PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547035}
7,8 177 tys. ocen
7,8 10 1 177126
6,6 33 krytyków
The Walking Dead
powrót do forum serialu The Walking Dead

5x9

ocenił(a) serial na 7

Biedny Tyriś :(

ocenił(a) serial na 7
nikike

ale dlaczego biedny?, masz na myśli to, że przemieniona w zombie Beth wygryzła pół załogi, a on jako prawie jedyny został sam?
P.S.
Odznaczaj na drugi raz opcję spojler:)

ocenił(a) serial na 7
kurynio

Niom, nie porucha sobie już chłopak

ocenił(a) serial na 6
kurynio

to żaden spoiler. skoro dyskusja jest na temat odcinka 9, piszemy tutaj CO się w nim wydarzyło. Ktoś, kto go nie oglądał, niech nie wchodzi w temat, bo zawsze natrafi na coś, czego wolałby nie przeczytać.

Co do samego odcinka - artystycznie świetnie zrobiony, tak jak mówił Andrew Lincoln w jakimś wywiadzie na dniach. Myślałem, że pogrzeb z początku odnosi się do Beth, a tu proszę... Nie spodziewałem się, że padnie też nasz człowiek z toporkiem. W tym serialu to lubię - nie ważne, jakie masz doświadczenie i ile siły w łapie - wystarcyz chwila nieuwagi i koniec. Teraz ruszą do Waszyngtonu... no i liczę, że w końcu doczekamy się zalążku Aleksandrii lub Negana. Ten kij basebolowy, który wziął Glenn... hmmm, dla tych którzy czytali komiks może to być pewna poszlaka.
Na premierę s5B nie było źle, a wręcz przeciwnie. Dosyć... surrealistyczny [?] odcinek i jestem za tym, by częsciej taki klimat występował.

ocenił(a) serial na 6
bini0l

Też myślałam, że to pogrzeb Beth. a to niedobre... tak w maliny wpuścić ;) Pączka mi nie jest szkoda, bo taki nijaki był ale jak zostali z Noah sami, to myślałam, ze Noah zakończy swój żywot. No cóż... move on.
A ten surrealizm mi nie pasuje, ja lubię jak to prosty człowiek - po ludzku i na temat a nie "weź się człowieku domyśl o co nam chodziło" ;)

ocenił(a) serial na 10
migdal_5

jeden czarny facet na grupe, nie zapominajcie o zasadzie

bini0l

o, cholerka, mam nadzieję, że to z kijem baseballowym nie będzie prawdą : O Oby nie..

emmeline37

Mógłby mnie ktoś wtajemniczyć co oznacza ten kij baseballowy? :)

ocenił(a) serial na 10
radykalny

SPOILER W komiksie ktoś z grupy zginął od kija owiniętego drutem kolczastym.

ocenił(a) serial na 9
radykalny

Spoiler

Negan rozwali łep Glenowi swoja "lucile" - kijem bejsbolowym owiniętym drutem kolczastym

ocenił(a) serial na 6
emmeline37

oby nie ? jak nie pokażą tej sceny w serialu to całkowicie już tracę w niego wiarę ;)

boooyas

no nie wiem, dla mnie strata Glenna to będzie przelanie czary goryczy. Ta postać jest obecna od początku serialu, strasznie szkoda byłoby gdyby Glenn opuścił grupę Ricka z wiadomej przyczyny ; (

ocenił(a) serial na 8
emmeline37

Dla mnie też strata Glenna byłaby...powiedzmy, że bardzo trudna do przebolenia.

ocenił(a) serial na 10
boooyas

Spolier (komiks):

Według mnie, nie pokarzą śmierci Glenna, a jak już to na pewno w inny sposób. Sugerowanie się komiksem jest nie do końca dobre.
1. W komiksie Carol jest bojaźliwa i ginie przed śmiercią Tyreese
2. W komiksie Tyreese jest zabity przez Gubernatora (On już dawno jest martwy)
Dodatkowo:
3. W komiksie nie istnieją postaci jak Daryl, Beth itp. Prawdopodobnie zamiast Beth w tym szpitalu powinna zginąć Carol.

ocenił(a) serial na 8
Splitax

A Rick w komiksach żyje od początku do końca?

ocenił(a) serial na 8
kacperowski20

Bez ręki

ocenił(a) serial na 10
Ryba24

SPOJLER a Carl bez czegoś innego. Jak Phill.

ocenił(a) serial na 8
Ryba24

Ciekawe jak potraktują go w serialu w takim razie :D

ocenił(a) serial na 10
kacperowski20

W komiksie nie ma ręki, bo jak rozmawiali wtedy twarzą w twarz z gubernatorem to mu ją odcięli, coś mówili że pozbawią Rick'a ręki w innych okolicznościach, no i jeszcze żyje Andrea (w serialu martwa) i jest w związku z Rickiem... Boże, dobrze, że tego nie zrobili w serialu.

ocenił(a) serial na 4
Splitax

Kirkman mówił, że pozbawienie Ricka ręki było błędem i nie zrobią tego w serialu, bo nawet trudniej będzie mu dawać jakąś akcję.

Badly

Adlard/Rathburn parę razy się zresztą pomylił i narysował Ricka z prawą dłonią. :s

ocenił(a) serial na 4
Evangarden

Wiadomo dlaczego :D BO TO BYŁ BŁĄD ;)
Jak dla mnie mega bez sensu. Tym bardziej, że popitala i wspina się jak każdy.

Badly

Kirkman mówił potem, że gdy tworzy się komiks, wpada się na różne pomysły i spontanicznie się je realizuje, myśląc "o, ale to będzie fajne". Z perspektywy czasu odcięcie tej dłoni było błędem... logistycznym, chyba tak to można nazwać. Tworzenie serialu jest już znacznie bardziej "przemyślanym" przedsięwzięciem.

Zresztą CGI dla odciętej dłoni Ricka byłoby drogie i o tym też Kirkman wspominał.

Splitax

Toć jedyne, co Carol i Tyreese mają wspólnego ze swoimi pierwowzorami, to płeć i kolor skóry, pełnią zupełnie inne role w fabule i mają kompletnie inny charakter. Glenn jest już dużo bardziej podobny, tyle że nie jest już taki nijaki. Poza tym, to zbyt legendarna scena, by ją zupełnie pominąć (zwłaszcza, że bez niej nie byłoby rozwoju Maggie). Gdy ukazał się pamiętny zeszyt #100, Steven Yeun napisał zresztą do Letter Hacks list (ukazał się w #102), w którym w żartach "obraził" Kirkmana za to, co zrobił z Glennem. :)

boooyas

Nie sądzę, by w telewizji - i to bodajże jeszcze publicznej - pokazano tę scenę w 1:1 (zdecydowanie zbyt brutalna - to zresztą jeden z nielicznych przykładów tej mitycznej brutalności komiksu w porównaniu do serialu), ale liczę na to, że będzie chociaż podobna.

kurynio

Pod tytułem tematu : Uwaga Spoiler! Ten temat może zawierać treści zdradzające fabułę.

ocenił(a) serial na 7
nikike

Nie to ja powinienem jednak zmienić okulistę...

ocenił(a) serial na 7
kurynio

:)))

użytkownik usunięty
nikike

Jednak miałem rację, Gubernator się pojawił.

ocenił(a) serial na 6

A mnie się odcinek nie podobał, takie surrealistyczne klimaty mi kompletnie do TWD nie pasują. Szkoda Tyreese'a, ale prawda, że się już wypalił nieco. Mnie tylko niesamowicie wnerwiło to, że KOMPLETNIE olano wątek Beth - żadnego opłakiwania, żadnego pogrzebu, nic, żałosne po prostu, a postać była w serialu od sezonu drugiego. No cóż, ale ja nadal mam jakąś tam malutką nadzieję, że wróci _^_

ocenił(a) serial na 6
Mauretania

Zdecydowany przerost formy nad treścią.

ocenił(a) serial na 7
czesiol

Zdecydowanie się zgadzam, szczerze spodziewałem się czego dobrego po przerwie , a dostałem odcinek w którym przewinąłem chyba z 15min łącznie. Słabiutko;/

ocenił(a) serial na 6
wojus

Ale przynajmniej w końcu pozbyli się piątego koła u wozu :)

Mauretania

Żadnego opłakiwania? Przecież 1/4 odcinka poświęcona była sprawie Beth i skutków jakie wywołała. Do tego nasza szanowna Becia pojawiła się ni z gruchy ni z pietruchy w halunach Tyreese zawodząc niczym kot na puszczy, mimo tego że chłop miał z nią nikły związek. Dostała o wiele więcej niż cała reszta głównych bohaterów. Z Andreą, Merlem, Hershelem czy nawet T-dogiem nie obchodzili się tak jak z Becią, a oni tak się składa przez cały swój czas grali pierwszoplanowe role. No może za wyjątkiem T-doga. Beth dopiero w piątym sezonie weszła na pierwszy plan i dziwię się, dlaczego obchodzą się z nią jak z jajkiem, zważywszy na to że reszta postaci jej pokroju przyszła i poszła i tyle ich widzieli.

ocenił(a) serial na 6
kamil10025

Za dwa zdania powiedzieli na jej temat i na tym się skończyło. Bosz, jak mi się te halucynacje nie podobały...

Mauretania

No nie wiem czy ze dwa. Całe dialogi pomiędzy Rickiem, a Glenem dotyczyły sprawy Beth, a tych tak się składa, że trochę było....Na moje, aż nadto bo nie ma tu nad czym deliberować. Becia była postacią na doczepkę, która już dawno powinna gryźć piach. Opłakiwanie jej byłoby niezłym przegięciem bo podczas całej swoje miernej aktywności nie zrobiła nic co obligowałoby grupę do rozpaczania po jej śmierci. Mam nadzieję, że ten odcinek był pierwszym i ostatnim, który w jakikolwiek sposób dotyczył tej dziewczyny.

ocenił(a) serial na 7
Mauretania

Kwestia gustu, dla mnie to był najlepszy element tego odcinka.

ocenił(a) serial na 10
Mauretania

Halucynacje były jednym z lepszych stron tego odcinka. Wg. mnie jednak nie nadaje się on na otwarcie drugiego półsezonu. Mi tam troche szkoda Tyreesa. IMO zamiast niego powinien zginąć Judżin albo ktoś inny z grupki Forda...

ocenił(a) serial na 6
Mauretania

Haluny były za mało dynamiczne.

ocenił(a) serial na 9
nikike

Człowiek się ledwo po Beth pozbierał, a tu taka akcja... Nie no, żeby odcinek po odcinku tak ich wybijać? Ja rozumiem, że była przerwa i chcieli jakoś mocno zacząć, ale i tak nie jestem zadowolona do końca, choć muszę przyznać, że wrażenie odcinek robił. Sam klimat mi nie przeszkadzał, ale też wielką fanką nie jestem. Od czasu do czasu mogą zmieniać formę, bo to taki powiew świeżości, ale TWD takie jakie do tej pory było jest jak dla mnie idealne. Pojawienie się Gubernatora to mistrzowski pomysł, chyba mi nawet typa troszkę brakowało

ocenił(a) serial na 8
TakeItIzzy

Też wybijanie bohaterów mi się nie podobało ale już sobie założyłem z góry, że twórcy i tak wszystkich wybiją, więc jakoś już mnie to nie rusza ;)

TakeItIzzy

"Pojawienie się Gubernatora to mistrzowski pomysł, chyba mi nawet typa troszkę brakowało" - z szokiem przyznam, że mnie też :)

ocenił(a) serial na 6
TakeItIzzy

i bardzo dobrze, grupa jest za liczna ;) a Tyresse był pewniakiem do odstrzału jak nikt. Strasznie miałki i cpelutki w serialu, dobrze, że już go nie będę musiał oglądać :D

TakeItIzzy

Też jestem zaskoczony, tym bardziej, że przed WD obejrzałem Banshee tam ginie ktoś ważny, rozniosło mnie z nerwów. Włączam WD i myślę tu dopiero Beth zginęła, więc nikt nie zejdzie, a tu masz. Postanowiłem włączyć coś lekkiego, gdzie nawet można się pośmiać – na bank nikt nie zginie, padło na Mentalistę, i ubili... kogoś - żeby nie spoilerować. Jeszcze nigdy nie oglądałem jednego wieczoru trzech seriali, gdzie giną naprawdę ważne postacie. Moja psychika tego nie zniesie, idę spać :/

ocenił(a) serial na 9
TakeItIzzy

do grupy dołączył Murzyn, więc poprzedni zginął- nie wiem dlaczego ale twórcy stosują taki zabieg od samego początku

ocenił(a) serial na 8
Voytek92

Twórcy są rasistami? :O

ocenił(a) serial na 9
marzena_gorycka

lub też zwyczajnie lubią równowagę :D

ocenił(a) serial na 4
nikike

Jak zginął?

ocenił(a) serial na 9
Badly

Umarł ze smutku.