a ja mam parę pytań do katolików obrońców kościoła na bazie serialu choć troszkę obok niego:
1...kto odpowiada za inkwizycje w imię wiary i mordowanie ludzi.
2..kto odpowiada za śmierć setek tysięcy azteków w imię wiary
3..kto odpowiada za wyprawy krzyżowe i mordowanie obleganie Jerozolimy
4..KTO ODPOWIADA ZA WYPRAWY KRZYŻOWE
5..kto odpowiada za takich papieży jak rodrigo borgia i inni
6..kto odpowie za PIUSA XII i popieranie nazizmu
7..kościół nie cierpi żydów jako nacji i narodu ale kocha Chrystusa żyda...DLACZEGO
tych pytań może być milion i ciągle w nich wychodzi jedno HIPOKRYZJA KOŚCIOŁA i mordowanie niewinnych ludzi w imię wiary,
i małe podsumowanie:
-naprawdę bawi mnie i jednocześnie przeraża tłumaczenie kościoła przecież w inkwizycji zginęło tylko 10000 ludzi tylko,jeżeli zebrać ofiary tylko z tych pytań to będą setki tysięcy tylko...... TO TAK JAK BY POWIEDZIEĆ ALE TEN POLICJANT UKRADŁ TYLKO 1000 ZŁ Z KASY TYLKO(a podobno ma służyć społeczności a kościół szerzyć miłość)
kubanjan dzięki za link ale to już wiedziałem wcześniej ze kościół wymordował około 10000 ludzi.w moim pytaniu kto odpowiada za inkwizycje chodzi o głębszy sens dlaczego wymordowanie 10000 ludzi przez instytucje która ma szerzyć miłość okraszane jest opiniami przecież oni zabili tylko 10000 a nie 100000...to jest sedno pytania dlaczego kościół mordował wiem z tego linku ale kto mu dał prawo mordować nie wiem nigdzie w Biblii nie znalazłem fragmentu o tym że kościół ma mordować ludzi nawet jak są heretykami czy mają odmienne zdanie niż kościół....nie po to bóg zesłał Chrystusa a on ustanowił apostołów na ziemi żeby oni mordowali...
prawo dali ludzie.
Moim zdaniem powinieneś głebiej to sprawdzić tj. kim byli ci inkwizytorzy, jakie były cele..
Moim zdaniem to jest zbyt duży temat żeby go poruszać na forum filmwebu- gdzie zresztą poziom większości wypowiedzi jest żenujący( moze nie konkretnie w tym temacie, lecz ogólnie).
Uważam, że akurat te karty historii kościoła nie są piękne, ale nie powinno się tylko na źle koncentrować. Można mnożyć pozytywne przykłady tylko niestety większość tylko umię krytykować.
Zawsze znajdą się źli, zwłaszcze w średmiowieczu czy pożniejszych czasach gdy bycie biskupem czy papieżem zależało od pochodzenia. No i pozycja w kościelę dawała władzę.
2. Hę!? Papież nie wypowiedział wtedy żadnej krucjaty, to była tylko samowolka Hiszpan...
Jestes juz chyba na tyle duzy, ze powinienes wiedziec, ze jesli nie wiadomo o co tak naprawde chodzi, to chodzi o pieniadze:)
'Chciwosc' jeden z 7 grzechow glownych ustanowionych przez kosciol i przez te sama instytucje najczesciej popelniany.
Amen.
czyli z odpowiedzi niektórych osób można zrozumieć i wyciągnąć wnioski że kościół jest święty a jeżeli nawet coś było to najlepiej to zamieść pod dywan historii, tylko jest mały problem dlaczego kościół nie przeprasza rodziny molestowane,za inkwizycje i wiele innych ciężkich grzechów w imię kościoła lub za przyzwoleniem..Jan Paweł 2 potrafił przeprosić za Galileusza a obecny kościół chowa głowe w piasek!!!!!!!!!!!!!!!!
Prosta jest odpowiedz:
Ten, z którego woli to wszystko się stało, czyli człowiek.
Przesłaniem każdej religii monoteistycznej i nie tylko jest WOLNA WOLA.
Gdyby było inaczej bylibyśmy robotami zaprogramowanymi tylko po to, żeby czynić dobro!
Czy to nie byłoby nudne?
Czy to nie byłoby pozbawione logiki i równowagi?
Czy w takim świecie dałoby się żyć?
Wątpie...
Ludzie zagłaskali by sie na śmierć. HEHE
Kolega zapomnial ze istnieje Szatan...ktory moze wplynac na kazdego nawet na Jezusa jak to mialo miejsce w Biblii :)
Mnie bardziej od tego serialu razi film o Hypatii, przedstawiony tam mechanizm chrześcijańskich fanatyków likwidujących za naukowe podejście do teorii heliocentrycznej, bo była sprzeczna z nauką papieża, jest bardziej przygnębiająca. Zresztą podobnie było ze ściganiem Galileusza, nikt się tym nie interesował czy miał rację, ważne że buntował się przeciwko katolickiej mafii, bo szukał odpowiedzi na istotne pytania. Mam tylko nadzieję, że koniec kościoła jest bliski, bo ta instytucja przez te ponad 2000 lat narobiła tyle złego
Zwykle nie dyskutuję z ateistycznymi śmieciami i uważam że trzeba ich niszczyć, ale wyjątkowo odpowiem:
1...kto odpowiada za inkwizycje w imię wiary i mordowanie ludzi.
Nie ludzi tylko ateistów uprawiających czary i gusła,
2..kto odpowiada za śmierć setek tysięcy azteków w imię wiary
Czyli dzikusów wyznających Wirakoczę i Quetzalcoatla, którzy porywali ludzi z innych plemion i wyrywali serca na ołtarzach,
Były słuszne, muzułmańską dzicz należało tępić za to że wierzyli w Allaha zamiast prawdziwego Boga i Mahometa zamiast Jezusa. Jakby się wyprawy powiodły, dzisiaj nie byłoby terroryzmu.
Rozluźnienie i skostnienie zasad, zbyt długo władza nad Kościołem była w rękach Włochów, którzy zaczęli błędnie rozumieć ideę posługi kapłańskiej.
Piusowi należy się szacunek, że Watykan przetrwał II Wojnę Światową dzięki niemu.
7..kościół nie cierpi żydów jako nacji i narodu ale kocha Chrystusa żyda...DLACZEGO
Kościół wcale nie nienawidzi Żydów, to są Starsi Bracia w Wierze, Papież JPII odwiedzał synagogę. A pogromy Żydów wynikały z głupoty i fobii motłochu, a nie z inspiracji Kościoła.
Spróbowałbym z tobą dyskutować, ale to chyba nie ma sensu:)
PS. Muszę cię zmartwić - takie rzeczy jak czary, Święty Mikołaj, czy Buka niestety nie istnieją :)
Co jak co ale muzułmanie byli w tedy o niebo wyżsi kulturowo od Europejczyków ( byli spadkobiercami medycyny, matematyki czy nawet o zgrozo greckiej filozofii) Salladyn był o wiele litościwy niż europejscy przywódcy krucjat. W owym czasie w państwach arabskich każdy znalazł dla siebie miejsce. Szkoda że nie przetrwało to do dzisiaj...
Terroryzm ma twarz muzułmanina? Ehh dzieci do szkoły, przed 9/11 to ETA, IRA, Czerwone brygady itp to był terroryzm. Takie działania zawsze będą miały miejsce i będą popularne wśród rozumujących inaczej
ciekawa dyskusja ale wroćmy do filmu...
http://notatnikkulturalny.blogspot.com/2011/09/rodzina-borgiow-czyli-dziwne.html
Niemcy zabili miliony osób, a jakoś im wybaczyliśmy... Człowieku idź do szkoły. Może co nie co dowiesz się o renesansie i panującej tam obyczajowości. Papież tylko formalnie był wtedy przywódcą Kościoła. Praktycznie był władcą i królem jak każdy inny w tamtych czasach. Historia nie tylko Kościoła usłana jest trupami. Ale przywoływać dzieje sprzed pół millenium i używać jako argumentu przeciwko Kościołowi w XXI w, 500 lat później jest niedorzeczne.
bosz, znowu dzieciaki nie mające pojęcia o historii i procesach dziejowych - bardzo łatwo odpowiedzieć na
pkt 1, 2, 5 - czasy i poziom rozwoju ludzkości,
pkt 3, 4 - muzułmanie (to oni podbili ziemie dawniej chrześcijańskie, Bliski Wschód i Płn. Afrykę, nie licząc sporych kawałków Europy, a nie odwrotnie)
pkt 6 to bzdury i niezrozumienie uwarunkowań, a o 7 trzeba by książkę napisać, więc sobie daruję
Tyle gimnazjalnych antyklerykałów w tym temacie. Ja po tym serialu nabrałem jeszcze większego szacunku do Kościoła jako wspanialej instytucji. Spójrz na Kościół teraz.
1. Inkwizycja nie był;organem czysto kościelnym, znajomość historii się kłania. Była wykorzystywana często przez świeckich władców.
2..Konkwistadorzy, inspirowani katolicyzmem, nie działali jednak z rozkazów głowy Kościoła
4..Papież, to był błąd,
5..Kardynałowie, którzy ich wybierali, a wynikało to ze zbytniego zeświecczenia Kościoła.
6..Tutaj akurat się uśmiałem. Wiesz ilu Żydów uratował ten konkordat? ." Światowy Kongres Żydów ofiarował 20 tys. dolarów na prowadzone przez Watykan instytucje charytatywne w dowód uznania tego, co Stolica Święta uczyniła dla ratowania Żydów przed faszystowskimi i nazistowskimi prześladowaniami" oraz "Dzięki poparciu Piusa XII deportacji uniknęło około 80 tys. węgierskich Żydów, zaś kolejnych 12 tys. z całej Europy otrzymało wizy do Dominikany" (cytaty za wikipedią)
7..Owszem, byli hierarchowie Kościoła, będący antysemitami. Ale obecnie Kościół z całą siłą potępia antysemityzm.
Kościół za swe błędy przepraszał wiele razy. Uczynił nieporównywalnie więcej dobrego, niźli złego
Jeśli ktoś zadaje takie pytanie to ewidentnie nie oczekuje odpowiedzi, bo logicznym jest, że my katolicy znamy historie i każdy z nas zadaje sobie pytania i szuka na nie odpowiedzi, co nie wpływa na wiarę w boga ani szacunek do kościoła a jedynie otwiera oczy na zawiłości i brutalną rzeczywistość historyczną, nie można dziś naszą miarą mierzyć decyzji ludzi żyjących w średniowieczu! Jak można oceniać z naszej pozycji czasy, w których za zjedzenie mięsa w piątek wybijano zęby a miejsca kaźni znajdowały się na placach miejskich i traktowane były jak rozrywka dla gawiedzi typu kino i teatr!
Ktoś, kto zadaje takie pytanie ma na celu wsadzić kij w mrowisko i „wQrwi..” Towarzystwo, więc polecam, wałek lub patelnia w dłoń i ile masz pary wal w czoło do skutku może coś zaiskrzy na stykach.
Winien jest Kościół. Ale wszyscy chyba zapomnieli, lub nie wiedzą po prostu, że Kościół za swoje grzechy wobec ludzkości PRZEPROSIŁ! Ustami papieża Jana Pawła II, w marcu 2000 roku - przeprosił publicznie! \"Ciekawe, że to zawsze papież i Kościół proszą o przebaczenie. Inni milczą. Ale może tak właśnie powinno być\".
Czy Muzulmanie, Żydzi, inne Narody, instytucje - kiedykolwiek publicznie prosiły o wybaczenie?
a przede wszystkim lewica - za tysiąc razy gorsze rzeczy nigdy nawet się nie zająknęła z przeprosinami, gorzej, wciąż taką czy inną drogą nas w nie wpuszcza (współczesne lewicowe społeczeństwo coraz wyraźniej zmierza do Orwella)
"7..kościół nie cierpi żydów jako nacji i narodu ale kocha Chrystusa żyda...DLACZEGO"
Dlatego, bo Żydzi odrzucili Chrystusa i skazali go swoim postępowaniem wobec niego na śmierć. Choć z drugiej strony oczywiście śmierć Chrystusa jest nieodzownym elementem tej religii i gdyby nie oddanie przez niego życia na krzyżu, to całe chrześcijaństwo nie miałoby sensu. Patrząc pod tym kątem - gdyby nie źle nastawieni wobec Jezusa Żydzi, to bydło nie miałoby kogo popierać.
Piłat z Pontu: "Nie ja winienem krwi tego sprawiedliwego. Wasza to rzecz."
Żydzi: "Krew Jego na nas i dzieci nasze."
Mt 27,25
No tak, jest to dosadne potwierdzenie moich powyższych słów. Cóż, czasem przewrotność pewnych biblijnych wydarzeń bywa dla mnie komiczna.
Nie czytam całej rozmowy, bo szczerze mi się nie chce, odpowiem na pierwszy post. Nie wierzę w Boga, chociaż jestem wychowywany przez więrzących rodziców i nie przepadam za Kościołem, ale zauważ, że wszystko, co napisałeś dotyczy spraw sprzed wielu lat. A wiele lat temu nie tylko Kościół robił złe rzeczy, ale inni też, wszyscy nawalali się za swoją wiarę, a często nie za wiarę, a za bogactwa/terytorium, wszyscy byli nietolerancyjni przez bardzo długo, a nawet jak byli, to i tak nie do końca.
kościół przeprosił ustami JANA PAWŁA II po 2000 lat od istnienia Papież był fajnym człowiekiem ale dlaczego ten biedak musiał przepraszam za 2000 lat obłudy i zakłamania kościoła a czemu był on winien..a pytanie do obrońców jak ksiądż złapany na molestowaniu w parafi x jest przeniesiony do parafi y to znaczy że jest niewinny i że w parafi y nie ma dzieci które może dopaść...ciekawostka
Może trochę nie w temacie, ale co tam i tak off-top się zrobił. Do założyciela: o co ty masz żal do kościoła? Że matka kazała w niedziele do kościoła na msze pójść, że potępia antykoncepcje, aborcje, eutanazje, że chce bronic ludzkiego życia od poczęcia? Do wiary nikt nie zmusza, a te śmieszne gimnazjalne tezy są poniżej jakiekolwiek poziomu, dla przykładu: "Bóg nie istnieje podobnie jak Św. Mikołaj czy Buka z Muminków". Jestem osobą wierzącą, wiele razy zastanawiam się czy Bóg istnieje i dalej nie jestem pewien i pewnie nigdy nie będę, ale wierzę, bo chcę wierzyć, że w naszym życiu chodzi o coś więcej niż wegetację. Tak nawiasem mówiąc zachęcam do poczytania, niekoniecznie Biblii, ale nawet artykułów naukowych, programów dokumentalnych. Wtedy może zaczniesz sobie zadawać pytania o początek Wszechświata, o powstanie życia; dowiesz się że wszystkie teorie naukowe jakie do tej pory powstały na te tematy nie są w stanie odpowiedzieć na te pytania. Dla przykładu teoria powstania życia w bulionie aminokwasów, wszystko ładnie, pięknie, ale jak się zastanowić głębiej to bez sensu; skąd w pierwszej komórce wziął się pierwszy rybosom, powstanie DNA da się jeszcze wyjaśnić, ale jak wiadomo synteza białek zachodzi na rybosomach, rybosom też zbudowany jest z białek, więc na czym miał się zsyntetyzować pierwszy rybosom. pytanie typy co było pierwsze jajko czy kura? Nie da się na nie odpowiedzieć, a jeżeli się nie da to trzeba przyjąć na wiarę, że miała miejsce ingerencja istoty wyższej. Podobnie rzecz ma się z powstaniem świata, teoria wielkiego wybuchu już odchodzi do lamusa, a nic lepszego do tej pory nie wymyślono. Pytania tego typu można mnożyć w nieskończoność. Jak już pisałem do wiary nikt nie zmusza, a obecne tendencje do pocisku na Kościół i księży są po prostu niesmaczne, i winą za całe zło na świecie obarcza się Kościół i Boga, zapomina się ile nasz naród i cały świat Bogu zawdzięcza, co jak nie wiara pozwoliła naszym przodkom przetrwać zabory, okupacje, dała siłę do walki o wolność. Więc proszę was drodzy ateiści zanim znowu zaczniecie obrażać nas wierzących zastanówcie się dwa razy czy warto. Zarzucacie Kościołowi brak tolerancji, a sami nie umiecie uszanować znaku krzyża, czyli znaku naszej wiary, dla mnie jest to czysta forma hipokryzji, zastanawia mnie tylko dlaczego to robicie i skąd w was tyle nienawiści?
boss...nie umiesz czytać ze zrozumieniem -w Boga wierze ponieważ zostałem wychowany w tradycji wiary..ja mam pretensje do ludzi w sutannach którzy są w lini prostej po Papieżu wysłannikami................męczy mnie hipokryzja kościoła..przykłady ponownie:
1..ksiądz jest jako pedofil przeniesiony na inną parafię..problem zamieciony przez biskupów pod dywan...hipokryzja
2..chcesz unieważnienia małżeństwa z nie twojej winy zapomnij..a ksiądz żyjący z kobieta i wracający na łono kościoła ma odpuszczone winy(złamanie ślubów czystości,ślubów posłuszeństwa i wielu innych)...hipokryzja
3..ksiądz alkoholik i złodziej na inną parafie...hipokryzja
4..rydzyk głoszący nienawiść do wszystkich nie polaków( a kto jemu i preziowi dał prawo oceniać kto jest polakiem)..hipokryzja
5..Kościół głoszący nienawiść ustami wielu księży...hipokryzja..Bóg w którego wierze nigdy nie pozwolił by na szerzenie nienawiści przez katolików
6..Czy można wierzyć w Boga i omijać księży szerokim łukiem można... powód to zwykli ludzie którzy poza JP2,PIO,M.TERESĄ nie udźwignęli problemu i są problemem dla innych.
Co do obrony życia dzieci nienarodzonych jestem za z prostego powodu ..jest tyle kobiet które nie mogą mieć dzieci i tyle małżeństw czekających na adopcje iż to jest herezja zabijać bezbronne dziecko.
Czy dla ciebie prawdziwy katolik to rydzyk,prezes pis i inni udający katolików jeżeli tak to sorry ale dla mnie to ludzie nienawistni i zagubieni.
1. wiem że nie ma oficjalnych statystyk na ten temat, a zjawisko pedofilii wśród księży niewątpliwie istnieje, jednak nie jest tak powszechne jak to wszędzie jest nagłaśniane, są to sporadyczne przypadki, uogólniane na wielką skalę.
2. z unieważnieniem małżeństwa już tak jest, ślubuje się wierność do końca życia więc trzeba się nad tym porządnie zastanowić, anie pod wpływem impulsu i miłości (która przemija) podejmować pochopne decyzje, które rzutują na całe życie, co do przypadków księży żyjących z kobietami, znowu nie ma statystyk, ale wydaje mi się że jest to jeszcze bardziej sporadyczne niż pedofilia.
3. oczywiście zgadza się, pamiętać należy że ksiądz to też człowiek w dodatku grzeszny jak każdy
4. całkowicie się zgadzam.
5. z tym też się zgadzam.
6. tutaj można polemizować, w końcu sam Jezus ustanowił sakrament kapłaństwa, więc moim zdaniem nie można tego bezproblemowo oddzielić, poza tym czym jest wiara bez umocnienia sakramentalnego, a księża udzielają sakramentów
Dla mnie prawdziwym katolikiem nie jest ani rydzyk, ani kaczyński, ani moherowe babki, które zawsze okupują pierwsze ławki w kościele i dziennie mówią tyle różańców ile ja przez całe życie nie odmówię, a swoimi czynami pokazują całkowicie co innego. W mojej wypowiedzi chodziło mi bardziej o cały szereg zachowań dzisiejszej młodzieży, która rywalizuje w tym kto bardziej nabluzga na katolicyzm, niż krytykowanie ciebie, zwłaszcza że zgadzam się z Tobą w dużej mierze. Co do hipokryzji to zawsze bije po oczach, ja miałem szczęście trafiać na dobrych księży, rozumiejących czego wymaga od nich ich służba. Też boli mnie to że najwyżsi dostojnicy kościelni zamiast dawać dobry przykład wiernym, robią całkowicie odwrotnie. Czasy pierwszych chrześcijan pewnie już nigdy nie wrócą, a szkoda bo oni pokazywali na czym naprawdę polega wiara w Boga i pomimo że byli prześladowani, nie porzucili wiary, byli w stanie oddać za nią swoje życie, przebaczyć prześladowcom. W dzisiejszych czasach tacy ludzie trafiają się bardzo rzadko, ale jednak są, pomimo tego wszechobecnego zepsucia moralnego, dzisiaj większość dostosowuje zasady do własnych potrzeb, to mi odpowiada to może zostać, a to jest niewygodne i takie niedzisiejsze że tego nie będę przestrzegał. Nawiązując jeszcze do hipokryzji obecnie trochę w tej sprawie ruszyło i Kościół zaczyna przyznawać się do popełnianych przez wiele lat błędów, oczywiście ofiarom molestowania niewiele to pomoże bo uraz zostaje do końca życia, więc takim osobom w ogóle się nie dziwię że nienawidzą księży, mają przynajmniej powód w przeciwieństwie do 99,9% ludzi bluzgających na księży, oczywiście mógłbym tu jeszcze rzucić pusty frazes o wybaczaniu, ale nie wiem czy ja gdybym znalazł się w takiej sytuacji umiałbym wybaczyć, dlatego staram się ich nie oceniać.
witam w taki sposób możemy rozmawiać,neguje hipokryzje nie tylko w kościele,także w policji,wojsku,instytucjach państwowych a co do zdania iż mały jest odsetek pedofili księży..to mała prośba zajrzyj w dane kościoła amerykańskiego,niemieckiego,kościoły ameryki południowej -przerazisz się tym co przeczytasz ,a jeszcze jedno to że kościół mówi iż jest mały odsetek pedofili i złodziei wśród księży nie oznacza prawdy(jest to czyste zamiatanie pod dywan)..dlaczego Polski kościół nie poda nigdy danych,jeżeli jest to tak mały odsetek to danymi można zamknąć usta wszystkim ateistom(nie można gdyż to zjawisko rozrosło się do tego stopnia iż jest tragedią ..dla ciebie 5 do 8 % to mało dla mnie to niestety szok).
Co do księży jako ministrant z długoletnim stażem miałem kontakt i z dobrymi i złymi..musz cię zmartwić byli mniej więcej na równi(gdyby to był wyznacznik ten mały micro-rejon to byłby szok)
Parę kwestii pominąłeś jak taka dlaczego ksiądz ucieka do kobiety ,wraca i jest jak gdyby nigdy nic a człowiek nie może dostać unieważnienia małżeństwa mimo iż złamał mniej ślubów lub ich nie złamał niż ksiądz żyjący z kobieta...pozdrawiam
Nie widzisz że sytuacje które zestawiasz ze sobą nie sa analogiczne?
Ksiadz żyjący z kobietą, a nastepnie nawracający się uzyskuje przebaczenie ze względu na to żę Bóg jest milosierny i jeśli taki "zbłakany" kapłan żałuje za swoje czyny Kościół w imieniu boga odpuszcza mu grzechy.
Co do unieważnienia ślubu to niezbyt rozumiem o co Ci chodzi. Małżeństwoo jest sakramentem, który wiąże człowieka do smierci współmałżonka. Jego unieważnienie jest dopuszczalne tylko w ściśle określonych prawem kanonicznym przypadkach (np jeśli współmałżonek ukryje przed Tobą chorobę psychiczną o której dowiedział się PRZED ślubem). Nie uważam się w tej sprawie za eksperta dlatego nie chcę rozwodzić się na ten temat. Zwyczajnie nie rozumiem zestawienia przez Ciebie tych dwóch sytuacji (dla mnie zupelnie nie adekwatnych). Mógłbys mi to wytlumaczyć?
witam zestawienie jest proste a może tylko ja myle pojęcia.zawierając ślub składam przysięgę przed Bogiem wobec małżonki , ksiądż składa wiele ślubów: wierności,czystości,posłuszeństwa and more, łamiąc wszystkie moim zdaniem wyrzeka się Boga mimo to może wrócić,a facet który zostaje zostawiony przez żonę nie moze uzyskać unieważnienia związku(trwa to latami i jest efektowne w 15% spraw..prawie niemożliwe)..problem polega na tym ze zostawiony facet przez kobietę która idzie do innego i ma z innym dziecko nie biorąc rozwodu z poprzednim nie jest dla kościoła problemem. Podobno przysięgamy do śmierci czyli żona która jest z innym ma byc dalej mją żona toż to monogamia(dwóch facetów ,jedna kobieta)..czy wyraźnie to wytłumaczyłem.
Jak przysięgasz to jest to przysięga. Nie moze być uniewazniona tylko dlatego że druga strona Cię oszukała. Zauwaz, że w przysiędze małżeńskiej slubujesz wierność do śmierci współmałżonka. Nie ma nic o tym, że ślubujesz wiernosć, ale pod warunkiem że wspołmałżonek będzie ci wierny. Myślę, że gro osob stajacych na slubnym kobiercu nie zdaje sobie sprawy co naprawdę robi i do czego się zobowiązuje. Bo w przysiędze małżeńskiej ślubujesz wobec Boga wiernosć i milosć drugiej osobie, NIEZALEZNIE od wierności i miłości tej osoby w stosunku do Ciebie. Co do monogamii: jeśli Twoja żona jest z innym facetem to złamała przysięgę - to jej grzech. Ale to nie zwalnia Ciebie z przysięgi danej jej! Może nigdy tego nie zozumie, ale może pojmie swój bład i będzie chciała wrócić. Wtedy od Ciebie zależy czy jej wybaczysz. Ksiądz może wrócić do Kościoła jeśli żałuje za grzechy i chce wrócić. Kościół nie moze go potepić. Decyzja należy do Boga. Nieskładnie troche to napisane, ale cieżko mi oddac co mam na mysli, bo to trudne kwestie. Nie obraź się, ale myslę że nie rozumiesz czym tak naprawdę jest malżeństwo i sama przysiega małżeńska. I nie jest to prawdą że "zostawiony facet przez kobietę która idzie do innego i ma z innym dziecko nie biorąc rozwodu z poprzednim nie jest dla kościoła problemem". Co według Ciebie Kośćiół powinien zrobić? Ukamienować "nierządnicę" i utopić "bękarta"? Czy może dać bidulce, zostawionemu facetowi pełne rozgrzeszenie, zwolnić go z przysięgi, którą świadomie złożył zonie kilka lat wczesniej? Powtórzę jeszcze raz: w przysiędze małzeńskiej nie ma wiernosci warunkowej.
Rozumiesz o co mi chodzi?
witam ,nie rozumiem,problem dotyczy mojego kolegi z pracy który po zostawieniu go przez żonę wiądł jak kwiat,facet się załamał,ona zwiała do innego ,ma z nim dziecko a tamtego ma gdzieś,chodzi o to że kościół powinien dac im unieważnienie tym bardziej z e ona przyznała się iż rozpad związku to jej wina(więc gdzie leży problem,problem jest w tym że wdł nauki kościoła on ma na nią czekać..ile lat 200,300..to czysta paranoja)..facet jeżeli spotka drugą kobietę która będzie chciała kościelny to co wtedy...lipa...co do przysięgi on jej nie złamał tylko ona ,a jeżeli wierzysz w to ze ona wróci do mojego kumpla to albo jesteś naiwna albo szok zkatolicyzowana ,ona nigdy nie wróci i tyle a więc chłop ma przewalone a kościół odwraca sie plecami, to tyle a jeszcze jedno..zdrowych wesołych i spokojnych świąt pozdrawiam
Nie, nie jestem naiwana. Wiem że takie cud miód powrot zdarzają sietylko w modzie na sukces. jednak to nie zmienia fakty, że jesli jego żona żyje, to nie może brać drugiego ślubu kościelnego. to jest sakrament i nie Kościół sie wypina. takie sa zasady i jak się komuś nie podoba to nikt go nie zmusza ich przestrzegać. A po co mu drugi slub kościelny? Dla mamy, babci, dziadka czy stryjecznej ciotki? Dla białej sukienki, fotografa, wesela? Jesli jest katolikiem to powinien rozumieć, że takie unieważnianie w jego wypadku jest sprzeczne z nauką Kościoła. Ślubu koscielnego sie nie bierze ze względu na to że ceremonia jest ważna dla rodziny. To sakrament, a sakrament jest znakiem bożej Łaski. Jak w to nie wierzy to co się przejmuje? idzie do urzędu, bierze slub, robi "huczne weselisko" i gra. A jesli wierzy to jak może mysleć o złamaniu przysięgi złożonej przed Bogiem? Więc idąc Twoim tokiem rozumowania: tak, chłop ma przewalone. Bo małzeństwa się nie zawiera od tak. Trzeba wczesniej więcej jak trochę pomysleć. Nie chcę tu absolutnie oceniać Twojego kolegi - nie znam sytuacji, ale tak juz jest. Nikt nie mówił wcale ze wiara jest wygodna. Nie mówię przy tym, że uważam to za jakąs super zasadę - biorąc slub nie wiesz co sie stanie. Nigdy nie będziesz 100 procent pewny drugiej osoby. Wielokrotnie nad tym myslałam. Ale mam do tego takie podejście: Kościół to instytucja, która ma swoje prawa. Jak chcesz do niej należeć to musisz się podporządkować. I tyle. To nie jest wielka filozofia.
PS. Także pozdrawiam i życzę Ci wesołych Świąt.
witam przedstawiciela ojca dyrektora i prawdziwego pisowskiego katolika....jedno zdanie z twojej strony a ile w nim miłości..
Dlatego, że pytania są tak sformułowanie, ze właściwie Ty nie potrzebujesz odpowiedzi Ty już WIESZ.
Dlatego, że te pytania są tak sformuowane, że nie da się na nie odpowiedzieć. Stąd mój powyższy wpis o głupocie. Czy możesz mi odpowiedzieć na to pytanie?
Dlatego również, że nie da się odpowiedzieć na te pytania bez nakreślenia szerokiego kontekstu średniowiecznej moralności, wiary, światopoglądu, ówczesnego stanu wiedzy, poziomu życia człowieka średniowiecza, ówczesnych wartości itp...
Dlatego również, że oczekujesz, że ktoś na forum Filmwebowym odpowie Ci na te pytania używając 100 słów podczas gdy powstają książki na każdy z tych tematów i one nie wyczerpują tematu. Pomijam fakt, że nie chce Ci się po nie sięgnąć tylko zadajesz pytanie na Filmweb.
Dlatego, że swoją wiedzę o świecie czerpiesz (może się mylę ale skoro zadajesz takie pytania mam prawo tak sądzić) tylko z lewackiej lub liberalnej propagandy a nie chce Ci się sięgnąć do opracowań z alternatywnych źródeł. Wiedziałbyś wtedy jaka rzeczywiście liczba ludzi spłonęła na stosie podczas inkwizycji i jak bardzo się ona różni od tej w Twojej głowie.
lewaków omijam szerokim łukiem,nie cierpię hipokryzji w kościele,dzielenia ludzi jak kaczor na swoich i obcych,mówienia przez księży w kościele na kogo mam głosować i tak dalej,inkwizycja zabiła ok 10000 ludzi(jak na kościół to mało..instytucje powołaną do szerzenia miłości)...a jeszcze jedno jak ty będziesz kradł,zabijał,gwałcił to twoją linią obrony będą zaszłości historyczne,a co mają zaszłości do faktu że kościół od powstania do dnia dzisiejszego miesza się w politykę....proszę o jedną linijkę z pisma św lub nauk Chrystusa która mówi o tym że kościół ma prowadzić politykę..przytocz mi taka linijkę a posypie głowę popiołem i wstąpię do zakonu...kościół na świecie się zagubił w Polsce tacy ludzie jak rydzyk lub pisowcy niszczą ten obraz..dzielenie ludzi na katolików i nie katolików..popieranie kary śmierci(pis)...co niedziela słysze w kościele o polityce a ja chce usłyszeć o obronie dzieci nienarodzonych o pomocy biednym a nie o tym jaki jest tusk,miler czy inni.....nadal nikt nie odpowiedział mi na podstawowe pytanie : skąd w kościele tyle hipokryzji i dlaczego kościół z nią nie walczy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mieszasz wszystko ze wszystkim. Nie potrafię się odnieść do Twojej wypowiedzi bo pozbawiona ona jest treści. Pojawia się "kaczor" "rydzyk" "moher" "nienarodzone dzieci" jakiś tajemniczy kościół w którym co niedziele mówią "na kogo masz głosować" i "o polityce" są "pisowcy" i "dzielenie ludzi". I generalnie Kaczor jest jak zawsze winny wszystkiemu łącznie z tym że wciąż nie ma drugiej serii Borgiów na HBO. Pa. Bez odbioru.
1-6 odpowiedź: BÓG!
7: Bóg może robić ze swoim narodem wybranym co mu się podoba. Wystarczyło tylko aby jeden z nich postąpił źle wobec niego a niszczył od razu cały ród. Bóg trzeba pamiętać jest zazdrosnym Bogiem, pragnie by tylko w niego wierzono i jemu oddawano cześć, skoro zsyła na swój naród wybrany różne nieszczęścia ma w tym swój cel i nie musi być zrozumiały dla małego człowieczka. Jezus nie zginął przez żydów ani rzymian, ale dlatego że sam tego chciał, pokazał że jest Bogiem i że jest w stanie kochać swój lud, ale ten musi być mu oddany.
Wracając do hipokryzji, już twoja wypowiedź jest pełna hipokryzji, po za tym o ile wiem kościół nie tłumaczył się mówiąc "co tam tysiące co zginęli w krucjatach", ale o dziwo takie wytłumaczenie jest najlepsze. Bóg niszczy swoich wrogów, Jezus mówi, że nie powinniśmy zajmować się grzebaniem umarłych tylko sprawami żywych, itd, itd.
To prawda, że człowiek jest słabą istotą i może nią być, ale tylko wtedy gdy jest z Bogiem, natomiast gdy odwraca się od niego wtedy Bóg wpada w gniew, u niego nie ma podziału na niewinnych i winnych, kare musi ponieść każdy. Od i tyle.
To co wymieniłeś a propos kościoła i tak wymięka w porównaniu do tego co tylko w 100 lat zrobił socjalizm.
tak tylko że socjalizm nie miał w założeniu głoszenia miłości, a tak po za tematem,parę dni temu słyszałem od pewnej dewotki że jest tylko jedna prawda, ciekawe co to znaczy i czy jest to prawda pana T..
jak to nie, socjalizm głosi miłość i sprawiedliwość - właśnie dlatego jest taki niebezpieczny
Odpowiem Ci chociaz jestem ateista, a twoja prowokacja przynosi nam tylko wstyd
1. Kosciol katolicki odpowiada za inkwizycje. Nie wypiera sie tego i blaga o wybaczenie. Kazda wielka wiara w swojej historii ma mroczniejsze rozdzialy. Szwedzi np. w imie kalwinizmu gwalcili i mordowali polskie kobiety wyznajace wiare w Matke Boska. To jest wg. Ciebie lepsza sprawa?
2. Wiara to byla tylko przykrywka i nie rob z siebie debila twierdzac, ze tego nie rozumiesz. Kosciol nie czerpal z kolonizacji prawie zadnych zyskow, mial na glowie reformacje i za te mordy mozesz obwiniac jedynie narod hiszpanski.
3. A potrafisz scharakteryzowac przyczyny wypraw krzyzowych? Glowna przyczyna byla prosba cesarzy wschodniorzymskich do papiesta o pomoc w walce o odzyskanie swietych miejsc ktore zajeli i grabili saraceni nie wspominajac juz o tysiacach wyrznietych przez nich w pien pielgrzymow chrzescijanskich. Mordowanie podczas oblezen to jest oddzielna sprawa. Chyba potrafisz sobie wyobrazic co saraceni robili ze zdobytym miastem w izraelu?
4. jak wyzej
5. Za duzo sie naogladales Rodziny Borgiow na HBO? A kto odpowiada za premiera Tuska? Rodrigo Borgia to ministrant przy dzisiejszych "demokratycznie" wybranych rzadzacych.
6. A co wedlug Ciebie mial zrobic Pius XII? Na sile walczyc z nazizmem chociaz jedno jego slowo krytyki skutkowaloby zniszczeniem swiata chrzescijanskiego i zburzeniem Watykanu? Dzieki siedzeniu cicho na tylu uratowal dziesiatki tysiecy zydow ktorym po cichu pomagal ewakuowac sie do alianckich kolonii. Inna sprawa, ze on nie popieral nazizmu tylko po prostu go nie skrytykowal.
7. Pokaz mi fragment w oficjalnych ksiegach kosciola rzymskokatolickiego mowiacego o nienawisci do zydow.
1...kto odpowiada za inkwizycje w imię wiary i mordowanie ludzi
autorzy prawa żydowskiego spisanego w Starym Testamencie, które głosi 'Nie dasz żyć czarownicy'
2..kto odpowiada za śmierć setek tysięcy Azteków w imię wiary
kilku hiszpańskich facetów z nizin, którzy postanowili się dorobić na wyprawach, a musieli dorobić ideologię, żeby zyskać poparcie władców i mieć forsę 'na bilet kolejowy'; dołożyły się do tego przywleczone choroby zakaźne, na które Indianie nie byli odporni
królowie, którzy chcieli uzyskać wpływy w Palestynie, bo na własnym podwórku mieli braci z równymi pretensjami do tronu
patrz wyżej
oni sami odpowiadają za siebie, bo każdy człowiek ma wolną wolę
Hitler był bardzo nabożnym człowiekiem... na swój sposób... i piekielnie skutecznym mówcą
dlatego, że bardzo szybko wymazano ze świadomości żydowskie pochodzenie Chrystusa jako niewygodne i zrobiono z niego uniwersalnego Aryjczyka - naród kojarzony z brudną lichwą nie wydawał się odpowiedni