzisiejszych czasach.
Proszę nie zamęczaj mnie jeszcze pytaniami typu: a co z tymi okropnymi pedofilami?! Znisczyć religię i koniec!
Pedofile są też w innych grupach np. nauczycieli i lekarzy, ale ja nie mam zamiaru z tego powodu nie chodzić do szkoły i do lekarza. Ci pedofile to niestety smutne wyjątki w każdym społeczeństwie i powinno ich się trzymać od tego społeczeństwa odizolowanych.

Ok z mojej strony to koniec, również Pozdrawiam :)

ocenił(a) serial na 9
RienN

Wpisujesz bzdury. Wyznawcą religii nie zostaje się z własnej woli lecz z powodu tego w jaki sposób zostałeś wychowany. Poza tym pojęcie wolna wola to masło maślane bo (nasza) wola z reguły jest naszą wolną wolą. Słowo wolna jest w tym wypadku niepotrzebne.

dardevon

Tak? Czyli kościół cię wychowuje czy rodzice? Jeśli rodzice to do nich miej żal, ja tylko mówię, że Kościół cię nie zmusza, wychowanie przezrodziców to zupełnie inna sprawa. A pozatym wiele osób mimo, że było w religii wychowywanych przez rodziców, później przestali wierzyć, albo zmienili wyznanie, więc wychowanie i tak nie jest przesądzone. A co do wcześniejsze wypowiedzi, to nie słyszałem, żeby kościół chciał wycofać etykę. Wiem, tylko, że nie zgadzał się na wycofanie religii. Z tego co przeczytałem na stronie, której link mi wysłałeś, nie ma tam żadnej informacji, że religia jest obowiązkowa. Są tylko wpisy ludzi, którzy zachęcają do chodzenia na lekcję etykii piszą, że religia to zło.
http://www.katecheza.episkopat.pl/prawo/lex_stan.htm
Proszę przeczytaj rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej.
Jest też umiesznony list arcybiskupa Nycza. Prosi on o umożliwienie wpisywania na świadectwo ocen z religii i etyki, jeśli szkoła wyrazi na to zdanie. Religia nie jest obowiązkowa, a ocena z tego przedmiotu nie jest wliczana do średniej ocen, Faktem jest, że czasem w szkołach krzywo na ciebie patrzą, jak nie chcesz chodzić na religię, ale to tylko zależy od dyrektora i nie ma on prawa ci tego zabronić.
Piszesz jakby to pedofilia była częscią kościoła, a z tego co wiem nie tylko księżą są pedofilami. Jednak ci z księży, którzy nimi są (jest to naprawdę bardzo mały procent księży) powinni być sądzeni, jak inni przestępcy. Zauważę jednak, że pedofile zdarząją się również w gronie nauczycieli, czy ktoś jednak oskarża o to system edukacji? Czy ktoś chce zniszczyć szkoły? Zastanów się i pomyśl która strona jest bardziej wroga wobec drugiej (nie mówię tu o nauczycielach i księżach ale o wierzących i nie wierzących). Jeśli krzywo patrzysz na to, że kościół chce niby wycofać etykę, to przeczytaj komentarze osób ze strony, która mi wysłałeś i zobacz co oni piszą, klnąc na kościół i domagając się wycofania lekcji religii. Tak wię czy naprawdę są lepsi od tego "złego kościoła"?

RienN

tak oczywiscie "kosciol do niczego nie zmusza" tylko ze kwestia naszej wiary(a bynajmniej wiekszosci) wyglada w nastepujacy sposob ze gdy sie rodzimy to czy tego chcemy czy nie jestesmy ochrzczeni(przyjmujac ze rodzice sa katolikami a w wiekszosci tak jest) nastepnie w miare jak dorastamy jestesmy zabierani do kosciola pozniej komunia itd. i cala rzecz polega na tym ze ta cala wiara zostaje nam poprostu wpojona i nie zastanawiamy sie nad prawdziwoscia tego wszystkiego, no bo po co? bo tak jest poprostu latwiej, sam od kilku lat jestem ateista ale wciaz jakis tam malutki procent tej wiary we mnie jest znikomy co prawda ale zawsze a wszystko dlatego ze ta cala wiara zostala mi narzucona od najmlodszych lat...

ocenił(a) serial na 9
pawel1973_2

Trzeba być kretynem i ignorantem, żeby twierdzić, że Pius XII popierał nazistów.

ocenił(a) serial na 10
wojciiech

popieram

ocenił(a) serial na 9
wojciiech

z tego co ja czytałem to Pius XII brał pieniądze od Hitlera, i pobłogosławił go gdy ten "szedł na Stalina" Pius XII odwócił się Hitlera dopiero po przegranej Niemiec pod Stalingradem gdy już było wiadomo że dni Hitlera są policzone...

ocenił(a) serial na 10
pawel1973_2

Pius XII nie popierał nazistów,on milczał, nie miał innego wyboru, Watykan był otoczony, wystarczył jeden rozkaz ,a Tron Piotrowy zostałby zniszczony. A co do reszty pytań to powiem tyle, POCZYTAJ DOKUMENTY SOBOROWE Z TAMTYCH OKRESÓW KRETYNIE,A DOSTANIESZ ODPOWIEDŹ NA TE PYTANIA, NO CHYBA ŻE TO ZA DUŻO DLA CIEBIE

ocenił(a) serial na 9
desant1989

Do rzeczowej wypowiedzi desanta1989 dodam jeszcze fakt, że Pius XII(podobnie jak generał Francisco Franco) miał czynny udział w cichym ratowaniu włoskich żydów.

No ale doszukanie się takich informacji przerasta prosty, antyklerykalny umysł...

Co do innych Twoich pytań, inkwizycja to ofiary, owszem - ale faktem jest również, że dorobiono jej niezłą gębę. Nie niosła tylu ofiar, o ilu mówią wrogowie kościoła i pseudo-historycy.
Inna sprawa, że w średniowieczu inkwizycja miała ważną rolę - likwidowała podżegaczy, którzy mogli sprowadzić o wiele większe nieszczęścia, niż spalenie dziesięciu heretyków. Ot choćby Marcin Luter, późniejsze wojny religijne, wojna trzydziestoletnia.
Wtedy nie było tvn24 - nie dało się obśmiać idei i sprawić, że upadnie. Heretyk rzucał ziarno na grunt - i jesli nie został unicestwiony, ziarno to mogło wydać plony w postaci rebelii w państwie/Europie i rozłamów w Kościele.

Rodrigo Borgia był - no i co? Taka natura ludzi, nie zmienisz tego. Obecnie mamy inne czasy, na konklawe nie zostanie wybrany już taki człowiek, ponieważ kręgosłupy moralne są inne, a przepływ informacji raczej eliminuje złych ludzi(co nie wyklucza smutnych przypadków typu Marcial Maciel, niestety).

Wyprawy krzyżowe - daruj kolego. Taka była średniowieczna Europa, nie ma za co przepraszać.

Ktoś powyżej mądrze napisał - ludzie naginający zasady w imię własnej korzyści. I to prawda. Święty jest Kościół - a nie ludzie, którzy do niego należą. I jak w każdej społeczności, trafiają się źli ludzie.

Co nie przekreśla wielkiej roli KK w rozwoju edukacji w Europie, zaszczepieniu jej fundamentów, stworzenia korzeni judeo-chrześcijańskich, które doprowadziły Europę do potęgi.

Btw. włącz telewizję i zobacz Światowe Dni Młodzieży w Madrycie. A właściwie - poszukaj filmów pokazujących co ateiści robili w czasie swojej demonstracji(wymachiwanie prezerwatywami przed twarzami modlących się ludzi, publiczne znieważanie). I zastanów się kto tu kogo wyklucza.
Nie ma drugiej, tak mocno zohydzanej zbiorowości na świecie, jak KK. A mimo to - w Madrycie półtora miliona młodych ludzi. Na całe szczęście.

Europę odchodzącą od chrześcijańskich korzeni czeka niechybny upadek.

wojciiech

WIERZE W BOGA,WIERZYŁEM I BEDĘ WIERZYŁ ALE KOŚCIÓŁ TO CZYSTA HIPOKRYZJA,ZADAŁEM KILKA PYTAŃ NIE RUSZAJĄC TEMATU PEDOFILI,ZBOCZEŃ,PROSZĘ NIE PISAĆ ŻE TO TYLKO LUDZIE BO SIĘ ZAŁAMIE I SKOCZE Z DYWANU NA PODŁOGĘ,DO WYZYWAJĄCYCH KATOLIKÓW PRZEMAWIA PRZEZ WAS MIŁOŚĆ PISOWSKA CZY MOHEROWA,JEŻELI TACY SĄ KATOLICY W POLSCE TO SORRY ZA WASZĄ GŁUPOTĘ, KOŚCIÓŁ TO HIPOKRYZJA I ZAKŁAMANIA,LUDZIE MAJA PROBLEMY Z ROZWODAMI BO SA ZAKAZANE W KOŚCIELE ALE JAK KSIĄDZ PÓJDZIE W BOK I WRÓCI NA ŁONO KOŚCIOŁA TO SŁYSZE TRZEBA BYĆ LITOŚCIWYM CZYLI WRONA WRONIE(POPRAWCIE MNIE KRZYKACZE ALE CZY TAKI KSIĄDZ ŻYJĄC Z KOBIETA I UCIEKAJĄC Z KOŚCIOŁA NIE ZŁAMAŁ KILKU ŚLUBÓW NP" POSŁUSZEŃSTWA,CZYSTOŚCI ITP)DO KRZYKACZY SĄ BARDZO TANIE PLUJKI Z NAPISEM JESTEM KATOLIKIEM PONIEWAŻ KOŚCIÓŁ WCIŚNIE MI KAŻDY KIT A NA KONIEC TŁUMACZENIE KOŚCIOŁA ZĘ ZABIŁ W INKWIZYCJI TYLKO TYLE TO ŻENADA I WSTYD DLA WAS A CO DO WYMORDOWANIA AZTEKÓW TO CISZA NIE SŁYSZE ODPOWIEDZI DLACZEGO PRAWDZIWY KATOLIK NIENAWIDZI ZYDÓW ALE ŻYDA CHRYSTUSA CHCE ZROBIĆ KRÓLEM POLSKI.......

pawel1973_2

DO WOJCIECHA.... NIGDY NIE NEGOWAŁEM ROLI POZYTYWNEJ KOŚCIOŁA ALE PROSZE O TY BY NIE WYBIELAĆ KOŚCIOŁA PONIEWAŻ MA SWOJE ZA PAZUCHĄ...A MORDOWANIE PRZEZ LATA ZA POZWOLENIEM KOŚCIOŁA TO FAKTY KTÓRE KATOLIK BĘDZIE BRONIŁ JA TEGO NIE ROZUMIEM KSIĄDZ MA ŚWIECIĆ PRZYKŁADEM A NIE STAĆ OBOK MORDERCY CZY STOSOWAĆ TORTURY...LUB JE APROBOWAC W IMIĘ WIARY A DO KRZYKACZY PODAJCIE STRONĘ W BIBLI GDZIE CHRYSTUS KAŻE MORDOWAĆ W IMIĘ WIARY Z TEGO CO WIEM TO PROSI O NAWRACANIE A NIE MORDOWANIE

pawel1973_2

Kościół katolicki podsumuję jednym zdaniem:Jest to najbogatsza instytucja na świecie, żadna osoba świecka się nie dowie co tak naprawde jest w watykanie

kamikatze9

prawda :)

ocenił(a) serial na 9
pawel1973_2

ochłoń trochę kolego, pisząc Caps lockiem i olewając interpunkcje niczego nie wskórasz, co więcej sam teraz jesteś nikim innym a zwykłym krzykaczem.
Co do Azteków i innych cywilizacji w Ameryce Łacińskiej, to obarczanie kościoła o ich zagładę jest sporym nagięciem prawdy. Szerzenie wiary chrześcijańskiej było po prostu zwykłym pretekstem do podboju, liczyło się tylko złoto, ktore można było przywieźć do Europy, a co powszechnie wiadomo kilkadziesiąt procent populacji przetrzebiły choroby przywiezione przez najeźdźców, a nie znane autochtonom oraz klęski żywiołowe.

ocenił(a) serial na 7
wojciiech

Śmiem twierdzić, że gdyby nie chrześcijański kościół, to świat byłby mniej zdeprawowany i znacznie światlejszy, a wieki ciemne nie odebrałby tyle istnień ludzkich. Pogardliwe podejście do zbrodni jakie zostały poczynione w imię Chrystusa, to skrajna ignorancja, podobnie jak potępianie tej organizacji w czambuł i przypisywanie jej całe zło świata.

BelzeBoobies

otóż to! :)

BelzeBoobies

No, bo przed Chrystusem to w ogóle wojen i mordowania nie było, a wszyscy żyli w pokoju i tolerancji...

Cóż za brednie, gdyby chrześcijaństwa nie było, to powstałaby inna religia, która wykorzystałaby władzę lub choćby ateistyczna instytucja, która także zabijałaby w imię swoich prawd.

ocenił(a) serial na 7
Dassanar

Co za brednie- ateiści nie mają Bogów.

BelzeBoobies

Ale mają swoje sprawy, za które zabijają - patrz choćby Rewolucję Francuską.

To nie kwestia religii, tylko natury człowieka, bo wojny są i zawsze będą nieodłącznym elementem naszej historii. Możesz być religijny i pokojowo nastawiony, są ateiści, którzy szerzą wojnę i na odwrót - tak po prostu jest.

Ogólnie chodzi o to, że te straszliwe wojny, które ludzie prowadzą, nie są dlatego, że wierzą w coś, tylko dla władzy - nie ma to bardzo często nic wspólnego z wiarą.

ocenił(a) serial na 7
Dassanar

Hmm, porównajmy liczbę ofiar rewolucji francuskiej, a legiony niewiernych złożonych na stosie kilkusetletniej chrystianizacji. Historii nie zmienisz. To wszystko wina człowieka, a jak że, w końcu to właśnie on stworzył religie.

BelzeBoobies

Rewolucja francuska to tylko przykład ;p

A to, że są wojny, to niekoniecznie wina istnienia religii, tylko ludzi, którzy manipulują jej prawami.

Religia nie jest złem, o ile będzie się przestrzegać zasad, a nie podporządkowując ich swoim potrzebom. Nóż może służyć zarówno do krojenia chleba, jak i do zabijania :)

ocenił(a) serial na 10
wojciiech

Popieram kolegę Wojciecha, wyraził się jasno i rzeczowo, mnie jako byłemu zakonnikowi przede wszystkim zależy na tym aby edukować innych w sprawach KK, być może wtedy faktycznie się uniosłem. A do Kapłanów którzy odchodzą z Kościoła, co zarzucono wyżej, kościół nie wywiera na nich żadnych reperkusji, bracia w kapłaństwie są zobligowani do modlitwy za taką osobę. Wiem co mówię, sam to przeszedłem. Dziekuję

desant1989

o desant1989... może jako były zakonnik odpowiesz mi dlaczego Polacy nienawidzą narodu żydowskiego a kochają największego żyda czyli Chrystusa o co tu chodzi i czy nie jest to typowo Polska hipokryzja.

pawel1973_2

Skąd pochodzą przytoczone przez ciebie informacje, że Polacy nienawidzą narodu żydowskiego?

ocenił(a) serial na 10
pawel1973_2

to jest stereotyp, który niestety jest prawdą, a czemu tak jest to można tylko gdybać, moim zdaniem dzieje się tak przez ludzkie zacofanie i przez media, przez ukazanie narodu żydowskiego jako tego zła, a co mnie boli to to że nawet osoby duchowne są takie, mam tu namyśli pewnego księdza z torunia. Tak samo jak starszych ludzi myśli lub myślało że NMP była polką, co również jest bzdurą do kawdratu. Ubolewam nad tym i to bardzo.

desant1989

Oczywiście media. Szkoda tylko, że połowa "mediów" jest prowadzona przez Żydów, choćby Gazeta Wyborcza. Stereotypem jest to co ty mówisz, żeby ukazać Żydów jako tych pokrzywdzonych. Żydzi w dzisiejszych czasach, to elita tego społeczeństwa i wielu z nich zajmuje bardzo wysokie stanowiska zarowno w bankach, jak i mediach.
http://finanse.wp.pl/gid,13590007,opage,3,galeria.html?T%5Bpage%5D=11
Po drugie Polska była zawsze bardzo tolerancyjna względem Żydów i mieszkało ich u nas bardzo dużo. Podczas wojny oczywiście to się zmieniło, ale nadal można ich w Polsce wielu znaleźć. Polska broni pamięci o Auschwitz i zawsze broniła Żydów, także nie wiem w jakim środowisku się obracasz, albo skąd bierzesz te informacje, ale proszę nie gadaj mi tu głupot. A wspomniany przez ciebie ksiądz z Torunia już wystarczająco wiele powymyślał, żeby nie traktować go poważnie. Chyba nie powiesz mi, że większość Polaków popiera go?

RienN

Powiedz proszę jeszcze, że wyrazem tej tolerancji było zamordowanie w latach 1935-1937 70 żydów, tzw. getto ławkowe w szkołach i ataki na młodzież żydowską ze strony Młodzieży Wszechpolskiej w latach trzydziestych. Ale szczytem tolerancji to wg. Ciebie był pewnie mord w Jedwabnem. Mam racje?

Basia_bx

Skrajności i chuligani są wszędzie - zobacz lepiej ileśmy ich poratowali ; )

Dassanar

Żydzi już tego nie pamiętają, że ktoś poświęcał życie swojej rodziny dla Żydów i często przypłacali to swoim życiem, umierały dzieci, nienarodzone dzieci. Oni pamiętają tylko mordy Polaków na Żydów. Dziękuje.

desant1989

...a to nie jest przypadkiem tak, że jak kogoś biją, a Ty milczysz, to tak jakbyś się do tego przyczyniał?

ocenił(a) serial na 8
desant1989

Jaja sobie robisz z tym milczeniem Piusa? Milczenie było po prostu aprobatą do nazistowskich działań, papieżowi zależało na tym bym Hitler pozbył się komunizmu, jako wroga chrześcijaństwa. Poza tym polecam rozdział książki Kershawa "Mit Hitlera" o tym jak niemieccy hierarchowie kościelni podchodzi do Hitlera, jakie piękne mowy na jego cześć wygłaszali. Poza tym dzięki komu część byłych zbrodniarzy, czy SSmanów uciekła z Europy, no właśnie dzięki hierarchom watykanu

ocenił(a) serial na 7
pawel1973_2

jeśli chodzi o pierwsze pytanie:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Inkwizycja

polecam i życzę miłej lektury.