PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=528992}

Sherlock

2010 - 2017
8,5 239 tys. ocen
8,5 10 1 239114
7,9 51 krytyków
Sherlock
powrót do forum serialu Sherlock

Fani pewnie zastanawiają się jak przeżył Moriarty i czy w ogóle przeżył. Chyba rozwiązałam tą
zagadkę :) Otóż ja uważam, że nie przeżył. Teorie na temat tego że J. M miał brata bliźniaka,
sobowtóra, że strzelił do siebie w taki sposób aby przeżyć (bo podobno tak można ale według
mnie to absurd) są błędne. Najważniejsze odcinki (4,3 i 6) obejrzałam dwa razy i to mi
wystarczyło:) Zastanawiają mnie tylko dwie sprawy... Co znaczy IOU wyryte w jabłku przez
Moriartego i kto dzwonił do niego nad basenem i co mu przekazał.Wiecie może? Po tym telefonie
Moriarty mówi: "Wybaczcie to kiepski dzień by umrzeć"- i odchodzi. „W końcu sami, ty i ta i nasza
ostatnia zagadka, pozostanie przy życiu” te słowa J.M trochę mnie zmyliły. Początkowo myślałam
że naprawdę przeżyje ( byłoy fajnie bo polubiłam tę postać) ale tu nie o to chodzi. Najważniejszy
jest odcinek 4 w którym pojawia się Irene Adler. „Nie wszystko to moja zasługa…” -Arin- „Jim
Moriarty pozdrawia. Tyle tego miałam i nie wiedziałam co z tym zrobić. Dzięki Bogu za przestępcę
doradczego. Dużo mnie nauczył jak sobie pogrywać z braćmi Holms." Moriarty był przecież
katowany m. in przez Mycrofta więc Moriarty dużo o nim wiedział i przekazał te wiadomości Irene.
Moriarty nie przewidział swojej śmierci na dachu szpitala ale był na nią dobrze przygotowany.
Jego zabezpieczeniem była właśnie Irin która ma za zadanie dokończyć to co zaczął. Irin z
pewnością pojawi się i to nie raz w 4 sezonie. Będzie rozdarta pomiędzy miłością i słabością do
Sherlocka a lękiem przed ludźmi Moriartego. Moriarty sobie ją podporządkował, miała ona ważne
informacje ktore ją chroniły. To Moriarty podpowiedział jej jak ma je wykorzystać by stać się
"nietykalną". Ma u niego dług który będzie musiała spłacić w 4 sezonie:) Już się nie mogę
doczekać. Co myślicie o mojej teorii? :)

ocenił(a) serial na 10
klakier013

Charakterystyczny? o.O
Najbardziej charakterystycznie to ona wygląda w Belgravii na przyjęciu bożonarodzeniowym. A tak to całkiem, całkiem... zwyczajnie ;D
Ta grupa talibów, co miała Irene utłuc? To wiele tłumaczy!
A narzeczony Molly z 3 sezonu to ten, którego Jim użył do porwania dzieci!

ocenił(a) serial na 10
Bellatrix26

"A narzeczony Molly z 3 sezonu to ten, którego Jim użył do porwania dzieci!" <no przecież to oczywiste :D
A ten "pająk" z The Blind Bankier to Spider man!!!

ocenił(a) serial na 10
klakier013

Nie. To akurat był brat Soo Lin Yao :p Ale to on dawał Szerlokowi lekcje pt. "Jak skakać z dachu i przeżyć" :D

Bellatrix26

A moze koles przedstaiajacy sie za Moriarty'ego nie jest prawdziwym Moriarty'm? Obejrzalam tylko 3odc 1sezonu wiec prosze o zrozumienie w tej kwestii :)

ocenił(a) serial na 9
JOANNA108

Spokojnie to pewnie nie jest spoiler, przeczytaj sobie komentarze. Wszystkie odnoszą się do tego krytycznie:)

ocenił(a) serial na 1
Claudusia_fw

Już tu się wypowiadali o tej teorii, ale swoje też bym chciała dorzucić.

1. IOU - I owe you.
2. Nad basenem do Moriarty'ego dzwoniła Irene, żeby przekazać mu informację o tym, że weszła w posiadanie kodu, na którym praktycznie skupia się cały odcinek.
(3). Popracuj troszkę nad akapitami, bo łatwo się pogubić w twojej wypowiedzi :)
4. Czy Moriarty był katowany wcześniej przez Mycrofta - nie mam pojęcia, ale wiem, że o torturach Jima dowiadujemy się dopiero w the Reichenbach Fall. Więc jeżeli Mycroft "schwytał" Moriarty'ego po zdarzeniach ze Scandal in Belgravia to nie powiedział Irene nic. No bo jak? Chronologia się wali, a na aż takie dziurki w fabule twórcy by nie pozwolili.
5. Można być w ogóle przygotowanym na coś, czego się nie przewidziało? ;) Ewentualnie mógł przeprowadzić rachunek prawdopodobieństwa i rozpatrzeć opcje, że umrze albo nie umrze i przygotować się na pierwszą opcję, ale z tego co mi wiadomo jest chyba niemożliwe przygotować się na coś, czego się nie przewidziało?
6. Irene ma za zadanie dokończyć to, co zaczął? Czemu? Moriarty w zasadzie użył jej tylko, żeby zdobyła kod BondAir i przekonała Sherlocka, żeby go rozwiązał. Przed Karachi jej nie zabezpieczył. W sumie to ją olał.
7. Nie miałabym nic przeciwko, żeby Irene wróciła w 4 sezonie, bo ją bardzo lubię, ale jak ktoś wcześniej wspomniał, to byłoby głupie z jej strony. Nawet (SPOILER 3 sezon?) kwiatka dla Sherlocka do szpitala musiała wysłać, a nie dać osobiście, ewentualnie w nocy, kiedy nikt nie widział (/SPOILER?).
8. Miała ważne informacje... jeśli już to gdzie? W telefonie. Którego nie udało jej się ochronić, końcem końców. Moriarty raczej nie korzystałby dłużej z usług spalonej informatorki ;) A dług? Na jakiej podstawie?

ocenił(a) serial na 10
HungerGamer

Dawno się nie odzywałaś! :D
O ile mnie pamięć nie myli, to Ty założyłaś tamten temat (jeden czy dwa)? :)
2. (Gdzieś indziej już chyba o to pytałam, ale co mi tam) Dlaczego właśnie WTEDY Irene zadzwoniła? Przeciez kod miała już wcześniej, a dzwoniła od Jej Wysokości. Jak rozumie, to po prostu wybieg twórców, żeby upikantnić scenę.
4. i 6. Jest mała luka - po niewypale z Bond Air Irene jakiś czas była wolna. Ile? Trzeba sprawdzić w ich smsach, data chyba jest. Ale wtedy Jim jeszcze żył i mógł się skontaktować. Tylko po co? :/
7. Wysłala mu kwiatka, czy to taka przenośnia?

użytkownik usunięty
Bellatrix26

Oh, co do punktu 7 też mnie to interesuje. Tyle razy już te wszystkie odcinki oglądałam, że myślam, że nic mi już nie umknęło, czyżby jednak? XD

ocenił(a) serial na 1
Bellatrix26

Wiesz, obrona dyplomu, egzaminy itp. itd. :D mało czasu na wszystko, ale jestem już po >D
Ja tam pozakładałam parę tematów, o połowie nie pamiętam ^^"
2. Czemu? Wydaje mi się, że właśnie z tego powodu, który wymieniłaś: swego rodzaju przerywnik w sprawie, żeby pokazać jeszcze wcześniej kim jest Irene Adler w tej adaptacji i zaciekawić. Może sama próbowała rozwikłać kod, może ktoś próbował jej pomóc, wysłał jej smsa, że jednak nie da rady, więc zadzwoniła od razu do Jima - powodów może być wiele :(
4 i 6. Była wolna? Wydaje mi się, że ostatnim smsem od niej po niewypale było "Goodbye, Mr Holmes". Wcześniejsze smsy napisała przed sfingowaniem swojej śmierci - czytała niektóre z nich nawet Johnowi w opuszczonym budynku :)
7. Gatiss albo Moffat wspominali, że czerwona różyczka, która stoi przed łóżkiem Sherlocka kiedy ten jest w szpitalu po postrzale jest właśnie od Irene :)

HungerGamer

O róży wspomniał na twitterze Arwel Wyn Jones, scenograf. Pomysł był jego, nie scenarzystów, więc trudno brać go zupełnie serio :-)

ocenił(a) serial na 1
ACCb

Ach, pardon moi :) myślę jednak, że Arwel Jones nie ma prawa mówić bez uprzedniej konsultacji z twórcami? Czy jego też zwerbowali do trollingu? D:

HungerGamer

Arwel trollował równo :-) Pamiętasz, jak umieścił na twitterze fotografię wanny i wszyscy zastanawiali się, jaką ona rolę będzie pełnić w 3 sezonie?

ocenił(a) serial na 1
ACCb

A to nie był fotomontaż fandomowy?? Pamiętam, że widziałam to na tumblrze kiedyś, a ludziom się czasami nudzi i podrabiają wpisy dla zabicia czasu i zdenerwowania innych :D
Wydaje mi się, że tym razem mówił prawdę, no ale wiadomo... 'wydaje się' :D w sumie wysłanie różyczki Sherlockowi do szpitala jest w stylu Irene, do tego zdecydowanie odstaje od reszty kwiatów w pokoju :)

ocenił(a) serial na 10
HungerGamer

Gratulacje! :D

2. Ok, to wyjaśnienie ma sens, chociaż nadal zostaje ciekawa luka, którą można wykorzystac.

4./6. Była wolna w sensie JIM (a nie Szerlok) mógł się skontaktować. Zresztą mogli być w kontakcie przez cały czas.

7. Ach, TA różyczka. W scenie szpitalnej zawsze patrzyłam na co innego niż kwiatki ;)

użytkownik usunięty
Bellatrix26

Aahhhhhh... niezbyt dokładnie śledzę te wszystkie twitty bo na minutę mam tego milion, ale chyba zacznę, bo fajne ciekawostki :D
Aż jutro po zajęciach jeszcze raz przeanalizuję ten odcinek :D

ocenił(a) serial na 1
Bellatrix26

Ja też zawsze patrzyłam na CO INNEGO, ale dzięki Bogu za obserwatorów z tumblra :D

ocenił(a) serial na 10
Bellatrix26

Cóż, przyznam się, że mnie też wiele drobiazgów z Sherlocka umyka, bo Ben skutecznie przyciąga i więzi moją uwagę wyłącznie na nim. Jak hipnotyzer. Jak on to robi?!

ocenił(a) serial na 10
Pani_Zima_1989

Czyżby obserwatorzy tumblra byli INNI? o.O
I Ben więzi, i Sherlock więzi (niby każdy inny, a jednak obydwaj niesamowici!)

Btw, dobrze słyszalam w His Last Vow, że sh tak naprawdę nazywa się William Sherlock Scott?

ocenił(a) serial na 1
Bellatrix26

Tak - William Sherlock Scott Holmes :D
If you're looking for the baby names :D

ocenił(a) serial na 10
HungerGamer

William.... moje. ukochane. brytyjskie. imię. Damn.

HungerGamer

Jeśli wanna była żartem fanów, to świetnie wpisała się w ciąg rekwizytów tweetowanych przez Arwela...
A pojedyncza róża idealnie kojarzy się z Irene, która "koloratkę" Sherlocka potraktowała jak tancerz tanga różę :-)

ocenił(a) serial na 1
ACCb

Och, jaka ładna alegoria z tą różą :D i jak pasuje!

ocenił(a) serial na 10
ACCb

Mi się kojarzyło z pejczem (czy biczem) - Irene miała nawet takie zdjęcia na swojej stronie. I myślę, że tango nie jest w jej stylu.

Bellatrix26

Bardzo dobrze Ci się skojarzyło, bo pejcz trzymała dokładnie w ten sam sposób :-)
Trudno powiedzieć, co jest w stylu Irene, ale jej relacja z Sherlockiem miała tyle podskórnej, wstrzymywanej namiętności, ile jest jej w dobrze zatańczonym tangu...

ocenił(a) serial na 10
ACCb

A ja z biegiem czasu (i stygnięciem emocji) uważam, że Irene grała miłość. Mogła chcieć z nim spac, ale na tym koniec. Przyspieszony puls i źrenice nie dotyczą miłości, tylko podniecenia seksualnego, a to różnica.

ocenił(a) serial na 8
Claudusia_fw

Ja sądzę, że pojawi się "spadkobierca" M czyli SM (jak ktoś miał do czynienia z literackim pierwowzorem, to wie, o kim mowa)

ocenił(a) serial na 10
Claudusia_fw

Dzwoniła do niego Irene Adler i zaproponowała... To wszystko. Powiedziała że ma ten cały kod itd.