PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=556945}

Słodkie kłamstewka

Pretty Little Liars
2010 - 2017
7,5 73 tys. ocen
7,5 10 1 73451
3,0 3 krytyków
Słodkie kłamstewka
powrót do forum serialu Słodkie kłamstewka

HALLOWEEN'OWY ODCINEK

ocenił(a) serial na 10

Wszelkie spoilery, zdjęcia i informacje!

MrsRockVersion

wstawiłam to u góry, ale nie wiem, czy wszyscy widzieli, więc wstawię jeszcze raz :D
A mi się wydaje, że to zabójstwo było trochę naciągane. Może było tak:

1. Rodzice Ali i Jasona mieszkali gdzieś tam, i mieli 3 dzieci: bliźniaczki - Alison i X(która wtedy się nazywała Alison, a prawdziwa Alison miała inne imię :D), i Jasona.
Ali chciała zabić X (stąd ta opowieść) i jej rodzice na czas ją przyłapali i oddali ją do domu dziecka/do jakiegoś wariatkowa (samochód pod tym strasznym domem).
Rodzice, X i Jason szybko uciekli z tego miasta i przeprowadzili się do Rosewood.
Ali gdy już miała kilkanaście lat, postanowiła się zemścić - znalazła rodziców, przyjechała do Rosewood i zamordowała X, UKRYŁA JĄ W OGRODZIE (stąd ciało w 1 odcinku) i udawała przed rodzicami tę X. Ale nagle zaczęto jej grozić śmiercią, zaczęła się sprawa z A, dlatego Ali postanowiła się zmyć - w swój ostatni dzień pozałatwiała wszystkie sprawy (pójście do Jenny z filmikami, klucz dla Emily itd) i pozwoliła ludziom znaleźć ciało X zakopane w ogródku.
Ali nadal żyje i śledzi dziewczyny, ale nie sama. Ma współpracowników, przekupiła ludzi lub ich zaszantażowała - jak widać było w tym odcinku, miała haka na wszystkich. Chociaż to, że jest A wydawałoby mi się trochę głupie.

ocenił(a) serial na 6
MrsRockVersion

A może ten łańcuszek należy do tej drugiej siostry? Łańcuszek jest jedynym elementem, dzięki któremu można było rozróżnić siostry...mam kręćka

Katerinaxoxo

Według mnie... Są dwie Ali (bliźniaczki) nie wiem jeszcze w jaki sposób ale jakoś to się stało że nikt ich nie pamięta. Może jedna zniknęła po tym (jak już ktoś mówił),jak druga dręczyła ja psychicznie. Ali nr 1 ma normalne życie nikt się nie domyśla i nagle dostaje wiadomości typu "Obserwuje cię" albo " Teraz moja kolej żeby Cię torturować (czy coś takiego). Domyśla się, że to jej siostra (Ali nr 2). Ali nr 2 w jakiś sposób wabi Ali 1 do strasznego domu, wysyła wiad. żeby dziewczyny przyszły. Ali 2 krzywdzi Ali 1 i to ona siedzi w fotelu. Przyszło mi na myśl że to dwie różne osoby, bo zmiany zachowań Ali były zbyt radykalne, jakby była w ciąży co najmniej. Ale nie wiem czy ktokolwiek mnie rozumie a tym bardziej popiera moje zdanie ;D

ocenił(a) serial na 6
FlammeFleur

tekst w ramce po francusku - A uczylo sie kiedys francuskiego ;> te zdjecia ewidentnie wskazuja na motyw blizniaczek :< dodatkowo w promo nowego sezonu na koncu emili stoi przed A i czyzby pokazywala mu ta kasetke z pokoju Alison? Czy cos takiego? Nie widze dokladnie

ocenił(a) serial na 10
kasztanowa_filmweb

"It's my turn to torture you"- nie sądzicie, że może chodzić właśnie o bliźniaczkę? Ali torturowała ją kiedy były małe (historia opowiedziana na początku jest trochę podkoloryzowana) i teraz bliźniaczka chce się odegrać.

ocenił(a) serial na 9
pllgg

odcinek był genialny .! normalnie na to czekałam .! żeby na reszcie zaczęło się cos dziać .! tak siedzę , myślałam że znów oglądnę to samo że ktoś niby cos zrobił potem się okazało że tego nie zrobił albo okazało się ze to nie ma nic wspólnego ze sprawą ...
A tu takie BUM .! jak dla mnie więcej historii z przeszłości , postacie Jenny i Ali przed wypadkami są genialne ...
I jeszcze ta nowa ,,reklamówka,, . początek no nie wiem jak się to dokładnie nazywa no to co ta muzyczka leci - genialna .! dla mnie odcinek jest super extra bombowy ......

co do górnego postu myslę że chodzi o Mone albo Lucasa ... ale wolalabym jednak tą blizniaczkę ... Ten serial i tak jest już tak podkoloryzowany że mogliby dać ta blizniaczke , dom wariatów , psychiatryk itp.
GENIALNY .!

MrsRockVersion

Ale słuchacie - Lucas nie będzie A bo scenarzyści nie są głupi i nie dawaliby nam oczywistości.

pllgg

Przeczytałam wszystkie Wasze komentarze i aż założyłam konto, żeby się wypowiedzieć :D.
Nikt nie zwrócił uwagi na pewną rzecz: Lucas i Mona raczej nie mogą ze sobą współpracować. Gdyby razem udało im się zabić Alison, to Mona po wyjściu na światło refletkorów (czyt. gdy stała się modna, fajna, ah eh) raczej nie nazywałaby Lucasa obojniakiem i traktowała by go dobrze. Co jak co, ale w tym serialu ukazane jest bardzo dokladnie, że wspólne tajemnice zbliżają do siebie ludzi :)

Melodyyy

właśnie chciałam sie o to spytac! czy to przypadkiem nie mona przezywała potem lucasa.czyli jednak. chyba ze oni razem to uknuli! w odcinku specjalnym wygladali na zakumplowanych albo przynajmniej dobrze rozumiejacych sie.

mila1082

dokladnie, ale gdy Mona wyzywała go wydawało się to szczere :)

Melodyyy

tak. przypomnialam sobie o tym przed pojsciem spac wczoraj i nie dawalo mi to spokoju haha. a czy ktos pamieta jak dalej potoczyly sie relacje mony i jenny? tak bardzo skupilam sie na glownym watku ze to mi kompletnie umknelo. czy one nie spotkaly sie kiedys u jenny w domu???

mila1082

z tego co pamietam to nie bylo nic o jennie i monie... ale to podejrzane i wydaje mi sie, ze one mogly zrobic cos Alison. wedlug mnie jest to bardziej prawdopodobne, niz ze zrobil to Lucas.

Melodyyy

tak mogly cos jej zrobic/od razu widac ze sie skumplowaly. ktos juz wczesniej o tym wspominal- tez mi sie wydaje ze za metamorfozą mony stoi jenna.tym bardziej mnie ciekawi czemu dalej nie ma slowa o ich znajomosci.mona naprawde wydaje mi sie podejrzana.odciela sie od wszystkich starych znajomych i kumpluje sie z dawnymi wrogami. prawda czy gra? a w ostatnim(chyba to bylo w ostatnim)odcinku przed przerwa to chyba ona wlaczyla ten megafon w budynku kolo stajni tak zeby rozmowe jej i hanny mozna bylo uslyszec na zewnatrz.pamietacie? jak weszla do budynku, podeszla do stolika gdzie byl mikrofon i polozyla tam czapke.

mila1082

chociaz, ja mone raczej wykluczam z grona potencjalnych zabojcow, bardziej mi pasuje na a-tak jak w ksiazce.
co nie znaczy, ze jenna i mona nie mogly robic ali innych swinstw. najchetniej obejrzalabym wszystkie odcinki od pocztaku. glupia jestem ze nie ogladalam maratonu!

ocenił(a) serial na 6
mila1082

a czyli myslicie ze mona przyszla na przyjecie w stroju kobiety kot a potem szybko przebrala sie w kostium z ta biala maska? ;d

kasztanowa_filmweb

nie,raczej nie. chociaz.... potem juz jej nie bylo widac na przyjeciu

ocenił(a) serial na 9
Melodyyy

a może właśnie jest całkiem odwrotnie niż mówisz:) też całkiem o tym zapomniałam że Mona traktowała go podle a w ostatnim odcinku raczej nie wyglądało na to że go nienawidzi. jaki miała powód żeby traktować go źle? bo Ali tak robiła? nie sądzę. po tym jak Mona była szarą myszką i nikim dla Ali (tak samo jak Lukas) wątpię żeby mona potrafiła tak samo traktować Lukasa jak robiła to Alison. na własnej skórze poczuła jak to jest. mi to raczej wygląda na jej taktyczne zagranie żeby nikt się nie zorientował że łączył ich jakiś wspólny cel? i że kiedykolwiek mieli ze sobą coś wspólnego? bo skąd taka pogarda dla niego. bardziej prawdopodobne mi się to wydaje. coś tu jest na rzeczy

ocenił(a) serial na 5
pllgg

Dzięki, youhaveamessage, ujęłaś w swojej teorii wszystko to, co mi się w głowie kłębiło. Z PLL mam tak, że na coś wpadnę, ale potem nie mogę końca z końcem różnych teorii powiązać. A to, co napisałaś CAŁKOWICIE SIĘ ZGADZA. No bo Ali żyje i ją dziewczyny widziały NAPRAWDĘ, to nie były żadne zwidy xD A więc wątek z bliźniaczkami - nie widzę innego rozwiązania niż to, co przedstawiłaś, tylko... Trzeba go dopracować pod względem zabójstwa. Ali zabija bliźniaczkę, zakopuje jej ciało, a potem znika z Ianem czy co??? Tej nocy przecież zniknęła.
A tak btw to co w końcu z tym czarnym workiem przed domem Jasona?

ocenił(a) serial na 10
PannaFranciszka

Właśnie, wszyscy zapomnieli o worku :D może tam były jakieś rzeczy, albo zdjęcia potwierdzające to, że Ali jednak żyję. Sama nie wiem. No ale jeszcze karteczka "I know what u did", czy to może mieć coś wspólnego z bliźniaczką? że może ją zakopał czy coś?

ocenił(a) serial na 10
pllgg

nie wiem czy zauważyliście ale , wtedy gdy Aria poszła do Hollis na korytarzu tak jakby wpadła na Ezrę . Może to jeszcze bardziej potwierdza teorie ,że jest A ?

ocenił(a) serial na 10
Szalott

nie wydaję mi się, on wtedy nawet nie wiedział kim ona jest, a co dopiero kim jest Ali

ocenił(a) serial na 10
pllgg

sms w pierwszym odcinku "I'm still here bitches", pamiętacie? może to siostra Ali została pochowana a ona (Ali) po prostu dręczy dziewczyny? w halloweenowym odcinku da się zauważyć, że była cwana i złośliwa

PannaFranciszka

:D
właśnie, nie pomyślałam o tym Ianie i kamieniu.
Trzeba byłoby wszystko idealnie dopracować, ale jeszcze nie wiem dokładnie, jak to powiązać.

A zauważyliście jeszcze te wszystkie rzeczy związane z książką Zabić Drozda?
Ulica Mockingbird w 2x13 (To kill a mockingbird - oryginalny tytuł książki), na początku sezonu praktycznie wszędzie się przewija ta książka - Byron daje ją Arii, Emily czyta ją na ganku, Spencer czyta ją gdy rozmawia z Wrenem na ganku, gdy Aria i Ezra wchodzą do domu najpierw jest zbliżenie na książkę, a potem widzimy ich, Ezra każe przeczytać tę książkę klasie.
Nie wiem, może jest jakieś powiązanie. Obejrzę film, może tam coś złapię. A ktoś czytał tę książkę i przypomina sobie coś, co tam jest?

ale nie wydaje mi się, żeby Ali była "A" - w końcu to właśnie ono wyjęło Iana ze sznurów, a dajcie spokój, 16 nie ma tyle siły, żeby uciągnąć dorosłego, faceta. Co innego, jakby był jakiś chuderlawy, ale Ian nie jest, jest dość dobrze zbudowany.

ocenił(a) serial na 5
youhaveamessage

Może zabicie Ian'a było małą zemstą za uprawianie seksu z jej siostrą bliźniaczką? Nie no, przesadzam. XD

Co do "Zabić Drozda" - też to zauważyłam. Książki nie czytałam, ale spróbuję znaleźć coś na jej temat w internecie.

qlenaa

http://pl.wikipedia.org/wiki/Zabi%C4%87_drozda
sa analogie :)

ocenił(a) serial na 5
mila1082

"Jest obserwatorką z jednej strony niedoskonałą(...)może więc zobaczyć i zrozumieć więcej niż niejeden z nich."
"Głównym wątkiem pierwszej z nich jest fascynacja dzieci tajemniczym synem ich sąsiada, który nigdy nie wychodzi z domu(...)Artur "Boo" Radley urasta w ich wyobrażeniach do roli potwora i psychopaty. W rzeczywistości Artur jest od lat więziony przez(...)ojca, który w ten sposób karze go za młodzieńcze przewinienie." - Czy czasem w książce nie było tak, że ukrywali Courtney w domu, czy coś? ;)

qlenaa

Albo Marlene po prostu lubi tę książkę, bo tam jest postać Atticusa, a tak ma na imię syn Marlene, a my się doszukujemy drugiego dna :D

ocenił(a) serial na 5
youhaveamessage

No w sumie... Tyle, że w PLL nigdy nic nie wiadomo, wskazówki mogą być ukryte wszędzie. ;D

youhaveamessage

Odzinek 2 lub 3 miał tytuł "To kill a mocking girl" :P

Nie czytałam, ale gratuluję spostrzegawczości.

ocenił(a) serial na 10
youhaveamessage

Właśnie jestem w trakcie czytania 'Zabić Drozda' i może to nieistotne ale jest coś o miasteczku, w którym ktoś tam studiował, które nazywa się Montgomery tak jak Aria. Wiem, to już za wielkie doszukiwanie się drugiego dna..

pllgg

Mocny odcinek,nie ma co.

Oleandria

Mam do Was pytanie, bo jednej rzeczy nie rozumiem.
Jak na mój gust z odcinka wynika, że na imprezę u Noela trudno było się dostać. Świadczy o tym choćby sama reakcja dziewczyn, gdy zostały zaproszone. Więc w takim razie.. Co tam robiła Mona i Lukas? Przecież wtedy Mona nie należała jeszcze do tych popularnych. Czy źle coś odebrałam i to była po prostu impreza dla wszystkich, wstęp wolny itd?

ocenił(a) serial na 8
Lexi1617

Wydaję mi się, że tak.. przychodził każdy. Alison tylko okłamała dziewczyny, że ciężko było dla nich załatwić zaproszenie. Chciała aby były jej wdzięczne, by potem móc to wykorzystać :)

kasia_duszek

Według mnie odcinek średni. W sumie miało być dużo odpowiedzi, a nic z tego nie było... Pojawiło się tylko to, co podejrzewaliśmy: że "A" już wcześniej znęcało się nad Alison.
Ciekawi mnie tylko ten wątek z bliźniaczkami. Może Ali nawiązywała do siebie? Może zabiła swoją siostrę?

ocenił(a) serial na 10
kasia_duszek

Nie wiem jak wy, ale w tym odc. Bardzo polubiłam Jennę. Gdy nie była ślepa, była pewna siebie, przebojowa itp. Nie bała się postawić Ali. Mogła by spokojnie rządzić szkołą i być miłą dla ludzi typu Lucas, Mona wtedy. Mam nadzieję, że przywrócą jej wzrok i wróci jakaś dawna cząstka starej Jenny.

meel

Jak dla mnie Alison nastawiała Spencer przeciwko Mellisie i okłamała ją w sprawie głosowania.Założę się że żadnych znajomości w komisji nie miała i tylko udawała że jej pomogła wygrać.
W ogóle to Alison zachowuje się jak chora psychicznie,można być wrednym ale bez przesady,to było nienormalne jak kazała Arii iść na imprezę :/

ocenił(a) serial na 5
Oleandria

Alison nastawiała Spencer przeciwko Melissie, pewnie ze względu na Ian'a.

No i Melissa w końcu trochę pomogła Spencer w tej przemowie (z tego co pamiętam), jednak Ali wolała, by cała zasługa za wygraną Spenc przypadła jej.

Oleandria

zachowanie ali - bardzo chore. jesli bedzie tak jak w ksiazce to przeciez wlasnie ona jest tym czubem ktory wtracil prawdziwa ali do zakladu psychiatrycznego.[a to zachowanie na poczatku helooweenowego odcinka??? no chyba nikt nie powie ze to normalne ;)] z ksiazki wynikalo ze prawdziwa ali jest po prostu snobką i typowa sliczna dziewczyna z liceum, ktora ma swoje grono a reszte ludzi ma w d. tymczasem blizniaczka courtney jest psycho.

ocenił(a) serial na 7
pllgg

ale jestem rozczarowana tym odcinkiem... nudził mnie, nie miałam tego typowego dreszczyku na plecach podczas oglądania...;] a promo było takie świetne, cały odcinek - słaby, wiele hałasu o nic według mnie. ale zapewne od stycznia zacznie się najlepsze :)

ewa1292

Zgadzam się z ewą, odcinek nie powala, nie daje do myślenia i nic nowego nie wprowadza ( oprócz tego że A istniało przed morderstwem Ali ) Wiedzieliśmy jaką osoba była Ali, to tylko utwierdza nas w przekonaniu, że była suką. I dodatkowo coraz mocniejsze dowody na to żę Lucas, Mona i Jenna znajdą nić porozumienia... Wszystko to bardzo przewidywalne ZBYT przewidywalne ;>

ocenił(a) serial na 6
FlammeFleur

tyle czekałam na ten odcinek i też się rozczarowałam ;p

ocenił(a) serial na 5
kasztanowa_filmweb

Nie wiem, czy dobrze zapamiętałam ale w którymś tam odcinku Jason dał Arii pudełko ze skarbami Ali. Czy to nie jest to same pudełko, w którym ALi schowała karteczkę w lalce?

ocenił(a) serial na 6
Fragaria

chyba tak ;p

Fragaria

to same chyba

Oleandria

wiecie, gdzie mozna znalezc wszystkie ksiazki Pretty little liars, ale po polsku, dzieki

bejs

Nie ma wszystkich, jest tylko chyba kilka, w Empiku i w innych księgarniach. Są bodajże 2 pierwsze.

youhaveamessage

już cztery pierwsze :)

ocenił(a) serial na 10
Oleandria

Mona nie wlaczyla tego mikrofonu, Hanna niechcaco go nacisnela kaskiem jak wchodzila :)

ocenił(a) serial na 8
pllgg

UWAGA, SPOILER!

Poszukałam trochę w internecie i wiem kto jest zabójcą. Według jakiejś tam Amerykanki: Ali miała bliźniaczkę, Courtney. Courtney ukradła życie Alison, więc przez cały czas Courtney udawała, że jest Alisson. Prawdziwa Alison zabiła Courtney. Więc cztery przyjaciółki nigdy nie znały Alisson, tylko jej bliźniaczkę, Courtney.

Podobno tak jest w książkach.
Ale zobaczymy, czy tak będzie naprawdę w serialu ;)

ocenił(a) serial na 7
karolaajn

Po tym odcinku, mam wrażenie, że:
- Alison nie została zamordowana przez Jennę - Jenna była typem osoby, która lubiła pokazywać swoją wartość i przeciwstawiać się poniżaniu przez Alison, więc nie mogła chcieć jej zabić - to nie dało by jej uczucia wyższości;
- Jenna toczyła swoją własną grę, miała na wszystko oko i chciała trzymać rękę na pulsie, dlatego zaprzyjaźniła się z kimś z Roosewod, jeszcze przed swoim przyjazdem;
- Alison pisała pamiętnik, który pewnie leżał przed jej domem i ktoś go sobie wziął - ale nie "A", tylko Lucas - chciał dać drobną nauczkę przyjaciółkom Ali, jednak "A" się o tym dowiedziało i zaczęło szantażować Lucasa, dlatego musi mu/jej pomagać;
- Ali miała siostrę bliźniaczkę, która była chora psychicznie i poniżała Ali; w noc Haloween prawie ją zabiła, więc rodzice wysłali ją do zakładu psychiatrycznego, w którym popełniła samobójstwo, wysyłając Ali wiadomość w stylu "to przez ciebie zginęłam";
- "A" o tym wszystkim wiedziało i dlatego dopiero w noc Haloween zaczęło się podpisywać "A" - żeby Ali dostała paranoi i zaczęła
sądzić, iż to jej siostra bliźniaczka;
- "A" poznało siostrę Alison w zakładzie psychiatrycznym, bo pracowało tam jako wolontariusz; siostra Alison, wmówiła "A", że to Ali ją dręczyła;
- "A" pokochało siostrę bliźniaczkę Alison, dlatego kiedy siostra Ali popełniła samobójstwo, Alison uciekła, a "A" ją zgubiło, więc zaczęło dręczyć jej przyjaciółki, w nadziei iż Alison wróci;
- "A" jest Ezra - jako student mógł być też wolontariuszem i czytał kiedyś wiersz do złudzenia opisujący historię śmierci siostry Alison.