Moim zdaniem SoA są rewelacyjni, a że już skończyłam oglądać wszystkie sezony, szukam czegoś równie dobrego. Dużo akcji, zoorganizowana przestępczość, wciągająca fabuła. Znacie coś takiego
Najlepsze seriale o zorganizowanej przestępczości do The Wire i Sopranos. Ale mają trochę inny charakter niż SoA, wolniejsze tempo, większy autentyzm.
Większy autentyzm ? czy ja wiem , SoA jest wzorowane na prawdziwych MC , przy produkcji współpracowali byli i obecni członkowie HA MC , nawet kilku byłych Aniołów gra tam :P
I myślisz, że prawdziwe MC handlują bronią z irlandzkimi terrorystami, strzelają się z meksykańskimi kartelami i mordują ludzi w biały dzień bez żadnych konsekwencji? Sama struktura MC i przedstawienie klubu jest wiarygodne, ale serial stawia bardziej na wartką akcję niż realistyczne pokazanie działalności takiej organizacji.
Poczytaj o początkach Hellsów , Bandidos czy Mongołach zresztą do teraz HA uważa się za grupę przestępczą . Zresztą SoA nie działa bez konsekwencji , przemawia za tym odsiadka większości członków po ataku na Zobell'a , 5 lat Opieg'o , Lewitza czy Otto . Mając kupione władze lokalne mają pole do popisu w Charming czy w okolicach :P
Ale ja zdaję sobie sprawę z tego, że wiele z MC to grupy przestępcze, sporo o tym czytałem. Ale wątpię, żeby ich działalność polegała na sprzedawaniu sprowadzanych z Europy RPG meksykańskim kartelom narkotykowym (chociaż podczas skandynawskiej wojny między HA a Bandidos w ruch poszła nawet broń przeciwpancerna). Wiele też uchodzi SoA na sucho, choćby morderstwo tego Murzyna, który brał dział w zamachu na Jaxa czy latynoska wojna gangów z ostatniego odcinka.
Nie zrozum mnie źle- uwielbiam ten serial, ale traktuję go bardziej jako serial akcji, z ciekawymi postaciami, genialną muzyką i oryginalnym, motocyklowym tłem, niż jako fabularne pokazanie działalności takiej organizacji (jak Sopranos).
Ja nie bronię serialu ale nie można też powiedzieć że im wszystko uchodzi na sucho . Dużo daje to że wiele rzeczy nie wychodzi na jaw dla reszty społeczeństwa , dwa Charming "uwielbia" Sonsów i nie będą zeznawać przeciwko im czy to z uwielbienia ( w końcu chronią miasto ) czy też ze strachu , podam CI przykład Mongołów praktycznie wszystko im uchodziło na sucho dopóki nie wszedł w grę agent specjalny ATF :)
http://www.filmweb.pl/serial/Bikie+Wars%3A+Brothers+in+Arms-2012-654982 6 odcinkowy miniserial o prawdziwych wydarzeniach w Australii :) Bandidos MC vs Comanchero MC :)