Postanowiłam zgapić tą zabawę od fanów HP i Supernatural. Mam nadzieję, że się Wam spodoba.
ZASADY są bardzo proste, zadajemy pytanie a następna osoba odpowiada i od razu zadaje swoje.
Na rozgrzewkę coś łatwego: jakie imię posiada Anderson?
parzyła herbatę w tych dzbanuszkach, żeby zachowały się w idealnym stanie czy jakoś tak.
Więc co było tym narkotykiem, kiedy Sherlock myślał, że to potwór, a to był pies?
Gaz "halucynogenny" ulatniający się z instalacji w Baskerville
Skąd pochodził mężczyzna podróżujący taksówką w "Studium w różu" (tak, ten biedny "napadnięty" przez Sherlocka i Johna)?
Kalifornia, LA, Santa Monica
Dokąd taksówkarz (S01E01) zabrał Sherlocka, aby przedstawić mu sposób, w jaki nakłaniał ofiary do "samobójstwa"?
jako arcywrog SH ?
pytanko jeśli jeszcze takiego nie było : podczas przemowy na ślubie SH wspomina, że mieli przepadek morderstwa. W pewnym domu znaleziono w pokoju dwa ciała oraz pewne zwierzę , jakie ?
Ponieważ doprowadził do skazania jej męża.
Jaką teorię o zranieniu gwardzisty w kabinie prysznicowej przedstawił narzeczony Molly na ślubie Johna i Mary?
samobójstwo , ostrzem z mięsa i kości.
Wyobrażenie Wiki ( pokojówki m.in majora ) o udanym wieczorze, o udanej randce ?
A.G.R.A
"Caring is not an advantage, Sherlock." Kto i kiedy wypowiada te słowa?
Mycroft do Sherlocka, po 'śmierci' Irene.
W ilu lokalach byli John i Sherlock w czasie wieczoru kawalerskiego?
W ośmiu. (tak mi się wydaje ;) )
Jeżeli odp poprawna następne pytanie brzmi:
- ile ml piwa zamówił Sherlock w pierwszym pubie?
443,7 ml
Jak miała na imię najlepsza przyjaciółka pani Hudson (ta co wyszła wcześnie z jej wesela)?
Margaret?
Kto pierwszy (i nie ostatni) zasugerował związek między Sherlockiem i Johnem?
W całym Sherlocku? 8 - 9( nie wiem, czy liczyć Jima).
Jakie inicjały naprawdę miała Mary?
A.G.R.A ale chyba już było
kto myśli podobnie jak to Sherlock i jest jego asystentem?
Trzy!
Jaki kolor szminki miała na sobie Adler, gdy po raz pierwszy spotkała się z Sherlockiem?
Macie rację, przepraszam, wyleciało mi to z głowy. No i odcinki mi się pomyliły, ale namieszałam ;) oczywiście chodzi o "The great game" i panią Wenceslas :)
Chcialam tylko wtracic, ze to bylo Shezza, a nie Shazza. Shezza to jest taki... ktos bardzo zabawny, kto robi zawsze dowcipy i ironicznie komentuje. Dlatego to bylo zabawne w odniesieniu do Sherlocka. Shazza to po prostu zenskie imie:)
Mam pytanie związane nie tylko z serialem, ale również z książką.
W serialu szantażysta nazywał się Charles Augustus Magnussen.
Jak nazywał się w książce?
Charles Augustus Milverton.
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Adventure_of_Charles_Augustus_Milverton
Może nie ma chętnych to zadam pytanie. Mogę?
W jakich okolicznościach padają te słowa? "Dear God. What is it like in your funny little brains? It must be so boring."
O ile pamiętam to słowa Sherlocka do Johna i Lastrade'a jeszcze z pierwszego sezonu - pierwszy crime scene ze study in pink?..
A proszę uprzejmie:
DLACZEGO w odcinku 'The Reichenbach Fall' Sherlock rozmawia z dziennikarzami i pozuje do zdjęć (jako genialny detektyw) skoro wcześniej sam powiedział (do Johna), że to byłaby dla niego przeszkoda w pracy, gdyby stał się osobą rozpoznawalną (i dlatego założył tę 'śmieszną czapkę', by zostać sfotografowanym tak, jak nie wygląda tak naprawdę na co dzień)??? Hm?..
Zmowa z Mycroftem - granie przeciwko Moriarty'emu - chciał, by wszyscy słyszeli o jego śmierci i w nią wierzyli, musiał być więc rozpoznawalny, było mu to na rękę.
Co ma włączone na komputerze Mycroft przy wypowiadaniu swojej kwestii, gdy Sherlock uciekł ze szpitala po postrzeleniu i wszyscy wymieniają znane im kryjówki młodszego Holmesa?
I AM SHERLOCKED, jak większość tutaj, i nie wiem jaki to problem? To przecież nie znaczy, że nie mam swojego życia... Seriale są dla ludzi;)
Hm, a do jakich filmów i seriali zauważacie nawiązania (odniesienia, na zasadzie żartu) w dość charakterystycznych ujęciach i ich realizacji?
Np.
Scena w której Sherlock zatrzymuje na ulicy motocykl - jawnie nawiązanie do Neo (Wybrańca) z Matrixa :)...
Może chodzi o to że grał z Jimem. Wiedział, że ten zechce go zniswzczyć. Zaranżował swoją sławę tak, aby Moriarty mógł ją zbrukać. Przewidział ruchy wroga i wraz z bratem zaczą grać według własnych zasad.
Jak Sally Donovan przezywa Sherlocka?
Świr (Freak)
W którym pokoju i dlaczego skrył się major Sholto na ślubie Watsona?
Chyba to był pokój 10. Ale nie jestem pewna.
I chciał umrzeć z honorem i się zastrzelić.
czy dobrze myślę ???
czyli teraz moja kolej zadania pytania?
W co był ubrany Sherlock w Buckingham palace??
W prześcieradło :P
Ile punktów na skali ciekawości musi osiągnąć sprawa, aby Sherlock ruszył się z miejsca w celu jej zgłębienia (zamiast tylko Watsona z laptopem wysłać) :)?..
Co najmniej 7
Jakie 3 słowa mówi Sherlock do dyktafonu Kitty (dziennikarki), kiedy spotykają się w toalecie podczas przerwy w procesie Jima Moriarty?
Sherlock ucieka ze szpitala i urządza spotkanie z Mary w tajemnicy przed wszystkimi. Gdy pani Watson wchodzi do budynku widzi Sherlocka siedzącego na końcu korytarza. Tam jest ciemno. Rozmawiają przez telefon. Potem okazuje się, że to John tam siedział i wszystko słyszał.
Dlaczego John i Sherlock tak szybko upili się podczas kawalerskiego?
Bo ciągle chcieli wyrównać by było równo ale zawsze któryś coś upił :)
Dobrze?
Co w 8 odcinku robił Mycroft tuż przed telefonem od Sherlocka?