SPOILERY
SPOILERY
SPOILERY
Bardzo ciekawi mnie, kto jest "A" więc stworzyłam listę.
SPOILERY
SPOILERY
SPOILERY
1.Dziewczyny wiedziały, że Alison ma starszego chłopaka.
2.Przyczyną śmierci Ali było uduszenie.
3.Ali miała na głowie ślady od uderzenia tępym narzędziem.
4.Alison odwiedziła Jennę w szpitalu, zaraz po wypadku z garażem.
5.Ali kłamała, że Toby je podglądał.
6.Jenna nie mogła wysyłać sms-ów, bo raz dziewczyny dostały
wiadomości, kiedy Jenna przy nich siedziała.
7.Na końcu 2 odcinka, Jenna zadzwonila do kogoś i powiedziała: "Wyślij wiadomość teraz"
8.Kiedy Emily i Maya robiły sobie zdjęcia[wtedy jak się pocałowały] ktoś je zabrał.
Raczej nie była to dziewczyna. Ten ktoś wyglądał jak trochę grubszy mężczyzna. Poza tym,
Maya wcale nie była zdziwiona/przestraszona, że zdjęć nie ma.
9.Ktoś filmował Spencer i Wrena, kiedy ten włamał się do jej domu .
10. "A" musiał/a wiedzieć, jakiej stacji radiowej słucha Hanna, skoro
zadedykowała jej piosenkę "I don't need you anymore". Musiał/a też wiedzieć, że
Hanna właśnie w tym momencie jedzie samochodem i słucha radia.
11."A" był/a w domu Spencer, wtedy jak na lustrze był ten napis.
I nikt nie widział jej/jego jak wchodzi/wychodzi?
12. Jenna miała szminkę takiego samego koloru, jakiego był napis na lustrze
w pokoju Spencer.
13. Toby miał romans ze swoją siostrą, Jenną.
14.W ciasteczku z wróżbą Hanna znalazła wiadomość od "A".
15.Lucas chodził z Hanną na spotkania[nie pamiętam jak się nazywały,ale
chodziło w nich o to, żeby nauczyć się odmawiać, jak ktoś proponuje Ci seks,
czy coś w tym stylu]
16.Toby ma wytatuowane 901 - w końcu wolny[901 - free at last].
To dzień, w którym zniknęła Alison [1 września]
17.Kiedy na studniówce Spencer i Alex byli u wróżki, ktoś podłożył tam kartę
"Kiss bye bye for your BFF", ale nie podpisał się "A".
18.Kiedy Aria, Hanna i Spence przeglądały teczkę Toby'ego, w pokoju była z nimi
Jenna która wszystko słyszała. Dziewczyny oczywiście o tym nie wiedziały.
19.Aria powiedziała, że Alison zobaczyła Toby'ego i Jennę "razem"[chyba wiecie, co
mam na myśli]kiedy wrzuciła petardę. Ale w takim razie, dlaczego tylko Jennie coś
się stało, a Toby'emu nic?
21.Gdy Jenna siedziała przy stoliku z dziewczynami, "A" napisał/a:
"szkoda, że Jenna nie widzi waszych min", czy coś takiego. Więc "A" musi chodzić
do ich szkoły.
22.Lucas nie wiedział, że Ali nazywała Hannę "Hefty Hanna", więc nie mógł jej tak nazwać
w smsie od "A". Dlatego powinniśmy raczej wykluczyć, że Lucas to nie "A".
23."A" wyłowił/a akta Toby'ego z rzeki.
24.Jenna poprosiła brata Ali, Jasona, o to, żeby mogła wygłosić dedykację
na ceremoni upamiętniającej.
25.Jenna mówiła, że Ali była dla niej wsparciem po wypadku, więc może
Ali powiedziała Jennie wszystko o dziewczynach?
26.Jason powiedział, że Jenna ZADZWONIŁA do niego, spytać, czy może wygłosić
dedykację. Natomiast Jenna powiedziała "when I was talking to him[Jason] I got that strange
sensation, like Ali was in the ROOM with us"[kiedy rozmawiałam z Jasonem, odniosłam
dziwne wrażenie, tak jakby Ali była z nami w pokoju].
27.Jenna powiedziała, że gdy rozmawiała w szpitalu z Ali, ta powiedziała, że
skończyła ze Spencer, bo się jej bała.
28.Toby[lub ktoś z jego telefonu]zadzwonił do Ali, w noc, kiedy z[a]ginęła.
29.Alison powiedziała bratu o podpaleniu garażu. Co więcej, zwaliła winę na
Spencer. Powiedziała też Jasonowi, że Spencer groziła Toby'emu.
30.Jason przyznał, że w niektórych kwestiach może być nawet gorszy niż Ali.
31.Ian był na ceremonii Alison.
34.Jenna na ceremonii powiedziała, że naprawdę poznała Ali, kiedy ta odwiedziła ją
w szpitalu.
35.Jason dał dziewczynom bransoletkę Ali, którą ktoś ukradł z pokoju Spence i
powiedział im, że policja mu to dała.Jak się okazało, była to kopia prawdziwej bransoletki.
36.Lucas zniszczył pomnik Ali.
37."A" był/a zadowolony/a, że Toby'ego już "nie ma".
38.Ktoś był z Emily w szkolnej bibliotece podczas tornada i zabrał list.
Jak się okazało, był to policjant.
40."A" nie przesłała policjii całego filmiku z Ali i Ianem.
41."A" napisał/a Arii karteczkę, w której powiedziała jej, żeby przeczytała stronę 22.
Był tam wiersz Ezry noszący tytuł "B-26", czyli Ezra napisał go PO spotkaniu z Arią.
Ale jakim cudem tak szybko go opublikowali i dali do książki? Poza tym, skąd "A" wiedział/a,
że akurat w tej książce jest ten wiersz?
42."A" wysłała sms-a Monie.
44.Ian strasznie nalegał, żeby Melissa się z nim umówiła na kawę.
45.Spencer chodziła z Ianem, kiedy ten zerwał z Melissą.
46.Na swetrze Toby'ego, który dał Alison sweter, była jej krew.
47.Melissa powiedziała, że Ali zginęła pewnie przez to, że zbyt dużo sobie pogrywała.
48.Jak się okazało, 1.09 nie był tylko dniem, w którym z[a]ginęła Alison.
Był to też dzień, w którym Toby skończył z Jenną.
49.Jenna jest zakochana w Tobym.
50.Toby widział, jak Ali wsiadła do auta "jakiegoś kolesia".Miała wtedy na sobie sweter Toby'ego.
51.Jenna wiedziała, gdzie będzie ukrywał się Toby.
52.Dziewczyny znalazły bransoletkę z napisem "Jenna".
53.Ali miała romans z Ianem.
55.Gdzie Hanna zostawiła torbę, gdy biegła na parking?
56.Hannę potrącił ciemnoszary samochód z rejestracją; CRF2105 lub CBF2105
59.Po co do cholery Ian nagrywał Ali?
60.Hanna napisała dziewczynom w smsie, że widziała "A". Chwilę po tym, potrącił ją
samochód i Aria dostała sms'a od "A", że Hanna widziała zbyt wiele. Potem znów, okazuje się,
że Hanna widziała Noela Kahn. Czy to znaczy, że Noel jest "A" i współpracuje z kimś,
kto potrącił Hannę?
61.Ktoś, kto potrącił Han, zostawił samochód w lesie i uciekł. Nie mógł to być Noel,
bo nie zdążyłby skombinować tak szybko auta, potrącić Hannę i na dodatek ona
nie mogłaby go widzieć w tym samym czasie, chyba, że w lesie były 2 osoby ubrane na czarno
i tak jakby się "wymieniły", tzn. przy samochodzie Ezry Hanna widziała Noela, który
potem uciekł i w lesie pojawił się ktoś inny[też ubrany na czarno i biegnący]
62.Aria widziała Noela, kiedy karetka odjechała. Czemu nie powiedziała o tym dziewczynom?
63.Gdy Hanna trafiła do szpitala i dziewczyny czekały na jakieś wiadomości od lekarza,
matka Hanny rozmawiała z Lucasem.
64.Noel powiedział, że tamtej nocy był z Seanem.
65.Zdjęcie Mayi i Em zostało skradzione na imprezie Noela.
66.Jenna wiedziała, że Toby dał sweter Alison.
67.Alison odwiedziła/przyśniła się Hannie, kiedy była ona w szpitalu.
68.Ali powiedziała Han "Pamiętasz z tej nocy więcej, niż Ci się wydaje".
[Chodziło jej o noc, kiedy Alison zniknęła]
69.Alison powiedziała do Hanny "Jeśli powiesz prawdę złej osobie w złym
czasie, skończysz tak jak ja."
70.Ali powiedziała Hannie "I was so scared, that you are gonna die.
That's why I come back. I didn't care, how dangerous it was. I had to see you.", czyli
"Strasznie się bałam, że umrzesz. Dlatego wróciłam. Nie obchodziło mnie, jak niebezpieczne
to będzie. Musiałam Cię zobaczyć"
71.Ali nie jest "A", bo powiedziała "Powinnam zrobić coś z "A". Zdzira niemożliwie działa mi
na nerwy".
72.Alison wiedziała o "A".
73.Ali zostawiła ślad po szmince na plastikowym kubku w szpitalnym pokoju Hanny.
74.Drzewo z napisem "Alison + Ian" zostało ścięte i wywiezione kilka dni po tym, jak
Emily i Spencer je zobaczyły.
75."A" dał/a dziewczynom wskazówkę i najwidoczniej chciał/a, żeby zobaczyły to drzewo.
76.Melissa i Ian bardzo szybko się pobrali, chociaż Melissa mówiła, że Ian złamał jej serce,
że cierpiała itp.
77."A" napisał/a na gipsie Hanny: "Sorry about losing my temper.My bad. Love, A" czyli
"Przepraszam, że straciłam swoją ikrę. Mój błąd. Kocham, A". Może "A" podaje się za Ali i wiedziała, że
Alison odwiedziła Hannę,ale nie wiedziała,że powiedziała Hannie, że "A" działa jej na nerwy i nadal się
za nią podaje i w tej "wiadomości na gipsie" przeprosiła Hannę za to, że "przyszła"?
78.Ktoś palił sobie tym ściętym drzewem w kominku. Jednak ten 'ktoś' nie wyglądał na mężczyznę.
Może to była Melissa? Ale skąd wiedziałaby o drzewie? Mógłby to być też Lucas -
on ma chude nogi. Ale po co miałby palić to drzewo?
79.Nikt ze szkoły nie domyślił się, że coś łączy Ezrę i Arię, skoro ona ciągle przesiaduje
w jego klasie, ciągle ze sobą rozmawiają na korytarzu itp?
80.Jenna weszła do klasy, kiedy Aria i Ezra trzymali się za ręce i na pożegnanie powiedziała:
"Przepraszam, że przeszkodziłam." Coś mi się nie wydaje, żeby była ślepa.
81.Noel był na imprezie Hanny i zaglądał do szafki, gdzie jej matka trzymała pieniądze.
Mógł je zauważyć i potem ukraść.
82.Noel nie odpowiedział na pytanie Arii o to, czy żywi on urazę do niej i jej przyjaciółek, za
to, że skłóciła go z jego dziewczyną.
83.Lucas zniszczył pomnik Alison.
84.Jenna wydała Toby'ego policji.
85.Hanna, gdy była sama w domu, widziała różne cienie, zupełnie, jakby ktoś był w jej domu.
Jeden z tych cieni był na schodach do góry i raczej było widać, że ktoś jest w domu.
Nagle Hanna zobaczyła drugi cień - ale to była jej mama, która wyszła zza rogu, nie szła ze
schodów na dół. Więc kto był na górze? Na dodatek za oknem Hanny też był cień, ale to mógł
być już jakiś samochód lub coś takiego.
86.Alison w hotelu Hilton Head w południowej Carolinie, tak samo jak Ian.
87."A" musiał/a wiedzieć, gdzie Hanna trzyma leki, bo włożył/a jej do jednego opakowania liścik.
88. Zdjęcie z końcowki 12 odcinka: http://i55.tinypic.com/2ij525g.jpg
Ciemnobrązowy stół, śmieszna skarbonka. Tam chyba leży srebrny laptop i.. chyba peruka.
Widzicie to?
89.Na początku odcinka 13, Ian szeptał do Melissy: "Jak się dowiedzą, będą zadawać pytania"
90."A" wiedział/a, że Ian ożenił się z Melissą.
91.Ali zniknęła w noc, kiedy wróciła z Hilton Head [hotel, w którym była z Ianem]
Może tam się pokłócili i stamtąd uciekła, a Ian wrócił i ją zabił? Pamiętacie filmik? Kamera się
przewraca, a Alison upada na ziemię.
92.Noel jest zawsze w pobliżu.
93.Noel był blisko Hanny, kiedy ta odebrała zamówienie[babeczki] i stał tam, dopóki nie zjadła.
94.Gdy Hanna jadła babeczki, jakiś chłopak powiedział "oink oink".
Tak brzmiała też wiadomość od "A" napisana na papierowym ręczniku w toalecie, gdy
Hanna wycierała ręce.
95.Wydaje mi się, że Ian zmusił Melissę do dziecka. Najpierw szepty, a potem, tego samego
dnia, Melissa kupuje test owulacyjny.
96."A" chyba podszywa się pod Alison. Najpierw Ali przychodzi do Han i mówi, że wkurza
ją "A", a potem dziewczyny dostają smsa: "A oznacza Alison - nie Amator."[chociaż w tym smsie
nie było na końcu "- A" jak w innych sms'ach. Może Alison żyje i wysłała tego jednego smsa.
98.Ian miał w pudle gazetę z informacją o zaginięciu Ali.
99.Ktoś obserwował dziewczyny, kiedy były one w domu Spencer i przeszukiwały pudła.
100.Na filmiku, który nakręcił Ian, Ali upada na ziemię, jęczy i mamrocze. Może Ian ją
udusił?
101.Ian nie może być "A", ponieważ nie wysłałby dziewczynom tego filmiku.
102.Ian pewnie słyszał wszystko, co dziewczyny mówiły o tym filmiku, dlatego podmienił
laptop Spence na kronikę szkolną i usunął filmik.
103.Ian był na dyskotece szkolnej.
104.Ian pracuje w szkole.
105."A" kazał/a tańczyć Hannie z Lucasem, więc musiał/a wiedzieć, co Lucas czuje do Hanny.
106."A" podłożył/a kasę za taniec z Lucasem do kurtki Hanny, czyli musiała tam mieć dostęp.
107.Ktoś, kto był na imprezie, na końcu odcinka odebrał od Elli kurtkę i czarne rękawiczki, widać było, że
męskie. Kto to mógł być? Zakładam,że uczeń, bo do opiekuna by raczej nie powiedziała[Ella] "mam nadzieję, żedobrze się bawiłeś/aś."
To narazie tyle, ale nadal 'tworzę'.
Dopisujcie własne pomysły.
Kurcze, ja się tak stresuję tym pieprzonym liceum, boję się, że nie dam rady.Przepraszam, że zamęczam, ale duża różnica jest między gim a LO? Wszyscy mi mówią że podstawa to systematyczność. Ja miałam podstawówkę łączoną z gimnazjum, więc 9 lat w jednych murach a teraz nagle skok na głęboką wodę.
To ja mam teraz największego stresa. Już się martwię, że zawalę egzaminy i nie dostanę do wymarzonego liceum... Masakra ;/
Wiesz co, egzaminy można podgonić ocenami na świadectwie, jeżeli nie pójdą zbyt dobrze, poza tym Wam chyba będzie się wliczać już angielski, a to bardzo łatwy test jest, więc skup się na tym, podgonisz z punktami. Tylko słyszałam, że Wy teraz to pozmieniane jakieś macie, nie wgłębiałam się w to za bardzo, ale jestem pewna, że nie będzie tak źle. Wszyscy sie zawsze stresuję, po teście to samo 'nic dobrze nie mam!', a potem odpowiedzi na internecie i jest ok. :)
Tyle, że ja muszę mieć okolice maxa ze wszystkich egzaminów, żeby dostać się do tej klasy, do której chcę (chemicznej z rozszerzoną biologią, na której mi najbardziej zależy, najwyżej mogę jeszcze próbować do dwujęzycznego biochema się dostać, ale ja nie chcę być w dwujęzyku ;x).
jeżeli faktycznie tak Wam zależy, to nie zostaje nic innego jak robienie testów, powtórki, poprawienie ocen [żeby nie zepsuły punktów :P] i generalnie nauka na własną rękę. :D
podziwiam - biologia i chemia to moja zmora, w ogóle, uważam, że profile medyczne, biol-chem są najtrudniejsze i trzeba duuuużo motywacji, by się uczyć tego materiału potem do matury. :P
Ja się boję najbardziej tego, że tam gdzie jest rozszerzona biologia i chemia, jest też fizyka, a ja z tego przedmiotu kompletnie nic nie rozumiem. Zastanawiałem się nad jakimiś korepetycjami, bo jak tak dalej pójdzie, to nie wiem, co ze mną będzie w liceum.
dasz rade spokojnie, ja nie odczułam w liceum żadnych "skoków poziomu", na studiach też nie. wszedzie mozna dac rade tylko trzeba się przystosować:D
Liceum nie jest wcale takie złe. Grunt to dobre stosunki z nauczycielami i tak jak powiedziałaś, systematyczność. To fakt, jest dużo materiału, ale po kilku tygodniach wbijesz się w ten system i będzie dobrze :)
hm, w LO jest zauważalny spadek ocen, co nie jest wprost proporcjonalne do ilości czasu spędzonego na nauce. ja się już nauczyłam, że oceny nie odzwierciedlają wiedzy. dużo zależy od szkoły, czy ma wysoki poziom. fakt, ważna jest systematyczność. najgorsze jest pierwsze półrocze, bo dopiero poznajesz nauczycieli, sposoby oceniania itd.
oczywiście jest się w nowej klasie, zazwyczaj nie zna się nikogo, jednak zauważyłam, że w LO dosyć łatwo jest nawiązać znajomość. ludzie wydają się być bardziej otwarci i lepiej się z nimi porozumieć niż z towarzystwem z gimnazjum. ;)
No właśnie najbardziej się boję tego sposobu, systemu oceniania w tej szkole, nauczycieli, bo ja wszystkich nauczycieli znałam, ich system nauczania, a tutaj nie wiadomo jak to będzie, czy samemu wszystkie notatki, czy będę Cię wyrywać na forum klasy, martwi mnie to.
spokojnie, nie martw się tym, bo naprawdę nie jest źle. z notatkami nie powinnaś mieć problemu; trochę napiszesz z podręcznika, część z forum klasy, nauczyciel też nieraz coś poda. nie jest tak, że jesteś zdana tylko na siebie.
a na jaki profil się wybierasz?
popieram, pierwszy semestr najgorszy, ale jeśli od początku będzie komuś zależeć, da radę. ważne jest też pierwsze wrażenie u nauczycieli, wiadomo. może nie pomoże w ocenach, gdy ma się średnią ważoną, ale w kwestii dogadania się o terminy itp. chociaż nie cierpię swojego liceum, bo poziom generalnie nie istnieje [jeśli chodzi o dostanie się i większość przedmiotów, zwłaszcza języki obce], dyrektorka nie ogarnia i w ogóle, masakra, to nie jest źle z materiałem. ;) nie wiem, jak w waszych LO, ale u mnie jest średnia ważona - średnim uczniom podnosi oceny, a dobrym - pogarsza, więc trzeba walczyć czasami. ;) tylko żeby nie przesadzać, bo ocena nie równa się wiedza, to wiadomo. :D
polecam pójście do klasy bez bliższych znajomych - ja tak zrobiłam i nie żałuję. ze starymi przyjaciółmi nadal mam kontakt, a za to zyskałam kilku nowych. jak się idzie samemu, można się lepiej zgrać w całą grupą, nie należysz do żadnej 'grupy'. ;P
a testy gimnazjalne? hm, w sumie się ich nie bałam, bo zawsze się dobrze uczyłam i próbne mi wychodziły bardzo dobrze. byłam pierwszym rocznikiem z testem z j. obcego - miałam niemiecki i był na poziomie pierwszej gimnazjum. :P poza tym, do mojego liceum [jedyne publiczne w mieście i w otoczeniu miasta] próg zawsze był bardzo niski, wtedy chyba aż 11opkt, teraz - 65pkt... i wszystko można nadrobić ocenami. gorzej, gdy ktoś startuje do najlepszych szkół, tam są naprawdę wysokie progi..
offffftop <3
ja do trzeciej liceum, a wstaję zawsze jak najwcześniej, bo szkoda mi dnia :P chociaż, wiadomo, po tygodniu nauki/pracy śpię sobie do 1o/11.
otworzyłam trzy strony, leci poprzedni odcinek.. jak zatrzymam i potem znowu włączę, to będzie się mniej zacinać? bo tnie strasznie xd
ja wstawałem o 5:30 ;d była Emily przy szafce z dr Sullivan ;d nie mogę oderwać od niej wzroku.. mina, ach ta mina <3 ja nie mam takiego problemu, wszystko gładko chodzi :))
Hahahahahahha przestań, jak nie o jedzeniu pająków to o Emily i jej mimice, nie możemy znaleźć mniej obrzydliwego tematu?! :D
Dobrze, że w kolejnym odcinku A ma ją uwięzić,to będzie spokój. :D Chyba, że pokażą ją w tym uwięzieniu i jej miny, albo co gorsza krzyki i płacz, to dopiero będzie udręka, wyobrażasz to sobie? ;C
i śmiech wszystkich widzów... jakbym wiedziała, że umrze, to zrobiłabym tak, jak A. czasami - fotel i popcorn dla lepszej zabawy ;D
w wakacje różnie, co roku gdzie indziej [rok temu - sprzedawanie okularów na promenadzie, a w tym w rossmannie, kiedyś jeszcze jako kelnerka, ulotki ;)]. a w roku szkolnym czasami zastępuję znajomą w sklepie, żeby sobie dorobić do kieszonkowego. :)
http://abcfamily.go.com/shows/pretty-little-liars/videos-details/featured/missin g-liar/pl_PL5547529/vd_VD55140294
Ktoś dawał? :D
Dobra, bo nie lubię tak się gubić w tyle.
@Chimcharo - HA! wygrałam! to nie ty jesteś tu najmłodszy ;p
;ooo O kurczę, powiedziałabym, że znacznie więcej. I jak na 14-letnią dziewczynę, to masz świetnie opanowany angielski. :)
Dziękuję wam :D
Dużo osób mi mówi, że tak dobrze znam angielski bo pewnie mam korepetycje itp., ale rzecz w tym, że ja nigdy jakoś tak za specjalnie się angielskiego nie uczyłam :D
Ja w szkole zawsze miałam obowiązkowy francuski. ;D
A na dodatkowego Anglika w SP nie chciało mi się chodzic. :)
Ja akurat nie mam specjalnych zdolności językowych. O ile angielski mam znośnie opanowany, to niemiecki jest moją zmorą, nie potrafię zrozumieć tego języka...
Ja mam angielski i niemiecki, a francuski dodatkowy, a ten ostatni to już w ogóle masakra. Sklecić zdania nie potrafię xD Choć przydałoby się opanować ten język chociaż w podstawowym stopniu, zawsze może się przydać.
w liceum zrezygnowałam z niemieckiego i jako drugi język wybrałam francuski. nauczycielkę mam beznadziejną, ale sama we własnym zakresie nauczyłam się naprawdę dużo.
francuski pod względem gramatyki naprawdę nie jest skomplikowany; wystarczy zapamiętać kilka reguł i nauczyć się niektórych zasad na pamięć. ;)
Tyle, że ja kompletnie nie mam motywacji do nauki tego języka, bo jest nieobowiązkowy, więc oceny z niego też nie mają znaczenia. Będę musiał się kiedyś wziąć za siebie i trochę się go pouczyć.