PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=556945}

Słodkie kłamstewka

Pretty Little Liars
2010 - 2017
7,5 73 tys. ocen
7,5 10 1 73447
3,0 3 krytyków
Słodkie kłamstewka
powrót do forum serialu Słodkie kłamstewka

HALLOWEEN'OWY ODCINEK

ocenił(a) serial na 10

Wszelkie spoilery, zdjęcia i informacje!

ocenił(a) serial na 4
efi19

Wydaje mi się, że chodziło tylko i wyłącznie o to, że Ali chciała się dowartościować. Wybrała sobie cztery, bardzo niewinne, trochę zagubione i całkowicie wyzbyte życia towarzyskiego dziewczyny, z których zrobiła swoje "przyjaciółki". Dzięki niej, one były popularne, a ona mogła odczuwać władze. Alison była bardzo apodyktyczna więc wydaje mi się, że chodziło o to :)

ocenił(a) serial na 8
equinox17

Chyba w pewnym stopniu dostaliśmy odpowiedź na to pytanie...

"Zdałyście test.
To, jak tu przyszłyście...
Teraz wiem, że mogę na was liczyć.
Jeśli bym was potrzebowała,będziecie przy mnie."

equinox17

A mi się wydaje, że może właśnie dlatego, ale potem, jak się skapnęła, że ma prześladowcę, to chciała mieć armię - stąd ten numer z domem i "Noelem" - "chciałam się przekonać, czy gdy będę was potrzebować, to przyjdziecie" - czy jakoś tak.
Może i chciała odczuwać władzę, na początku, ale potem chciała mieć kogoś do tego, żeby ją bronił przed "A".

ocenił(a) serial na 4
youhaveamessage

Możliwe. Tyle, że to by pokazywało, że może i była mądra/sprytna, ale zarazem bardzo naiwna, bo jak 4 dziewczynki miały ją obronić? Zapewniały jej bardzo wyimaginowane poczucie bezpieczeństwa, moim zdaniem :)

ocenił(a) serial na 6
efi19

odcinek mnie meeega rozczarował coraz bardziej sie boję o przyszłość serialu. w zapowiedzi serii 2b była emili która odkrywa kim jest A? jeśli to A to wygląda mi na mężczyznę

ocenił(a) serial na 7
pllgg

Hej ;p

Muszę się wziąć czym prędzej za odcinek.
Jejku... ale mnie dawno na filmwebie nie było :p
Szkoda, że nie mogłam oglądać na żywo, ale pewnie skończyłoby się to nietomnością nad ranem i odsypianiem w szkole ;p

Lecę oglądać.

coconutP

mi się wydaje(mam nadzieje) ze tas opowiesc o blizniaczkach to takie mrugniecie okiem scenarzystow do nas własnie apropo ksiązki:)

ocenił(a) serial na 5
euniceczar

http://www.tvguide.com/News/Pretty-Little-Liars-1038836.aspx

Jeszcze nie oglądałem, ale po przeczytaniu tego mam coraz większą ochotę :D Chyba jutro w szkole wezmę się za ten odcinek :)

Chimcharo

Ciekawy pomysł na odcinek. Halloweenowy klimat zdecydowanie na plus :)

ocenił(a) serial na 7
lonelygirl19

Hymm myślałam, że odcinek będzie zdecydowanie lepszy, a tu tak naprawdę nic specjalnego.... no cóż na to na co się czeka długo nie zawsze jest najlepszej jakości.

Wiemy, że A jest ktoś kto na początku prześladował Alison, a później po jej śmierci dziewczyny.

Obawiam się niestety, że wprowadzą ten motyw z bliźniaczką,.....

A tak poza tym to pokazali nam pewne ujęcia, których wcześniej nie widzieliśmy a szczególnie to, że Ali ma na każdą z dziewczyn haka....

A do tego wychodzi, że biedny Toby był molestowany przez Jennę już od początku, dostawała to co chciała,

Z Jenny to widać zanim straciła wzrok kawal jędzy był i do tego zwracano na nią uwagę, szczególnie Noel i Mona.

Mnie tylko ciekawi to jakim cudem Hanna zaprzyjaźniła się z Moną

ocenił(a) serial na 8
monisia99

"Z Jenny to widać zanim straciła wzrok kawal jędzy był.."

Z tym to bym się jednak nie zgodziła. Jędzą to była Ali, wykorzystywała ludzi dla osobistych rozgrywek... Jenna to zauważyła i nie chciała być tego częścią. Wydaję mi się, że postąpiła słusznie z tym jak potraktowała Ali ;)

ocenił(a) serial na 7
kasia_duszek

Ja myślę, że będzie rekonstrukcja odcinków co się działo z Jenną zanim oślepła. Dlatego też myślę, że wyjdzie z niej kawał jędzy. A osobiście bardzo ładnie potraktowała Ali, w końcu ktoś utarł jej nosa i widać budził zainteresowanie innych niż sama Ali . Wcale mnie to nie zmartwiło. A tak ogólnie to Jenna z przed wypadku całkiem mi przypadła do gustu :) ( no oprócz wątku związanego z Tobym)

kasia_duszek

tak. ali potraktowała ok. ale to co robiła z tobym bylo nie fair.

ocenił(a) serial na 8
monisia99

Wydaję mi się, że to współpraca kilku osób. Raczej A to nie jest jedna. Uważam, że jest to Mona, ponieważ były takie momenty co obraz był widziany czyimiś oczami i ona właśnie pasowałyby do maski Mony. Lucas wydaję mi się, że może być A, ale raczej nie uważam go za zabójcę. Faktycznie producenci mogą wykorzystać motyw z książki. A co jakby w tym domu ta bliźniaczka zabiła Ali i już ona siedziała na tym fotelu. Raczej mało prawdopodobne, ponieważ jest sporo rzeczy, które by temu zaprzeczały, ale warte rozważenia. I wtedy zabita byłaby bliźniaczka, a A to byłaby Ali. Jak w książce :P

mini94

promo w zwolnionym tempie
http://www.youtube.com/watch?v=32hTahNigDc&feature=feedu

mila1082

dziewczyny znajda szkatulke ali,ta ktora miala schowana w w swoim pokoju.
na bank bedzie blizniaczka!

ocenił(a) serial na 10
mila1082

tylko nie bliźniaczka :( :( :(

Nava15

Wlasnie motyw z blizniaczka bedzie najlepszym rozwiazaniem tylko trzeba to lepiej zrobic anizeli w ksiazce. Gdyby tak nie konczyla sie ksiazka to wszyscy by sie zachwycali ale ze ksiazkowe zakocnzenie jest znane to kazdy oczekuje czegos innego.

Motyw ze Ali zyje i zabila swoja wlasna blizniaczke ktora uciekla z wariatkowa jest dobry tylko trzeba go sensownie i dobrze ukazac w serialu aby nie bylo to naciagane. Jest to trudne do zrobienia ale jak sie uda to bedzie to najlepsze zakonczenie z mozliwych.

Bezsensowne zakonczenie tworzone na sile tylko po to zeby nie bylo tak jak w ksiazce typu Ezra jest -A to najwieksza glupota. Niby po co jakis Ezra albo ktokolwiek inny z zewnatrz mialby sie mscic na paczce Ali - tam nie ma zadnego motywu.

Wiem ze serial jest kierowany glownie do nastolatek i wiekszosc osob pomysl z blizniaczka sie nie podoba czemu sie dziwie ale to naprawde moze byc dobre mroczne zakonczenie.

Zakonczenie moze byc rozne bo ponoc tworcy mowili ze nie bedzie tak jak w ksiazce ale to ze pojawi sie siostra blizniaczka to wam gwarantuje na 100% to juz widac po tym co serwuja do tej pory.

- zdjecia rodzinne na ktorych jest Ali z siostra
- wymowna opowiesc na poczatku odcinka o dwoch blizniaczkach z ktorych jedna trafila do wariatkowa (Ali opowiadala to z autopsji chodz motyw z zabiciem podkoloryzowala)
- samochod przed starym domem z napisem Radley Sanitarium - tak to wlasnie tam umiescili rodzice Ali druga blizniaczke na leczenie w ksiazce

Faker

Wiec blizniaczka pojawi sie na pewno co nie oznacza ze zakonczenie bedzie identyczne jak w ksiazce chodz mi by to nie przeszkadzalo jezeli by to dobrze zrobili.

Faker

Osoba w masce ktora przesladowala Ali w starym domu i chciala ja zabic to moim zdaniem jej siostra blizniaczka co nie znaczy ze ona jest rowniez -A.
Wydaje mi sie ze na poczatku -A bedzie Mona tak jak w ksiazce ktora zginie a pozniej drugi raz -A bedzie moglbyc ktokolwiek zeby nie bylo identycznie jak w ksiazce.

Faker

zgadzam sie w 100 procentach!
1-licze na to ze w tym sezonie pojawi sie blizniaczka. w ksiazce jej pojawienie sie bylo zrobione na lapu capu,dlategomam nadzieje ze w serialu sie postaraja.
tez wydaje mi sie , ze jakby wyskoczyli z ezrą byloby to dziwne.
chcialabym zeby ali sie pojawila bo tak malo jest retrospekcji, a jej wredne zachowanie dodaje smaku calej historii!
2-GDZIE SA FOTY RODZINNE NA KTORYCH JEST ALI Z SIOSTRĄ????? :)
3-tez mi sie wydaje ze ta osoba w nawiedzonym domu mogla byc blizniaczka.

mila1082

znalazlam fote 15:18
na scianie w pokoju alison sa trzy fotki w jednej ramce.ali ,jason,ali (jakby odbicie lustrzane)

http://www.tvguide.com/News/Pretty-Little-Liars-1038836.aspx

mila1082

to foto ali wyglada jakby bylo przeciete i kazda jego czesc byla wlozone srodkiem do kranca ramki.
widac ze ali na fotce styka sie z kims glowa.
wystarczy zamienic kolejnosc zdjec z ramki , polaczyc i mamy blizniaczki :)

ocenił(a) serial na 5
mila1082

Mi się wydawało, że któraś z bliźniaczek została w tym domu zabita, aż do momentu, w którym "Ali" rozmawiała z Noelem. No to teraz nie ma innej opcji - która z dziewczyn Dilaurentis miała na sobie ten dziwaczny kostium z twarzą dziecka i to ona była w tym domu. Pytanie - która z sióstr jest tą ze szpitala psychiatrycznego? I która w końcu została zamordowana? A może dwie... Cóż, jest dużo możliwości. Może być też tak, że któraś z nich przeżyła i teraz to ona pisze do naszej czwórki ("A jak Alison, nie jak Amator"). Tylko... Która w końcu byłaby ALISON?

PannaFranciszka

Ja sądzę, że Alison jest niepoczytalna i to ona była w zakładzie psychiatrycznym ,a ten straszny dom był kiedyś ich domem tzn Alison zabiła swoja siostrę gdy była mała( na początku filmu jest scena) poza tym lalka ktora Ali ukrywa w schowku jest ta sama lalka która jest w scenie pierwszej-o którą dziewczyny się kłócą. uważam,że nie będzie bliźniaczek tylko mamy się dowiedzieć,że Ali jest na tyle zalękniona osobą i chcącą pokazać swoją siłę ponieważ długo przebywała w zakładzie psychiatrycznym

PannaFranciszka

mi sie wydaje że Ali wcale nie podpuszczała dziewczyn, naprawde ktoś ją zaciągnął do tego domku, i to była ta siostra bliźniaczka właśnie, zabiła ją i włozyła jej ciuchy udając ze teraz ona jest Ali. [ale to było by dziwne zeby miały te same głosy itp] dlatego pozniej znajdą ciało Ali, a A to ta siostra która nadal żyje + pozostałe osoby typu Lukas, Mona..

ocenił(a) serial na 8
ash_olka

Myślicie, że Ali jest złą bliźniaczką czy tą zaatakowaną? Bo mi obie wersję właściwie pasują:P

mini94

jaką złą bliźniaczką? ja chyba nie rozumiem, jeśli na początku filmu Ali opowiada o samej sobie, czego dowodem jest lalka którą ukrywa, to jej siostra zginęła, bo Ali ją zabiła

mini94

A ja na chwilę odejdę od tematu bliźniaczek . A gdyby w serialu miało się zrobić tak : Pod koniec dowiadujemy się kto się jednym z A . Dziewczyny myślą, że to koniec męki ale w ostatniej scenie dostają sms'a
" Myślałyście , że to koniec ? Jeszcze z wami nie skończyłam - A " .
I dopiero w trzecim sezonie dowiadujemy się o bliźniaczkach , i tp.
Przepraszam , że mam takie "rozwalone " rozumowanie ale estem chora i cieżko mi poskładać myśli :)

ocenił(a) serial na 9
kirik121

Wydaje mi się, że Ali mogła mieć siostrę bliźniaczkę, ale ją zabiła - i ta opowieść była z zycia wzięta. Chociaż troche to nielogiczne, no bo przecież nie mogłaby teraz normalnie funkcjonować z rodziną ;d A poza tym widać, jak udawała silną i twardą - po tym "napadzie" w tym starym domu siedziała w fotelu, i powiedziała dziewczynom, że to było ustawione, a jednak ja wnioskuję, że ona to zmysliła, bo nie chciała im pokazac, że naprawdę coś jest nie tak. W sklepie przed imprezą ktos ja obserwował, najpier wystraszył ją Noel, ale potem wydaje mi się że ktoś inny, a ona pomyślała, że to znowu Noel. No i ten ktoś był w tej masce, w której ktos ja potem atakował w tym domu - tak więc myślała, że to Noel. A tak naprawdę to był chyba A...
Pokręciłam, wiem :d

ocenił(a) serial na 4
kirik121

Zwróciliście uwagę na to, że pod ramką ze zdjęciami umieszczona jest taka mała tabliczka przewiązana wstążką? Znajduje się na niej tekst po francusku, który brzmi mniej więcej tak: "C'est le double du rire et de doublit le sour ire et double la poini et vous etes denie avec des (...)" Niestety nie mogę odczytać ostatniego słowa :| Z tego co zrozumiałem, chodzi o "Podwójny uśmiech, podwojony gniew oraz podwójne uderzenie obciążone (...)". Uczyłem się francuskiego tylko nieco ponad 1,5 roku więc może ktoś bardziej biegły w języku mógłby to rozszyfrować :) dołączam screena ramki: http://i53.tinypic.com/zl97on.png Właśnie... zdjęcia ... spróbowałem je połączyć i oto co mi wyszło: http://i54.tinypic.com/t0nm7d.png :) Dołączam zdjęcie pokoju Ali, z najlepszej wersji odcinka - 720p.hdtv.x264-compulsion: http://i56.tinypic.com/2dqo6qw.png ; ]

ocenił(a) serial na 9
equinox17

1. jesli alison zabila swoja siostre jako dziecko tak jak w tej historii ktora opowiada na poczatku odcinka to odpada tlumaczenie ze A jest wlasnie ta blizniaczka i to nie ona ja szantazowala bo nie zyje
2. Jesli na tym zdjeciu faktycznie sa one razem to musialy sie spotkac niedawno bo zdjecie wyglada na terazniejsze

ocenił(a) serial na 10
kociaksiezniczka

Przciez jakby Ali miala blizniaczke to dziewzyny i ludzie z miasta wiedzieliby ..z reszta spotykaly sie tez u Ali w domu, to co nie wiedzialby o siostrze..dziwne

bianka226

świetny odcinek ;D nie przypuszczałem, że Mona zna się z Jenna. Co jak co, ale Ali była straszna.

bianka226

Ale one tam miały z siedem lat. Może po tym... morderstwie rodzina przeprowadziła się do Rosewood i tam Ali poznała dziewczyny. Wątpię, że po śmierci córki (którą zabiła druga córka) oni zostaliby w miasteczku gdzie szybko roznoszą się plotki.

smiles

A mi się wydaje, że to zabójstwo było trochę naciągane. Może było tak:

1. Rodzice Ali i Jasona mieszkali gdzieś tam, i mieli 3 dzieci: bliźniaczki - Alison i X(która wtedy się nazywała Alison, a prawdziwa Alison miała inne imię :D), i Jasona.
Ali chciała zabić X (stąd ta opowieść) i jej rodzice na czas ją przyłapali i oddali ją do domu dziecka/do jakiegoś wariatkowa (samochód pod tym strasznym domem).
Rodzice, X i Jason szybko uciekli z tego miasta i przeprowadzili się do Rosewood.
Ali gdy już miała kilkanaście lat, postanowiła się zemścić - znalazła rodziców, przyjechała do Rosewood i zamordowała X, UKRYŁA JĄ W OGRODZIE (stąd ciało w 1 odcinku) i udawała przed rodzicami tę X. Ale nagle zaczęto jej grozić śmiercią, zaczęła się sprawa z A, dlatego Ali postanowiła się zmyć - w swój ostatni dzień pozałatwiała wszystkie sprawy (pójście do Jenny z filmikami, klucz dla Emily itd) i pozwoliła ludziom znaleźć ciało X zakopane w ogródku.
Ali nadal żyje i śledzi dziewczyny, ale nie sama. Ma współpracowników, przekupiła ludzi lub ich zaszantażowała - jak widać było w tym odcinku, miała haka na wszystkich. Chociaż to, że jest A wydawałoby mi się trochę głupie.

ocenił(a) serial na 7
pllgg

w 06:19 jest ten kostium klauna z poprzednich odcinków dziwne to .

ocenił(a) serial na 10
wisienka2327

Wydaje mi sie ,z e na stylowa przemiane Mony miala wplyw Jenna zaraz jak sie poznaly :)
Jenna jest sliczna

bianka226

no i już wiadomo dlaczego Ali wrzuciła tę petardę do domu Jenny... i dlaczego wymyśliła to, że Toby ich podgląda. I jeszcze jedno! można się domyślić kto kręcił te filmiki... to IAN! dlatego Ali miała haka na Jenne, w dodatku powiedziała jej, że kiedy wróci do miasta to ją zniszczy.

ocenił(a) serial na 8
Leo_Wyatt

Wiecie Ali mogła podkoloryzować tą historię, żeby wydawała się straszniejsza. W ogóle nie musiała zaatakować siostry, ale na przykład dręczyć ją psychicznie czy coś.

mini94

jestem pod wrażeniem odcinka, naprawdę... wow. warto było czekać.

Jenna - świetna scena, mamy już jasno przedstawioną relację Jenny i Ali - nareszcie ktoś jej dogadał, bardzo fajne połączenie z Moną. w ogóle - Mona i 'nie znasz mnie, ale poznasz'... wszystkie tropy prowadzą do niej i Lucasa, którego było mi bardzo, bardzo szkoda.
scena w opuszczonym domu - cholera, to było świetne! ale domyślałam się, że to jednak nie był Noel.
wszechobecny motyw lalek, testowanie przyjaciółek... na każdą ma haka, tak naprawdę dziewczyny nie mają wyjścia i muszą trwać przy Alison, jeśli chcą zachować swoje sekrety. pięknie zabezpieczyła się nie tylko przed A., ale i przed Jenną.

tekst po francusku to: C'est le double du rire [śmiech] et de doublit le sourire [uśmiech] et double la point et vous etes denie avec des jumeaux -> tak jak osoba wyżej przetłumaczyła, a ostatnie słowo to BLIŹNIACZKI :D czyli tak jakby - obciążone byciem bliźniaczkami. tekst, zdjęcia, samochód pod domem - wszystko pasuje. poza tym, opowieść z początku była baaardzo wymowna i nie zdziwię się, jeśli Ali uszkodziła [bo nie zabiła przecież] swoją siostrę. chociaż, jeśli to siostra Ali miała być w psychiatryku, to obstawiam, że Ali ją sprowokowała do zrobienia czegoś, co dałoby podstawy do odesłania do zakładu. wiemy, że jest zdolna do wielu rzeczy, by osiągnąć cel.

scena w pokoju Ali była świetna, ukazała jej lęk, wspominane wiele razy skrytki, tajemnice. coraz bardziej jestem przekonana, że Ezra nie jest A. [daliby go więcej w tym odcinku..], a zamieszana jest w to najbardziej Mona i Lucas. i wierzę w wątek bliźniaczek, o dziwo, i like it. :D wszystko na to wskazuje. :D

ech, nie mogę się doczekać kolejnego odcinka!

ocenił(a) serial na 4
yootsuu

dzięki za poprawienie moich błędów z tym zdaniem po francusku :)) czyli twórcy bardzo wymownie przekazali nam, czego można się spodziewać w sezonie 2b. To bardzo prawdopodobna teoria. Ali celowo pozbyła się bliźniaczki, a ta chciała się na niej zemścić. Mam tylko nadzieję, że zostanie to ciekawie przedstawione : ]

ocenił(a) serial na 10
equinox17

Hej a ten dom na początku - tych bliźniaczek to nie jest przypadkiem dom Ali ? Bo jakoś strasznie podobnie wygląda ... Ale to pewnie tylko moja wyobraźnia ...

ocenił(a) serial na 9
MrsRockVersion

odcinek mi się podobał, ale miało być wyjaśnione dlaczego Ali wybrała dziewczyny na swoje przyjaciółki, a ja nadal nie znam odp. na to pytanie. a wiecie może dlaczego Ali z tej lalki wyjęła łańcuszek i włożyła tą karteczkę ?bo ja nie do końca rozumiem jej działania .

apricoot

jak dla mnie to Ali schowała tę karteczkę w lalce bo nie chciała, żeby ktoś się dowiedział, że jest zastraszana, ale i tak możemy się tylko domyślać, ale myślę, że to jest najbardziej możliwe.

Co to bliźniaczek :d nie rozpędzajcie się z tą teorią, moim zdaniem jeśli miałoby coś takiego być to dowiemy się więcej w 2 części sezonu.

Leo_Wyatt

a widzieliście na koniec kila osób miało ten sam ubiór (był w niego przebrany Lucas), jak dla mnie to byli wszyscy Ci, którzy mieli na pieńku z Ali. ;) i chcieli się na niej zemścić, za to wszystko.

apricoot

Wyżej w tym temacie już dziewczyny wytłumaczyły Ali wybór.

ocenił(a) serial na 6
yootsuu

Też jestem pod wrażeniem odcinka, szok! bardzo pozytywnie. Wątek z bliźniaczkami? Czyżby jednak? Mam nadzieję że fajnie to rozegrają. Moja teoria : Ali sprowokowała swoja siostrę by ta ją zaatakowała, chciała się jej w ten sposób pozbyć, w końcu wiemy jaka z niej osoba i że nie stoi nic na przeszkodzie żeby pozbyć się nie chcianej osoby.

ocenił(a) serial na 8
Katerinaxoxo

mnie zastanawia ten łańcuszek, który wyjęła z lalki. czemu chciała go tak dobrze ukryć?

ocenił(a) serial na 10
mini94

Może to jest taki otwierany, w który można włożyć zdjęcie i może na nim jest Ali z tą siostrą o ile ona wgl istnieje ? ...