Nawiedzony dwór w Bly
powrót do forum 1 sezonu

BEZNADZIEJA

ocenił(a) serial na 1

nudny, zamotany, monotonny....a przede wszystkim to DRAMAT a nie HORROR. Czy w końcu ktoś zrozumie tą subtelną różnicę? Okropna mordęga, raczej dla fanów uniwersum Marvela i zabaw linią czasu niż amatorów Conjuring, Grudge czy SInister.

dave_semafor

ale dajesz jeden, bo to dramat a nie horror? ogarnij się z tą oceną...czym innym są zawiedzione nadzieje, co do gatunku, a czym innym poziom samego serialu..."1" to jest dno pod każdym względem...

ocenił(a) serial na 1
dongwidon

za całokształt. nudny do bólu a wprowadzenie wątku lesbijek już naprawdę zbyt poprawne. Ale tak, 1 i dno mułu daję głównie dlatego, że to kolejna produkcja sygnowana jako horror, która jest po prostu dramatem w którym strachami są traumy z przeszłości. Mnie akurat nie interesuje aktorstwo bo się nie znam, tak jak światło, dekoracji itp duperele którymi zachwycają się ludzie, którzy i tak się też nie znają. Czekałem na mroczny horror gotycki w stylu Nawiedzonego czy Kobiety w czerni a mam romans, którego podstawą jest zagadana gwatmanina linii czasowych. To ja już wolę Incepcję.

dave_semafor

Kurła panie co tam jakieś światła, gry aktorskie, iksy dupiksy na co to komu. Najważniejsze, że LPG wrzucili i teraz czujem się nieswojo przed lustrem, żem takie sodomie oglądoł. Na szczęście dzisiaj niedziela to można skoczyć po reset.

Ciężko wdawać się w dysputę z oczywistych względów.

ocenił(a) serial na 1
Virsitaris

nie rozumiem co napisałeś i nie wiem co to LPG w tym kontekście. Serio, nie kumam tej wypowiedzi.

Virsitaris

Mnie tylko martwi, że nie było niepełnosprawnego na wózku i pełnego przekroju ras - tych elementów mi zabrakło, stąd będzie niska ocena. To się nie godzi w obecnych czasach.

dave_semafor

jak wyżej... ocena nieadekwatna

ocenił(a) serial na 9
dave_semafor

Bo trzeba pamiętać o tym że strach niejedno ma imię i żeby wzbudzić w widzach przerażenie nie trzeba ekranu zapryskać krwią i rzucać flakami. Owszem fabuła jest nieco zaplątana ale na tym polega właśnie urok tej serii. Możesz oglądając kolejne odcinki powoli dochodzić do sedna sprawy, co zazwyczaj ma dramatyczny koniec w finałowym odcinku. Uważam się za fankę horrorów, wymienionych przez ciebie także, ale myślę że twoja ocena jest trochę niesprawiedliwa i wynika z twojego braku zrozumienia rodzaju strachu a bardziej niepokoju jaki ten serial ma wzbudzać . Twojego czepiania się relacji homoseksualnych pokazanych w filmie nie będę nawet komentować bo szkoda mi na to czasu.

ocenił(a) serial na 1
kat_1113

fajnie że macie mnie za idiotę, ale horrory oglądam od zawsze bo to mój ulubiony gatunek. Wmawianie mi że nie rozumiem pojęcia grozy i strachu oraz że horror musi mieć "flaki" jest dziwaczne. Podałem przykłady Conjouring czy Grudge a nie High Tension jeśli komuś cokolwiek to mówi, właśnie dlatego. Zaaceptujcie fakt, żę dla mnie ten serial był nie porozumieniem ponieważ - napiszę to jeszcze raz - oczekiwałem gęstego horroru a nie mdłego przegadanego romansidła. The Innocents pod tym względem są mistrzowskie, ten serialik natomiast jest - moim zdaniem -zły.

ocenił(a) serial na 6
dave_semafor

To że wszystko jest zamotane i stopniowo odsłaniane są karty, to akurat najlepsza rzecz w tym wszystkim. Zresztą nie przesadzajmy, to nie jest zbyt skomplikowane. To nie jest tak, że wątki skaczą z bohatera na bohatera, tylko tak od połowy to wręcz po jednym odcinku na każdą postać jest i przez cały epizod wyjaśniają dokładnie historię jednej osoby. Struktura serialu jest akurat bardzo przejrzysta.

A romansidłem to jest, znaczy dobry dramat uwiarygadnia horror, w "Obecności" też wiele wątków obyczajowych dano, nawet całą scenę w dwójce wstawiono jak Patrick Wilson śpiewa kojącą piosenkę Elvisa, no ale tam też sceny straszenia dodawano, no a tu one jakoś po 4 odcinku znikają i naprawdę więcej tych duchów można było wstawić.

ocenił(a) serial na 7
dave_semafor

"Horror (łac. horror - strach), fantastyka grozy – odmiana fantastyki polegająca na budowaniu świata przedstawionego na wzór rzeczywistości i praw nią rządzących po to, aby wprowadzić w jego obręb zjawiska kwestionujące te prawa i nie dające się wytłumaczyć bez odwoływania się do zjawisk nadprzyrodzonych".

Nawet jeśli założymy, że w przemyśle filmowym horror jako gatunek poszedł swoją - nieco odmienną - drogą, to nie wolno zapominać, że ten konkretny jest na podstawie literatury.

Tyle w temacie gatunkowości. Mógłbym przytoczyć też definicję dramatu, ale różnica jest zbyt subtelna i nie chcę namieszać autorowi.

ocenił(a) serial na 1
Mariusz1990

no i co wnosi Twoja wypowiedź? wiesz ile jest książek o horrorach? i ile gatunków? chyba jasno mówię, że oczekiwałem ghost story (a nie jak niektórzy tutaj mi imputują, slashera czy gore) a dostałem co najwyżej gotycki romas.

dave_semafor

no jego wypowiedz wnosi bardzo wiele, przede wszystkim to, że twoja interpretacja "czym powinien" być horror jest bardzo subiektywna i niezbyt zgodna z literacką definicją horroru. Skoro oczekiwałeś ghost story to nie do końca rozumiem, skąd masz tak duży problem z tym, serialem, że aż mu dałeś, bo duchów to tam akurat nie brakowało. Po tym wszystkim co jest powszechnie dostępne, wcale mnie nie dziwi, że już niewiele rzeczy robi na ludziach wrażenie.

Wescik

że az mu dale 1 - niestety nie mozna wpisów edytować :P

ocenił(a) serial na 1
Wescik

a gdzie ja napisałem czym powinien być horror? Piszę cały czas o tym, że dla mniej tylko dla mnie, to nie jest horror i nigdzie nie wypowiedziałem się w obiektywny sposób odnosząc ten serial do gatunku w ogóle. I nie mam problemu z serialem - po prostu mi sę nie podobał, dałem 1 bo w mojej opinii to koszmarny gniot. Nie przeżywam filmu, tylko Wasze irytujące komentarze :)

dave_semafor

ludzie się burzą, bo dałeś "1"...nie kojarzę żebym dał kiedykolwiek "1", bo jak coś jest naprawdę słabe to wyłączam po 15 min i wtedy nie oceniam tego...mogę gratulować wytrwałości, że wysiedziałeś 8 godzin przy takim gniocie... moja rada to zmień na "2" w geście dobrej woli i wszyscy będą w lepszych nastrojach ;-)

ocenił(a) serial na 1
dongwidon

niby racja :) faktycznie ciągnąłem serial jak widły po gnoju ale zmogłem. Oceniam, bo uważam, że inaczej nie ma sensu - jakbym oceniał tylko to co mi się podoba no, to trochę niemiarodajne.

ocenił(a) serial na 8
dave_semafor

Znakomity serial. Oby więcej takich horrorów