SPOILERY
SPOILERY
SPOILERY
Bardzo ciekawi mnie, kto jest "A" więc stworzyłam listę.
SPOILERY
SPOILERY
SPOILERY
1.Dziewczyny wiedziały, że Alison ma starszego chłopaka.
2.Przyczyną śmierci Ali było uduszenie.
3.Ali miała na głowie ślady od uderzenia tępym narzędziem.
4.Alison odwiedziła Jennę w szpitalu, zaraz po wypadku z garażem.
5.Ali kłamała, że Toby je podglądał.
6.Jenna nie mogła wysyłać sms-ów, bo raz dziewczyny dostały
wiadomości, kiedy Jenna przy nich siedziała.
7.Na końcu 2 odcinka, Jenna zadzwonila do kogoś i powiedziała: "Wyślij wiadomość teraz"
8.Kiedy Emily i Maya robiły sobie zdjęcia[wtedy jak się pocałowały] ktoś je zabrał.
Raczej nie była to dziewczyna. Ten ktoś wyglądał jak trochę grubszy mężczyzna. Poza tym,
Maya wcale nie była zdziwiona/przestraszona, że zdjęć nie ma.
9.Ktoś filmował Spencer i Wrena, kiedy ten włamał się do jej domu .
10. "A" musiał/a wiedzieć, jakiej stacji radiowej słucha Hanna, skoro
zadedykowała jej piosenkę "I don't need you anymore". Musiał/a też wiedzieć, że
Hanna właśnie w tym momencie jedzie samochodem i słucha radia.
11."A" był/a w domu Spencer, wtedy jak na lustrze był ten napis.
I nikt nie widział jej/jego jak wchodzi/wychodzi?
12. Jenna miała szminkę takiego samego koloru, jakiego był napis na lustrze
w pokoju Spencer.
13. Toby miał romans ze swoją siostrą, Jenną.
14.W ciasteczku z wróżbą Hanna znalazła wiadomość od "A".
15.Lucas chodził z Hanną na spotkania[nie pamiętam jak się nazywały,ale
chodziło w nich o to, żeby nauczyć się odmawiać, jak ktoś proponuje Ci seks,
czy coś w tym stylu]
16.Toby ma wytatuowane 901 - w końcu wolny[901 - free at last].
To dzień, w którym zniknęła Alison [1 września]
17.Kiedy na studniówce Spencer i Alex byli u wróżki, ktoś podłożył tam kartę
"Kiss bye bye for your BFF", ale nie podpisał się "A".
18.Kiedy Aria, Hanna i Spence przeglądały teczkę Toby'ego, w pokoju była z nimi
Jenna która wszystko słyszała. Dziewczyny oczywiście o tym nie wiedziały.
19.Aria powiedziała, że Alison zobaczyła Toby'ego i Jennę "razem"[chyba wiecie, co
mam na myśli]kiedy wrzuciła petardę. Ale w takim razie, dlaczego tylko Jennie coś
się stało, a Toby'emu nic?
21.Gdy Jenna siedziała przy stoliku z dziewczynami, "A" napisał/a:
"szkoda, że Jenna nie widzi waszych min", czy coś takiego. Więc "A" musi chodzić
do ich szkoły.
22.Lucas nie wiedział, że Ali nazywała Hannę "Hefty Hanna", więc nie mógł jej tak nazwać
w smsie od "A". Dlatego powinniśmy raczej wykluczyć, że Lucas to nie "A".
23."A" wyłowił/a akta Toby'ego z rzeki.
24.Jenna poprosiła brata Ali, Jasona, o to, żeby mogła wygłosić dedykację
na ceremoni upamiętniającej.
25.Jenna mówiła, że Ali była dla niej wsparciem po wypadku, więc może
Ali powiedziała Jennie wszystko o dziewczynach?
26.Jason powiedział, że Jenna ZADZWONIŁA do niego, spytać, czy może wygłosić
dedykację. Natomiast Jenna powiedziała "when I was talking to him[Jason] I got that strange
sensation, like Ali was in the ROOM with us"[kiedy rozmawiałam z Jasonem, odniosłam
dziwne wrażenie, tak jakby Ali była z nami w pokoju].
27.Jenna powiedziała, że gdy rozmawiała w szpitalu z Ali, ta powiedziała, że
skończyła ze Spencer, bo się jej bała.
28.Toby[lub ktoś z jego telefonu]zadzwonił do Ali, w noc, kiedy z[a]ginęła.
29.Alison powiedziała bratu o podpaleniu garażu. Co więcej, zwaliła winę na
Spencer. Powiedziała też Jasonowi, że Spencer groziła Toby'emu.
30.Jason przyznał, że w niektórych kwestiach może być nawet gorszy niż Ali.
31.Ian był na ceremonii Alison.
34.Jenna na ceremonii powiedziała, że naprawdę poznała Ali, kiedy ta odwiedziła ją
w szpitalu.
35.Jason dał dziewczynom bransoletkę Ali, którą ktoś ukradł z pokoju Spence i
powiedział im, że policja mu to dała.Jak się okazało, była to kopia prawdziwej bransoletki.
36.Lucas zniszczył pomnik Ali.
37."A" był/a zadowolony/a, że Toby'ego już "nie ma".
38.Ktoś był z Emily w szkolnej bibliotece podczas tornada i zabrał list.
Jak się okazało, był to policjant.
40."A" nie przesłała policjii całego filmiku z Ali i Ianem.
41."A" napisał/a Arii karteczkę, w której powiedziała jej, żeby przeczytała stronę 22.
Był tam wiersz Ezry noszący tytuł "B-26", czyli Ezra napisał go PO spotkaniu z Arią.
Ale jakim cudem tak szybko go opublikowali i dali do książki? Poza tym, skąd "A" wiedział/a,
że akurat w tej książce jest ten wiersz?
42."A" wysłała sms-a Monie.
44.Ian strasznie nalegał, żeby Melissa się z nim umówiła na kawę.
45.Spencer chodziła z Ianem, kiedy ten zerwał z Melissą.
46.Na swetrze Toby'ego, który dał Alison sweter, była jej krew.
47.Melissa powiedziała, że Ali zginęła pewnie przez to, że zbyt dużo sobie pogrywała.
48.Jak się okazało, 1.09 nie był tylko dniem, w którym z[a]ginęła Alison.
Był to też dzień, w którym Toby skończył z Jenną.
49.Jenna jest zakochana w Tobym.
50.Toby widział, jak Ali wsiadła do auta "jakiegoś kolesia".Miała wtedy na sobie sweter Toby'ego.
51.Jenna wiedziała, gdzie będzie ukrywał się Toby.
52.Dziewczyny znalazły bransoletkę z napisem "Jenna".
53.Ali miała romans z Ianem.
55.Gdzie Hanna zostawiła torbę, gdy biegła na parking?
56.Hannę potrącił ciemnoszary samochód z rejestracją; CRF2105 lub CBF2105
59.Po co do cholery Ian nagrywał Ali?
60.Hanna napisała dziewczynom w smsie, że widziała "A". Chwilę po tym, potrącił ją
samochód i Aria dostała sms'a od "A", że Hanna widziała zbyt wiele. Potem znów, okazuje się,
że Hanna widziała Noela Kahn. Czy to znaczy, że Noel jest "A" i współpracuje z kimś,
kto potrącił Hannę?
61.Ktoś, kto potrącił Han, zostawił samochód w lesie i uciekł. Nie mógł to być Noel,
bo nie zdążyłby skombinować tak szybko auta, potrącić Hannę i na dodatek ona
nie mogłaby go widzieć w tym samym czasie, chyba, że w lesie były 2 osoby ubrane na czarno
i tak jakby się "wymieniły", tzn. przy samochodzie Ezry Hanna widziała Noela, który
potem uciekł i w lesie pojawił się ktoś inny[też ubrany na czarno i biegnący]
62.Aria widziała Noela, kiedy karetka odjechała. Czemu nie powiedziała o tym dziewczynom?
63.Gdy Hanna trafiła do szpitala i dziewczyny czekały na jakieś wiadomości od lekarza,
matka Hanny rozmawiała z Lucasem.
64.Noel powiedział, że tamtej nocy był z Seanem.
65.Zdjęcie Mayi i Em zostało skradzione na imprezie Noela.
66.Jenna wiedziała, że Toby dał sweter Alison.
67.Alison odwiedziła/przyśniła się Hannie, kiedy była ona w szpitalu.
68.Ali powiedziała Han "Pamiętasz z tej nocy więcej, niż Ci się wydaje".
[Chodziło jej o noc, kiedy Alison zniknęła]
69.Alison powiedziała do Hanny "Jeśli powiesz prawdę złej osobie w złym
czasie, skończysz tak jak ja."
70.Ali powiedziała Hannie "I was so scared, that you are gonna die.
That's why I come back. I didn't care, how dangerous it was. I had to see you.", czyli
"Strasznie się bałam, że umrzesz. Dlatego wróciłam. Nie obchodziło mnie, jak niebezpieczne
to będzie. Musiałam Cię zobaczyć"
71.Ali nie jest "A", bo powiedziała "Powinnam zrobić coś z "A". Zdzira niemożliwie działa mi
na nerwy".
72.Alison wiedziała o "A".
73.Ali zostawiła ślad po szmince na plastikowym kubku w szpitalnym pokoju Hanny.
74.Drzewo z napisem "Alison + Ian" zostało ścięte i wywiezione kilka dni po tym, jak
Emily i Spencer je zobaczyły.
75."A" dał/a dziewczynom wskazówkę i najwidoczniej chciał/a, żeby zobaczyły to drzewo.
76.Melissa i Ian bardzo szybko się pobrali, chociaż Melissa mówiła, że Ian złamał jej serce,
że cierpiała itp.
77."A" napisał/a na gipsie Hanny: "Sorry about losing my temper.My bad. Love, A" czyli
"Przepraszam, że straciłam swoją ikrę. Mój błąd. Kocham, A". Może "A" podaje się za Ali i wiedziała, że
Alison odwiedziła Hannę,ale nie wiedziała,że powiedziała Hannie, że "A" działa jej na nerwy i nadal się
za nią podaje i w tej "wiadomości na gipsie" przeprosiła Hannę za to, że "przyszła"?
78.Ktoś palił sobie tym ściętym drzewem w kominku. Jednak ten 'ktoś' nie wyglądał na mężczyznę.
Może to była Melissa? Ale skąd wiedziałaby o drzewie? Mógłby to być też Lucas -
on ma chude nogi. Ale po co miałby palić to drzewo?
79.Nikt ze szkoły nie domyślił się, że coś łączy Ezrę i Arię, skoro ona ciągle przesiaduje
w jego klasie, ciągle ze sobą rozmawiają na korytarzu itp?
80.Jenna weszła do klasy, kiedy Aria i Ezra trzymali się za ręce i na pożegnanie powiedziała:
"Przepraszam, że przeszkodziłam." Coś mi się nie wydaje, żeby była ślepa.
81.Noel był na imprezie Hanny i zaglądał do szafki, gdzie jej matka trzymała pieniądze.
Mógł je zauważyć i potem ukraść.
82.Noel nie odpowiedział na pytanie Arii o to, czy żywi on urazę do niej i jej przyjaciółek, za
to, że skłóciła go z jego dziewczyną.
83.Lucas zniszczył pomnik Alison.
84.Jenna wydała Toby'ego policji.
85.Hanna, gdy była sama w domu, widziała różne cienie, zupełnie, jakby ktoś był w jej domu.
Jeden z tych cieni był na schodach do góry i raczej było widać, że ktoś jest w domu.
Nagle Hanna zobaczyła drugi cień - ale to była jej mama, która wyszła zza rogu, nie szła ze
schodów na dół. Więc kto był na górze? Na dodatek za oknem Hanny też był cień, ale to mógł
być już jakiś samochód lub coś takiego.
86.Alison w hotelu Hilton Head w południowej Carolinie, tak samo jak Ian.
87."A" musiał/a wiedzieć, gdzie Hanna trzyma leki, bo włożył/a jej do jednego opakowania liścik.
88. Zdjęcie z końcowki 12 odcinka: http://i55.tinypic.com/2ij525g.jpg
Ciemnobrązowy stół, śmieszna skarbonka. Tam chyba leży srebrny laptop i.. chyba peruka.
Widzicie to?
89.Na początku odcinka 13, Ian szeptał do Melissy: "Jak się dowiedzą, będą zadawać pytania"
90."A" wiedział/a, że Ian ożenił się z Melissą.
91.Ali zniknęła w noc, kiedy wróciła z Hilton Head [hotel, w którym była z Ianem]
Może tam się pokłócili i stamtąd uciekła, a Ian wrócił i ją zabił? Pamiętacie filmik? Kamera się
przewraca, a Alison upada na ziemię.
92.Noel jest zawsze w pobliżu.
93.Noel był blisko Hanny, kiedy ta odebrała zamówienie[babeczki] i stał tam, dopóki nie zjadła.
94.Gdy Hanna jadła babeczki, jakiś chłopak powiedział "oink oink".
Tak brzmiała też wiadomość od "A" napisana na papierowym ręczniku w toalecie, gdy
Hanna wycierała ręce.
95.Wydaje mi się, że Ian zmusił Melissę do dziecka. Najpierw szepty, a potem, tego samego
dnia, Melissa kupuje test owulacyjny.
96."A" chyba podszywa się pod Alison. Najpierw Ali przychodzi do Han i mówi, że wkurza
ją "A", a potem dziewczyny dostają smsa: "A oznacza Alison - nie Amator."[chociaż w tym smsie
nie było na końcu "- A" jak w innych sms'ach. Może Alison żyje i wysłała tego jednego smsa.
98.Ian miał w pudle gazetę z informacją o zaginięciu Ali.
99.Ktoś obserwował dziewczyny, kiedy były one w domu Spencer i przeszukiwały pudła.
100.Na filmiku, który nakręcił Ian, Ali upada na ziemię, jęczy i mamrocze. Może Ian ją
udusił?
101.Ian nie może być "A", ponieważ nie wysłałby dziewczynom tego filmiku.
102.Ian pewnie słyszał wszystko, co dziewczyny mówiły o tym filmiku, dlatego podmienił
laptop Spence na kronikę szkolną i usunął filmik.
103.Ian był na dyskotece szkolnej.
104.Ian pracuje w szkole.
105."A" kazał/a tańczyć Hannie z Lucasem, więc musiał/a wiedzieć, co Lucas czuje do Hanny.
106."A" podłożył/a kasę za taniec z Lucasem do kurtki Hanny, czyli musiała tam mieć dostęp.
107.Ktoś, kto był na imprezie, na końcu odcinka odebrał od Elli kurtkę i czarne rękawiczki, widać było, że
męskie. Kto to mógł być? Zakładam,że uczeń, bo do opiekuna by raczej nie powiedziała[Ella] "mam nadzieję, żedobrze się bawiłeś/aś."
To narazie tyle, ale nadal 'tworzę'.
Dopisujcie własne pomysły.
Jestem prawie pewien, że "A" była pacjentem/ką
"Wścibskie suki" to bardzo bezpośredni zwrot tyczący się tylko i wyłącznie głównych bohaterek.
Użycie go wcześniej w stosunku do innych osób jest nie możliwe, ponieważ mowa jest o kilku dziewczynach. Główne bohaterki są jedyną "wścibską" grupą w mieście.
Ja myślę że A jest rzeczywiście pacjentem dr Sullivan ale może nie takim że na prawdę szuka pomocy itd tylko jest tam właśnie po to żeby kontrolować dziewczyny, może jakiś podsłuch czy kamerke zamontować czy żeby nawet podrobić klucz do gabinetu (włamanie gdzie policjanci stwierdzili że nie ma znakow włamania-A musi miec kluczyk) czy umieść dyplom Ezry ;]
dyplom Ezry w gabinecie mógł znaleźć się też innymi sposobami, np. Mike mógł go podłożyć (ma przecież wprawę w włamaniach), aczkolwiek teoria z tym, że "A" to zrobił/a podczas swojej terapii też do mnie przemawia. ;)
A może:
A było pacjentem dr Sullivan już od dawna, bo nie mogło sobie poradzić z gniewem, dlatego też zaczęło znęcać się nad dziewczynami - ale dr Sullivan tego nie wiedziała, bo A jej tego nie powiedziało, tylko mówiło jej cały czas, że nienawidzi ich i że są głupimi sukami czy coś takiego, ale o smsach nie wspomniało, dlatego dr Sullivan musiała dochować tajemnicy lekarskiej - bo nie wiedziała, że A zagraża dziewczynom.
Wtedy A mogłoby spokojnie wnieść ten dyplom do środka - przecież było pacjentem.
A się wkurzyło, gdy dowiedziało się, że dziewczyny też chodzą do tej samej terapeutki, a dowiedziało się np przeglądając karty dr Sullivan, coś gdzieś zobaczyło albo dr Sullivan coś powiedziała.
Możliwe, że A w taki sam sposób dowiedziało się o tej całej rozmowie Hanny z Ali - wtedy A zagroziło dr Sullivan - może A dorobiło sobie klucz do jej biura, albo ukradło ten klucz - dlatego nie było śladów włamania.
Mnie na widok zwrotu "wścibskie suki" uderzyła myśl, że to Jenna. Tak jak bym to już słyszał, jak to mówi.
Chodzi o materiał promocyjny kolejnego odcinka z youtube.com
Widać tam konkretnie po czym psycholog rozpoznała kim jest "A"
http://imageshack.us/photo/my-images/217/33528332.png/
Oprócz tego napisane jest tam również:
agression,
CLIENT seems confused,
voice albo police,
adversaries as, nosey bitches
zakładając czywiście, że prawidłowo przetłumaczyłem te słowa.
Wydaje mi się, że Jenna chodziła kiedyś do terapeuty.
A co do zwrotu ''Wścibskie suki'' Nie mam pojęcia czemu, ale pasuje mi jakoś tak do Toby' ego
hm... bardzo możliwe, jednak nadal nie wiem, czy brak umiejętności poradzenia sobie z własnym gniewem jest wystarczającym powodem, by zaangażować się w niszczenie czyjegoś życia aż tak bardzo.
tak, prawdopodobnie macie rację... w jakiś sposób "A" musi zdobywać te wszystkie informacje, a będąc pacjentem może mieć szansę na dostęp do kart itd. ;)
Jenna jest bardzo agresywna, posługuje się innymi osobami, więc nie koniecznie jest to dostrzegane przed widzów.
Co wy na to żeby wejść na jakiś chat ???
tak by się lepiej rozmawiało
Nie wiem czy czegoś nie pokręciłam, ale chyba kiedyś było wspominane, że A na samym początku I sezonu było inne, niż teraz. Pamięta ktoś z Was scenę z końcówki jednego z pierwszych odcinków? Spencer idzie pobiegać i widzi Jennę mówiącą "teraz wyślij". Może faktycznie to ona na początku była A. A potem pałeczkę przejął Toby. Chociażby dlatego, że z początku był zakochany w Emily a ona ze względu na to, że jest lesbijką i ze względu na to, że wtedy był oskarżany o morderstwo i podejrzewany o bycie A przez przyjaciółki go odrzuciła. Tu mógł znienawidzić dziewczyny, dowiedzieć się o tym, że Jenna jest A (o ile wcześniej o tym nie wiedział) i postanowić się zemścić. A w pierwszym sezonie było powiedziane, że albo Jenna albo Toby (nie pamiętam już, wybaczcie xd) chodziło do terapeuty.
Co myślicie? Teraz na to wpadłam.
Wiesz co, masz rację. Przyszło mi do głowy coś takiego:
Ta kartka którą trzyma dr Sullivan to jest opis pacjenta, który raczej OTRZYMAŁA od kogoś, tzn innego terapeuty do którego A. chodziło wcześniej, a teraz pojawiło się u niej (ewentualnie są to jej własne, ale archiwalne opisy). Po tym co dziewczyny jej powiedziały, skojarzyła fakty i odnalazła tą kartkę i dlatego zaznaczyła w kółko te "nosey bitches" - bo taki napis "nosey bitches die" pojawił się na ścianie jej gabinetu po tym włamaniu.
I teraz, A. mogło chodzić na terapię jeszcze zanim zostało A. - miało w sobie dużo gniewu, może nie planowało jeszcze że zostanie A. :P i tego nękania dziewczyn i swój gniew póki co wylewało u terapeuty. Stąd ten opis, z którego widać że jest osobą rozżaloną i wściekłą. I stąd terapeutka mogła wydedukować że to jest ta osoba o której dziewczyny jej powiedziały, nie był to celowy zabieg A.
I tutaj idealnie pasuje mi Jenna i Toby. A może Garrett? Nie pamiętacie żeby było coś mówione o tym, że był wcześniej dręczony w szkole czy coś? I został policjantem żeby dla odmiany poczuć jakąś władzę?
Takie moje przemyślenia ;)
a mnie dalej zastanawia to, w jaki sposob ta osoba siada. patrzcie. dr sullivan usiadla, a ten ktos dalej stoi. dopiero kiedy mowi: 'so..', pacjent postanawia usiąsć. jak dla mnie to jest podejrzane, ale swietnie pasuje mi do jenny (tylko musialaby byc niewidoma, a ja caly czas mam wrazenie, ze odzyskala juz wzrok).
gdyby Jenna odzyskała wzrok, to - nawet jeżeli nie powiedzieliby o tym wprost - byłaby jakaś wskazówka. to zbyt ważny element serialu, by go pominąć.
Jak dla mnie możliwe że Jenna była u tej psycholożki, ale kto mówił że to ją doktor Sulivan miała na myśli ? I czy to w ogóle na końcu był 'A' ? Nie widzieliśmy rękawiczek, tylko z punktu widzenia tej osoby co daje nam nic.
Jestem teraz na gg, jak ktoś chce mogę zrobić konferencję i się tam zgadamy.
Kto chce niech pisze:
1477771
Ja mysle, ze Jenna nie odzyskala wzroku. Przeciez kiedy byly te zajecia, na ktore uczeszczala razem z Aria to normalnie z nia rozmawiala, ufala jej. Dopiero kiedy Aria sie odezwala i prawda wyszla na jaw to Jenna wpadla w furie :D ok, mogla udawac, ale do tego stopnia?! Nie wydaje mi sie ....
ja już ogólnie przyjęłam, że w ostatnich minutach pokazują "A". być może jestem w błędzie, ale jakiś cel w tym musi być, a głupio ze strony twórców, jeżeli robią to, aby nas zmylić. ;)
Myślę, że wiem co będzie tą wielką tajemnicą związaną ze śmiercią Allison.
Będzie chodziło o świadka albo osobę, która widziała Allison w noc jej śmierci, wiedziała, że coś jej grozi i ją tam zostawiła.
Z jednego z filmików promocyjnych udało mi się odczytać te słowa:
_aving been there when Alison was in danger...
_edicated to swim...
her parents, and to a little
Chodzi głównie o pierwsze zdanie: "Zostawił/a ją tam wiedząc, że Alison jest w niebezpieczeństwie"
I tu pojawia się pytanie czy "A" nie jest jedną z dziewczyn ?
A i jeszcze jedno, nie jestem pewien czy "A" było od początku pacjentem dr. Sullivan.
Ponieważ w rubryce "primary doctor..." nie ma nazwisko psycholog dziewczyn.
zachowanie Spencer było dziwne, a w dodatku poszła sama szukać Ali... mimo to, jakoś nie widzę żadnej z dziewczyn w roli "A". chociaż momentami każda z nich wydaje się być podejrzana. ;)
Ja tez nie widze zadnej z dziewczyn w roli "A" ale moze jednak Spencer mialam swoj udzial w zabojstwie Ali chocby poprzez role swiadka?? Sama juz nie wiem gubie sie w tej mnogosci watkow i domyslow xD
A może to ma tylko wyglądać na Spencer ?
Równie dobrze jedna z dziewczyn mogła pójść za Alison i ją zabić, potem wrócić i udawać, że śpi. Spencer zaniepokojona nieobecnością koleżanki poszła jej szukać.
Cała reszta obudziła się i nikt niczego nie podejrzewał.
A i w książce, "A" były dwie osoby.
Mona była pierwsza, potem zmarła i następnie siostra bliźniaczka Alison, Courtney prześladowała dziewczyny.
Alison zamieniła się z siostrą w siódmej klasie.
Dodatkowo Courtney leczyła się w zakładzie psychiatrycznym, co by tłumaczyło innego doktora w papierach. Dr. Sulivan jako jej doktor ma dostęp do akt jej, jak i mogła poprosić znajomego o podesłanie papierów jej siostry ze szpitala.
Nie do końca zmarła, spadła z klifu podczas szarpaniny ze Spencer.
A i Alison (Courtney) została zabita przez prawdziwą Alison po tym jak uciekła ze szpitala, znalazła pamiętnik siostry u Mony i od tego czasu przejęła pałeczkę i została "A"
Tak jak czytam co sie dzialo w tych ksiazkach to jak Moda na sukce;P Mam nadzieje ze serial nie zejdzie w te strone;)
A ja mam całkiem nową teorię:
Mike ćpał (i wciąż to robi) z Jasonem i to on zabił Alison. Miał wtedy 13 lat, więc w przypływie emocji, mógł zapomnieć, iż należy sprawdzić czy Alison żyje - od razu ją zakopał, by mieć problem z głowy.
N.A.T - Noel, Aria i Toby - myślę, że albo oni są "A", albo jest nim Ezra, który według mnie miał dwóch przyrodnich braci (Jasona oraz Iana; teraz został już tylko Jason). Uważam, że Ezra miał w dzieciństwie, problemy z osobowością, więc rodzice wysłali go na leczenie, przy okazji stawiając Iana za wzór - dlatego kiedy nadarzyła się okazja, zabił braciszka. Ezra mógł też upozorować własną śmierć, dlatego żaden z nich (Ian, ani Jason) nawet nie przypuszczał, z kim mają do czynienia (kiedyś powiedział coś w stylu, że można się chować, ale da się uciec). Sprytny Fitz, zoperował też sobie twarz (o czym mogą świadczyć, dosyć sztywne mięśnie twarzy).
Ale znaczenie "N.A.T" już zostało wyjaśnione :D
Ej ta teoria z Jasonem, Ianem i Ezrą jest mega, w życiu bym o tym nie pomyślała :D
Ale przecież Jason ma rodzinę, więc może tak:
Było rodzeństwo. Ian, Jason, X.
Jason był pierwszym dzieckiem. Oddano go do domu dziecka, bo rodzice go nie chcieli. Przygarnęli go rodzice Alison i już z nimi został.
Potem był Ian - jego rodzice już chcieli.
Potem był X - który miał problemy z osobowością i pewnego dnia wyszedł z domu i zaginął,a był wtedy jeszcze małym dzieckiem. Rodzice długo go szukali, ale na marne.
Zamieszkał z jakimś psycholem, który uczył go zabijać itd :D
Gdy X dorósł, wyprowadził się od psychola, zrobił sobie operację plastyczną, żeby psychol go nie szukał i zmienił imię na Ezra Fitz! :D
Znalazł swoich rodziców i zabił ich - to wyjaśnia to, co Melissa powiedziała chyba w 2x01, że rodzice Iana nie żyją - rodzice Iana=rodzice Fitza.
Ezra specjalnie zatrudnił się w tej szkole co Ian, żeby być blisko niego. Najpierw dowiedział się, że Jason ma nową rodzinę - a co za tym idzie - siostrę, którą zabił, a wrobił to w Jasona (stąd liścik "wiem co zrobiłeś"), żeby się na nim mścić.
Potem w końcu zabił Iana.
O Jasona jest taki zazdrosny, bo to jego brat, a przywala się do Arii, dziewczyny Fitza :D
Uważam też, że to Hanna nakłoniła Mike, do zabicia Alison, ponieważ:
Hanna ma ładne oczy i czuje rytm (co pokazała tańcząc w którymś odcinku, ze słuchawkami na uszach), więc mogła próbować odkryć tajniki hipnozy (ładnej blondynki, uwielbiającej zakupy nikt by o to nie podejrzewał) - w pierwszym odcinku było pokazane, jak oszukała sprzedawcę i ukradła okulary (pewnie wykorzystała do tego elementy hipnozy). Sądzę, iż Hanna chciała się zemścić na Ali, za to ciągłe komentowanie jej wagi, oraz pokazać że potrafi sobie radzić sama. Jednak Hanna nie ubrudziłaby dobrze zrobionych paznokci, dlatego wysłużyła się bratem przyjaciółki.
youhaveamessage - myślę, iż Twoja teoria jest bardziej prawdopodobna od tej, którą wcześniej napisałam, dlatego w nią wierzę ;D
Wow, tego jeszcze nie było :D
Hanna i hipnoza? Lubię ją, ale wydaje mi się taka trochę zbyt... głupia? na to :D
Podobno Hanna była w książce z Mike'm, więc mogą mieć coś wspólnego w serialu :D
Haha, Fitz jako psychol po operacji twarzy... Boże, nie wyobrażam sobie tego, naprawdę :D
Owszem ;d
Ale wszystko do siebie pasuje.. przecież Wren mógł wykonać operację twarzy, a Garett pomóc Ezrze upozorować śmierć (pewnie się przyjaźnią).
A czerwone światła podczas pokazu, mogły być symbolem cierpienia, jakiego Ezra doznał w dzieciństwie.
Pewnie Fitz został "A", bo w głębi duszy zawsze marzył, o karierze reżysera, ale uznał iż praca nad zwykłymi filmami, to zbyt mało.