PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547035}
7,8 178 tys. ocen
7,8 10 1 177844
6,6 42 krytyków
The Walking Dead
powrót do forum serialu The Walking Dead

Po obejrzeniu pierwszego odcinka nowego sezonu jestem w totalnym szoku. Co to w ogóle miało być ?! Do samego końca myślałem, że zaraz nastąpi jakiś niespodziewany zwrot akcji a tu nic. Negan dał się podejść jak dziecko. A do tej pory był takim badassem i zawsze miał asa w rękawie. Cały jego plan zakładał, że Gregory przekona Wzgórze do kapitulacji. Na co oni liczyli ? Przecież widać, że ten dziad nie ma za grosz charyzmy. Podczas ataku ludzi Ricka nie było widać praktycznie żadnych Neganów. Normalnie zero oporu. Gdzie oni wszyscy byli ? W tych 3 samochodach, które wpadły w oczywistą pułapkę Carol ?

Ten sezon może uratować tylko jedno - jeśli okaże się, że to był tylko sen Ricka. Ale pewnie nic z tego.

Odkrywca_899

Ja nic nie mówię:)
Ani nie piszę:)
Zawsze wyznaję zasadę- nie podoba mi się? Nie oglądam. Najprostsze rozwiązania są najlepsze.

użytkownik usunięty
Przemo2323

O ile skorzystają ze scenariuszów komiksów. Chyba, że postanowią to zakończyć w tym sezonie; ale w tego typu cuda nie wierzę.

ocenił(a) serial na 10

Z tego co słyszałem ostatnio to AMC chce, by TWD miało jeszcze kilka sezonów. I mam nadzieję, że pomimo spadku oglądalności też tak będzie. Jakiś gościu napisał, że aktorzy TWD mało zarabiają. Według niego 200-600 tysięcy dolarów na jeden odcinek danego aktora to jest mało?

użytkownik usunięty
Odkrywca_899

Zarabiają wystarczająco dużo, skoro twórcy stwierdzili, że będą to tłuc, mimo spadku oglądalności. No cóż, jak pisałem gdzie indziej, wielu to ogląda, jak ja, po prostu z przyzwyczajenia. Jeżeli, jednak dalej będą uwłaczać mojej (i nie tylko) inteligencji , tak jak ostatnimi odcinkami to się odetnę, chociaż przyznam, aczkolwiek niechętnie, że mimo wszystkich tych negatywów, zżyłem się z niektórymi bohaterami. Mimo to łudzę się, że będzie jakiś zwrot w akcji; z drugiej strony czarny Yoda, rozwalający kolesi niczym terminator na posterunku policji był the beściak.

ocenił(a) serial na 8
NewJoker

Dla mnie też porażka ale być może (mam taką nadzieje) że będzie odwrotnie jak z poprzednim sezonie 1odc. kapitalny reszta badziewie no ale wątpię w to. TWD spadło na dno, nudne jak flaki z olejem więcej absurdów niż w GOT

Mam tylko jedno pytanie kim jest ta cizia od Negana przecież w poprzednim sezonie była Arat a ta się chyba z księżyca urwała chyba że to ta co Eugenowi pokazała jego pokój i dała te ogórki

ghost21

To zapewne 'cizia' nr 2 ( gratki, że pamiętasz imię nr 1- była w kadrze całe trzy minuty ;)) , aczkolwiek cizie u Niigana to w małych czarnych popylają i w haremie płaczą a to była raczej Horpyna od czarnej roboty;)

ocenił(a) serial na 8
Kasss1711

No na pewno nie pisałem o jego żonach które panicznie się jego boją, myślę że to ta od ogórków co Eugena wtajemniczyła w 2odc. 7sez. na samym początku gdy ta muzyczka leciała grała (chyba w bilard) z Dwightem i popijała wódkę na bank. Żadnej innej od czarnych robót nie kojarzę oprócz Arat która zabiła Oliwię

ocenił(a) serial na 7
ghost21

Cizie od Negana:
1. Arat - zabiła Olivię.
2. Laura - blondynka, która oprowadzała Eugene'a.
3. Regina - ostatnio wprowadzona, widać, że jest wysoko postawiona.
4. Frankie - żona (ruda).
5. Tanya - żona (czarna)
6. Amber - żona (blondi)
Do tego jeszcze dwie żony i Sherry, która zaginęła i niewiele wskazuje na to, by miała powrócić.
Mam nadzieje, że pomogłem :D

ocenił(a) serial na 8
Charlie_TSW

No i wszystko jasne Reginy nie znałem a pokazali ją chociaż w 7sez.? bo nie wiem może przegapiłem. Dzięki

ocenił(a) serial na 7
ghost21

Nie pokazali jej w 7 sezonie.

ocenił(a) serial na 10
ghost21

TWD nie spadło na dno, tylko fabuła wam się znudziła :) Taka jest prawda.

ocenił(a) serial na 10
NewJoker

Dla mnie odcinek rewelacyjny... oczywiście pod warunkiem, że spojrzymy na całość nieco szerzej:

1. Zgadzam się z przedmówcami, którzy twierdzą, że splot scen z płaczącym Rickiem oraz wizją idealnego zakończenia to 2 alternatywne scenariusze, chociaż obstawiam, że twórcy pójdą w pierwszą opcję (śmierć kogoś bliskiego)
2. Scena walki ?? Według mnie tego nie było (coś ala wizja planu jej przebiegu według Ricka - która się nie mogła spełnić). Potwierdza to zakończenie 7 sezonu (Negan również szykował się do wojny i miał sporo ludzi na pokładzie - 40-50? może więcej? - Oni nie schowali się pod ziemię). Poza tym Negan to cwany sukinkot i nie mógł liczyć na to, że nagle Wzgórze się wycofa, zwłaszcza, że Gregory stracił tam władzę już dawno temu na rzecz Maggie.
3. Ostatnia scena według mnie jest najważniejsza i potwierdza hipotezę pkt 2. Wiele kluczowych postaci jest mało wyrazistych, ale Rick krocząc dumnie mija Gabriela, na którym przez sekundę skupia się kamera.... opcje są zatem 2 - albo twórcy wrzucili retrospekcję z nic nie znaczącą przemową Ricka jako zakończenie pierwszego odcinka kolejnego sezonu - w co wątpię !! albo jest to świetny wstęp do mega rozpierduchy, którą zrobi im Negan ze swoimi Zbawcami.... i wtedy wszystkim opadną kopary i powiedzą "o kurcze... czyli jednak nie poszło im tak łatwo, a cały pierwszy odcinek był tylko niespełnioną wizją i nadzieją Ricka na szybkie załatwienie sprawy"...

Chyba NIKT z Was nie wierzy, że pozbycie się Zbawców było tak proste? Nikt z Was chyba nie wierzy, że twórcy zaserwowali widzom spacer za rękę z mamą na lody do cukierni? To jest The Walking Dead a nie My Little Pony the movie, a Negan to nie Pinkie Pie, tylko przygotowany na każdą ewentualność skurczybyk.

Trochę wiary ludziska... 2 lub 3 odcinek rozwieje Wasze wątpliwości ;)

ocenił(a) serial na 6
karpik167

UWAGA - spoilery z komiksu!

"Walka" w tym odcinku zawierała jednak pewne elementy z komiksu, więc Twoja teoria o śnie raczej jest mało prawdopodobna - konstrukcja odcinka wynika z cięć budżetowych i zagubienia scenarzystów, więc nie dopisywałbym do tego górnolotnych teorii. A to, że walki się jeszcze nie skończyły jest pewne. Będzie odwet na wszystkich osadach związanych z "Rickami", ale Negan ostatecznie przegra.

Co będzie dalej? Ciężko powiedzieć, bo serial się rozmija z komiksem. Na pewno scenarzyści wplączą w całą akcję "śmieciarzy", bo wychodzi na to, że zastępują oni (znanych z komiksu) Szeptaczy. Pytanie czy Negan skończy jak w komiksie, czy jednak zrobią z niego furiata bez rozumu i honoru, który poświęci życie dla swoich podwładnych.

A co do zapłakanego Ricka i jego marzeń o rodzinnym domu z Michonne - podejrzewam, że ona zginie, ponieważ w komiksie Rick stracił swoją partnerkę (nie była to Michonne), ale kogoś uśmiercić trzeba, no nie? ;) Więc po wszystkim leży sobie zapłakany, marząc jakby to było fajnie zestarzeć się u boku Michonne.

użytkownik usunięty
karpik167

w końcowej scenie poprzedniego sezonu Negan miał z 1000 ludzi - bardzo dziwne gdzie oni się rozpłynęlI?

NewJoker

Czy ktoś w ogóle zauważył że Rick zrobił zdjęcie? Jak prawdopodobnie Negan chował się za blachami, chwilę po tym jak ksiądz po niego przyszedł... tylko po co :D

BloodyMaja

Żeby kiedyś mu tym pomachać przed nosem- jak już go dorwie.
Nie pamiętasz, że zabitemu Glennowi i Abe'owi też zrobiono zdjęcia?
A galeria rozwalonych głów na ścianie celi w przedsionku Neganowa- tym budynku z radarem?

Kasss1711

Zupełnie wypadło mi to z głowy :) dzięki

ocenił(a) serial na 5
NewJoker

Jeszcze te trupy wyglądały w tym 1 odcinku przy zbliżeniach jak plastikowe lalki całkowicie nie realistycznie, z zajebistego serialu zrobili kupe

ocenił(a) serial na 10
danszy2007

Nie ma co oceniać po 1 i 2 odcinku.
1 odcinek - nie był najlepszy, ale moim zdaniem nie był też nudny
2 odcinek- napewno lepszy od 1, sporo akcji i śmierci (zarówno Zbawców jak i tych dobrych)

ocenił(a) serial na 10
NewJoker

Ocena serialu pomimo krytyki 6,7 czy nawet początku 8 sezonu wynosi 8,0.

NewJoker

To Jakaś kpina, kolega NewJoker ma absolutnie rację, żadnego oporu ze strony Neganów mających wielu ludzi i masę broni. Albo Panu Frankowi Darabont skończyły się pomysły, albo koleś narobił już tyle kasy, że projekt zaczął żyć swoim życiem a on czerpie tylko z tego profity, albo sezon ósmy startuje do Golden Raspberry Award. Masakra, nuda, klimat się jednak zmienia :)

ocenił(a) serial na 10
Jare_czek

Nie ma co oceniać po dwóch odcinkach. Chociaż uważam iż 2 odcinek był zarąbisty. Ale ma to swoje plusy. Negan ma sporo ludzi z tego co widać. W 6 sezonie grupa Ricka zarąbała około 50 Zbawców. W 7 sezonie już nie pamiętam ale stawiam że około 20 napewno. A w 8 sezonie już 2 odcinki za nami a tutaj - około 80 Zbawców zabitych. Negan nie wie teraz w jak bardzo szybki sposób traci swoich ludzi.

ocenił(a) serial na 10
Odkrywca_899

Też nie rozumiem tego narzekania ludzi, w 1 odcinku faktycznie brakło mi jakiegoś efektu wow, ale odcinki 2 i 3 były moim zdaniem świetne, bardzo dużo się działo, fajnie się to oglądało. Podobał mi się powrót Moralesa po 8 sezonach... tylko po to, żeby zabił go Daryl :D Ciekawe są takie zagrywki. Od początku wiedziałem, że grupie Ezechiela nie pójdzie tak łatwo jak zakładali, ale wciąż z niecierpliwością czekałem na moment w którym się to stanie i w jaki sposób. Ja jestem zadowolony z tego sezonu.

ocenił(a) serial na 7
NewJoker

Trzeci odcinek będący identycznym z odcinkiem pierwszym i drugim...?! wtf?
Niezdarnie napisane, wyreżyserowane i nagrane sceny ataków, walk, strzelanek. Przeplatane z pompatycznymi dialogami o zwycięstwie, jedności i dumie. Mało logiki, dużo facepalmów sytuacyjnych.
Właściwie oglądam na przewijaniu, żeby zobaczyć czy będzie jakiś zwrot akcji, czy coś się wydarzy. Dalej niewiele.