The Last of Us: Sezon 1 The Last of Us sezon 1, odcinek 3
odcinek The Last of Us (2023)

The Last of Us | Do ostatnich dni

Long, Long Time 1h 16m
6,8 12 tys. ocen
6,8 10 1 11883
The Last of Us
powrót do forum s1e3

Przez całe 11 lat na Filmwebie, masę niezliczonych kont (tych do minusowania filmów też), nigdy nie napisałem nawet jednego komentarza ani nie odpowiedziałem w jakieś dyskusji. Najzwyczajniej, nie! i koniec. Ostatni jednak odcinek jak i "wielka dyskusja" odnośnie niego sprawiła że dodam swoje 3 zdania (de fato z punktu widzenia Internetu) absolutnie nic nie warte i znaczące.

Jako osoba która dość mocno gardzi całą polityką wciskania wszędzie politycznej poprawności (jak kto woli agendy), muszę uczciwie przyznać że był to jeden z lepszych o ile nie jeden z najlepszych tworów kultury o temacie homoseksualnej.

Gdyby zupełnie wyciąć sceny z Joelem i Elli, zostawić same fragmenty o Billu i Franku to film jasno mógłby jechać na jakiś festiwal filmowy organizowanym na jakimś Warszawskim squocie.

Przez cały ten czas nawet przez chwilę nie czułem że zostało to wciśnięte jakkolwiek na siłe czy aby tylko "coś pokazać". Wszystko było bardzo subtelna i jakkolwiek by to nie brzmiało... realistyczne; strach Billa przed seksem z Frankiem ten pierwszy raz/ zdziwienie po pocałunku. Sam ten wątek również raczej pokazywał troskę o siebie nawzajem.

Nie mam nic więcej do dodania. Kawał świetnej roboty. I z czego jestem najbardziej zadowolony to fakt że scenariusz nie był już 1 do 1 w stosunku do gry.
10 na 10 :)

ocenił(a) serial na 7
ImStrudzi

Ocena tego odcinka sugeruje coś innego. Co ten odcinek wniósł do ogólnej fabuły? Bo ja uważam że nic. Już w grze było to przedstawione o wiele lepiej a też wspominał Bill że to jego partner. Odcinek zrobiony tylko pod mniejszości żeby ich zadowolić. Osoby które przeskoczą ten odcinek później oglądając cały sezon jednym tchem nic nie tracą fabularnie. Nic a nic 

ocenił(a) serial na 6
abe1

Pewnie,ze nic nie straca,ale ten odcinek to wrecz zwrot o 180 stnpni i chyba najlepszy,gdzie 2 gi juz byl niezly ale zabraklo w scenach akcji dramatyzmu i grozy a ta scena w muzeum lekko kiczem zaleciala ale scenografia wow,zas 3 odcinek to jak osobny film.mino mocno  obszernego gejowskiego watku,czuc bylo tu mimo wszystko emocje i prawde i te operowanie muzyka,poszczegolne sceny,dobre to bylo ale z drugiej strony slabo nadal pod katem grozy,nawet ci szabrownicy jak zaatakowali to malo emocji w tym bylo.Jest tu jakis z tym maly problem...

ocenił(a) serial na 6
ImStrudzi

Scenarzystom przyświecała idea promowania homoseksualizmu, eutanazji z powodu choroby i eutanazji z powodu starości. A z oryginalnej historii z gry tego wątku z Billem niewiele zostało.

Kazikowy

Dokładnie